fbpx

Ali bodo Šarčevi socialisti uničili vse, kar diši po zasebnem? Pikalo se po osnovnih šolah spravlja še na vrtce!

Foto: STA

Slovenija se bori z izjemno zaskrbljujočo demografsko sliko. Že dlje časa pada število rojstev, soočamo se s pomanjkanjem stanovanj za mlade, predragi in nedostopni vrtci pa mnogim mladim odločanje za otroke le še otežujejo. Vlada Marjana Šarca kot da tovrstnih problemov ne zaznava, njeni ukrepi so pa namesto v odpravljanje težav pogosto usmerjeni v dodatno povzročanje zmede in že v izhodišču slabše možnosti za državljane. Tako je tudi z načrtovanimi spremembami zakona o vrtcih, ki namesto dosedanjega 85-odstotnega sofinanciranja zasebnih vrtcev s strani občin predvideva sofinanciranje le v primeru, ko bodo mesta v javnih vrtcih zasedena. To pa gre najbolj na roko Zoranu Jankoviću, ki bi po novem lahko v zameno za sofinanciranje zasebnim vrtcem vsiljeval certifikate “LGBT prijazno”.

Več kot polovica od skoraj 100 zasebnih vrtcev je zaradi predloga ministrstva za izobraževanje, da prepusti posamezni občini odločitev, v kolikšnem deležu bo financirala posameznega otroka v zasebnem vrtcu, ustanovilo Združenje zasebnih vrtcev, ki ga vodi Taja Steblovnik. Predsednica združenja opozarja, da bo predlagana sprememba najbolj vplivala na ranljive skupine, ki si ob takšni spremembi zakonodaje vzgoje otrok v zasebnih vrtcih ne bi več mogle privoščiti.

Mačehovska država
Združenje pa nam je poslalo tudi izjavo za javnost, v kateri opozarjajo, da “… s predlaganimi spremembami zakona otroci in starši izgubijo že pridobljene pravice, pravico do izbire vrtca. Predlagano financiranje otrok v zasebnih vrtcih namreč ogroža obstoj in delovanje zasebnih vrtcev v prihodnje, kar pomeni izgubo številnih kakovostnih vrtcev. Konkurenca med vrtci na trgu bo manjša, kar pomeni zmanjšanje kvalitete predšolske vzgoje na celotnem območju Republike Slovenije”.

V svojem dopisu izražajo zaskrbljenost, ker menijo, da “… želi država onemogočiti delovanje zasebnikov na področju javnih storitev. Čeprav zasebniki predstavljamo konkurenco na trgu, ki je za dvigovanje storilnosti kot tudi kvalitete izjemno pomembna”. “Če želimo imeti stabilno mrežo vrtcev …, moramo poskrbeti, da bodo na voljo kapacitete tako v javnih kot zasebnih vrtcih,” so še zapisali v združenju.

Direktorica zasebnega vrtca Vila Mezinček iz Kranja Hojka Oman Steblovnikovi pritrjuje in pravi, da predlog ministrstva ne bo zmanjšal sredstva zasebnim vrtcem, temveč otrokom in njihovim staršem, ki imajo pravico do izbire predšolske vzgoje. “To pomeni, da starši ne bodo mogli prosto izbirati, kam bodo vključili svojega otroka, temveč bo to določila občina s svojim odlokom, koliko bo financirala vrtce,” je za MMC RTV SLO povedala direktorica.

Pikalo pa ji odgovarja: “To idejo so dale občine in to bo mogoče le takrat, ko bo dovolj prostora v javnih vrtcih. Občina ima primarno nalogo, da financira javni vrtec. Še vedno pa lahko financirajo zasebnike kot prej, dajemo jim le dodatno možnost.” Njegov odgovor o “dodatnih možnostih” je navadno metanje peska v oči in ga je potrebno razumeti v levičarski maniri prelaganja odgovornosti in skrivanja dejanskih namenov, ki so v ozadju.

V mešetarjenje s prostimi mesti in grožnje zasebnim vrtcem vpleten tudi župan MOL Janković?
Na Mestni občini Ljubljana podpirajo spremembo zakona o vrtcih in lahko le ugibamo, ali niso neposredno vpleteni v odločitev ministrstva za spremembo zakona. Na MOL se zagovarjajo, da kot ustanovitelj financirajo tudi prosta mesta v javnih vrtcih, hkrati pa morajo, v skladu z zakonom o vrtcih, sofinancirati tudi zasebne vrtce. Seveda bi Zoranu Jankoviću še kako  ustrezalo, da bi lahko sam odločal, katere vrtce bi finančno podprl in katerih ne. po novem predlogu bi lahko Janković financiranje uravnaval tudi “glede na vrsto programa”. Lahko bi torej financiral samo njemu všečne vrtce, na primer tiste, ki mu ideološko ustrezajo in so ali pa bodo po novem prisiljeni k pridobitvi njegovega certifikata “LGBT prijazni vrtec”.

Franci Donko