fbpx

Laži o neobstoječem dokumentu širijo socialistični zavezniki Tanje Fajon

Albanski premier in predsednik Socialistične stranke Albanije Edi Rama (Foto: STA)

V javnosti afera o risanju spornega zemljevida o deljenju mej na Balkanu, obstoj le-tega pa širijo le politični zavezniki Tanje Fajon iz vrst socialistov. Slovenski mediji so namreč uporabili izjave albanskega premierja Edija Rame. Stvari so šle celo tako daleč, da balkanski voditelji potrjujejo nekaj, o čemer kot je objasnil premier Janez Janša na Twitterju nič ne ve. Fajonovi je uspelo razklati Balkan med tistimi, ki jo podpirajo, kot denimo Rama in med tistimi, ki niso njeni podporniki in seveda obstoj izmišljenega dokumenta zanikajo.

Portal 24ur je poročal, da je albanski premier Edi Rama potrdil obstoj zemljevida in, da ga je videl. Rama trdi, da je dokument videl, s predsednikom vlade govoril na temo tega dokumenta, a da ga ni komentiral. Težko je verjeti, da Rama ne bi komentiral dokumenta, ki pa bi mu non-paper prinesel Kosovo in se je odgovorom na nadaljnja vprašanja glede non-paperja in idej v njem Rama izognil. Nasprotno je predsednik Vrhovnega sveta HNS BiH Božo Ljubić dejal, da non-paper Janši nikakor ne ustreza niti kot dokument, niti kot rezultat. Zanimiv je tudi podatek, da je 24ur premierja Janeza Janšo po omenjeni objavi na Twitterju zablokiral.

Izjave albanskega premierja je Janša na Twitterju zavrgel, saj je dejal, da z Ramo nista ne risala niti obravnavala nobenega zemljevida za razdelitev Bosne. “Nazadnje sem zemljevid z v vojni razdeljeno BiH imel pred sabo maja 1993 na obisku v Pentagonu, ko smo iskali rešitve za zaustavitev oboroženih spopadov,” je pojasnil. Po telefonu je to osebno pojasnil članu predsedstva BiH Šefiku Džaferoviću in mu povedal, da dokument ne obstaja.

Bošnjaski član predsedstva BiH Šefik Džaferović. (Foto: STA)

Splošno znano je, da je Tanja Fajon naklonjena pravicam albanske skupnosti v Sloveniji in Evropskem parlamentu. Vsekakor se je verjetno v preteklosti dobro zavedala, da ji bo pomoč in protiusluge prišle še kako prav, kar se je izkazalo pri tej aferi, z Ramo pa sta izjemno dobra zaveznika.

Aleksandar Vučić (Foto: STA)

Po drugi strani pa so tukaj voditelji na Balkanu, ki s Fajonovo ne prijateljujejo in obstoj izmišljenega zemljevida zanikajo. Med drugim tudi srbski predsednik Aleksandar Vučić pravi, da zemljevida, ki ga omenja Rama, ni videl, potem ko je že prej povedal, da ne ve za omenjeni non-paper niti za kakršno koli pobudo za mirno razdružitev BiH. Podobno so se odzvali tudi Hrvati, ki o obstoju dokumenta ne vedo ničesar, možnost obstoja le-tega pa so označili za “veliko sranje”.

Levica uspešno razdira Slovenijo, bo “razsekala” tudi Balkan?
V Sloveniji se več kot očitno krepijo sile, ki ne izbirajo nobenih sredstev za dosego svojih notranjepolitičnih ciljev, skozi katero bi lahko prevzeli oblast za vsako ceno. Ob vsem dogajanju predstavniki opozicije že širijo tezo, da želi Janša destabilizirati Balkan, a nasprotno s svojimi brezglavimi dejanji to počnejo v opoziciji. Za namen destabilizacije pa so pripravljeni iti preko trupel in uporabiti vse svoje vire.

Predsednica SD Tanja Fajon (Foto: STA)

Ker izvažanje notranjepolitičnih bojev v EU ni uspela zrušiti vlade, se le-ta izvaža sedaj na Balkan, ki je bil vedno sodček smodnika. Levica z igranjem balkanskih iger in razdeljevanjem voditeljev držav po Balkanu očitno želi sprožiti vojno, ki pa se lahko konča katastrofalno.

Sara Rančigaj