fbpx

[Video] Stopili na stran opozicije: Javni radio Val 202 si je dovolil takšno agitacijo proti ministrici Kustec!

Odgovorni urednik Vala 202 Nejc Jemec in ministrica za izobraževanje dr. Simona Kustec (Foto: STA/Twitter NJ)

“Prav neverjetno je, kako smo radikalizirali mnenja glede cepljenja in necepljenja proti covidu-19. Malo pred osmo smo imeli poziv k cepljenju pred šolo. Seveda so takoj sledili burni odzivi, ki jih kot celo cepljen posameznik kar razumem. K cepljenju namreč pozivajo osebe, ki po raziskavah javnega mnenja komaj uživajo podporo, bolj odpor. Morda to res ni dobra strategija, da me k cepljenju poziva, denimo ministrica za šolstvo. Ker če me poziva ona še celo sam razmišljam, da bi izbral plan B in se šel cepit od njenega mnenja,” je dejal voditelj na II. programu Radia Slovenija – Valu 202. S tem se je javni radio postavil na stran opozicije, ki si želi interpelirati ministrico, povrhu pa so prispevali svoj košček v mozaiku tistih, ki otežujejo napore pri cepljenju proti covidu-19.

Že četrti zaporedni dan beležimo prek 300 dnevnih okužb s covidom-19. Glede na to, da se po besedah ministra za zdravje dr. Janeza Poklukarja slabša tudi stanje bolnišnicah, je logično, da zdravstvena stroka skupaj z odločevalci poziva k cepljenju proti covidu-19. Ker se iz dneva v dan vedno bolj približuje začetek novega šolskega leta, je toliko bolj žalostno, da se II. program Radia Slovenija meni nič tebi spravlja nad ministrico za izobraževanje Simono Kustec, ki že od konca prejšnjega šolskega leta opozarja na pomen cepljenja in ostalih dodatnih varoval, ki prispevajo k zagotovitvi varnega okolja za izobraževanje v šolah.

Voditelj javnega radia, od katerega se sicer upravičeno pričakuje objektivno poročanje ne glede na lastne politične preference, je z izraženim komentarjem dal vedeti, da mu ministrica Kustečeva ni po volji. Dejal je namreč, da čeprav je cepljen, bi se “odcepil” od njenega mnenja. Glede na to, da je predsednica stranke SD Tanja Fajon po nedavnem sestanku vodij štirih opozicijskih strank napovedala vložitev interpelacije ministrice za izobraževanje,  kjer ji v glavnem očitajo, da 14 dni pred začetkom novega šolskega leta še vedno ni jasno, kako bo potekal pouk, so s tem stopili na stran opozicije, ki že od izgube oblasti dalje razmišljajo o tem, kako se nazaj polastiti oblasti.

Pridružili so se naporom televizijskih kolegov na nacionalki
Zdravstvena stroka je že od samega začetka enotna, da je cepljenje proti covidu-19 najbolj učinkovit ukrep za zajezitev širjenja virusa v populaciji. V primeru ponovne okužbe, ki je redka, pa je pričakovati blažji potek bolezni, kar prispeva k zmanjševanju pritiska na bolnišnice. Nič pa seveda ne pomaga, če oblast v sodelovanju s stroko predlaga ukrepe za zajezitev virusa in če poziva k cepljenju, na drugi strani pa je na polno angažirana skupina ljudi, ki dela vse kar je v njihovi moči, da s pomočjo njim poslušnih osrednjih medijev spodkopavajo zaupanje v stroko. Vse iz gole želje po oblasti. Še posebej je žalostno, ko se promociji tistih, ki nasprotujejo ukrepom, pridruži javni medij, katerega smoter naj bi bilo delovanje v korist javnega dobrega.

Javna RTV Slovenija je s promocijo protestnikov in ostalih somišljenikov vseskozi skrbela za to, da se promovira obnašanje, ki nasprotuje nasvetom stroke. Nič čudnega tako ni, da se je nezaupanje v zdravstveno stroko povečalo. To pa seveda pomeni, da se je temu primerno proti covidu-19 cepilo manj ljudi, kot bi se jih sicer. Očitno je, da se kampanji, ki je v škodo javnemu zdravju, priključujejo še na Valu 202. Ker se neizbežno približujemo novemu šolskemu letu, bi bilo prav, da bi vsaj molčali, če že ne zmorejo pozivati k cepljenju proti covidu-19.

Vir: Covid-19 Sledilnik

“Dejstvo je, da imamo orodje, imamo moč, imamo vzvod, da vplivamo na potek epidemije. Imamo cepivo. Le uporabiti ga moramo,” je na današnji novinarski konferenci poudaril minister Poklukar in opozoril, da nas jeseni čaka obdobje, ko bomo priča najbolj napornemu delu epidemije. Kot je dejala predsednica Zdravniške zbornice Slovenije dr. Bojana Beović, bo šole mogoče vzdrževati odprte s tem, da bodo osebje v šolah in družine učencev cepljeni. Glede na to, da pa vendarle velja splošno prepričanje, da je najboljše, če se otroci šolajo v šolah, bi bilo prav, da se naredi vse kar je mogoče, da je temu tako tudi v praksi. Na mestu torej je, da se javni mediji vzamejo v roke in prenehajo z izvajanjem političnega aktivizma, ker pač ne prenesejo aktualne oblasti. Del demokracije namreč je, da se oblast na volitvah menja.

Nina Žoher