fbpx

Fenomen Violeta Bulc: Na volitvah v Evropski parlament ne upa kandidirati, ankete pa jo uvrščajo med “najbolj priljubljene” politike!

Nekdanja evropska komisarka za promet Violeta Bulc. (Foto: STA)

Kljub temu, da so rezultati februarske javnomnenjske raziskave Ninamedia Vox populi ter včerajšnje Mediane pokazali na visoko priljubljenost evropske komisarke Violete Bulc, uvršča se namreč na 4. mesto, za predsednikom vlade Marjanom Šarcem, predsednikom republike Borutom Pahorjem in evropsko poslanko Tanjo Fajon, pa očitno v verodostojnost teh ne verjame niti Bulčeva sama. Drugače si namreč ni mogoče razlagati čemu ne naznani kandidature na prihajajočih evropskih volitvah in tako v praksi preveri podporo, ki je uživa med slovenskimi volivci in volivkami. 

Ob obisku Maribora Bulčeva namreč ni želela povedati, ali bo kandidirala na evropskih volitvah, je pa za STA izdala, da bo aktivno sodelovala na volitvah, za katere pravi, da bodo ene najpomembnejših v zgodovini Evropske unije. Miro Cerar jo namreč snubi na listo SMC, vendar je znano, da kandidaturo zavrača.

Glede kandidature tako naj ne bi še sprejela nobene odločitve, poudarja pa, da “stoji za liberalnimi vrednotami odprte družbe in to komunicira v celotnem evropskem prostoru, zelo aktivna pa bo pri tem tudi v Sloveniji.” Na vprašanje, če se zanima še vnovični komisarski mandat, pa je Bulčeva odvrnila, da se ji zdi delo komisarke zelo zanimivo. Ob tem pa je dodala, da je predsednik vlade na koncu tisti, ki se odloči za imenovanje komisarja. “Verjetno tudi aktualni premier odločil tako, kot bo verjel, da je najbolje,” je prepričana Bulčeva.

Violeta Bulc (Foto: STA)

Spada med najslabše ocenjene v EU
Kljub temu, da Bulčevo ankete uvrščajo v sam vrh priljubljenosti, pa so v popolnem nasprotju rezultati ankete, ki jo je objavila Agencija za javne zadeve in komunikacije Burson Cohn & Wolfe (BCW) v sodelovanju z Euractivom. Rezultati ocene dela evropskih komisarjev za obdobje 2014-2019 so za Bulčevo naravnost porazni, saj je delo slovenske komisarke kot uspešno prepoznalo manj kot četrtina vprašanih. Od 1.800 sodelujočih državljanov iz 28 držav EU si je 1.563 vprašanih vzelo čas, da bi ocenili delo slovenske komisarke. Kar 41,91 odstotka vprašanih je raje, kot da bi podali oceno, obkrožilo, da “ne vedo” dovolj o njenem delu. Odstotek posameznikov, ki ne vedo, kaj sploh Bulčeva dela v Bruslju, je tako med višjimi.

Violeta Bulc z iranskim ministrom za promet (Foto: Twitter)

Za slovenske interese se ne poteguje uspešno
V primeru arbitraže bi marsikdo pričakoval, da bi se Bulčeva zavzela za interes Slovenije, a je ta v svoj zagovor molka raje dejala, da tega ne more storiti, ker je evropska in ne slovenska komisarka. Slabo je odigrala pri sredstvih za drugi tir. Ko so mediji razkrili, da je Hrvaška dosegla 85- odstotno financiranje mosta na Pelješac, medtem ko bo Slovenija lahko vesela, če bodo evropska sredstva zadostovala za 20-odstotno financiranje 2. tira – in to kljub temu, da Violeta Bulc pokriva ravno to področje.

Ko gre za delo v interesu Evrope, pa je zgodba enaka. Glede na to, da morajo še njeno delo opravljati drugi, je več kot očitno, da ta sramoti ugled Slovenije. Evropska zveza pilotov (European Cockpit Association) je namreč pohvalila belgijsko komisarko Marianne Thyssen, pri kateri so pohvalili njeno direktno držo pri nasprotovanju nesprejemljivih zaposlitvenih praks in njen poziv za upoštevanje lokalnega delovnega prava pri sklepanju pogodb s kabinskim osebjem. Thyssenova, ki je v Evropski komisiji zadolžena za področje zaposlovanja, socialnih zadev in mobilnosti delavcev, ima po besedah Evropske zveze pilotov očitno več posluha kot slovenska komisarka za transport, ta je namreč že leta slepa za socialne težave zaposlenih v letalskem prometu.

Glede na nedavno raziskavo javnega mnenja agencije Parsifal v Republiki Sloveniji se nam obeta nizka udeležba na evropskih volitvah, saj je le 30 odstotkov vprašanih zatrdilo, da se bo zagotovo udeležilo evropskih volitev. Glede na to, da je največ, dobrih 18,2 odstotka vprašanih, ki bi se zagotovo udeležilo volitev, volilo listo stranke SDS, ki je že zdaj s tremi evropski poslanci daleč najbolj zastopana slovenska parlamentarna stranka v Bruslju, se očitno Bulčeva boji, da ne bi bila izvoljena. To bi bilo zanjo nedvomno ponižujoče. Več kot očitno pa je, da se niti malo ne sramuje poraznih rezultatov svojega dela, saj se nadeja vnovične izvolitve za evropsko komisarsko, v tem primeru pa ji ne uide “priljubljenosti”, ki jo evropskim komisarjem pripisujejo slovenski mainstream mediji, čeprav nihče v državi sploh ne ve kaj ti sploh delajo.

H. M.