fbpx

[Video] Upokojenka o Kučanovi pokojnini: “Sigurno ni pošteno, da imam jaz 500 evrov, on pa 5 tisoč. Je to pravica?”

Foto: Nova24TV

Mnoge Slovenke in Slovenci so celo življenje garali, da bi v starosti lahko dostojno živeli. Vsaj upali so, da se jim bo trud poplačal. Temu pa žal ni tako. Naši upokojenci z mizernimi pokojninami težko pridejo skozi mesec, veliko jih ne more pokriti niti osnovnih stroškov. Po drugi strani pa nekateri Slovenci prejemajo neizmerno veliko pokojnino. Med njimi je tudi nekdanji šef Komunistične partije Slovenije Milan Kučan, ki na mesec prejme 4.779 evrov bruto in je kot kaže odlično nagrajen za to, da je poskušal preprečiti slovensko osamosvojitev. “Sramotno, da ljudje po 40-letih nimajo za dostojno življenje,” je komentiral eden izmed upokojencev. 

Polemika glede pokojnine Kučana je že nekaj časa pereča tema v slovenski javnosti. Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve je v javnost podalo informacijo o višini Kučanove pokojnine, ki znaša 4.779 evrov bruto. Kučan se je na to odzval za časopis NeDelo ter sporočil, da je v mesecu decembru dobil le 1751, 32 evra. Vendar je pri tem zamolčal vsoto izrednih dodatkov, ki jih je le ta deležen poleg pokojnine.

Tudi sam se očitno zaveda, da pokojnina zdaleč ni majhna
Kaj si o tem mislijo naši upokojenci, pričajo komentarji slovenskih upokojencev. “Nepravičen sistem. Delala sem 44 let. Deset let nazaj je bila stvar še znosna, mislim, da gre sedaj na slabše,” je za Nova24TV komentirala mimoidoča upokojenka na ulici. Da Kučan dobi veliko preveč, kot ostali upokojeni je jasno. Očitno se tudi sam tega zaveda, saj v javnosti govori le o neto zneskih in zgolj o osnovni pokojnini. Z razlogom zamolči bruto znesek in dodatke. Še posebej rad pozabi prvorazredni dodatek v višini kar 1382,62 evra, saj je samo ta dodatek višji kot 80 odstotkov osnovnih pokojnin v Sloveniji.

Tovrstni dodatki so za navadne upokojence nepredstavljivi. “To je nepošteno. Naj ima 100 evrov več, ker je več vplačeval. Da pa je taka razlika,” je komentiral upokojenec in dodal, da naj Kučan poizkusi živeti s takšno pokojnino. “Sigurno ni pošteno, da imam jaz 500 evrov, on pa 5 tisoč. To je pravica? Prav tako sem mogla delati 35 let, kot on. Samo on je lahko privarčeval, jaz pa nisem mogla, ker sem imela prenizko plačo. On je imel že takrat veliko, pa bi lahko malo več privarčeval,” je komentirala upokojenka in poudarila, da se ji zdi to nepravično.

Plakat, ki ga lahko vidite na avtocesti iz smeri Ljubljane proti Mariboru. Milan Kučan kljub zavajanjem stane slovenske davkoplačevalce na mesec 4779 evrov. (Foto: Twitter)

Milan Kučan stane slovenske davkoplačevalce na mesec 4779 evrov. (Foto: Twitter)

Iz lestvice bruto plač, ki jih je objavil Spletni časopis, decembra lani, je jasno razvidno, da je Kučan prejel pokojnino v višini 4.779 evrov bruto. V resnici je bruto znesek pravi podatek, saj slovenski državljani v tem znesku preko pobranih davkov plačamo Kučanove prispevke za zdravstveno zavarovanje in dohodnino.

Hana Murn