fbpx

To je par, ki želi depolitizirati RTV

Mojca Pašek Šetinc s svojim možem Miletom Šetincem. Foto: (STA)

Leta 1990 je Mile Šetinc, lobist in vplivnež globoke države, nasprotoval slovenski osamosvojitvi z besedami: “Suverenost Slovenije nas zanima le toliko, kolikor omogoča udobno, spodobno in mirno življenje vsakdanjih ljudi. Tudi tistih, ki niso ali nočejo biti Slovenci. Zgolj zaradi časti, ponosa in svetosti se nam ne da jesti trave, tudi če je ta izključno slovenska. K požrtvovalnosti in bog ne daj, herojstvu bomo stremeli le takrat, ko ne bomo imeli svobodne izbire.” Najbolj zanimivo je, da gre za moža poslanke Gibanja Svoboda Mojce Pašek Šetinc, ki se v javnosti dandanes predstavlja v vlogi borke za depolitizacijo javne RTV Slovenija.

Novopečena poslanka Gibanja Svoboda Mojca Pašek Šetinc se je znašla med Golobovimi frontmani, ki si na vse pretege poskušajo depolitizirati javno RTV Slovenija. Poskušajo namreč ustvariti vtis, kako naj bi bila javna hiša pod vplivom SDS-a, čeprav je dejstvo, da je ta vseskozi pod vplivom levih aktivistov. To je med drugim potrdil tudi dolgoletni voditelj oddaje Studio City Marcel Štefančič, ki je dal vedeti, da je njih jeben* več. “Njih je samo ene par. In vemo točno, kateri so,” je zatrdil jasno. Sicer pa, da RTV Slovenija ni objektivna, dokazuje že dejstvo, da se je v vrstah Gibanja Svoboda znašla nekdanja novinarka in urednika na RTVS Mojca Pašek Šetinc, žena lobista Mileta Šetinca in nekdanjega poslanca LDS.

V stranki Gibanje Svoboda so sicer že pred samimi volitvami kot enega prvih ukrepov nove vlade napovedali spremembo zakona o RTV Slovenija. S svojo novelo zakona naj bi depolitizirali oziroma “normalizirali” stanje na javni radioteleviziji. Zmotilo jih je namreč, da se je prvič po več kot desetih letih zgodilo, da tranzicijska levica v programskem in nadzornem svetu nima večine. Očitno obstaja velik strah, da bi se kakšen kritičen glas dokopal do gledalk in gledalcev. Konec koncev pa obstaja že nek strah znotraj lastnih bodočih koalicijskih vrst glede na to, da bo Robert Golob očitno ta, ki bo imel prvo in zadnjo besedo. Od koalicijskih partnerjev se pričakuje molk v primeru, če bodo imeli drugačno stališče kot najverjetnejši novi mandatar.

Kdor pozna dolgoletno novinarko Pašek Šetinc, ki je našla poslanstvo v tem, da si javno RTVS v celoti podredijo nazaj, mu je jasno, da je vse skupaj krepko privlečeno za lase. Večkrat so ji namreč številni očitali neprofesionalnost. Očitno nikakor ne zmore skriti, da ne prenese premierja Janeza Janše. Kot je znano, se je ta skupaj z nekdanjo novinarsko kolegico Eugenijo Carl s pravnimi sredstvi spravila nad Janšo in mu očitala razžalitev. Sicer pa je znana tudi kot podpisnica famozne peticije Foruma 571 iz leta 2007, s katero so lažno in manipulativno očitali tedanji vladi Janeza Janše, da izvaja medijsko cenzuro v Sloveniji. Najverjetneje pa ima svoj vpliv nanjo tudi mož, sicer nekdanji novinar in politik iz vrst LDS Mile Šetinc.

Mož poslanke veljal za nasprotnika slovenske osamosvojitve
Njegov oče je bil Franc Šetinc, nekdaj glavni urednik glasila Komunist in eden vodilnih članov centralnega komiteja Zveze komunistov Slovenije. Bil pa je tudi predsednik republiškega komiteja Socialistične zveze delovnega ljudstva, sekretar izvršnega komiteja CK ZKS, konec osemdesetih let pa je postal član predsedstva Centralnega komiteja Zveze komunistov Jugoslavije. Mile Šetinc se je že v mladosti začel zanimati za politiko in preučevanje zgodovine NOB. Bil je politik LDS, član Liberalne akademije in leta 1991 podpisnik Deklaracije za mir, ki je bila predstavljena 7. februarja 1991. Mišljena je bila kot predlog ustavne spremembe, s katero naj bi preprečili nadaljnje oboroževanje varnostnih struktur v Sloveniji. Ostali podpisniki so bili sicer Milan Kučan, Janez Drnovšek, Ciril Ribičič, Janez Stanovnik in številni drugi.

Podobno kot v primeru Kučana tudi Šetincu osamosvojitev Slovenije ni predstavljala njegove intimne izbire. Zagovarjal je namreč status quo in nasprotoval prizadevanjem takratne vlade za čimprejšnjo osamosvojitev Slovenije: “Predvsem me pa čudi neverjetno velika količina energije, ki jo ta vlada vlaga v pridobitev suverenosti na mednarodnem in pa obrambnem področju, namesto da bi se to logično izšlo iz procesa gospodarskega osamosvajanja, zlasti pa diplomatske ofenzive znotraj Jugoslavije. Se zdi, da se je vlada zapletla v iluzijo, da bo vlada preko tega po neki bližnjici prišla do samostojnosti. Zato ni čudno, da po vseh silnih naporih in dolgih potovanjih lahko vlada pokaže le Andreottijev obisk in Janšev gnili kompromis v Beogradu glede nabornikov.”

Ker Šetinc velja za lobista, ne čudi, da ga je skupaj z ženo mogoče zaslediti tudi na zabavah, kjer se zadržuje znan akter globoke države Gregor Golobič. Zakonski par Pašek Šetinc se je tako znašel na zabavi ob tridesetletnici delovanja Agencije Ninamedia, kjer so se med drugim zbrali Zoran Janković, Pavel GantarIgor Vidmar in Gregor Golobič. Glede na povezanost z akterji globoke države je resnično naravnost smešno, da se za objektivnost javnega medija borijo politiki tipa Pašek Šetinc, ki je bila v svoji novinarski karieri vse prej kot objektivna novinarka. Nič čudnega, da je bila primerna izbranka pri ustvarjanju dokumentarnega filma z naslovom “20 let Slovenije: Portret Milana Kučana.

Sara Kovač