fbpx

Lahovnik o Veselovem “honorarnem delu za FIFO”: “Četrt milijona ni neprofitna dejavnost!”

Predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel honorarno služi za navadnega smrtnika nedosegljive zneske tudi pri mednarodni nogometni organizaciji FIFA. (Foto: STA)

Četrt milijona evrov ni neprofitna dejavnost,” je postranske zaslužke predsednika računskega sodišča komentiral ekonomist Matej Lahovnik. 

Predsednik Računskega sodišča Tomaž Vesel in njegovo sodelovanje s FIFO še vedno dviga prah. O tem sta v informativni oddaji Planet 18 na Planet TV govorila tudi davčni svetovalec ter poznavalec nogometa Ivan Simič in ekonomist Matej Lahovnik. Vesel je namreč v enem letu od Mednarodne nogometne zveze FIFA, pri kateri je predsednik neodvisne komisije za revizijo in skladnost, prejel skoraj 250 tisoč dolarjev bruto. Zato se je prvi revizor v državi znašel pod drobnogledom KPK. On v tem, da je za domnevno prostočasno, “športno” dejavnost prejel toliko denarja, pri tem pa očitno ni prejel uradnega soglasja KPK, ampak se sklicuje na nek neformalni pogovor, ne vidi nobenega problema. S tem se očitno strinja tudi večina osrednjih medijev, ki o tem, simptomatično, molčijo.

Četrt milijona evrov letno ni neprofitna dejavnost
Ekonomist dr. Matej Lahovnik je v informativni oddaji povedal, da bi moral Vesel v prvi vrsti predložiti soglasje delodajalca in soglasje KPK. Moti ga, da Vesel vztrajno poudarja, da je šlo pri njegovem sodelovanju s FIFO za neprofitno dejavnost. Četrt milijona pač ni neprofitna dejavnost, poudarja Lahovnik. Prav tako ga moti, da Vesel poudarja, da FIFA ni profitna inštitucija.

Matej Lahovnik na Planet TV (Foto: Zajem zaslona)

Vemo, da če je kdo, potem sta FIFA in UEFA zelo profitni inštituciji in da se bo naslednje svetovno prvenstvo v nogometu igrala v Katarju pozimi prav zaradi denarja,” je še dejal Lahovnik.

Vsak funkcionar mora natančno pojasniti vsak postranski zaslužek
Voditeljica Planet 18 Valentine Plaskan ga je vprašala, ali se mu morda ne zdi nenavadno, da Vesel in KPK ne najdeta papirja, kjer bi mu črno na belem pisalo, da so mu odobrili ta postranski zaslužek oziroma ali je to res lahko dogovor dveh predstojnikov, na kar je Lahovnik odgovoril, da mora vsak uradnik, naj gre za sto ali nekaj sto evrov, predložiti ustrezna dokazila in pridobiti ustrezna soglasja. Vsak uradnik mora, če kupuje pisarniški material, izpeljati ustrezne postopke.

Mislim, da mora predsednik računskega sodišča biti prvi, ki mora zdaj predložiti ustrezna soglasja s strani KPK in s strani delodajalca. Če jih nima, potem je seveda v težavah. Mislim, da ni v redu, da imaš samo nek prijateljski pogovor o tem, da boš nekaj počel in mimogrede še rečeš, da neprofitno, potem pa zaslužiš četrt milijona dolarjev. To stvar je treba natančno pojasniti,” je za konec dodal Lahovnik.

Za mnenje o Veselovem primeru so na Planetu povprašali tudi davčnega svetovalca in nekdanjega predsednika NZS, Ivana Simiča, ki je dejal, da Veselove zadeve ne bi komentiral. “Gospod Vesel bo moral sam dokazati, da je bilo vse v redu. Če je bilo vse v redu, bo v redu, če pa ne, bo moralo priti do posledic. To je njegova zgodba.”

Ivan Simič na Planet TV (Foto: Zajem zaslona)

Aleš Ernecl