Analitiki: Tanja Fajon se je radikalizirala do te mere, da bo izgubljala glasove med neopredeljenimi

Voditeljica stranke SD Tanja Fajon (Foto: Facebook)

V stranki SD vse bolj spoznavajo, da po vsej verjetnosti predčasnih volitev ne bo. Čeprav predsednica SD Tanja Fajon v javnosti neprestano poudarja sodelovanje, pa se težnje po tem končajo, ko beseda nanese na predsednika vlade Janeza Janšo. “Dokler bom jaz vodila stranko SD, koalicije z Janševo stranko SDS ne bo. S svojim načinom delovanja in svojo agendo predstavlja SDS nasprotje vsemu, v kar verjamem in kar naša stranka in njeni ljudje smo,” je na Twitterju zapisala Fajonova. Politični analitik Matevž Tomšič ocenjuje, da koalicije med dvema največjima strankama s trenutnimi vodjami ni mogoče pričakovati, saj se je stranka SD preveč radikalizirala. Posledica takšne politike pa je, da bo stranka potencialne glasove lahko samo dobila na levici, medtem ko ji bo med neopredeljenimi slabo kazalo. “Radikalizacija njene politike kvečjemu lahko samo pobere glasove drugim levim strankam,” je dodal. 

Voditeljica stranke SD Tanja Fajon že dolgo časa poudarja, kako pomembna je povezovalna politika. To vse popolnoma drži, dokler ni potrebno sodelovati z vladno koalicijo ali pa s predsednikom vlade Janezom Janšo. “Dokler bom jaz vodila stranko SD, koalicije z Janševo stranko SDS ne bo. S svojim načinom delovanja in svojo agendo predstavlja SDS nasprotje vsemu, v kar verjamem in kar naša stranka in njeni ljudje smo,” je javnosti sporočila Fajonova.

Politični analitik Matevž Tomšič ocenjuje, da ni mogoče pričakovati koalicije med stranko SD in SDS pod trenutno sestavo, saj sta preveč nekompatibilni. “Izjemno težko bi bilo pričakovati koalicijo med Janšo in Fajonovo,” je pojasnil. Prepričan je, da gre v primeru Fajonove za dvigovanje lastne cene, a to ji ne bo pomagalo pri pridobivanju glasov na volitvah s strani neopredeljenih volivcev. “Radikalizacija njene politike kvečjemu lahko samo pobere glasove drugim levim strankam,” je dodal.

dr. Matevž Tomšič (vir STA)

dr. Matevž Tomšič (Foto: STA)

Izključujoča in agresivna retorika vodi stranko v pogubo
Nekdanji novinar Miro Petek meni, da bo članstvo stranke SD najbrž kmalu spoznalo, da izključujoča in agresivna retorika pelje stranko v pogubo. “In Tanja Fajon ne bo več dolgo vodila to stranko, ki je bila najmočnejša, ko jo je vodil Borut Pahor. Iz njegovih ust takšnega gneva in izključevanja ni bilo slišati,” je poudaril Petek. Sovražna nastrojenost zoper lastnega nekdanjega predsednika je v stranki SD visoka. “Največja zamera do aktualnega predsednika države izvira iz njegove kooperativnosti z Janšo in premajhne kritičnosti do spornih ravnanj,” so zapisali v Delu. Kot kaže, se v stranki SD bojijo, da bi Pahorju uspel morebiten preboj v državnem zboru, saj je stranka SD celo naročila anketo, v kateri sprašujejo anketirance, ali bi se morala stranka SD distancirati od njega.

Politični analitik, urednik tednika Domovina in član upravnega odbora Združenja novinarjev in publicistov Slovenije dr. Tino Mamič (Foto: STA)

“Zakaj SD ni demokratična stranka? Zato, ker razmišlja nedemokratično,” pa je dejal politični analitik, urednik tednika Domovina in član upravnega odbora Združenja novinarjev in publicistov Slovenije dr. Tino Mamič. Tudi on meni, da obstaja zelo malo možnosti, da bi se lahko stranka SD in SDS povezali. “Na eni strani imamo desnosredinske stranke, ki so se sposobne povezovati, po drugi strani pa nimamo tudi neke levosredinske stranke, ki bi se lahko povezala z levico, saj so trenutno leve stranke preveč radikalizirane,” je dodal.

Janša poudarja napore za skupno sodelovanje in iskanje rešitev
Na zapis Fajonove se je odzval tudi premier Janša. Poudaril je, da se na Japonskem pričenjajo olimpijske igre, v Sloveniji pa klasično predvolilno tekmovanje ljudi in strank brez vizij ter programov v izključevanju. “Sicer pa: olika in zdrava pamet narekujeta, da preden zavrneš koalicijo z nekom – te mora ta vanjo povabiti,” je še opozoril Fajonovo. Javnost pa Fajonovi očita najbolj to, da sama poudarja sodelovanje, medtem ko sama ne želi sodelovati. “Takšne skrajnosti so za državo škodljive. Nujno je, da smo sodelovalni in skupaj iščemo najboljše rešitve. Tu ni prostora za sovraštvo,” so dejali.

Stranka SDS na čelu z Janezom Janšo je vedno vsem podajala roko sodelovanja. (Foto: Vlada RS)

Vse bolj se bližajo volitve naslednje leto, te pa so še posebej pomembne, saj se bo naslednje leto volilo župane, poslance in predsednika države. Fajonova pa že vnaprej zavrača vsakršno možno sodelovanje z desno sredino. Kot sama poudarja, si sama želi povezovanja na levi sredini, saj bi lahko le tako dosegli spremembe, ki si jih želijo, a kot poudarja Mamič, v Sloveniji prave leve sredine sploh nimamo. Po mnenju Dela tudi večji delež stranke SD naj ne bi bil naklonjen koaliciji in velja vsakršno odklanjanje sodelovanja z Janšo. Politika izključevanja se stranki SD vse bolj pozna, saj je še pod vodstvom Pahorja prepričala 27 odstotkov volivcev, pod vodstvom Fajonove pa je teh za polovico manj. Po več kot letu dni vodenja stranke pa se ta rezultat ni bistveno spremenil.

Sara Rančigaj