Anketa je pokazala: Velika večina meni, da gre pri načrtovanih 74,5 milijona evrov za študije za sum resne zlorabe!

Nekdanja ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač. (Foto: STA)

V času, ko je Anja Kopač Mrak kraljevala na vrhu ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, se je v državi odvijala prava kraja davkoplačevalskega denarja na račun najbolj ranljive skupine ljudi, torej tistih, ki zaradi starosti, duševne ali telesne prizadetosti potrebujejo pomoč drugih. Tega, kot kažejo rezultati zadnje ankete, ki jo je za Nova24TV opravila mnenjska agencija Parsifal, državljani niso spregledali. Anketa je namreč pokazala, da velika večina anketirancev (kar 62,7 odstotka) meni, da gre v primeru, ko je bilo v času ministrovanja Kopač Mrakove namenjenih kar 74,5 milijona evrov za študije o dolgotrajni oskrbi starejših, za sum resne zlorabe, ki zahteva ugotavljanje vseh okoliščin in odgovornosti.

Žalostno pa je dejstvo, ki ga je tudi pokazala anketa, da je skoraj četrtina anketirancev vdanih v usodo in menijo, da se takšne stvari pri nas pač dogajajo in niso vredne pozornosti. Tukaj se lahko vprašamo, kakšno je zaupanje državljanov v vlado, da z davkoplačevalskim denarjem ravna gospodarno in da bo za državljane poskrbela – verjetno nično.

Pri raziskavi je šlo za kombinacijo telefonskega in spletnega anketiranja, in sicer je sodelovalo 913 oseb. Rezultati ankete kažejo na nezaupanje v delo vlade oziroma natančneje v delo ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti v času Kopač Mrakove, ko so le za študije namenili na milijone evrov. Velika večina, 62,7 odstotka anketirancev, meni, da gre v tem primeru za sum resne zlorabe, ki zahteva ugotavljanje vseh okoliščin in odgovornosti. 24,7 odstotka anketiranih je glede zadeve, ki jo je kot zelo problematično izpostavilo tudi računsko sodišče v svojem poročilu, vdanih v usodo in menijo, da je v Sloveniji pač tako. 12,6 odstotka vprašanih pa zadeve ni moglo oceniti.

 

Z višjo izobrazbo se krivulja – da gre za sum resne zlorabe – povečuje. Da gre za sum zlorabe, je namreč odgovorilo največ anketirancev z višjo ali visoko izobrazbo, in sicer kar 71 odstotkov. Medtem pa so tisti z nižjo izobrazbo v večini prepričani, da se takšne stvari dogajajo in da je v Sloveniji “pač tako”.

Ministrstva niso želela podati odgovorov, komu in kam bo šel denar za študije
Spomnimo, da je Računsko sodišče RS v revizijskem poročilu ugotovilo, da je bilo načrtovanega absolutno preveč denarja, kar 74,5 milijona evrov javnih sredstev, le za za študije v zvezi z dolgotrajno oskrbo. Človek bi pričakoval, da bo kdo za državni kriminal, namenjen polnjenju levičarskih žepov, odgovarjal. Kot je v Sloveniji v navadi, se pač vse pomete pod preprogo, ko so pravi na oblasti. Ministrstva pa so se izognila odgovorom, komu in kam bo šel denar za famozne študije, konkretnega odgovora namreč niso dala.

Politični analitik Čirič o kriminalno zapravljenih 74,5 milijona evrov za študije: Te ljudi je treba poslati v zapor!”

V anketo je bilo zajetih 913 anketirancev, od tega 52 odstotkov žensk. Povprečna starost je bila 51,9 leta, standardni odklon pa je bil 16,4 leta. Največ anketirancev je bilo iz najstarejše starostne skupine (43 odstotkov), nekoliko manj iz srednje starostne skupine (36 odstotkov), najmanj pa iz najmlajše starostne skupine (21 odstotkov). Največji je bil delež vprašanih z dokončano srednjo šolo (33 odstotkov), sledili pa so tisti z dokončano višjo, visoko izobrazbo ali več (27 odstotkov), poklicno šolo (22 odstotkov) ter osnovno šolo ali nedokončano osnovno šolo (18 odstotkov).

Lana Božič

 • šmentanamuha

  Kdo lahko vloži kazenski pregon zoper Anjo Kopač Mrak?

  • Amerikanc

   Očitno vprašanje za Požarja. Drugi gledajo v tla ali v strop.

  • Jan Kovalski

   Tisti ki lahko izkaže t.i. pravni interes.
   To je tisto kar ti skoraj vedno zavrnejo, ker si “samo” davkoplačevalec.

   • SIMON ROZIC

    Tisti, ki ima vedno poln gobec “vladavine prava” !

  • zokispoki

   Svinja bradavicarka !

  • Dragan Krstič

   Kdo pa naj? Začeli bodo tega prijavitelja sodno preganjati. Včasih so skrivali kako kradejo, danes kradejo brez sramu in se smejejo v brk davkoplačevalcem. 100 Janš kot PM ne reši Slovenije ker te mafije je preveč.

 • Amerikanc

  Tako majhna bejbica, pa toliko požre !

  • mona lisa

   To ti res ni bejbica to je pogoltna in zlobna coprnica.

  • SIMON ROZIC

   …v majhnih flaškah najhujši strup!!!! Čudno, da ga Šarec še ni uporabil, ko pa je
   rek tako uporaben!

 • kalavnik

  Ta vukojebina ne more nikoli vec postati normalna drzava. Novi volilci levice ze trumoma prihajajo, od bosne, siptarije, afganistana, bangladesa….IN TO JE TO. Zgodba se pocasi koncuje in to v samo 70 letih.
  Tri generacije bebcev so naredile svoje.

 • mona lisa

  Se ve da je denar poniknil v žepe priviligirancev ki so pri koritu. Sicer pa tam kjer je Mrakova zraven je sama zloba in lopovščina. Vse megalomanske kraje v Sloveniji se dogajajo pod okriljem in z blagoslovom države.

 • VERRZIFIKATOR

  Zdravko Smrtnik

  DOLGOTRAJNA OSKRBA

  Sem eksperiment, milijone vreden,
  sedemdeset in še zraven štiri,
  z mano ekspertiza se šopiri,
  da sistem oskrbe je napreden.

  Če se dolgotrajno oskrbujem,
  kajpak sam, brez pomoči zunanje,
  se eksperiment obnese kakor sanje,
  saj jim dragoceni čas kupujem.

  Ali se oskrba mi izplača,
  glavno ekspertize je vprašanje,
  ali moje dolgotrajno stanje
  kak presežek jim, dobiček vrača.

  Ah, seveda, dlje kot sem na svetu,
  več bo ekspertiz in več projektov,
  pa čeprav nobenih s tem efektov,
  zgolj objave ničelne na spletu.

  Dolgotrajno naj se oskrbujem,
  sam brez pomoči od zunaj vsake,
  projektanti ljubijo prav take,
  še posebej, če jim ne kljubujem.

  Se od pokojnine odteguje
  za projekte kakšna mi tretjina,
  dolgotrajna to je ostalina
  starega sistema, ki crkuje.

  Prav zato se tak projekt izplača,
  njemu za življenje dolgotrajno,
  stare sile vse napenja skrajno,
  da se vložek v lastni žep mu vrača.

  Sem v projektu, vreden je milijone,
  sedemdeset, zraven najmanj štiri,
  dolgotrajno ki resnico širi,
  zlahka naglo trajno da potone.

 • Vesuvius Vesuvius

  O sposobnostih ga. Kopačeve ki se že 12 let vrti na vodilnih funkcijah bodisi kot državna sekretarka, ministrica in sedaj zopet celo kot sekretarka- socialna svetovalka v kabinetu predsednika vlade kaže na njeno nedotakljivost kljub njeni odgovornosti za slabo stanje na socialnem področju, skrbi za starejše in gradnje domov. Zaradi njenega predhodnega slabega vodenja ministrstva za socialo, neurejenosti na njem, ima trenutna ministrica, ki se trudi, da bi uredila zadeve veliko težav. Preprosto ne moreš razumeti, kako je lahko prišla taka oseba brez uspehov v kabinet vlade.

  • SIMON ROZIC

   Cerarjeva izbira in odmera pameti!

  • tomven

   To je vse načrtno narejeno, z razlogom. Če imaš bedaka na pravi funkciji, lahko zadaj z lopato kradejo, bedak vse požegna, sam sebi se zdi blazno pomemben. Rabiš torej samo pravega bedaka, teh pa v trenutni vladajoči sferi mrgoli.

  • zokispoki

   Izgleda, da zaradi pritlehne kraje otrok starim starsem !

 • montyamp

  UDBOVSKI DECI , komunistom in levici ne preostane drugega, kot da lažejo , kradejo in sovražijo.
  Sovraštvo ni znak sedanjega zla, temveč je posledica medvojnega in povojnega velikega zločina.
  Kleptomanija je pa genetsko tako močno zasidrana , da jo iz kliničnih idiotov lahko potegne samo podzemlje cca. 2m ..

 • xtc

  Gre za navadno krajo-oz. kriminal te študije sploh niso potrebne,vsak povprečneš zna na osnovi statistike preračunati,koliko bo potrebno meds v domovih za starejše+20-25% presežka,ki se lahko posoja drugim občinam.
  Zanimivo je kako je znala AO predvideti velikosti šol skoraj za 100 in več let,pa ni porabljala za študije kupov denarja.

 • Olga101

  Vse vpletene, vključno z zgornjo tovarišico, ovaditi! Naj materialno in kazensko odgovarja za kriminal! Tudi za ugrabitev koroških dečkov! Kjer so na oblasti socialisti (komunisti), tam domujeta laž in kraja!

 • Boy

  Babo takoj v zapor nekam v Venezuelo ali Severno Korejo, da bo revica med svojimi.

 • Andrej

  Draga Nova24, a lahko najdete kakega poštenega vladnika? Vsaj enega, da nam ne umre še zadnje upanje.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!