fbpx

[Video] Partijsko enoumje komercialne POP TV, ki ne razume osnovnih temeljev demokracije

Zavajanje komercialne televizije, Foto: posnetek zaslona

“Drage državljanke, dragi državljani, ni vojne, ni izrednega stanja v parlamentu, imamo nekoga, ki hoče nekaj dobrega narediti in na drugi strani užaljene, cepetajoče poražence, ki so si sami odžagali vejo, na kateri so sedeli,” je v tokratni oddaji z naslovom Kdo vam laže: O lažeh v času koronavirusa ostro dejal njen voditelj Boris Tomašič ter tako pojasnil domnevno “vojno v Državnem zboru”, ki jo je lansirala komercialna POP TV v slogu enopartijskega enoumja, saj demokratično nasprotovanje različnih političnih strani dojema kot nedemokratično. “Popu se je čist skisalo v glavi. Do konca. Kaj je to? Politična vojna, spopad, bitka?” je bil do pristranskega poročanja še kritičen Tomašič ter po osnovnošolsko pojasnil osnovna pravila demokracije. Tomašič se je dotaknil tudi novonastale situacije v SD. V četrtek je namreč odstopil Dejan Židan s položaja njenega predsednika, George Soros pa je na njegovo mesto očitno že poslal evropsko poslanko Tanjo Fajon. Tomašič ob tem upa, da stranka ne bo zamenjala vseh kadrov, ki jo peljejo na pot izvenparlamentarne stranke. 

V oddaji Kdo vam laže je voditelj Boris Tomašič uvodoma najprej nagovoril slovenske državljane in davkoplačevalce ter dejal, da nas je po šestih letih trdega boja zapustil Dejan Židan. Ob tem je Tomašič poudaril, da Židan ni več predsednik SD. “Gre za človeka, ki si zasluži spomenik. Gre za politika, ki je v Slovenijo pripeljal žarek upanja, da se bo demokracija razvila do konca,” je v slogu osmrtnice naznanil že omenjeni voditelj. Ob tem je še poudaril, da je naslednico zveze komunistov, ki se je iz partije prelevila v socialne demokrate, uspešno vodil na pot izvenparlamentarnih strank. “On je stranko vodil iz poraza v poraz,” je še pojasnil Tomašič. Mi, demokratični ljudje, pa po njegovih besedah upamo, da stranki na naslednjih volitvah ne bo več uspela uvrstitev v parlament. “Žal so se vmešali strici iz ozadja in so ga odstopili. Tako, da od tega projekta demokratizacije Slovenije ne bo nič oziroma se bo nekoliko upočasnil,” je še uvodoma pojasnil ter pristavil, da bodo sedaj mediji, nekako poskušali dvigniti SD kot edino zveličavno bodočo zmagovalko, s tem ko bodo na mesto predsednice postavili Tanjo Fajon, aktivistko Georgea Sorosa. 

Po njegovih besedah bo Fajonova skušala dajati vtis, da je SD resna stranka, ki ima tudi kakšne vrednote, ki niso zgolj komunistične. “Tanja Fajon je evropska poslanka, gotovo ste že slišali zanjo. Ona bo s svojo retoriko poskušala prepričati več volivcev, kot je to uspelo Dejanu Židanu.” Ob tem je Tomašič novo vodstvo SD prosil, da ob tej hudi izgubi, ki smo jo demokrati doživeli ob Židanovem odhodu,  ne bi ob svojih čistkah v stranki odstranili tudi njegovega najljubšega piarovca Denisa Sarkića, saj je on edino upanje, da bo SD izpadel iz parlamenta. “Upanje sicer umira zadnje. Jaz pravim, Denis drži se, ne se dat, ostani, vztrajaj, kakšna straniščna plakatna zgodba bi bila dobrodošla in zanimiva za to oddajo,” je hudomušno še zaključil Tomašič in poudaril, da se bodo glede tega odločili sami v stranki SD ter še pristavil, da je ta notranja demokracija pri komunistih zelo močna. Ob tem še upa, da bo Židan z nami ostal tudi v prihodnje, vsaj kot nek svetovalec Fajonove ter da bodo ohranili vsaj podpredsednika stranke Matjaža Nemca. “Matjaž Nemec je le neka kapaciteta, človek intelektualec, on je recimo že pri 27-letih maturiral. Je borec za javno šolstvo,” je še pojasnil.

“Nekaj naj ostane, ne mi sedaj vsega zamenjat, vse moje Koprivce. Zdaj ste se ojačali s Trčkom, ojačali ste se z Gregorjem Židanom, upam da bo on podpredsednik stranke. Imate nekaj ljudi, ne mi zdaj pripeljati nekih novih kadrov, ker bom razočaran.” Tomašič ob tem Židanu želi vso srečo na novi poti, kjerkoli že, pa naj bo to v nogometu ali pa v prašičereji.

“V parlamentu pa baje poteka huda politična vojna. Spopad, bitka, tako vsaj poročajo na komercialni televiziji POP TV.” Po navedbah POP TV-ja sta namreč desna koalicija in leva opozicija vkopani vsaka na svoji strani, sprejemanje tretjega protikoronskega paketa pa po njihovih navedbah zastaja. Po njihovem prepričanju v hramu demokracije spremljamo večurne proceduralne zaplete in blokade maratonske seje. Obenem so že opazili, da se je v DZ, odvijal povsem neživljenjski tempo razprav, kar menda onemogoča običajen demokratičen proces. “Popu se je čisto skisalo v glavi. Do konca. Kaj je to? Politična vojna, spopad, bitka?” je pristransko poročanje komercialne televizije komentiral Tomašič.

“Osmrtnica” Dejana Židana, Foto: posnetek zaslona

“Ta sistem smo preživeli, ko so bili vsi na eni strani, zato ker tam, kjer vsi isto mislijo, noben nič ne misli, in to se očitno dogaja na POP-u.”
“Da vam razložim, ker imate očitno probleme z osnovami demokracije,” se je lotil osnovnošolskega pojasnjevanja Tomašič ter nadaljeval, da so v parlament voljeni predstavniki ljudstva. Tam imamo 90 poslancev in večina tvori koalicijo, opozicija so pa vsi ostali. In nekako naravno je, da se ne strinjajo, ker drugače bi bili vsi na eni ali pa vsi na drugi strani. “Ta sistem smo preživeli, ko so bili vsi na eni strani, zato ker tam, kjer vsi isto mislijo, noben nič ne misli, in to se očitno dogaja na POP-u. Ampak nestrinjanje ni vojna,” je bil oster Tomašič do komercialne televizije, ki nasprotovanje med poslanci očitno dojema kot nekakšen defekt, saj na svet gleda skozi rdeča očala enopartijske demokrature.

“Besedni spopad, pa takšne stresate, v resnici je stvar zelo preprosta: ta vlada, ki jo imamo, dela dobro, predlaga zakone, ki so učinkoviti, in predlagala je nov paket zakonov oziroma ukrepov, ki bodo pomagali zagonu našega gospodarstva. Na drugi strani pa imamo levičarske kretene, ki poskušajo to na vsak način preprečiti. To je dejstvo, tako se poroča,” je bil še oster Tomašič in nadaljeval, da je država predlagala dober zakon za pomoč državi, levičarji pa so užaljeni, da niso na oblasti, da ne vladajo in zato rušijo in blokirajo vse po vrsti. “To ni vojna, to je cepetajoč otrok, ki mu nekaj ni prav,” je bil jasen Tomašič ter dodal, da so naposled na komercialni TV celo ugotovili, kdo se spopada, ko omenjajo Evo Irgl in Miho Kordiša. Slednji si je po poročanju POP TV tudi prislužil dva opomina. “POP TV prikaže, kot da bi Irglova imela kaj s tem spopadom. Ona, ki je bila tam predsedujoča, je ohranjala zdrav razum in je skrbela, da je seja tekla naprej, da se gibamo naprej, da bo ta zakon sprejet.”

Laži komercialne televizije, Foto: posnetek zaslona

“Nori levičarji želijo preprečiti sprejetje zakona, ki ga nujno potrebujemo, ker bodo ukrepi vsak čas končani”
“Drage državljanke, dragi državljani, ti nori levičarji želijo preprečiti sprejetje zakona, ki ga nujno potrebujemo, ker bodo konec maja, ti ukrepi, ki so bili do sedaj sprejeti, končani. In 1. junija potrebujemo nov zakon.” To so po Tomašičevih navedbah dejstva, ne pa to, da se v glavni vlogi spopadata Kordiš in Irglova. “Kordiš je že pritegnjen, samo kdo bo njega resno jemal?” Po Tomašičevem prepričanju je treba povedati kaj dela, medtem ko je Irglova vrhunsko opravila svoje delo in ji zato tudi čestita. Obenem še zgroženo ugotavlja, da bi Kordišu vsi ventili popustili, če bi mu kdo to delal, Irglova pa je zdržala celo noč in pripeljala komisijo do konca. Pošten novinar bi se strinjal s tem, da ji je za čestitat. “Eva Irgl je umirjeno, razumno, strokovno, na nivoju odpeljala komisijo, ki so jo poskušali levičarji sabotirati. To je dejstvo,” je dejal Tomašič in dodal, da nimajo dovolj, ker, “se Koprivec iz SD-ja ne umiri, saj blokira, teži, zmerja brez konca”.

Poslanec Marko Koprivc je namreč na seji izjavil: “Ponavljam še enkrat, to je samo še eden izmed korakov pri vzpostavljanju janšistične diktature, kjer sodelujejo SMC, Desus in vse koalicijske stranke.” Tomašič pa je na to odvrnil: “Janšistična diktatura, ja saj se oglašate ta pravi. SD ali pa Levica, vi ste najbolj kompetentni, da govorite o diktaturi, ker jo najbolj poznate. Slavite Tita, Kardelja, Mao Zedonga, Lenina, Stalina, same diktatorje in se spoznate na diktaturo in pravite, da je leta 45 prišla svoboda. Ni prišla svoboda, ampak diktatura komunistične partije,” je bil jasen Tomašič. Obenem je pojasnil, da aktualno dogajanje v Sloveniji ni diktatura, ampak gre predvsem za to, da ne morejo razumeti, kako to, da niso na oblasti. “Ja, niste na oblasti, ker je Marjan Šarec, revček, ubošček, pobegnil in vas zapustil, vrgel puško v koruzo, zmagal v tej disciplini in pobegnil.” Oblast se menja, še pravi voditelj oddaje, kar je po njegovem prepričanju dobro, žaljenje in cepetanje v Državnem zboru pa ni okusno, čemur sicer ne nasprotuje, vendar pa je treba ljudem jasno povedati kaj se dogaja.

Histerični poslanec Trček, Foto: posnetek zaslona

Pritlehni nivo izražanja profesorja, doktorja in poslanca Trčka: “Vi me žalite, Pojbič se pa obnaša kot opica.”
Tomašič nas obenem vabi, da si pogledamo vulgarno obnašanje poslanca Trčka, ko mu je bil izrečen opomin, in ki je kričal svoje še potem, ko mu je potekel čas. Zmedeno je nekaj vpil o opicah in o madžarski veleposlanici. “Vi me žalite, Pojbič se pa obnaša kot opica,” je med drugim v svojem gostilniškem slogu izjavil nekdo, ki je po izobrazbi celo doktor, in ki je bil predavatelj na fakulteti. “V redu, delajte, obnašajte se kot opice, govorite, kričite, zmerjajte, samo jaz medije RTV in komercialno televizijo prosim, dajte to ljudem povedati,  pa prikazati. Ne govoriti o neki vojni v državnem zboru, ki je ni. Eni kreteni, ki se ne znajo obnašati in na drugi strani neka koalicija, ki skuša iz te države nekaj narediti, in ki so jo ti kreteni, ki zdaj ropotajo v državnem zboru, uničili. Ja, rekel sem, kreteni, o groza, dajte me tožiti,” je svojo misel zgrožen zaključil Tomašič.

Tomašič pa je še pojasnil svojo uporabe besede “kreteni”, saj mu je nekdo dejal, da si je ne upa reči ter poudaril, da se nekateri levičarji obnašajo katastrofalno. Po njegovem prepričanju je nujno prikazati situacijo takšno, kot je, kar je vloga medijev. “Na eni strani so cepetajoči užaljeni otroci, ker niso več na oblasti, ker so samo oni posvečeni in samo oni lahko povedo, kaj je prav.” Tomašič je dejal, da so vsi drugi za opozicijo butli. Na drugi strani pa je vlada, ki dela trdo, in ki je rešila to krizo. Tomašč je izrazil upanje, da jo bo reševala še naprej, in da bo popeljala naše gospodarstvo in s tem tudi kvaliteto našega življenja, na bolje.  Pojasnil je še, da je konec koncev prav to cilj oblasti, ne pa to, kako se nekdo piše. “Drage državljanke, dragi državljani, ni vojne, ni izrednega stanja v parlamentu, imamo nekoga, ki hoče nekaj dobrega narediti in na drugi strani užaljene, cepetajoče poražence, ki so si sami odžagali vejo, na kateri so sedeli,” je za konec še dejal voditelj oddaje Kdo vam laže Boris Tomašič.

Žan Novak