fbpx

[Video] Slovenija se vrača na evropski in svetovni politični ter gospodarski zemljevid

Foto: FB Janez Janša

Če smo bili včasih vajeni, da se je Slovenijo na mednarodnem parketu prezrlo oziroma se jo je zamenjevalo za Slovaško, je danes slika povsem drugačna. Premier Janez Janša se namreč redno pojavlja na naslovnicah številnih uglednih tujih časopisov in kot sogovornik nastopa na priznanih televizijah kot so CNN, Sky News, BBC in CBS News. To pa ne zmoti tako imenovanih KUL-ovcev in ostalih somišljenikov, da ne bi udrihali v smislu češ, kako naj bi trpel ugled Slovenije.

S tem, ko premierja Janeza Janšo vsakodnevno gostijo na tujih televizijah in ta polni naslovnice svetovnih medijev od britanskega Guardiana do Wall Street Journala, ima to pozitiven vpliv na promocijo Slovenije. O čem takem v času prejšnjih levih vlad ni bilo mogoče niti slučajno sanjati. Nekdanji premier Marjan Šarec je celo odklonil edinstveno  priložnost, da bi nastopil na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta in predstavil svojo vizijo prihodnosti.

“We don’t need money. We need time” (Ne potrebujemo denarja, ampak čas) so besede Alenke Bratušek, ki so bile med drugim izrečene v njenem nastopu v vlogi premierke za ameriško CNN. Ker je Bratuškova govorila v polomljeni angleščini, nastop seveda temu primerno ni vplival na večji ugled Slovenije. Nič drugače ni bilo, ko se je Bratuškova potegovala za stolček evropske komisarke. Poleg tega, da Šarec ni želel spregovoriti pred Evropo, je bila še posebej moteča izjava na enem izmed vrhov evropskih voditeljev v Bruslju, kjer je ta v izjavi za medije v zvezi glede poskusa iskanja kompromisa o vodilnih položajih v Uniji, izjavil, da bodo že drugi povedali in da sam nima kaj misliti. “Nimam kaj misliti. Bom videl, kaj se bo zgodilo, in temu primerno reagiral,” so bile Šarčeve besede, ki so nazorno dokazovale čemu nas kot državo niso jemali resno.

Sicer Janševa vlada ni prvič uspešno vodila predsedovanja Svetu Evropske unije. A če se skoncentriramo na čas aktualne vlade, lahko vidimo, da si Slovenija ni povečala ugleda le na račun uspešno izvedenega predsedovanja, ampak tudi na račun aktivne politike, ki jo je izvajal premier Janša. S podajanjem konkretnih predlogov v primeru ruske invazije in odhod v Kijev sta dokazala, da Slovenija ni le nemi opazovalec, ki na mestu čaka, kaj bodo rekli veliki (Nemčija, Francija itd.),  ampak eden izmed mednarodnih akterjev, ki si upa na glas podajati predloge in prispevati svoj kos pogače v iskanju rešitve, ki je na koncu dneva v interesu vseh nas.

Ker je odhod Janše v družbi poljskega in češkega premierja požel val občudovanja in odobravanja, ki ni ostal neopažen po svetu, je to še posebej zmotilo politične nasprotnike iz levega pola, ki poskušajo s svojimi izjavami pred slovensko javnostjo ustvariti vtis, kako naj bi trpel ugled Slovenije v tujini. Najbolj žalostno je, da o tem govorijo tudi tisti, ki so odrezali naravnost katastrofalno, ker pač niso imeli nič za pokazati. Nič čudnega tako ni bilo, da je Reuters v novici o odstopu Šarca pomotoma objavil naslovno sliko hrvaškega premierja Andreja Plenkovića. Tako je, ko pač samo molčiš.

Foto: Printscreen

Ker nas je zanimalo, kakšen je ugled Slovenije v luči dejstva, da se premier Janša redno pojavlja v svetovnih medijih in se poslužuje aktivne politike, smo za mnenje povprašali dolgoletnega uglednega diplomata in politika dr. Dimitrija Rupla. Ta nam je odgovoril, da je vprašanje le na videz preprosto. “V bistvu je povezano z znanim izrekom: Naj moja dežela ravna prav ali narobe, je še vedno moja dežela!” V najnovejšem času se je po besedah Rupla uveljavilo stališče, da pripadnost deželi oziroma domovini ni važna. “Mnogi naši mlajši ljudje, predvsem na levici, presojajo mednarodno dogajanje in ugled svoje države s stališča svoje ideologije oz. politike. Še več, da bi dosegli svoje politične cilje, žrtvujejo pripadnost deželi oz. domovini. Spomnite se “teorije”, da proletarci nimajo domovine, ker gre za svetovno revolucijo. Mar jim je za ugled njihove domovine!”

Tuji mediji so na neki način podvrženi takšni miselnosti, poudarja Rupel. Ne zanima jih namreč narodnost, ampak politika. “Kolikor vidim, jih naš predsednik vlade zanima predvsem kot osebnost, ki počne zanimive stvari (obisk v Kijevu). Da ob tem nekaj pozornosti doleti tudi Slovenijo, je vsekakor dobro. Kot veste, so si nekateri slovenski novinarji in mediji prizadevali očrniti našega predsednika vlade. Menim, da jim ni uspelo očrniti niti predsednika niti Slovenije, torej so naredili največ škode sebi,” izpostavlja Rupel in dodaja, da je ugled Slovenije prav dober. Kot pravi, je za naš mednarodni položaj najbolj pomemben podatek, da smo ušli slabi usodi Jugoslavije in si v kratkem času naredili uspešno državo, ki se udeležuje mednarodnega življenja na pozitivni strani zgodovine.

Prvi slovenski zunanji minister Dimitrij Rupel (Foto: STA)

To, da se Slovenija končno uvršča na evropski in svetovni politični ter gospodarski zemljevid, bi moralo biti v veselje vseh nas, saj je Slovenija naša skupna domovina. Očitno pa je to nemogoče, ker je prevelika zavist na strani nekaterih ob novicah, kot je ta, da se je slovenski premier nedavno udeležil pogovorov z ameriškim predsednikom Joejem Bidnom in britanskim premierjem Borisom Johnsonom ter ob številnih fotografijah, kjer se Janša rokuje s številnimi voditelji držav po svetu. Očitno se marsikaj da, če v sebi človek nima kompleksa majhnosti in si upa povzdigniti glas, ne pa zgolj nemo tičati v kotu in čakati na ukaz.

Foto: Vlada RS

Nina Žoher