fbpx

Lahovnik poziva: Uporaba aplikacije za sledenje okuženim s covid-19 je nujna, opozicija pa se z nasprotovanjem obnaša nedržavotvorno!

Matej Lahovnik. (Foto: STA)

“Uporaba aplikacije je nujna. Predvsem pa bi bilo neumno, da imamo na razpolago sodobno tehnologijo in je ne bi uporabili pri omejevanju širjenja virusa. To bi bilo podobno kot  če bi od gasilcev zahtevali, da gredo gasit požare namesto z avtomobili gasit s konjskimi vpregami. Težko razumem tudi tiste politike, ki nasprotujejo uporabi tovrstne mobilne aplikacije, čeprav vsi vemo, da se bomo tako najlažje izognili hudim posledicam morebitne ponovitve epidemij,” se je odzval vodja vladne posvetovalne skupine za sprejemanje protikoronskih ukrepov dr. Matej Lahovnik.

Zaradi neupoštevanja vladnih ukrepov, navodil zdravstvenih strokovnjakov se je začelo število okužb s koronavirusom močno povečevati. Zato je vlada Republika Slovenije predlagala, da bi si vsak prebivalec Slovenije prostovoljno naložil korona aplikacijo, katera bi zaznala, ali se posameznik nahaja v bližini okuženega ali ne. Veliko okužb je prišlo iz tujine, predvsem Srbije in Bosne in Hercegovine, kjer je epidemija koronavirusa v porastu, prav tako so se okužbe pričele širiti znotraj Slovenije, kar predstavlja velik problem. A leve opozicijske stranke so zagnale kampanjo o koncu svobode, če se bo vzpostavila prostovoljno naložitev mobilne aplikacije za sledenje okuženim. “Tole nasprotovanje uvedbe aplikacije je še toliko bolj neracionalno, ker že sedaj veliko državljanov uporablja Googlovo aplikacijo in smo pravzaprav to potrdili z  enim klikom, da se s tem strinjamo. V primeru korone bi morala biti t.i. korona aplikacija obvezna za vse, ki so okuženi oziroma jim je odrejena karantena,” nam je zaupal Matej Lahovnik.

V naših člankih smo že pisali o nekaterih neodgovornih posameznikih, ki povzročajo širitev virusa. Pri tem pomagajo protestniki, medijski kartel in opozicijske stranke, ki se v najhujši situaciji po drugi svetovni vojni obnašajo popolnoma nedržavotvorno. “Pravzaprav, da bi opozicija z neko konstruktivno držo pomagala, da čim bolj omejimo virus. Virus ne izbira med levimi in desnimi. Virus ni član nobene stranke. Opozicija pa se obnaša izrazito politikantsko namesto državotvorno. Prepričan sem, da to ni dobro za državo. Tudi zanje ne, ker ljudje niso neumni,” je kritičen do slovenske opozicije bivši minister v levi Ropovi in Pahorjevi vladi.

Trdo leve opozicijske stranke so popolnoma nedržavotvorne, meni ob novem nagajanju levih strank Matej Lahovnik. (Foto: Arhiv Nova24tv)

Nespoštovanje karantene ogroža javno zdravje, zato je ključno, da država uporabi različne načine za omejitev virusa
Matej Lahovnik ne razume večinskega obnašanja slovenskih državljanov po sprostitvi težkih vladnih ukrepov za zajezitev epidemije. Vlada je sprejela tudi to, da v primeru okužbe dobi delavec nadomestilo. “Država sofinancira nadomestila tistim, ki jim je karantena odrejena. Zato ima država pravico povedati, s kakšnimi pogoji,” je jasen Lahovnik. V nadaljevanju pove, da bi aplikacija koristila predvsem tistim, ki niso v nevarnosti, a bi se zaradi potencialne nevarnosti družili s sodelavci ali drugimi. “Namreč število zdravstvenih inšpektorjev, ki preverjajo, ali se državljani držijo karantene, je premalo za celotno državo,” ugotavlja profesor na Ekonomski fakulteti v Ljubljani.

Pove nam primer iz Avstrije. Zaradi nadzora in spoštovanje karantene je vlada avstrijskega kanclerja Sebastiana Kurza pripravljena uporabiti tudi policijo. “To bi bilo logično tudi pri nas, saj nespoštovanje karantene ogroža javno zdravje. Zato je ključno, da država uporabi različne načine, da omeji širjenje virusa.” Lahovnik opozarja predvsem na različne ranljive skupine, ki jih je potrebno zaščititi. “Vsi vemo, da ima morebitna ponovitev epidemije v Sloveniji hude ekonomske posledice,” še izpostavi.

Sebastian Kurz bo za nadzor nad okuženimi državljani uporabil tudi policijo. (Foto: epa)

Opozicija raje deluje destruktivno in ogroža življenja Slovencev
Lahovnik kot nekdanji gospodarski minister se zaveda, kaj pomeni delujoče in uspešno gospodarstvo za državo. “Ponovni ‘lock down’, ponovno zaprtje gospodarstva kot smo mu bili priča marca, aprila in maja, si težko privoščimo.” Zato ga zelo skrbi, da opozicijski politiki, pa tudi nekatere civilno družbene skupine nasprotujejo najbolj logičnim ukrepom, kot je uvedba mobilne aplikacije. Kot je povedala poslanka Levice Nataša Sukič, mi potrebujemo samo nove izobražene epidemiologe in bo težava rešena. A epidemiologa ne moreš ustvariti v enem dnevu, kot si to domišljajo na radikalni Levici. Tem nebolozam ne more verjeti niti gospodarski minister v Pahorjevi vladi in naproša tako opozicijo kot različne vplivne ljudi, da pozovejo “v dobro javnega zdravja čim več ljudi, naj si naložijo aplikacijio.”

Vodja vladne skupine je še mnenja, da bi z uporabo aplikacije zaščitili sebe in tiste, ki so bolj ranljivi od nas.  V nasprotnem primeru, “če bo opozicija še naprej tako skrajno destruktivno delovala in nasprotovala v porabi sodobne tehnologije bomo prišli v situacijo”, tudi če bi bila uvedena, jo bo naložilo premalo ljudi, da bi bila učinkovita, še doda Lahovnik.

Luka Perš