Laže POP TV ali RTV? Janševa SDS pred Šarčevo LMŠ in daleč zadaj

SDS Janeza Janše vodi pred LMŠ Marjana Šarca, je pokazala včeraj objavljena raziskava javnega mnenja Mediane na POP TV. Le teden prej je Ninamedia za javno RTV Slovenija pričarala obraten rezultat: velikansko prednost LMŠ pred SDS.

Takšne razlike so povsem običajne. Prebijajo pa vse, kar normalna statistika dovoljuje, in precej jasno je, da to ne odseva spreminjanja javnega mnenja ali kakšnih metodoloških razlik. Gre preprosto za ustvarjanje javnega mnenja. Vprašanje je le, kdo to počne v večji meri.

So plačani, da manipulirajo?
Prejšnji teden sem opozoril, da je očitno, da Ninamedia, ki je spet v lasti Nikole Damjanića, pred nekaj leti programskega svetnika Pozitivne Slovenije Zorana Jankovića, napihuje LMŠ in NSi Mateja Tonina.

Ninamedia je zopet v lasti Nikole Damjanića, ki se je iz lastništva skril le za toliko časa, da je pridobil posel na RTV. (Foto: STA)

Ninamedia ima zadnja leta daleč tudi največ prihodkov iz poslov z Mestno občino Ljubljano in z njo povezanimi podjetji. Javna TVS pa nam, tako se zdi, z objavo rezultatov te agencije, ki je posel dobila, ko je bil Damjanić član vodstva javnega zavoda na predlog PS, kaže, kakšno javno mnenje si želita Janković in njegov prijatelj, nekdanji šef zveze komunistov v socializmu in pozneje republike Milan Kučan. Raziskava Mediane ta teden je domnevo povsem potrdila. Dramatično nižje rezultate je pokazala prav Šarčevi LMŠ in Toninovi NSi. Precej višje kot po Ninamedii javna TV pa se je ob SDS odrezala predvsem SNS Zmaga Jelinčiča, Levica Luke Mesca, vzpon pa je uspel tudi SD Dejana Židana.

Primerjava obeh raziskav je takšna (s klikom lahko grafiko povečate):

Da lahko primerjam rezultate različnih raziskav med seboj in z volitvami, pri vseh upoštevam le glasove volivcev, ki so se opredelili za stranke. Razlike, ki jo grafika kaže za zadnji teden, niso nekaj neobičajnega. Nasprotno, so pravilo. Enako nihanje je značilno skoraj ves čas.

Enako so “ustvarjali” pred volitvami
Ninamedia v primerjavi z Mediano zadnje mesece stalno napihuje LMŠ in niža SDS. V obdobju zadnjih nekaj mesecev, na začetku so rezultati volitev, je slika tega nenavadnega nihanja takšna:

Težava pa je, da nobeni od teh raziskav ne moremo kaj preveč zaupati. Z merjenji prve štiri mesece lanskega leta sta namreč kazali, da je LMŠ, občasno pa celo SD, ves čas pred SDS. Na volitvah pa je SDS LMŠ in SD prehitela celo v seštevku. Ker se maja lani ni zgodilo nič res dramatičnega, niso denimo med kampanjo zaprli Marjana Šarca in Dejana Židana kot štiri leta prej Janeza Janšo, je precej verjetno, da je šlo prve mesece za ustvarjanje in ne merjenje javnega mnenja.

Meritve maja so bile potem veliko bližje rezultatu volitev. Tako je bilo prve štiri mesece v primerjavi z volitvami (s klikom lahko grafiko povečate):

Volitve 2018, primerjava, rezultati, ankete, Mediana, Ninamedia, TVS, POP TV

Peter Jančič, Spletni časopis

 • resnicaboli

  Volitve so pokazale in bodo zopet šarec nikoli več ne bo dobil 10% prej manj Janša pa je zmeraj okoli 25% tako da je takšne “raziskave” brez veze objavljati ker jim delate samo propagando.

  • freedomfighter

   Tocno tako

 • Unikatna

  Itak ne verjamemo…

 • rdečicvet

  copy paste -Spletni časopis – odličen komentar na članek javnega mnenja kdo zavaja ….*APMMB • 6 ur nazaj
  O statističnih manipulacijah, ki ocenjujejo prljubljenost strank in politikov, je bilo napisano skoraj vse in je kaj novega zelo težko dodati.
  Prav gotovo pa bstojajo realnejše statistike, in ocene priljubljenosti, ki dokaj točno kažejo popularnost politikov.
  Ena takšnih je pokazala Milanu Kučanu, da mu priljubljenost pada in ds izgublja vpliv, ki ga je imel.
  Noro ambiciozen se je zamislili in začel nevrotično ukrepati.
  Najprej je uporabil svoje KOSovske zveze in v Beogradu naročil tiralico, da ga srbsko pravosodje toži zaradi vojnih zločinov v Sloveniji.
  Raca je tako očitna, da se ji lahko iz srca nasmejimo.Kako bi le lahko Kučana v Srbiji tožili za vojne zločine, ko pa samemu samostojna Slovenija ni bila nikoli intimna opcija in je bolj, ali manj srbofil.
  Vse skupaj je naročil tako, da bi naivne Slovence prepričal o svoji nacionalni zavesti in da bi jim lažno prikazal domoljubje. Maniulant, kaj hočemo.
  Pa to še ni vse. Možiček se je nenadoma pojavil v reklami za zdaravje. Z reklamo v kateri nastopajo njegovi somišljeniki in občudovalci, prepričuje gledalce TV, da naj ukerajo in zdravo živijo. Reklama je prvovrstni kič s perlo, ki se imenuje Milan Kučan.
  Ali bo s tema manipulacijama ponovno na vrhu slovenskih politikov?*

  • pajot

   To,s srbsko ovadbo je pizdarija na kvadrat. Kdor verjame je bedak. Ampak,kot je rekel pritlikavec: “pustite narod,narod je butast”.
   To je edina resnična izjava tega kepeca. Narod je faktično butast. Zmeraj na novo izvoli svoje tlačitelje.

  • zokispoki

   Cefurske rabote, de !

  • Steiermark

   Pritlikavi jugos ni samo srbofil ampak pravi Srb! Poleg tega je sorodstveno povezan z opankarjem – njegovim nečakom…… On nikoli ni bil in nebo Slovenec, ker nima niti slovenskih genov, niti kulture in istočasno, ker sovraži Slovence!

 • Vojteh Dovč

  sej sds je vedno prvi samdržava nima nič koristi od tega.
  državljani pa še manj

  • resnicaboli

   ker so butasti in volijo levico desus in podobno navlako.Kako pa naj ima država koristi če niso v vladi oziroma da SDS ne vodi vlado si res pameten?

   • Vojteh Dovč

    imaš pamet ja sam ne jo razdajat jo boš še rabu!!!!!
    niso v vladi ja-! to se opazi –ja.da so samo proti;:.
    pa u PM kaj ni imel priliko vodit to blago

 • Merino

  Fora je v tem, da kadar se bližajo volitve po teh raziskavah pride v vodstvo sds in prednost samo narašča in narašča, da lahko začnejo strašiti javni sektor, da morajo voliti za leve, drugače bo na oblasti JJ. Torej se bližajo predčasne volitve. To je to

  • Igor Pavlič

   Ampak zdaj se volitve ne bližajo, ne želijo si jih ne “levi”, ne desni!

 • pajot

  ne se ukvarjat s tem damjanićem. On je ćefur.Sovraži vse kar je slovensko. Tako kot pritlikavec iz južne ljubljane.

 • pajot

  temu damjaku je treba nujno spremenit fizionomijo.

 • pajot

  Vsem rdečkarjem želim še dolgo življenje. Da jim bojo zaćeli šerijatarji posiljevat žene in hčerke in zabadati nože v njihove notranje organe.
  V jetra na primer.

 • Antonius

  Priporočilo volivcem so izkušnje s početjem vlade, ne pa nekakšne raziskave ustvarjalcev javnega mnenja podkupljenih anketarjev.
  Nihče, ki mu na koncu meseca v denarnici ne ostane, da bi imel kaj preštevati, naj pred volitvami ne naseda prikrojenim pravljicam, ki mu jih ponujajo po režimskim zvestih tv kanalizacijah.
  Kmetu pamet in ravnanje narekujeta vreme in zemlja, volivcem pa Bog daj izkušnje s početjem od njih v vlado in parlament izvoljenih.

 • Nata

  kAKŠNO VPRAŠANJE !!!

  Seveda so plačani, kaj pa drugega. So pa tudi mojstri postavljanja vprašanj . Že tako obrnejo, da ubogo ljudstvo zavedejo.

 • Andrej

  Vprašanje, kdo od komunistov laže: POP ali RTV je zgolj retorične narave. Laž je gibalo komunizma.

 • Šiški padobranac

  SDSu je podpora je stabilno konstantna, pada LMŠ podpora po anketah sodeč. Itak pa ni za verjet režimskim medijem kot pravite na Nova24tv.

 • xtc

  Samoblefiranje in nategovanje.

 • Ahoj

  NINAKOMEDIJA

 • maček ivan

  Ja, je res. Bog nam pomagaj če pride JJ na oblast. Baje ne bo penzij, elektrike bo zmanjkovalo, praška pa kruha ne bo, pravijo da tudi voda nebo več tekla v močvirju, pa tudi one z fekalijami bo zmanjkalo. Ja pa sonce tudi baje ne bo svetilo vsaki dan….. Toti JJ je pa res od hudiča….
  Tako pravijo, (sarkazem).
  Kot kaže je serpentinarju potekel rok trajanja, Ko SDS vodi na lestvicah so volitve so pred vrati.

  • Igor Pavlič

   Bo pa božičnica, premije za mnogorodnice, šolarji bodo dobvilib tablične računalnike, zatesnili bomo meje, zaprli KUčana, Možina bo spet direktor Televizije, VAsle RAdia Slovenija, Požar pa verjetno glavni in odgovorni urednik Dela ter Vereča in Dnevnika, spet nam bo lepo, sploh če bo spet ukinil Ministrstvo za kulturo, itak Jelinčič ni več v igri za koalicijo, za anmeček pa še NOB in partizane ceni in hvali.

 • cosmosjasnovidec

  Vedno,ko je vsepovsod napisan priimek z končnico (IĆ) se ni kaj čuditi,ker je takoj vse jasno.
  ——————————————————————————————————————————
  Dr.Vsevedni Cosmosjasnovidec,vsakemu,lev…,kom……,čef……,mus….,se,po……,………ostalo je pa znano.
  ——————————————————————————————————————————–

 • JANEZ GUS

  Komunjarji ho,ho,ho,svinje rdeče in vaša lestvica…….bla-bla-bla….Pa kaj mislite,kdo vam še verjame rdeči izmečki.

 • JANEZ GUS

  Pop in RTVS sta dobesedno gojišče laži.To je smrad,ki zavdarja po celi državi in čez.

 • Minovak

  To je samo “popravek” k prejšnji anketi, ko je rdeča golazen pretiravala s procenti, sicer je pa vseeno kaj napišejo, saj jim ne verjame nihče več, no, ja, saj jim tudi verjeli nismo nikoli.

  • JANEZ GUS

   Ko gledam te pajace na pop ali rtvs,planet ,a kanalizacija,se mi smilijo, ko vidim,kako so indoktrinirani s komunistično šolo.Ti revčki se niti ne zavedajo,kako so jim oprali možganČKE.

 • Igor Pavlič

  Kako da relativna zmagovalka volitev ni stalno na prvem mestu v anketah? Ker so le-te izmišljene. Te ankete bi moral izvajati Valicon ali pa kakšna madžarska agencija. Sploh pa je absurd, da je predsednik največje in najpopularnejše stranke na zadnjem mestu v družbi Erjavca, predsednik vladajoče na pri vrhu. Adijoi pamet! Menda ni sisti vprašanec dal glasu SDS-ju in ŠArcu hkrati?