fbpx

E-vinjete so primer, kako vlada uresničuje obljubljeno v praksi

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec in minister za digitalizacijo Mark Boris Andrijanič (Foto: Ministrstvo za infrastrukturo)

Lani je minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec napovedoval, da bomo konec leta 2021 dobili elektronsko vinjeto (e-vinjeta), ki nam bo prihranila zamudno odstranjevanje in lepljenje. Napovedi so se s 1. decembrom uresničile, saj je po 13 letih od uvedbe vinjet Slovenija zdaj le dobila še njeno digitalno različico.

“Gre za odličen primer digitalne rešitve po meri državljanov, saj nam bo prihranila čas in živce. Gre za eno najnaprednejših rešitev, s katero bo nadležno praskanje vinjet z vetrobranskega stekla končno postalo preteklost,” pa je ob predstavitvi nakupa prvih elektronskih vinjet v Digitalnem središču Slovenije 1. decembra 2021 dejal minister brez resorja, pristojen za digitalno preobrazbo, Mark Boris Andrijanič.

Veljavnost letne elektronske vinjete
Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je ob tem poudaril, da je bil čas, da na področju cestninjena osebnih vozil naredimo korak naprej v smeri digitalizacije in z uvedbo e-vinjet končamo ponovoletno folkloro praskanja vinjet z vetrobranskih stekel. Družbi za avtoceste RS (DARS) se je minister posebej zahvalil za trud in opravljeno delo. Minister je poudaril, da uvedba sistema e-vinjet za uporabnike ne pomeni dražjih storitev kot v dosedanjem sistemu. Cestnina se bo še vedno plačevala glede na čas uporabe avtocest in hitrih cest in ne po dejansko prevoženi razdalji. “Poleg tega bo v sistemu elektronske vinjete omogočeno tudi vračilo sorazmernega dela cene letne vinjete v primeru prodaje vozila, kar v obstoječem sistemu ni bilo mogoče,” je pojasnil minister. Pri tem je dodal, naj bi bila dodatna prednost za uporabnike tudi sama veljavnost letne elektronske vinjete – vezana bo na 365 dni od dneva nakupa, ne pa na koledarsko leto, kot je bilo v veljavi v obstoječem sistemu klasičnih vinjet.

Foto: Ministrstvo za infrastrukturo

Celo več – vse vrste vinjet bo mogoče kupiti do največ 30 dni pred izbranim datumom začetka veljavnosti. Letna elektronska vinjeta tako ne bo več vezana na koledarsko leto, ampak bo veljala eno leto od izbranega datuma, ki ga boste določili ob nakupu. “Do začetka veljavnosti vinjete bo mogoče podatke o registrski številki spremeniti, prav tako bo možno enkrat prestaviti začetek veljavnosti vinjete ali celo odstopiti od nakupa. Po začetku veljavnosti e-vinjete reklamacije ne bodo več mogoče,” pojasnijo na Darsu. Stranka bo lahko v sklopu registracije na spletnem portalu evinjeta.dars.si za vsako posamezno elektronsko vinjeto naročila opomnik na potek veljavnosti, ki bo poslan po elektronski pošti na izbran elektronski naslov ali s sporočilom SMS na izbrano telefonsko številko.

Pravilna registrska številka!
Sicer pa bodo enako kot doslej tudi elektronske vinjete omogočale uporabo avtocest in hitrih cest vozilom z največjo dovoljeno maso do 3,5 tone v določenem časovnem obdobju: za osebna in kombinirana vozila bo to leto, mesec ali teden, za motorna kolesa pa leto, pol leta ali teden.

Elektronska vinjeta bo samo nadomestila vinjeto v obliki nalepke in bo vezana na registrsko številko vozila. Kupili jo boste lahko v spletni trgovini spletne strani evinjeta.dars.si, na bencinskih servisih in pri različnih trgovcih. Za nakup boste potrebovali registrsko številko vozila, za katerega bo kupljena e-vinjeta, ta bo vnesena v centralni sistem, pri spletnem nakupu pa boste morali vnesti še elektronski naslov in izbran brezgotovinski način plačevanja (plačilno kartico). Na Darsu pravijo, da bo elektronsko vinjeto mogoče kupiti tudi na podlagi izdelave ponudbe prek spleta in nakazila kupnine na transakcijski račun družbe Dars, kar je primernejši način za pravne osebe, ki potrebujejo večje število vinjet, je pa treba vinjeto naročiti vsaj štiri delovne dni pred začetkom prvega dneva veljavnosti.

Tako pri spletnem nakupu kot nakupu na fizičnem prodajnem mestu (bencinskem servisu in pri različnih trgovcih) boste sami odgovorni za pravilnost vnosa registrske številke v sistem e-vinjete. Priporočljivo je, da si uporabniki registrsko številko pravilno zapišejo ali pa vzamejo s seboj prometno dovoljenje. Na dosedanjih prodajnih mestih vinjet bodo podatke v sistem vnesli prodajalci, uporabnik pa bo podpisal potrdilo, da so podatki – registrska številka, cestninski razred in veljavnost vinjete – pravilni, s podpisom pa bo tudi prevzel odgovornost za pravilnost podatkov. “Če se registrska številka v sistemu ne bo ujemala z registrsko številko vozila, cestnina za vozilo ne bo plačana, kar je prekršek, za katerega se lahko izreče globa,” opozarjajo na Darsu. Registrske številke vozil bodo nadzirale kamere, ki so nameščene na avtocestnem omrežju, na nadzornih točkah in v vozilih cestninskega nadzora. “Ko bo sistem preveril vozilo, za katerega je kupljena e-vinjeta, bo ta podatek takoj izbrisan iz sistema in o uporabi cestninske ceste v sistemu ne bo ostala nobena sled. Če bo zaznana neskladnost cestninjenja, se bo podatek ohranil v sistemu do končanega prekrškovnega postopka. Uporaba avtocest in hitrih cest brez veljavne elektronske vinjete pomeni kršitev zakona o cestninjenju, za kar je predpisana globa v višini 300 evrov,” so še pojasnili na Darsu.

Vir: Dars

Klasična vinjeta se poslavlja
Obstoječa letna vinjeta v obliki nalepke ostane veljavna do vključno 31. januarja 2022. Tedenske in mesečne vinjete se bodo do 31. januarja 2022 še naprej uporabljale v obliki nalepke. S 1. februarjem 2022 pa se bodo nalepke dokončno poslovile, saj bo tudi tedensko in mesečno uporabo cestninskih cest mogoče plačati le še z elektronsko vinjeto. Tudi mesečno in tedensko vinjeto bo mogoče kupiti največ 30 dni prej.

Pomembna novost elektronske vinjete je tudi ta, da ob odjavi vozila iz prometa uporabniki lahko zahtevajo povračilo neizkoriščene vrednosti letne e-vinjete (in polletne za motorna kolesa). “Če boste vozilo prodali,” opozorijo na DARS, “boste do vračila sorazmernega dela vrednosti e-vinjete upravičeni le, če novi lastnik vozila ne bo registriral z isto registrsko številko.”

Maruša Opeka