Zadeva okoli Nike Kovač je zares sporna

Nejc Brence (Foto: Facebook)

“V tem primeru se je na našo naznanitev odzvalo celo Računsko sodišče Republike Slovenije, kar dokazuje, da je zadeva zares sporna in da je niso mogli enostavno prekriti ter pomesti pod preprogo,” je sum kršenja zakona o volilni in referendumski kampanji s strani Inštituta 8. marec komentiral podpredsednik SDM-ja Nejc Brence in poudaril, da gre za hinavščino, po kateri je ta nevladna organizacija že dolgo znana. “Očitno tudi mislijo, da so nedotakljivi, zato pošte z računskega sodišča ne prevzemajo in krivdo za svoje mahinacije pripisujejo tistim, ki na njih opozarjamo,” je še ocenil.

Računsko sodišče je pred dnevi javno objavilo obvestilo, da bi naj Inštitut 8. marec storil prekršek oziroma da vročitev obvestila in pouka kršitelju ni bila uspešna – vročevalec je namreč pošiljko vrnil z oznako “preseljen, novi naslov je neznan”. Šlo naj bi za to, da v Inštitutu 8. marec denarja, ki so ga za referendumsko kampanjo pridobil iz nedovoljenih virov, niso nakazali v dobrodelne namene. Na računskem sodišču so sicer pojasnili, da podrobnosti o postopku ne smejo razkriti javnosti, Nika Kovač pa se je oglasila na Twitterju in izrazila začudenje, da jih vročevalec ni našel na navedenem naslovu.

Podpredsednik Slovenske demokratske mladine Nejc Brence je 20. aprila na novinarski konferenci predstavil naznanitev suma kršenja Zakona o volilni in referendumski kampanji s strani Inštituta 8. marec. “Ponovno ugotavljamo, da v Sloveniji ne veljajo ista pravila za vse,” je izpostavil in ob tem spomnil tudi na balkanske posle Roberta Goloba. Po Brencetovih besedah se neenakost pred zakonom kaže tudi pri očitnih zlorabah volilne zakonodaje – do enega izmed takšnih primerov je prišlo pred državnozborskimi volitvami, ko se je okoli sto organizacij povezalo v civilno iniciativo Glas ljudstva ter opravljalo negativno kampanjo proti tedanji vladi in v prid sedanji vladni koaliciji. Ponovne omembe vredno je, da so dotične organizacije v zadnjih letih prejele tudi zajetne vsote davkoplačevalskega denarja.

Foto: STA

Inštitut 8. marec se tako kot ostale leve aktivistične organizacije požvižga na zakonodajo in zlorablja sistem
“Kot smo naznanili že na novinarski konferenci – Inštitut 8. marec je kršil Zakon o volilni in referendumski kampanji, ko je kampanjo proti Zakonu o vodah financiral iz tujine,
” je ponovil Brence in še enkrat pojasnil, da je Inštitut sredstva prejel od skrajno leve organizacije Guerilla Foundation, ki financira radikalno leve aktiviste. Inštitut 8. marec se tako kot ostale leve aktivistične organizacije požvižga na zakonodajo in zlorablja sistem, je ocenil. “V tem primeru se je na našo naznanitev odzvalo celo Računsko sodišče Republike Slovenije, kar dokazuje, da je zadeva zares sporna in da je niso mogli enostavno prekriti ter pomesti pod preprogo. Kljub temu, da zadeva smrdi že na daleč, inštitut grozi s pravnimi sredstvi proti nam, ki smo to kršenje zakona javno oznanili,” je še povedal, da v Inštitutu 8. marec uporabljajo taktike, proti katerim se javno borijo. “Gre za hinavščino, po kateri je ta inštitut že dolgo znan. Očitno tudi mislijo, da so nedotakljivi, zato pošte z računskega sodišča ne prevzemajo in krivdo za svoje mahinacije pripisujejo tistim, ki na njih opozarjamo. Igrajo žrtev, čeprav so oni tisti, ki kršijo pravni sistem, ter grozijo tistim, ki na to opozarjamo,” je še poudaril Brence.

Referendum o vodah financirala tujina
Podpredsednik SDM je že v oddaji Tema dneva povedal, da so v dokumentih odkrili posebno podstran z imenom Inštitut 8. marec, kjer je zapisano, da so leta 2021 dodelili 30 tisoč evrov za namene kampanj. “Ko smo prebirali to poročilo, je bilo v enem sektorju jasno napisano, da je bila s tem denarjem financiranja kampanja za referendum zakona o vodah.” Po besedah Brenceta se je logično poklopilo, da je denar za notranjepolitične potrebe prihajal iz tujine. Torej, za izvedbo kampanje proti zakonu o vodah. “Po zakonu o volilni in referendumski kampanji je kakršnokoli financiranje iz tujine nezakonito. Je pa zanimivo, da je inštitut oddal poročilo za Ajpes in je pod nedovoljen vir prispevkov zapisana 0. V primeru, da bi donacijo dobili direktno na volilni račun, bi morali ta sredstva avtomatsko nakazati na humanitarne organizacije,” je takrat pojasnil.

Sara Kovač