Lažne novice: Jenull ni prejel denarne kazni, ampak račun za stroške varovanja svojega neprijavljenega shoda

Frontman petkovih protivladnih protestov Jaša Jenull (Foto: Jaša Jenull FB)

“Dejstvo je, da Jenull ni prejel kazni v višini 34 tisoč evrov, ampak zahtevek za plačilo stroškov, ki so nastali zaradi njegovega protesta. Kot drugo pa je Jenull kršil ustavo in zakonodajo, ker zbiranje ni bilo dovoljeno, skladno z zakonom in ustavo. Tretja laž, ki jo je povedal Koprivc, pa je ta, da je “kazen” prejel zato, ker je bral Ustavo, kar ne drži. Znesek je prejel, ker je organiziral protest, ki ga ni prijavil. Šlo je za nezakonit protest, ki ga ni ustrezno zavaroval in ga je morala zavarovati policija. “Zato mora plačati stroške varovanja!” je dejal voditelj oddaje Kdo vam laže Boris Tomašič. 

V zadnji oddaji Kdo vam laže se je voditelj Boris Tomašič dotaknil tudi vodje, že skoraj pozabljenih (zlasti pa preživetih) petkovih protestov: “Včeraj je baje Jaša Jenull dobil položnico za 34 tisoč evrov kazni in poglejmo, kako se o tem poroča v Dnevniku …” Dnevnik na Javni RTVS: “Jaša Jenull iz protestne ljudske skupščine, ki že skoraj dve leti ob petkih protestira proti vladi, je prejel nov zahtevek državnega odvetništva za plačilo stroškov policije, ki so nastali zaradi varovanja neprijavljenega shoda.” Kot so še navedli, je ob shodu 19. junija 2020 skladno z ocenami Ministrstva za notranje zadeve nastalo za dobrih 34 tisoč evrov škode.

To naj bi bil že tretji zahtevek, vlada pa naj bi od Jenulla skupno terjala že več kot 40 tisoč evrov. Tomašič: “Ne terja vlada, ampak državno pravobranilstvo, v bistvu terja država. Zadeva pa je v samem bistvu zelo preprosta: nimaš prijavljenega shoda, varnost pa mora zagotoviti policija in ti si dolžan nositi stroške, to je to.” To nima nobene veze s tem, ali on lahko protestira ali ne. A če želi imeti shod, je potrebno zadevo organizirati, prijaviti in ga zavarovati. Jenull tega ni naredil in sedaj mu je policija oziroma država zgolj izstavila račun. Ker sam ni poskrbel za varnost, je moral nekdo drug. Tomašiču se zdi takšno ravnanje absolutno pravilno. “Čeprav Jaša Jenull stoka in joka” (igra vlogo “žrtve”).

Jenull: “Na vse kazni in tožbe se bomo pritožili s pomočjo pravne mreže za varstvo demokracije. In tudi petkovi protesti se bodo, ne le samo nadaljevali, ampak še stopnjevali, do volitev.” Pričakuje pa tudi, da bo teh tožb za takšne vrtoglave zneske prihajalo še več. Tomašič: “V tej izjavi on pravi, “ne bomo plačali in se bomo pritožili”, hkrati pa prizna, da je organizator, ker pravi, da se bodo protesti še nadaljevali in bodo še močnejši.” Kot je še pojasnil Tomašič, ta posnetek lahko pošlje državnemu pravobranilstvu, če potrebuje kot dokaz, da je on organizator. “In zaračunajte mu vsak evro, ko gre za varovanje teh nezakonitih in neprijavljenih protestov.” Po pričakovanjih pa so Jenulla vzeli v bran Socialni demokrati, ker naj bi menda šlo za “blazno kršenje Ustave RS”.

Kako je “ponosni naslednik KPS” Koprivc nesramno lagal v kamero in Jenullove stroške prikazal kot kazen
Poslanec SD Marko Koprivc je odšel pred DZ prebrat 42. člen Ustave, kjer piše, da je zagotovljena pravica do mirnega zbiranja in do javnih zborovanj. Tomašič: “Poglejte, Marko Koprivc je ponosni naslednik KPS. Hotel je povedati, da naša ustava zagotavlja ustavno pravico do zborovanj. In v argumentacijo tega citiral 42. člen Ustave.” Vendar pa je v takšnem primeru potrebno citirati celoten člen, ne pa zgolj prvi odstavek. Koprivc je “velik blefer”, saj dejansko ni prebral celotnega 42. člena. Navedeno je denimo še, da se z “zakonom lahko omeji svoboda zbiranja, med drugim zaradi varstva pred nalezljivimi boleznimi”. Gre za ključen podatek – da se svobodo do združevanja in zbiranja lahko omeji, ker ni absolutna.

Dnevnik, javna RTVS (Foto: Nova24TV)

Konkretno se to lahko stori z Zakonom o nalezljivih boleznih in posledično prepreči širjenje teh bolezni. Tomašič: “V Ustavi to piše, gospod Marko Koprivc, zato pa poslušajte, kako je nadaljeval, ker je prebral samo prvi odstavek.” Koprivc: “Ta člen očitno v janšizmu stane 34 tisoč 340 evrov.” Kot je še pojasnil, je eden izmed vidnejših protestnikov (Jaša Jenull) prejel kazen v tej višini zaradi tega, ker se je držal ustave in še več kot to – ker je na mirnem zborovanju na Trgu republike bral slovensko ustavo. Tomašič: “Jaz sem Marku Koprivcu enkrat že rekel v obraz, da je lažnivec, in tokrat to ponavljam: Marko Koprivc, predstavnik Socialnih demokratov, ponosnih naslednikov Zveze komunistov, je lažnivec. Zakaj? Ker tisti, ki laže, je lažnivec!” 

Shod je povsem legalno demokratično sredstvo, potrebno ga je le prijaviti in zagotoviti varovanje
Dejstvo je, da Jenull ni prejel kazni v višini 34 tisoč evrov, ampak zahtevek za plačilo stroškov, ki so nastali zaradi njegovega protesta. Kot drugo pa je Jenull kršil ustavo in zakonodajo, ker zbiranje ni bilo dovoljeno skladno z zakonom in ustavo. Tretja laž, ki jo je povedal Koprivc, pa je ta, da je “kazen” prejel, zato, ker je bral Ustavo, kar ne drži. Znesek je prejel, ker je organiziral protest, ki ga ni prijavil. Šlo je za nezakonit protest, ki ga ni ustrezno zavaroval in ga je morala zavarovati policija. “Zato mora plačati stroške varovanja! Potem pa so sledile tipične antifašistične “fore”. V današnjem času se bojte antifašistov, ker je tudi Vladimir Putin antifašist!” Koprivc: “Jaz se sprašujem, ali je tukaj za nami ruska duma ali slovenski državni zbor? Kam vse to pelje? Danes kazni, bodo morda jutri policaji, tiste, ki se ne strinjajo z režimom Janeza Janše, že lovili in jih zapirali?”

Poslanec SD Marko Koprivc (Foto: Nova24TV)

Kot je še prepričan Koprivc, so zadeve zelo nevarne in skrajni čas je, da se ta “režim, ta strahovlada Janeza Janše” zaključi, aktivne državljane pa pozval, da se ne ustrašijo tovrstnih pritiskov in da se protestov udeležujejo tudi v prihodnje ob petkih. Tomašič: “No, še en organizator protestov, dajte razdelit tistih 34 tisočakov na polovico. Pozivanje na nezakonite, neprijavljene proteste – to je rušenje demokracije. Nihče nima nič proti temu, da ljudje protestirajo, videli smo tistega, ki ga je vodil Aleš Primc, imeli smo shod v podporo Ukrajini. Ampak pojdi na upravno enoto, prijavi shod, zagotoviš varovanje in nobenega problema. Protestiraj in kritiziraj kogarkoli hočeš.” Zganjati dramo in se igrati antifašista in obenem pozivati na nekaj, kar je neprijavljeno, nezakonito, v nasprotju z zakonom in potem “jokati”, če pride račun za varovanje … “Tega so sposobni le Socialni demokrati!” 

Domen Mezeg