fbpx

Lažni magister in prvi zagovornik gradnje drugega tira postaja minister?

Jure Leben (Foto: STA)

“Imam veliko veselje do tega področja,” je Jure Leben dejal v uvodu svoje predstavitve.
Članom in članicam odbora za infrastrukturo, okolje in prostor se je danes predstavil kandidat za ministra za okolje in prostor Jure Leben, član Stranke modernega centra. Hiter politični vzpon je kot eden izmed najtesnejših sodelavcev Mira Cerarja pri ustanovitvi nove stranke SMC doživel pred štirimi leti. Po zmagi na državnozborskih volitvah je Leben že začel delovati kot državni sekretar na ministrstvu za okolje in prostor, nato pa je po nekaj mesecih njegove funkcije v javnosti odjeknila novica, da je lagal o svoji izobrazbi. Predstavljal se je namreč kot magister znanosti, čeprav je v tujini dosegel izobrazbo, primerljivo s slovensko univerzitetno izobrazbo. Da bi pomiril javnost, ga je Miro Cerar “umaknil”, nato pa po dveh letih rehabilitiral, ko ga je postavil na mesto državnega sekretarja na ministrstvu za infrastrukturo. Tam je Leben prevzel zloglasni projekt drugi tir – projekt, zaradi katerega davkoplačevalci še danes ne vemo, koliko nas bo stal; projekt, katerega zakon, ki ga je z vso vnemo zagovarjal prav Jure Leben, je padel na ustavnem sodišču; projekt, zaradi katerega smo morali dvakrat na referendum; projekt, pri katerem že uspešno služijo stari obrazi levice in Petričeva gradbena podjetja.

In ker v SMC očitno računajo na to, da je javnost že pozabila na afero z lažnim magisterijem, zgodbo o gradnji drugega tira pa še vedno predstavljajo kot uspešen projekt, so se odločili, da je Jure Leben dovolj kompetenten, da stopi v čevlje svoje nekdanje šefice Irene Majcen. “Imam veliko veselje do tega področja,” je dejal v uvodu svoje predstavitve.

V nadaljevanju je izpostavil, da bo zavezan načelom trajnostnega razvoja in krožnega gospodarstva, lotil se bo urejanja vprašanja odpadne embalaže, naklonjen je sodelovanju z nevladnimi organizacijami, zavzel je ničelno toleranco do onesnaževalcev, obljubil je sanacijo žarišč v Celju in Mežici. Dejal je, da je na področju stanovanjske politike še vedno veliko težav, s čimer je priznal, da ekipa Irene Majcen na tem področju ni bila uspešna. Pri naštevanju zavez za reševanje omenjene problematike se je tako zdelo, kot bi bral program Slovenske demokratske stranke.

Glede vpisa pravice do pitne vode v ustavo, s čimer se rad pohvali Miro Cerar, je Leben dejal, da “zgodba teče predolgo”. Iz njegovega odgovora je torej jasno, kar mnogi opozarjajo že dlje časa, da sam zapis še ne prinaša rešitev in da mnogi državljani še vedno nimajo dostopa do čiste pitne vode.

Poslanec SDS Bojan Podkrajšek je v svojem nastopu opozoril na problem odpadne embalaže in dolgotrajne postopke pri pridobitvi gradbenih in okoljskih dovoljenj. “Vse prevečkrat se zgodi, da na ministrstvu za okolje in prostor leva roka ne ve, kaj počne desna, v drugem nadstropju pa ne vedo, kaj se dogaja v prvem,” je bil kritičen.

tvit

Poslanec SDS Boris Doblekar je kandidatu za ministra zastavil več vprašanj, povezanih z lokalnim okoljem, iz katerega izhaja. Tako je predlagal več denarja za urejanje infrastrukture v Geometrijskem središču Slovenije Geoss in gradnjo obvoznice v Hotiču.

tvit

V razpravi je sodeloval tudi poslanec SDS Franci Kepa in opozoril na problematiko gradnje vetrnih elektrarn. Zanimalo ga je, zakaj gradnje slednjih v Sloveniji, v nasprotju s sosednjimi državami, praktično ni.

tvit

J. G.