fbpx

Ko pride Vika Potočnik na “nacionalko” za politično komentatorko, ima Žiga Turk lahko delo

Foto: Printscreen

Voditeljica oddaje Politično Tanja Gobec na RTV Slovenija je v nedeljo vodila oddajo na temo, kakšna bo 14. slovenska vlada, tretja pod vodstvom Janeza Janše. V prispevku je uvodoma izpostavila, da naj bi imena ministrskih kandidatov kazala, da je politična klop kratka v prav vseh strankah nastajajoče koalicije. Za nameček pa je kot komentatorko poleg nekdanjega ministra Žige Turka povabila nekdanjo ljubljansko županjo in vidno predstavnico nekdanje ZSMS ter kasneje LDS Viko Potočnik, ki si je med drugim preprosto izmislila, kako naj bi Janševa vlada naganjala mlade s potnimi listi v roki v tujino. Spet voditeljica Gobčeva je strankarsko povezovanje v novo koalicijo primerjala kar z izdajalskim poslancem Cirilom Puckom.

“Tudi stranka, ki ima dolgo tradicijo in ki ima dolgo isto vodjo, ne more najti in ne zna najti kompetentnih in odgovornih ljudi,” je uvodoma izpostavila Potočnikova. “To pomeni, zopet so (ljudi) pobrali v strankah in strankokracija v Sloveniji se krepi. To pa je velik udarec za demokracijo. Seveda je najlepše izbrati ljudi iz najožjega kroga, ker ti znajo biti najbolj poslušni in najbolj ubogljivi.” Na to pa je Turk dejal, da je odlično, da dobimo drugo vlado, saj je za demokracijo nujno, da se menja oblast. “Da se menjajo opcije levo, desno. To je dokaz, da demokracija deluje,” poudarja Turk in dodaja, da se mu glede kakovosti zdi, da je to zelo dobra vlada.

To niso začetniki, ta odločitev je bila dobra
“To je vlada za dve leti, ki prevzema vladanje v zelo zapletenih razmerah in sestavljena je iz izkušenih ministrov. Nekateri so ministri že bili in bodo lahko začeli takoj z delom. Nobenega učenja, nobene uvajalne dobe. To niso začetniki. Ta odločitev je bila dobra,” je Turk dal vedeti Potočnikovi. Na to je Gobčeva pritrdila: “Žensk je pa malo.” Voditeljici je pritrdila tudi Potočnikova in izpostavila, da je stranka pač našla ljudi, da je lahko upravičila svoje bivanje, vsaka stranka pa je dodala po eno žensko. Po njeno naj bi kandidati za ministre imeli šibko vsebino.

Foto: Printscreen

“Mislim, da bi bilo najbolj emancipirano, če ne bi gledali, kakšnega spola je kakšen minister, ampak, ali je sposoben ali ne. Kar se programa tiče, mislim da je to realen program,” je zatrdil Turk in dodal, da je program nepolitični in neideološki. “Na področjih dela stvari, ki bi zdavnaj morale biti narejene. Gre za ukrepe, ki bodo naredili to državo bolj učinkovito. To ni tehnična vlada in ni rdečih con, s katerimi bi dražili javnost,” je poudaril.

Foto: Printscreen

Slovenske politike ni mogoče delati na antijanšizmu
Potočnikova je stranki DeSUS in SMC okarala, da sta šli v vlado. Po njenem ju vodi zgolj lasten interes. Turk je dal Potočnikovi vedeti, da ni mogoče slovenske politike delati na antijanšizmu. “Ti dve stranki sta delovali demokratično, odraslo,” je prepričan. “Pomembno je, da se preseka stigma, to izločanje pravzaprav četrtine volilnega telesa iz ambicije, da postane oblast.” Na slednje je Potočnikova dejala, da se strinja in dodala: “Ampak, kdo neprestano zabija žebelj v to demokracijo in ji ne pusti zadihati. Kdo je tisti, ki nas neprestano vrača v zgodovino in deli?” Turk Potočnikovi ni ostal dolžan: “Spominjam se mandata 20042008 in 20122013. Če pogledate ukrepe, kaj se je zgodilo, ne najdete nič, kar bi bili žeblji v krsto demokracije.” Ker je Potočnikova ostala brez argumentov, se je zatekla k laži in povedala:” To je bilo obdobje, ko se je mlade potisnilo in se jim je dalo potne liste v roke in reklo: lahko odidete in ne vračajte se!”

https://twitter.com/NovakBozidar/status/1236730761803431939?ref_src=twsrc%5Etfw

Nato pa si je svojo minuto “resnice” prisvojila Gobčeva in si v lastni avtorski oddaji drznila primerjati vstop strank DeSUS in SMC v koalicijo s prestopom poslanca Cirila Pucka, ki je v času, ko je vladalo stanje 50:50, prestopil k LDS in omogočil vlado Janeza Drnovška. Turk ji je dal vedeti, da nikakor za nekdanji koalicijski stranki ne more trditi, da gre za skupinskega Pucka. “Gre za stranki, ki imata svoj program in si želita preživeti. Gre za sredinski stranki, ki sta neideološki. Za njih je preživetje dosti lažje v vladi kot v opoziciji.” 

Hana Murn