Zajčev 3 milijonski “trajnostni prehod v nizkoogljično krožno gospodarstvo” je poneumljanje mladih, past za davkoplačevalce in zlata jama za izbrance!

Foto: STA

Kot smo že poročali, bo ministrstvo za okolje in prostor za podnebne spremembe v prihodnjem letu namenilo kar 184 milijonov evrov, po pregledu programa o porabi teh sredstev pa je jasno, da bo večina načrtovanega denarja šlo v žepe posvečenih. Že večkrat je bilo dokazano, da so podnebne spremembe donosen posel in le nabiranje političnih točk, zato tudi pri nas ni nič drugače. Greta sindrom je namreč zajel slovensko politiko, ki je v te namene pripravljena načrtovati skoraj 200 milijonov evrov. Znano je, da na podnebne spremembe človek nima vpliva, drugo pa je seveda okoljevarstvo. Med drugim bosta Šarec in njegov minister Zajc napolnila žepe tudi nevladnim organizacijam, ustvarili so tudi nov ukrep, in sicer “učenje za trajnostni razvoj”. O kvazi-podnebnih spremembah bodo izobraževali tako v vrtcih in osnovnih šolah kot tudi na univerzah in izobraževanjih za odrasle. Zajc bo pomagal tudi drugim državam v tem hudem boju. V letu 2020 bodo sofinancirali tudi projekte Life z neverjetnimi 20 milijoni evrov, največji je projekt “Life Care4climate”, za katerega bodo namenili 17 milijonov evrov – namen projekta pa je seveda “s pomočjo ozaveščanja, izobraževanja in usposabljanja ključnih deležnikov spodbuditi izvajanje ukrepov zmanjšanja emisij toplogrednih plinov”. Skratka, en kup izobraževanja, usposabljanja, projektov, ki so popolnoma nepotrebni in v ničemer, prav ničemer ne bodo pripomogli k boljšemu življenju Slovencev. Mnogo projektov je, ki bi za ta denar lahko naredili bistvene spremembe.

Na ministrstvu za okolje in prostor so posebej opozorili na nov ukrep, ki so ga iznašli. To je ukrep “Učenje za trajnostni prehod v nizkoogljično krožno gospodarstvo”. Že sam pojem, ki ne pove nič in skriva v sebi past za davkoplačevalce ter zlato jamo za izbrane FDV diplomante.

Začeli bodo s sistematičnim uvajanjem podnebnih ciljev in vsebin v predšolsko vzgojo, osnovno in srednje izobraževanje, višješolsko strokovno izobraževanje ter izobraževanje odraslih. Ustrezno podporo bodo tako zagotovili vrtcem, šolam in drugim organizacijam, ki izvajajo dejavnosti vzgoje in izobraževanja. Z drugimi besedami, otrokom in mladim bodo vsiljevali “Greta agende” in si s tem zagotovili, da bodo naslednje generacije zavedene glede podnebnih sprememb in bodo le-te pripisovale sebi. Poleg tega je vprašanje, kdo bo izvajal ta izobraževanja za takšne vrtoglave zneske?! Za ta ukrep bodo namenili kar 3 milijone evrov.

Nevladne organizacije bodo ozaveščale, izobraževale in služile
3,3 milijona evrov bodo namenili tudi nevladnim organizacijam. V programu o načrtovanih sredstvih za nevladne organizacije ni o tem, kam bo denar dejansko šel, zapisano nič drugega, kot spet ozaveščanje, izobraževanje… “Programsko sofinanciranje nevladnih organizacij bo prek javnega razpisa nevladnim organizacijam nudil sofinanciranje projektov v okviru programov s področja podnebnih sprememb, v katerih bodo predlagane rešitve na področju ozaveščanja, izobraževanja in usposabljanja za prehod v družbo, ki bo z viri gospodarna, zelena, podnebno odporna in konkurenčno nizkoogljična, ter za informiranje o koristih blaženja podnebnih sprememb in prilagajanja nanje ter praktičnih vidikih izvajanja ukrepov, vključno z izvajanjem inovativnih, pilotnih in demonstracijskih ukrepov za blaženje podnebnih sprememb in prilagajanje nanje,” so zapisali. Čeprav je za nevladne organizacije znano – tudi iz razpisov, ki so jih objavila tudi ministrstva -, da posamezniki z doktorsko izobrazbo in z delom zanje zaslužijo celo do 20 tisoč evrov mesečno.

Projekti Life “vredni” 20 milijonov evrov – kjer so zaposleni privilegirani otroci nekdanjih prvoborcev in komunističnih funkcionarjev
Za mednarodno razvojno pomoč v boju proti podnebnim spremembam bo ministrstvo z Zajcem na čelu namenilo 2 milijona evrov. Sofinancirali pa bodo tudi projekte Life, in sicer v višini 20 milijonov evrov, med katere spadajo tudi Care4climate, Podnebna pot 2050 in tudi novi projekti. Na spletni strani Care4climate je zapisano, da so njihovi partnerji med drugimi tudi “ministrstvo za infrastrukturo, Gradbeni inštitut ZRMK d.o.o., Gozdarski inštitut Slovenije, Focus, društvo za sonaraven razvoj, Univerza Maribor, Fakulteta gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo, agencija za spletno oglaševanje, Inštitut Jožef Stefan”. V raznih inštitutih in režimskih fakultetah pa tudi državnih podjetjih se seznam privilegiranih otrok in sorodnikov daljša in daljša. Med partnerji, ki bodo deležni vrtoglavih zneskov, je tudi Institut Jožefa Stefana, kjer je zaposlena prvoborska hčerka partizanov in dolgoletnih partijskih funkcionarjev, ki sta zasedala visoka mesta, Lidije Šentjurc in Sergeja Kraigherja. Očitno je, da si visoke položaje kar delijo med seboj, država pa jih s tovrstnimi financiranji le podpira.

Marjeta Šentjurc (Foto: posnetek zaslona)

Za študije, analize, delavnice, brošure – 3,5 milijona evrov?!
Pod pretvezo“tehnična pomoč”, za katero bo namenjenih 3,5 milijona evrov, je po podrobnem pregledu razvidno, da pod to zopet spada ozaveščanje, usposabljanje, scenariji, priprava strokovnih sortirnih in drugih analiz, strategij, akcijskih načrtov, ocen tveganj in drugih strokovnih podlag za načrtovanje ukrepov in instrumentov, za vzpostavitev, posodobitev in vzdrževanje spletnih portalov, zbirk podatkov, priročnikov, brošur, priporočil in smernic. “Upravičeni nameni” so tudi vse nujno potrebne aktivnosti za pripravo ukrepov in projektov, kot so stroški organizacije delavnic, srečanj, mednarodnih konferenc, posvetov ipd.

Rezerviranih 8 milijonov evrov “za vsak slučaj”
Kot lahko vidite spodaj, so si za “druge namenske porabe” prihranili osem milijonov evrov, za primer, če bi se kdo od levičarjev spomnil novega projekta, še bolje, če bo to eden izmed “njihovih”, da bo na zalogi še dovolj milijonov, da izgine v razne žepe. Skratka, iz vsega programa je razvidno, da je večina denarja namenjenega za prazen nič, le za privilegirane. Kar nekaj milijonov različnim podjetjem bo šlo za “akademske, časopisne naslove”, pranje možganov ali pa, ne nazadnje, le za bogatenje nekaterih, učinka pa pri tem seveda ne bo.

Lana Božič

 • joza joza13

  Takle mamo…
  Da se vam vsem posušijo roke, preden boste v prihodnje na volitvah obkrožali Šarce, Cerarje…

  • karlina

   Se strinjam, preberi moj komentar, še posebej o pokojninah,

 • ljubinica

  Klovnovski svet.

 • Vrhovni sodnik

  Zaradi takšnih kraj, nimamo plač, kot v Avstriji, tam se ne gredo pajdaškega kapitalizma

  • karlina

   Pa še posebej pokojnin.

 • Ivan Ivanovič

  Na žalost Zajc le prepisuje umotvore, ki jih ustvarjajo uradniki v Bruslju in požegnajo evropski politiki. Nekoč smo mislili, da so pri nas in samo pri nas Butale, zdaj, ko smo v EU, pa je jasno, da je tudi EU le Velike Butale.

  • Steiermark

   V Bruslu je center za duševno prizadete butalce, kjer se zbirajo, se trapljajo po ramenih in si delijo naš denar -nekako tako, kot je bilo v jugovini, bolj butast si bil, višje si zlezel in več si imel od tega (v žepu), pa narodu si lahko hodil po glavah ter jih zastraševal z raznimi zakoni, po katerih nisi smel niti misliti drugače, kaj šele povedati, kaj misliš, da je prav …..

 • Andrej

  Včasih smo brali Alan Forda kot alegorijo na Jugo posle in se nam še sanjalo ni, da bomo nekoč to tudi v resnici živeli. In smo sredi poslov ministarstva za traženje rude i gubljenje vremena. Samo da je vse skupaj bistveno dražje, kot je lahko Alan Ford sploh sanjal.
  Ta naša ministrstva se silno bojijo, da bi slučajno našla kako rudo, ker bi potem bilo treba delat. Z volilci je pa prav tako. Najbolje na sociali ali javni upravi.

 • tasilo

  Slovenija je po ustavni ureditvi koruptokracija in kleptokracija.

  • tohuvabohu

   Glede na to, da so zveri bolj zaščitene kot ljudje, imamo medokracijo.

 • antimur

  Vsi ti kučanistični projekti imajo samo en namen, da se še naprej preusmerja proračunaski denar za napajanje in vzdrževanje kučanistične oblasti. Ti kriminalci, ki to vodijo, pa lahko za zasluge še sebi odškrnejo poljubni delež.

  • karlina

   TOČNO TAKO !!!!

 • althar

  Podpiranje trabantov z našim denarjem. Že tisočkrat smo videli in še tisočkrat bomo, dokler se ne znebimo

 • Stajerka

  ….dokler moram, po zakonu NOVE, NEUPORABLJENE KOMPLETE ZA PRVO POMOČ, metat v kanto (pa verjamem, da nisem edina)……..se naj lepo jebejo (se opravičujem) s svojo ekološko politiko……

 • črnaovca

  To da človek nič ne vpliva na podnebje ve povedati vsesplošno pametni Grims. Trditev da gre pri tem tudi za posle je pravilna in skrb kam bo šel denar tudi upravičena. Sedaj bodo prjatli delali študije, makete (spomnite se drugega tira) brošure programe in še kaj. Dogajalo se bo to kar se je na ministrstvu za delo pod vodstvom one ta leve šoje ko so za študije o oskrbi starostnikov zapravili toliko denarja da bi lahko naredili vsaj 10 domov za starostnike in še država bi imela korist od novih delovnih mest. Tako je če daš svinji meh. Nisem naiven in en mislim da bo pod desnimi kaj bolje le da bodo zaslužili še drugi

 • marker

  Sedaj se lepo vidi, zakaj je tak boj levih za oblast. Nikogar ne skrbi za državo, skrbijo le za svoje žepe.

  • karlina

   Kako pak drugače, točno tako.,

 • Unikatna

  Majhna država je SLO, lepo bi nam lahko šlo…Če bi imeli prave strokovnjake in ljudi na položajih, ne bi bilo potrebno zapravljati denarja za razne študije, analize, makete itd.!
  Aja, potem si ne bi mogli svojih žepov polniti!

  • Janez Novak

   Pri nas so pravi strokovnjaki samo diplomanti FDV, FF, PF in še kakšnega podobnega faksa. To so strokovnjaki za zapravljanje časa in davkoplačevalskega denarja.

   • Minovak

    Kitajska ima komunizem samo na papirju, kako to, da ima največ milijarderjev na svetu, več kot 2500. Čudno pa je, da komunizem ne dovoljuje tega, torej…Pri nas pa temu rečemo plenilsko mafijski socializem in dom Lažnjivih kljukcev.

   • karlina

    Točno tako.

 • Vlado77

  To je trend, ne samo pri nas ampak v vseh razvitih državah. Ogromne vsote za “ukrepe” za omejevanje klimatskih sprememb. Ta denar bo šel v zgrešene ideologije in v luft. Indoktrinirali bodo cele generacije. In dolgo bo trajalo, da bodo ugotovili, da od tega nimamo nič. Klimatske spremembe so se in se bodo dogajale ne glede kaj mi počnemo. Gre za zaslužke raznih NVO in profesorjev ,ki nabivajo s manipulacijami in teorijami. Znastveniki trdijo, da je vpliv človeka zanemarljiv. Klimatske spremembe se dogajajo izključno zaradi aktivnosti sonca in tega ne bomo nikdar obvladovali. Drugo pa je zdravo okolje in onesnaženost okolja.

 • Miro Jereb

  Res je…samo za denar se gre. Zakaj ? Slovenija pretirava z namenom financiranja rganizacij in združenj ki potem VOLIJO to gnilo vlado. Nas je 2 miljona in povem vam…samo mesto MUMBAJ /25 miljonov ljudi/ v Indiji v enem dnevu “userje” svet bolj kot slovenija v 10 letih. Videl na lastne oči. Naj gredo raje na 2 deci in se lotijo ustvarjanja bolj prijazne Slovenije. Očistijo naj jo vse rdeče zalege pa smo na konju.

  • karlina

   Pri financiranju pade vsakemu levičarju nekaj denarja v žep.

   • tohuvabohu

    Serpentinšek pravi, da mora denar krožiti. Tudi če pade levaku v žep, se to prelije v potrošnjo in zato cveti in se razvija naše gospodarstvo. Denar pa itak raste na drevesu, hehehe.

 • karlina

  Prekleta levičarska , rdeča banda-pa ta svojat deli milijone, kot bi bili bonbončki, za svoje , med tem, ko je v državi katastrofa, oz. mislim, da že skoraj več, kot 70% državljanov diha na škrge in vse več nas je, ki smo vsak dan bolj revni. Mimogrede, kdor bo šel in je že šel v pokoj, se bo zgrozil, ko bo dobil izračun-pred dnevi ga je dobil mož-v obdobju 10 let, so upokojence 2x prinesli naokoli in sicer-ljudje verjetno tega ne vedo-pri količnikih, ki so jih zmanjševali, za lani jih praktično več ni-količniki v bistvu povečajo povprečno plačo za določeno leto in pa seveda-procent za izračun osnove pokojnine, ki je še vedno-grozljivoooo-57,25%, leta 2000 pa je bil čez 80 %, haloooo, takrat se je upokojilo največ ljudi, rojenih po letu 1945. Skratka, namerno delajo s temi ukrepi -vedno več revežev, dobesedno revežev, ki bodo počasi, oz. bomo počasi postali berači. Procent za pokojnino, se kaže sigurno še nekaj let ne bo povečal, se bojim, da se bo še zmanjšal, če pride drugo leto gospodarska kriza. Grozljivo je, da so nekateri že toliko časa v pokoju, kot so delali, oz. še dlje, kot so hodili v službo, novodobni upokojenci, ki so delali polnih 40 let, najmanj 10 let več, kot njihovi predhodniki, pa prejemajo pokojnino v povprečju 600 evrov, oz. še manj. Si morete misliti, kaj to pomeni-ni za živeti, niti za umreti, predhodniki pa so vsi skoraj nasmejani , saj dobivajo v povprečju najmanj 1.000 evrov pokojnine. Zanje delamo vsi zaposleni, oz. polovice plače gre za njihovo pokojnino, polovica pa za našo. Kaj bo prinesla bodočnost je grozljivka. Ni čudno, da smo v samem vrhu po številu samomorov in na žalost je med njimi vse več upokojencev, nekateri že jedo pasje konzerve. Je to SLOVENIJA ???? Ne, to je zame že Grčija, ko je bila v krizi, če bo šlo tako naprej in kaže , da bo šlo, samo, da ukinejo dodatno zd. zavarovanje, pa bomo Venezuela. Vse leve stranke, še posebej SD in LEVICA, si to zelo, zelo želijo. Tretjerazredni državljani pa smo kar tiho, oz. to trpimo, zakaj že in do kdaj že. Oz. so nas res že tako zastrašili in nas ustrahujejo, kot njihovi rdeči predniki s krvavimi rokami .

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!