fbpx

[Video] Socialdemokrati ponovno strašili z Orbánom: Bolje, da javnosti predstavijo, kako je 30 let živeti pod Kučanom!

Državni sekretar na Ministrstvu za šolstvo dr. Jernej Štromajer in evroposlanka Tanja Fajon sta v ponedeljek, 9. marca 2020 organizirala dogodek naslovljen “Pogovor: Živeti pod Orbánom”, kjer je nastopil Mednarodni tajnik madžarskih socialistov Balázs Bárány z namenom, da bi posvaril slovensko javnost pred učinki “orbanizacije”. Ključne ugotovitve lahko povzamemo s trditvijo, da je madžarska opozicija s Socialisti na čelu tako nesposobna, da jih na volitvah lahko premaga človek, ki rad objavlja slike tega, kako kuha jed iz vampov.

Na povabilo državnega sekretarja na Ministrstvu za šolstvo dr. Jerneja Štromajerja se je odzval mednarodni tajnik madžarskih socialistov (MSZP) Balázs Bárány, ki naj bi zbranim Socialdemokratom predaval o “Naravi orbanizacije”.

Izkazalo se je, da Bárány za vse neuspehe Madžarske socialistične stranke, ki je padla v nemilost med volivci leta 2010, krivi madžarskega premierja Viktorja Orbána in vladajočo stranko Fidesz, ki v madžarskem parlamentu vlada z dvotretjinsko večino.

“Živeti pod Orbánom”, “O izkušnjah z orbanizacijo iz prve roke,” so predstavljali dogodek v stranki SD. Hitro se je pokazalo, da gre bolj kot za kakršnokoli orbanizacijo za napake, ki jih je MSZP sama zagrešila, a tega še vedno niso pripravljeni priznati.

Poraz socialistov
Madžarska socialistična stranka je imela leta 2006 v 386-članskem parlamentu 190 poslancev. Na parlamentarnih volitvah leta 2010 jim je ostalo vsega 59 mest. Za tak rezultat lahko krivijo zgolj sebe, takrat namreč je Fidesz z Orbánom šele prišel na oblast, kakršnekoli floskule o spreminjanju volilnega sistema tako hitro padejo v vodo.

Razlog za padec v nemilost med madžarskimi volivci je iskati v neslavnem govoru v Őszödu takratnega premierja in predsednika stranke Ferenca Gyurcsánya, ki je na strankinem kongresu priznal, da so zavajali volivce in njegova koalicijska vlada ni sprejela nobenih pomembnih ukrepov v času njegovega mandata. “Ni veliko izbire. Ni je, zato ker smo zajebali. Ne malo, temveč veliko,” je začel svoj govor Gyurcsány in nadaljeval: “Očitno smo lagali zadnje leto, dve in pol leti. Bilo je jasno, da kar počnemo, ni res.” Strankin kongres je bil zaprt za javnost.

Sledili so protesti in čez dve leti katastrofalen rezultat na parlamentarnih volitvah. Leta 2014 so v 199-mestnem parlamentu Madžarski socialisti premogli samo še 29 poslancev, na zadnjih parlamentarnih volitvah 2018 zgolj še 17.

Ena najbolj smešnih stvari v celotni Bárányjevi predstavitvi je bil zagotovo njegov argument, kako državna televizija poroča o ilegalnih migracijah. Njegov argument je bil, da se na televiziji stalno pojavljajo ene te iste teme, to so, kakor je sam naštel, “priseljevanje, migracije, Bruselj, George Soros.” Nakar je sledila videomontaža TV voditeljev, ki stalno ponavljajo eno in isto frazo. Na koncu pa izvemo, da naj bi to bil zgolj izsek iz ene večerne oddaje na televiziji.

Da bi Bárány lahko uspešno zgradil ta argument, je moral izrezati eno besedo iz TV voditeljevega stavka in jo ponavljati v nedogled. Sploh ne vemo, kaj je TV voditelj zares rekel, a smo lahko prepričani, da večerne novice na madžarski nacionalni televiziji ne izgledajo kot: “Bruselj, priseljevanje, Bruselj, priseljevanje, priseljevanje, migracije, migracije, priseljevanje, priseljevanje, migracije, Bruselj, priseljevanje …”

Madžari nočejo plačevati za komercialne televizije z alternativnimi stališči
Bárány ravno tako Fideszu zameri, da zna stranka, za razliko od razdrobljene opozicije, svoje volivce primerno motivirati, da se udeležijo volitev. Od pozivov, naj gredo volit, saj so tudi njihovi nasprotniki volili, do učinkovite kampanje s kuhanjem golaža iz vampov, ki veljajo za tradicionalno madžarsko jed.

Mednarodnemu tajniku madžarskih socialistov gre ravno tako v nos, da Madžari niso pripravljeni plačati za dostop do komercialnih televizij, ki predstavljajo alternativo pretežno desnemu političnemu prepričanju volivcev.

“Orbanizacija” v Sloveniji že pred Orbánom
Ciniki bi rekli, da imamo v Sloveniji ravno obratno sliko. Stalni napadi na predsednika SDS Janeza Janšo, tudi ko je bil v opoziciji, ter Nova24TV, kažejo, da je slovenski medijski monopol še kako resničen. Če je judovski milijarder George Soros na Madžarskem zgolj nedolžno žrtveno jagnje, ki ga madžarske oblasti izrabljajo za dežurnega krivca, potemtakem je v isti vlogi v Sloveniji tudi sam Janša. A tega Socialdemokrati ne bodo nikoli priznali.

“Orbanizacija”, pred katero svarijo Socialdemokrati, je v Sloveniji prisotna že vse od njene osamosvojitve. Edina razlika je v tem, da je bil medijski monopol v rokah levice, kar jim je ustrezalo. Z nastankom Nova24TV se je to spremenilo, saj so lahko gledalci prišli tudi do alternative ustaljenim levičarskim opornim točkam.

Ivan Šokić