fbpx

ZZZS ni našel denarja za zdravljenje bolnega Krisa, ko je prvorazredni Milan Kučan potreboval operacijo, so ga za več kot 21 tisoč evrov zdravili v Švici!

Foto: STA

Nedolgo nazaj je celotna Slovenija zbirala denar za astronomsko drago zdravilo zolgensma, nujno potrebno za preživetje bolnega Krisa iz Kopra, ki trpi za spinalno mišično atrofijo. Klub temu, da je zdravilo, ki je namenjeno do drugega leta starosti, do sedaj registrirano v ZDA, Krisu zdravila ni kril Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). Očitno pa glede kritja stroškov zdravljenja težav ni, ko gre za prvorazredne, namreč kar 21.371,28 evrov se je našlo za operativni poseg na hrbtenici zadnjega predsednika Komunistične partije Slovenije Milana Kučana na kliniki v Švici. 

Spomnimo, da je bil decembra 2008 nekdanji predsednik Milan Kučan operiran v prestižni švicarski kliniki. Ker smo želeli vedeti več o zdravljenju in predvsem plačilu, smo povprašali ZZZS. V odgovoru na novinarsko vprašanje so nam pojasnili, da se postopek napotitve na zdravljenje v tujino izvaja, če so za to izpolnjeni zakonski pogoji, predvsem pa je odločilno strokovno-medicinsko mnenje konzilija pristojne klinike, da so v Sloveniji izčrpane možnosti zdravljenja, z zdravljenjem v tujini pa je možno pričakovati napredek v zdravstvenem stanju pacienta.

Pozitivno mnenje s strani konzilija zdravnikov
“Za napotitev Kučana je tako ZZZS sprejel pozitivno mnenje s strani konzilija zdravnikov UKC Ljubljana, Kirurške klinike, Kliničnega oddelka za nevrokirurgijo. Podpisniki mnenja so bili: akad. prof. dr. Vinko V. Dolenc, dr. med. (predstojnik kliničnega oddelka za nevrokirurgijo), Rado Pregelj, dr. med. in Metka Seliger Fettich, dr. med, so zapisali in dodali, da je ZZZS v zvezi s tem pregledal tudi vse primere napotitev v Švico za tri leta (od 1. oktobra 2010 do septembra 2013) in ugotovil, da je bilo v Švico v tem obdobju napotenih na zdravljenje 19 zavarovancev. Od tega dva tudi v kliniko St. Anna, Luzern, in sicer zaradi laminektomije in spondilodeze štirih nivojev ter transpedikularne fiksacije. V ostalih primerih zdravljenja slovenskih zavarovanih oseb v Švici so se med drugim izvajale zdravljenje stenoze sapnika, transplantacija krvotvornih matičnih celic, revaskularizacija možganske poloble, sklerozacija, kompletna uretroplastika,  implantacija freničnega stimulatorja itd.

Na strani ZZZS je mogoče prebrati, da lahko slovenske zavarovane osebe v drugih državah uveljavljajo načrtovano zdravljenje v skladu s 44.a členom Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju (ZZVZZ) v primeru izčrpanih možnosti zdravljenja v Republiki Sloveniji. Pravica do načrtovanega zdravljenja v drugi državi članici Evropske unije, Evropskega gospodarskega prostora ali Švicarski konfederaciji je določena v skladu s 44.b členom ZZVZZ (preseganje najdaljše dopustne čakalne dobe ali preseganje razumnega časa), pravica do načrtovanega zdravljenja v drugi državi članici Evropske unije v skladu s 44.c členom ZZVZZ (odločitev za zdravljenje v drugi državi članici Evropske unije).

Foto: STA

Več kot 21 tisoč evrov za zdravljenje Kučana
V primeru Kučana je bilo očitno odločilno strokovno-medicinsko mnenje konzilija pristojne klinike. Tako so bili plačani stroški njegove napotitve, ki so v konkretnem primeru znašali 21.371,28 evrov, od tega stroški zdravljenja 21.186,62 evrov (95 odstotkov v breme ZZZS, ostalo v breme dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja) ter prevozni stroški v višini 184,66 evrov.

Na vprašanje ali takšne  operacije ne znajo narediti naši strokovnjaki pa nam niso odgovorili.

Nina Žoher