fbpx

[Video] Jugodiplomat Vajgl se je pohvalil, da “brifira” Sophie in ‘t Veld

Foto: Twitter

Razkril se je še en akter, ki v tujini blati svojo državo in zavaja evropske poslance. Nekdanji jugodiplomat Ivo Vajgl se je pohvalil, da sta z nizozemsko evroposlanko Sophie in ‘t Veld prijatelja, ob tem pa je še povedal, da jo brifira in da tega niti ne skriva. “Oni natančno vedo, kaj se tukaj dogaja,” je dejal za poslance evropskega parlamenta. Ni pa povedal, da v resnici ne vedo natančno, pač pa poznajo zgolj tisto verzijo, ki jim jo prodaja Vajgl in ostala leva kompanija, ki se ne more sprijazniti z dejstvom, da je na oblasti desnosredinska vlada.

Že ko je nizozemska evroposlanka Sophie in ‘t Veld cenzurirala našega predsednika vlade Janeza Janšo oziroma ko je zavrnila predvajanje njegovega posnetka, s katerim je želel predstaviti demokracijo in stanje medijske krajine v Sloveniji, je bilo precej jasno, da ji nekdo prišepetava tovrstna navodila. Ena izmed možnih šepetalk bi seveda lahko bila Irena Joveva, s katero sta strankarski kolegici, morebiti tudi Klemen Grošelj. Nizozemska poslanka je že tudi pred tem ves čas v svojih nastopih izkazovala pripadnost radikalnim levičarskim stališčem. Rada odpira neke radikalne teme, zato med poslanskimi kolegi menda naj ne bi uživala kakšnega večjega spoštovanja.

“Mimogrede vam povem, Sophie in ‘t Veld je moja kolegica, moja prijateljica – ne skrivam to, da jo brifiram,” je odkrito priznal nekdanji jugodiplomat, ki je zamenjal cel kup političnih strank na levici, Ivo Vajgl. Pohvalil je tudi potezo podpredsednika Evropske komisije Fransa Timmermansa, ki se ni želel udeležiti skupinskega fotografiranja ob nastopu slovenskega predsedovanja Svetu EU. Zgolj iz solidarnosti do kolegice Tanje Fajon seveda, ki ne zmore, da ne bi na evropskem parketu prodajala zgodb o tem, kako zaskrbljena je nad stanjem v državi. Mnogi so seveda v povezavi s tem dogodkom, ki je med drugim odraz nekulture, pozabili omeniti, da sta tako Fajonova kot Timmermans v stranki S & D. Kot je znano ga je zmotilo, da je Janša stanje na našem pravosodnem področju prikazal s fotografijo piknika stranke SD, na katerem so bili prisotni tudi nekateri sodniki.

Zdaj je torej jasno, kdo (tudi) v EU prodaja zgodbe, češ kako se v Sloveniji krši pravice in zatira novinarje. Nizozemska poslanka je po fajonovsko resno zaskrbljena zaradi napadov na novinarje, poleg tega pa je opozorila tudi  na “nesprejemljivo vmešavanje” v proces imenovanja evropskih delegiranih tožilcev v Sloveniji. “Napadi na novinarje, medije, napadi na sodstvo, vmešavanje v imenovanje delegiranih evropskih tožilcev. Vse to je nevzdržno,” je dejala, pa čeprav si situacijo v Sloveniji predstavlja le po opisu njenih kolegov – torej očitno tudi po besedah njenega kolega Vajgla.

Vajgl sicer rad kritizira aktualno vlado in premierja Janšo, za katerega je med drugim povedal tudi to, da je “tipičen provincionalen politik, mogoče dovolj dober za Grosuplje, za svoje pripadnike tukaj v Sloveniji, drugače pa on z nobeno idejo še ni prišel, ki bi bila lahko v Evropski uniji opažena, kot ideja nekega državnika majhne države.” S tovrstnimi izjavami ga radi povabijo tudi ja javno RTV, kjer ga imajo za dovolj kompetentnega in verodostojnega za presojanje dejanj aktualne slovenske politike – seveda na način in z agendo leve opozicije.

Sara Bertoncelj