[Video] Najkrajša seja državnega zbora v zgodovini: To je delo vlade, ki ne vlada

Foto: STA

Poslanec SDS Franc Breznik je v oddaji Tema dneva na Nova24TV z voditeljico Marjanco Scheicher spregovoril o predvidoma najkrajši redni seji državnega zbora. Na aprilski seji, za katero je bil predviden poldrugi teden, a bo končana v vsega dveh dneh, bodo poslanci obravnavali 4 predloge zakonov. 

Od teh sta dva delo opozicijske SDS, eden je produkt slaboumne predvolilne kampanje Matjaža Nemca iz vrst Socialnih demokratov pred evropskimi volitvami, zadnji predlog pa je delo vlade, a ne na podlagi lastne vizije, temveč direktive EU.

Breznik je v oddaji podrobno predstavil potek državne seje. Najprej pridejo na vrsto “vprašanja poslank in poslancev, kar je tradicija vsakega parlamenta,” je pojasnil Breznik, a preseneti, da je od 46 poslanskih vprašanj več kot tretjina vprašanj s strani SDS.

Edini predlog vlade je direktiva EU
Sledi predlog zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o varstvu pred ionizirajočimi sevanji in jedrski varnosti, ki bo obravnavan po skrajšanem postopku in pri katerem gre po Breznikovih besedah za “formalno spremembo 155. člena, torej varnostno preverjanje ljudi, ki prevažajo ta material in se s tem ukvarjajo”. Gre za implementacijo dela evropske zakonodaje, in to je “zakon, ki ga strokovno osebje pripravi v dveh urah”.

“Predlog zakona o praznikih in dela prostih dnevih je predvolilna zadeva kolega Nemca,” je povedal Breznik, ki je izpostavil problematiko zamenjave izraza vrnitev s priključitvijo. “Vsa normalna javnost razume, da bi preimenovanje v priključitev Primorske pomenilo, da smo Italijanom del Primorske odvzeli in ga dali Sloveniji, v bistvu pa nas zgodovina uči ravno obratno.”

Poslanec SD Matjaž Nemc (Vir: Twitter)

“Gre za zakon, ki je izredno razdelil ljudi na Primorskem,” je povedal Breznik, sam pa kot domoljub smatra, da je bila Primorska tudi kot dežela ves čas del Slovenije “in smo jo samo dobili nazaj”. Zakon je predvolilno skropucalo, “zelo slabo pripravljen in zelo slabo argumentiran tudi na podlagi zgodovinskih dejstev”, je povedal Breznik.

Seje državnega zbora, na katerih se zaradi nepripravljenosti koalicije nič ne naredi
Četrti predlog v obravnavi je zakon o spremembah zakona o dohodnini. Breznik je opozoril, da je od dviga minimalne plače, ki ga je pripravila vlada, najbolj profitirala država, namesto da bi pridobili državljani. Breme dodatnih stroškov se je prevrnilo na delodajalce, država pa se je pokazala za mačehovsko. SDS skuša to popraviti, a pričakovati je, da bo vlada predlog zavrnila in s tem še enkrat pokazala, da ji je več kot do dejanskega dela v prid svojih državljanov zgolj do ščitenja lastnih interesov. Podoben primer je predlog zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o voznikih, ki je ravno tako delo SDS.

Zatem je Breznik naštel še nekaj točk, ki so prišle v obravnavo, a gre pri vseh zgolj za gole formalnosti, ki bi lahko bile že opravljene. “To je žalostna podoba nečesa, kar je piarovska zadeva,” je ocenil situacijo Breznik, ki je stanje opisal kot “delo vlade, ki ne vlada”. Namreč, osem mesecev od sestave vlade imeti državno sejo, na kateri ni enega konkretnega predloga s strani vladajoče koalicije, kaže, da v vladi premierja Šarca ne primanjkuje zgolj sposobnih ljudi, temveč tudi vizije.

Ivan Šokić