[Video] Koalicija zlomljenega loka: To naj bi bila naša nova stabilna in trdna vlada?

Foto: STA

Organi strank SD, SAB, LMŠ in Levica so se prejšnji mesec odločili, da skupaj sklenejo politični sporazum o sodelovanju na prihodnjih državnozborskih volitvah z namenom prepričati javnost, da se bodo stranke, ki so že sodelovale v prejšnji vladi Marjana Šarca, povezale v novo koalicijo, ki bo državo rešila vsega hudega. Vse to potem, ko smo bili priča pravemu fiasku v času, ko smo bili soočeni z eno najbolj negotovih situacij. 

Predsednik LMŠ Marjan Šarec, ki je vrgel puško v koruzo, je priznal, da je v času vodenja vlade ugotovil, da s to vlado ne more zadovoljiti ljudi, ne more opravičiti visokih pričakovanj. “Preveč je bilo nekih tudi, potem, amandmajev, pa smo se zmenili za en amandma, pa smo se zmenili, da ga ne bo, pa je potem druga stranka vložila amandma,” je med drugim povedal v izjavi za javnost in priznal, da sta imela s predsednico SAB Alenko Bratušek problem že na samem začetku mandata.

https://twitter.com/MarjanTisl/status/1448263410307698701

Bratuškova je po najavi Šarčevega odstopa priznala, da njihova vlada ni bila učinkovita. “So področja, kjer pravzaprav nismo naredili veliko ali skorajda nič,” je namreč dejala in dodala, da si želi, da Slovenija čim prej dobi stabilno, trdno vlado, ki bo znala delati kot tim. “To smo pri tej vladi, na žalost, pogrešali,” je priznala brez dlake na jeziku.

V stranki SD so priznali, da jih je Šarčeva poteza presenetila. Tedanji predsednik stranke Dejan Židan je namreč na vprašanje, kdaj so izvedeli za odstop, odgovoril, da šele danes, torej na dan, ko je ta odstop oznanil javnosti. “Najlažje je oditi in pustiti pomembne projekte nedokončane,” je bil še tedaj kritičen Židan. V imenu tako imenovane nadkoalicijske stranke Levica je Luka Mesec zatrdil, da nekaj se je zapisalo, izvedlo pa se ni. “Za premierjevim odstopom najbrž tiči grenko spoznanje, da s to koalicijo ni bilo možno izvajati politik,” je med drugim še zatrdil in dodal, da se je ta koalicija sesula sama vase.

Normalizacija Slovenije, sestava vlade brez SDS in strank, ki jo podpirajo, ter dogovor, da mandatarja določi stranka, podpisnica z največ glasovi na volitvah. Kot smo že pisali, so to tri točke, okoli katerih so se v torek, 21. septembra 2021, uspeli zediniti vodje štirih levih opozicijskih strank. S tem so dokazali, da je po več kot treh letih od zadnjih volitev edini program, ki ga ima tako imenovana koalicija ustavnega loka, ki jo sestavljajo LMŠ, SD, Levica in SAB, tako imenovan “samdanijanša”.

Čeprav je Šarec zatrdil, da ga je vse skupaj navdalo z dvomom po možnosti prihodnjega sodelovanja, se je četverica, ki se nekoč ni mogla prinašati in je celo sama priznala, da ne zna sodelovati in kaj narediti v korist ljudi, zbrala in z nasmehom na obrazu priznala, da sanja o povolilnem sodelovanju.

Nina Žoher