fbpx

Zdravljenje otrok s prirojeno srčno napako pod vprašajem: Minister za zdravje Samo Fakin s svojimi izjavami sprožil val odstopov na Nacionalnem inštitutu za otroške srčne bolezni!

Samo Fakin (Foto: STA)

Ni dolgo tega, ko je bil v sodni register vpisan Nacionalni inštitut za otroške srčne bolezni (NIOSB) z namenom, da bi poskrbel za preboj na področju otroških srčnih bolezni, pa se že srečujemo z odstopi. Odstopu glavnega gonilnega motorja inštituta, priznanega kirurga Igorja Gregoriča, je namreč sledila odstopna izjava člana sveta Andreja Robide, pripravljeno pa naj bi jo imel tudi v. d. direktorja Brane Dobnikar. Razlog pa se očitno skriva v nedavnih izjavah ministra za zdravje Sama Fakina, ki očitno bolj kot pri izboljšavah na področju otroških srčnih bolezni vztraja pri popravnem izpitu.

27. novembra so na ministrstvo za zdravje prejeli odstopno izjavo dr. Igorja Gregoriča, v kateri je ta zapisal, da v kontekstu, kot ga navaja minister za zdravje minister Samo Fakin, vloge NIOSB in svoje vloge kot predsednika sveta ne vidi več.

Foto: iStock

Gregorič je bil povabljen k sanaciji kolapsiranega programa zdravljenja otrok s prirojeno srčno napako, še avgusta pa je verjel, da mu lahko uspe. Že tedaj je poudaril, da sta za izboljšavo nujno potrebna komunikacija in sodelovanje s kliničnim centrom, prav tako pa prepis opreme, prostorov, zagotovitev kadrov in finančna sredstva. Do tega ni prišlo in kot je razumeti ministra Fakina, tudi ne bo. Samo Fakin je namreč nedavno v Odmevih izjavil, da trenutno ta program teče zadovoljivo. “Sem se pogovarjal, dolgoročna odločitev je, da ta program ostane znotraj kliničnega centra.”

O taki ministrovi odločitvi Gregorič ne prepozna strokovnih in organizacijskih argumentov, zato se je tudi odločil za odstop. Podal je oceno, da bodo v bodoče, v imenu UKC Ljubljana, otroško kardiokirurgijo in preostali del strukture programa reševali strokovnjaki brez  pravih izkušenj in mednarodnih povezav. “Takšne odločitve iz strokovnih in etičnih razlogov ne morem podpreti.” Prav tako tudi Andrej Robida ne želi biti priča škodljivim strokovnim odločitvam in posledično škodi za zdravje otrok ter neetičnemu ravnanju na račun najbolj ranljive populacije v Sloveniji.

Foto: Printscreen

Gregorič: Ne vidim več, kaj lahko v tej vlogi pri  NIOSB naredim
Za včerajšnje Odmeve je Gregorič povedal, da je bila situacija sredi avgusta nekoliko drugačna. “Vlada Republike Slovenije in ministrstvo za zdravje sta me junija lani pozvala, da bi pomagal rešiti problem pediatrične kardiokirurgije. Po izjavah iz 16. novembra, ko je Fakin dejal, da bo dal kliničnemu centru popravni izpit, da se struktura in zdravljenje v kliničnem centru nadaljuje po isti strukturi kot prej, jaz ne vidim več, kaj lahko v tej vlogi pri NIOSB naredim, zato sem odstopil.”

Z ministrstva so po navedbah STA sporočili, da bo Fakin odločitev o izvajanju programa s prirojenimi srčnimi napakami sprejel po sestanku, ki ga bo ta mesec imel s predstavniki ljubljanskega kliničnega centra in vodstvom NIOSB. Nato pa bo odločitev posredovana vladi, obveščena pa bo tudi javnost. Medtem ko premier Marjan Šarec zadeve okrog odstopa iz NIOSB ne komentira, pa je potrebno zavedanje, da so v igri človeška življenja, in to najbolj ranljive skupine ljudi, otrok s prirojeno srčno napako. Kdo bo odgovarjal za morebitne posledice?

H. M.