fbpx

Poslanec Mahnič glede menjave na čelu GŠ SV: “Glavna napaka generala Gederja je bila, da je želel dobro Slovenski vojski in njenim pripadnikom, kar pa je v nasprotju z interesi globoke države, posebno pa stranke SD!”

Foto: STA/Nova24TV

Po tem, ko je 22. februarja letos Andreja Ostermana na mestu načelnika Generalštaba Slovenske vojske nadomestil Alan Geder se je zazdelo, da bo Slovenija prenehala umirati na obroke. Očitno pa opozarjanje, da brez dodatnih finančnih sredstev Slovenske vojske leta 2020 ne bo več, ni povšeči vladi Marjana Šarca, ki ji niti na kraj pameti ne pride, da bi potrebna sredstva zagotovila. Nič čudnega ni, da je obrambni minister Karel Erjavec Alenko Ermenc, ki je bila nedavno povišana v čin generalmajorke, predlagal za zamenjavo Gederja na vrhu Generalštaba.

Po besedah nekdanjega predsednika Odbora za obrambo in aktualnega člana odbora Žana Mahniča je bilo le vprašanje časa, kdaj bo minister Karl Erjavec zamenjal generala Alana Gederja kot načelnika GŠ SV. Ta se namreč globoki državi in njenim izvrševalcem z obrambnega področja, ki jih v tem trenutku predstavljajo strukture iz DeSUS, LMŠ in SD, ni klanjal in ni želel ugoditi njihovim kadrovskim apetitom.

“Glavna napaka generala Gederja je bila, da je resnično želel dobro Slovenski vojski in njenim pripadnikom, kar pa je v nasprotju z interesi globoke države in posebno stranke SD, saj si želijo njenega popolnega razkroja in uničenja,” poudarja Mahnič. Da bi ustavil trend zmanjševanja kadrovskega števila SV, je pripadnikom uniformiranega dela dvignil plače za 19 % in si tako nakopal bes birokratov na MORS in tistih uniformiranih pripadnikov, ki so pod okriljem MORS-a in niso bili deležni povišice.

(Foto: Facebook/@Žan Mahnič)

Stotnik Korče naj bi intenzivno deloval proti Gederju
“Takrat sem bil obveščen, da naj bi posebno intenzivno proti generalu Gederju deloval stotnik Slavko Korče, zaposlen v protokolu, ki tega dodatka ni dobil, je pa postal na MORS in v SV čez noč zelo vpliven, saj je oče podpredsednice in poslanke LMŠ Jerce Korče.” Dodatno jezo ministra Erjavca si je general Geder nakopal, ko je konstantno vztrajal pri tem, da nujno potrebujemo nakup osemkolesnikov za izgradnjo prve srednje bataljonske bojne skupine in da brez dodatnih finančnih sredstev ne bo napredka in razvoja SV in bo ta samo še stagnirala do svojega bridkega konca, ki naj bi ob takšnem stanju prišel do leta 2020.”

Foto: sta

Zasuk iz proruske v prozahodno in proevropsko smer vodenja SV videli kot moteč
Minister Erjavec si po besedah Mahniča na tem položaju želi nekoga, ki bi brez dodatnega denarja, za katerega ve, da ga ne bo, lahko naredil čudež in rešil SV. Vendar takega ni, kljub temu, da si minister Erjavec na tem mestu zelo želi brigadirja Branimirja Furlana, ki je SV pri v procesu nakupa osemkolesnikov Patria naredil že dovolj škode. “Trenutno vodstvo Slovenske vojske je bilo strokovno, usposobljeno in nepolitično. Rezultat tega je bil tudi zasuk iz proruske v prozahodno in proevropsko smer vodenja SV, s čimer si je general Geder v zadnjih tednih nakopal jezo pri državnem sekretarju iz vrst LMŠ dr. Klemnu Grošlju,”meni Mahnič in dodaja, da je aktualno vodstvo SV v zadnjih tednih izvedlo nekatere kadrovske spremembe, predvsem pri vodenju enot in vodenju sektorjev, ko so bili zamenjani nekateri nesposobni in politično motivirani častniki, večinoma povezani s stranko SD. S tem pa si je general Geder nakopal jezo tudi pri državnem sekretarju iz vrst SD mag. Milošu Bizjaku.

“Prav tako je bilo s strani vodstva MORS in vodstev nekaterih veteranskih organizacij veliko slabe volje, ker ni kazal nikakršnega navdušenja nad praznovanjem zlagane 50. obletnice Teritorialne obrambe.” General Alan Geder po prepričanju Mahniča mora torej oditi zato, ker je deloval v korist Slovenske vojske, kar pa ni po godu tistim, ki jo želijo uničiti.

H. M.