fbpx

Lažna novinarska solidarnost: Sočustvujejo z ubitim slovaškim novinarjem, do Janše niso imeli usmiljenja, v primeru Petek pa so nekateri celo stopili na stran napadalcev

Pred leti so se pozivanju k smrti Janeza Janše in njegovih podpornikov pozivali tudi zaposleni na RTV Slovenija. (Foto: Twitter)

Dvoličnost slovenskih novinarjev ne pozna meja. Medtem ko izražajo lažno solidarnost z ubitim slovaškim novinarjem Janom Kuciakom, pa ne pozabimo, kako so ti isti novinarji pred dvema letoma protestirali na seji programskega sveta RTV Slovenija s transparentom, s katerim so pozivali k smrti Janeza Janše s transparentom “Smrt janšizmu, svoboda narodu”. To so tisti novinarji, ki se imenujejo za slovenske “watchdoge” in naj bi domnevno bdeli nad politiko, vendar pa svojo dolžnost zlorabljajo samo, ko gre za boj proti desnici. Medtem pa levica brez težav krade iz državnih podjetij in bank, pere denar, si prilaščajo koruptivne posle kot so TEŠ6 in 2. tir. 

Spomnimo, novinarji RTV Slovenija so na seji programskega sveta maja 2016 protestirali s transparenti, na katerih je med drugim pisalo tudi to, da pozivajo k smrti prvaka SDS Janeza Janše – “Smrt janšizmu”. Te transparente so nosili prav levičarski aktivisti skupaj z novinarji, ki so se postavili levo in desno ob ta izbruh sovražnega govora. Gre prav za tiste novinarje, ki tudi sicer s svojim družbenopolitičnim delovanjem polnijo naslovnice časopisov.

Vendar pa ne gre izpostavljati le novinarjev, temveč tudi takratno vodstvo RTV Slovenija, ki je dovolilo, da so v prostore, kjer je potekala seja, spustili pripadnike skrajne levice, ki so brezsramno klicali k pobijanju podpornikov SDS, v preteklosti pa so že sodelovali na nasilnih protestih, a proti njim slovenski policisti niso ukrepali. Na tej točki prav nič več ne čudi, da novinarjev, prav tako prisotnih na seji, sovražni napisi niso zmotili.

Prav je, da se nestrpne novinarje razkrije tudi z imeni in priimki: transparent z napisom “Pazi, grizemo!” sta nosili Mojca Pašek Šetinc in Eugenija Carl. Na seji programskega sveta pa se je prešerno smejala Tatjana Pirc, ki ji pozivi k pobijanju niso izbrisali nasmeška z obraza. V prvi vrsti sta sedela Ljerka Bizilj in Miha Lampreht, direktor Radia Slovenija, ki pa sta med protestom mirno sedela naprej in nista ustavila pozivov zoper življenje Janeza Janše. Za Ljerko Bizilj je stala Helena Milinković, ki je prav tako znana po svojem levičarskem aktivizmu in podpori (Združeni) Levici. Na novinarski konferenci sta bili prisotni tudi Miša Molk in Ines Kočar.

Slovenski novinarji tudi po večkrat dnevno poročajo o smrti Jana Kuciaka, slovaškega novinarja, ki je raziskoval povezave med italijansko mafijo in slovaškim premierjem, vendar pa ob tem kakor pozabljajo omeniti to, kar se je pred 17 leti zgodilo takratnemu novinarju, zdajšnjemu direktorju Novih obzorij, Miru Petku“Pust zimski mesec februar je očitno usoden za novinarje, tudi name so naredili zahrbtni atentat konec februarja, na včerajšnji dan pred sedemnajstimi leti. Brezobzirno, zahrbtno, strahopetno, ponoči, v zimi in sneženju, ko zveri sicer v snegu pustijo sledi, vendar so hkrati pravočasno poskrbeli, da so ceste splužili in sledi zbrisali,” je v svoji zadnji kolumni na Nova24tv zapisal Petek. V Sloveniji noben novinar ni plačal višjega davka kot prav on.

Miro Petek“Moj in slovaški primer sta si v nekaterih točkah podobna, le da sem jaz za razliko od Kuciaka imel to srečo, da sem preživel. Čeprav še danes ne vem, ali so me v snegu in mrazu razbitega, nezavestnega in krvavega pustili zato, ker so bili prepričani, da sem mrtev, ali pa je bilo naročilo, da me pohabijo in da bom kot tak opozorilo vsem ostalim. Čeprav imam po napadu posledice na zdravju, pa me telesno in moralno niso uspeli pohabiti, za razliko od mnogih moralnih novinarskih pritlikavcev, ki so vseskozi bili in so tudi še danes na strani zločina. Bili so moralni invalidi in taki so tudi ostali. Razlika med mojim in slovaškim primerom pa je tudi v tem, da je slovaška vlada za informacije o storilcih umora novinarja Kuciaka ponudila milijon evrov, v mojem primeru je bilo milijon evrov vloženih v to, da so zločinci ostali nekaznovani in da je bilo podporno sodno-policijsko-politično okolje nagrajeno. Notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar naj kar povpraša svojo mamo Elizabeto, kako so stvari stale.”

Žalostno je, da se slovenski novinarji mainstream medijev tako zgražajo ob smrti Kuciaka, medtem ko tega, kar se je zgodilo Miru Petku, ne omenjajo. Seveda ne gre vseh metati v isti koš – ko je Mirovo življenje viselo na nitki, je Mednarodna novinarska federacija (IFJ) sprožila posebno preiskavo, kaj se na tem področju dogaja v Sloveniji, poleg tega so se angažirali nekateri novinarji, ki so poskušali odkriti, kaj se skriva v ozadju za napadom, prav tako so študentje pisali diplomske naloge o “primeru Petek”. Našli pa so se tudi takšni novinarji, ki so stopili na stran napadalcev. “Ker so bili to od naročnikov plačani novinarji,” je bil kratek Petek.

M. S.