Bo vlado sestavil zmagovalec ali poraženec?

Foto: STA

Po predčasnih državnozborskih volitvah je jasno, da bo oblikovanje nove vladne koalicije izjemno težavno, saj tako ena kot druga politična stran nimata trdne večine. Je pa jasno, da ima največjo legitimnost za oblikovanje nove vlade zmagovalec volitev, predsednik SDS Janez Janša.

V ponedeljek in torek so bili prešteti še glasovi iz tujine, ki pa rezultata predčasnih državnozborskih volitev niso bistveno spremenili. SDS je samo še povečala prednost pred drugimi.

SDS velika zmagovalka volitev
Še pred dvema ali tremi meseci se je zdelo, da je Slovenska demokratska stranka pod vodstvom Janeza Janše precej oddaljena od zmage na prihajajočih državnozborskih volitvah. Po posojilni aferi v začetku letošnjega leta so ji namreč javnomnenjske ankete kazale drugo, po nekaterih anketah pa celo tretje mesto. Nekateri politični »analitiki« tako z leve kot desne so zato Janšo že odpisovali in pošiljali v politični pokoj. A SDS pod njegovim vodstvom je prestavila v »višjo prestavo« in z dobro vodeno volilno kampanjo, ki je vključevala tako klasične prijeme (jumbo plakati, panoji s plakati kandidatov, hoja od vrat do vrat …) kot moderne pristope (kratka in jasna sporočila, programska infografika in kratki filmčki na socialnih omrežjih), vse bolj prepričljivo nagovarjala volivce. Pri tem sta ji pomagala tudi jasen program in vsebina, ki ju ta stranka ima in že vsa leta odločno zagovarja. Nekoliko bolj so poudarjali samo nekatere teme, ki so v zadnjem času bolj aktualne in žgoče, na primer problematiko zdravstva, slovenstvo in znova naraščajoče migracije z Bližnjega vzhoda in iz Afrike, ki se bližajo Sloveniji po balkanski oziroma po t. i. mošejski poti čez Bosno. SDS je pomagala tudi konstruktivna drža, ki jo je pokazala v odnosu do drugih strank na desni sredini, in državniški nastopi njenega predsednika Janše na predvolilnih televizijskih soočenjih.

Če je še pred dvema mesecema Lista Marjana Šarca vodila v večini javnomnenjskih anket, je s približevanjem volitev in predvolilnimi nastopi postajalo vse bolj jasno, da je njen predsednik Marjan Šarec programsko in idejno prazen, tretjeuvrščeni predsednik SD Dejan Židan pa programsko neizrazit in nespreten. Začele so se delati t. i. škarje, kar pomeni, da je SDS začela podpora naraščati, LMŠ in SD pa padati. In približno mesec dni pred volitvami so se škarje pozitivno razprle za SDS, ki se je praktično po vseh anketah začela vzpenjati, LMŠ in stranka SD pa padati in izgubljati javnomnenjsko podporo. V finišu volilne tekme se je to samo še stopnjevalo, kar se je odrazilo na volitvah, saj je SDS zmagala z veliko, zgodovinsko prednostjo.

Rahel napredek Nove Slovenije
Nova Slovenija pod vodstvom Mateja Tonina je predvolilno kampanjo smiselno in pametno zastavila, saj ni več nasedala prišepetovalcem z leve in iz lastnih vrst, ki jo stalno ščuvajo, da se mora distancirati od SDS in njenega prvaka Janeza Janše, ampak je v kampanji delovala povezovalno in predstavljala svoj program, ki je na nekaterih področjih (na primer pri gospodarstvu, odnosu do splava itd.) še bolj »desen« kot pri SDS. Jasno je namreč, da NSi z napadi na Janšo ne pridobiva novih volivcev, ampak si oži volilno bazo.

Med lansko predsedniško kampanjo so tako levi komentatorji in ustvarjalci javnega mnenja “peli hvalo” takratni predsednici Ljudmili Novak, ji dajali prostor v režimskih medijih, da je lahko vsakokrat znova zlila svoj žolč na prvaka SDS, a je seveda niso volili. Seveda, po načelu “deli in vladaj”. In na volilni dan je Novakova doživela fiasko, ki jo je stal vodenja stranke, saj je nasedla prišepetovalcem, ki so jo prepričevali, kako dobra je, zatorej bo izvoljena za prvo predsednico Republike Slovenije. Šok je bil potem zanjo toliko večji …

NSi je na predčasnih volitvah  v primerjavi s prejšnjimi izboljšala volilni izid. In zakaj ni dobila več mandatov? Zakaj jih ni dobila recimo deset, kolikor si jih je želel predsednik NSi Matej Tonin? Seveda je to stvar posebne analize, a dejstvo je, da je pojav Liste Marjana Šarca, ki jo vodi človek, ki je kot komik Serpetinšek simboliziral in ironiziral podeželskega posebneža, odvzel glasove tako desni kot levi strani. Morda še največ prav NSi. Znano je namreč, da Marjan Šarec ob nedeljah bere berila v domači šmarski cerkvi, hkrati pa na partizanskih proslavah veselo prisega na revolucionarna izročila t. i. narodnoosvobodilnega boja. Skratka, v sebi združuje zmes desnega in levega populizma, če nekoliko poenostavimo.

Polom Združene desnice in SLS
Pred volitvami je bilo jasno, da bo na povolilno dogajanje pomembno vplival rezultat manjših strank. Za oblikovanje desne, pomladne vlade bi bil nujno potreben uspeh (prestop parlamentarnega praga) strank Glas za otroke in družine, Nove ljudske stranke Slovenije in Slovenske ljudske stranke. Glede na to, da so javnomnenjske ankete vsem tem trem strankam kazale bolj ali manj slabo podporo oziroma jih skoraj niso zaznavale, je bilo edino smiselno povezovanje med njimi. Dana je bila racionalna in tehtna ideja, naj se povežejo in oblikujejo skupno listo, ki bi bila garancija za njihov vstop v državni zbor. V to sta privolila predsednik stranke Glas za otroke in družine Aleš Primc in predsednik Nove ljudske stranke Slovenije Franc Kangler in osnovala skupno listo pod imenom Združena desnica. Temu pa je nasprotoval predsednik SLS Marjan Zidanšek, ki je samozavestno trdil, da se “SLS vrača v državni zbor”. Vendar se je pri tem uštel, saj so razprtije, ki smo jim bili priča v preteklih letih v SLS, in politika izključevanja opravile svoje. Žal se je pred tem Združena desnica “zaštrikala” pri vložitvi kandidatur in ženskih kvotah, SLS pa na volitvah s svojo neprepoznavnostjo, morda s še preveč novimi in neznanimi obrazi ter premalo odločnim zavzemanjem za podeželje.

Skupna in pravilno vložena lista vseh treh strank bi nedvomno nosila pozitivno sporočilo, ki bi se na volitvah odrazilo z vstopom v državni zbor in z najmanj petimi, šestimi ali celo več poslanci, kar bi močno spremenilo sestavo državnega zbora, saj bi bil s tem politično veliko bolj uravnotežen, hkrati pa bi bilo veliko več možnosti za sestavo desnosredinske vlade. Nedvomno so minule volitve draga šola za vse tri stranke, ki se bodo morale v interesu Slovenije, pomladne strani, dolgoročno med seboj povezovati in se ne izključevati, če bodo želele politično preživeti.

Po drugi strani pa je v državni zbor za las prišla Jelinčičeva Slovenska nacionalna stranka, ki je politično gledano nekakšna mešanica »desnega in levega populizma«.

Nezaupnica dosedanji vladni koaliciji
Na politični sredini in tranzicijski levici z rezultati volitev ne morejo biti zadovoljni, saj so vse tri stranke dosedanje vladne koalicije (SMC, DeSUS in SD) dobile manj glasov kot zmagovita SDS. Prav tako z rezultatom ne more biti zadovoljen kamniški župan Marjan Šarec s svojo LMŠ, saj je dobil krepko manj glasov kot na lanskih predsedniških volitvah in tudi precej manj, kot so mu kazale ankete še dva meseca pred volitvami, ko se je zdelo, da je na dobri poti, da postane s svojo stranko “novih obrazov” absolutni zmagovalec kot leta 2011 Zoran Janković ali leta 2014 Miro Cerar. Tako pa je zbral kar polovico glasov manj kot Janša. Pravzaprav je poraženec volitev, saj prave legitimnosti za vodenje vlade nima. Hud poraz je doživel tudi Miro Cerar, saj se je podpora njegovi SMC skrčila za okoli 70 odstotkov. Poraženec volitev je tudi Dejan Židan, ki se je že videl na mestu predsednika vlade, a s svojo stranko ni presegel niti deset odstotkov. Vodilni predstavniki njegove stranke na volilni večer razočaranja tako niso mogli skriti. Podobno je s predsednikom DeSUS Karlom Erjavcem, ki je dosegel najslabši rezultat, odkar vodi stranko. Sam se niti v parlament ni uvrstil. Podobno velja za predsednico SAB Alenko Bratušek, ki pa ji je uspelo s pomočjo režimskih medijev vsaj stranko spraviti v parlament.

Za povezovanje, ne izključevaje
Prejšnji četrtek je predsednik republike Borut Pahor napovedal, da bo predsedniku SDS Janezu Janši kot predsedniku zmagovalne stranke poveril mandat za sestavo nove vlade. Janši bo po njegovih besedah podelil mandat, ker mora biti zmagovalcu volitev dana možnost, da upraviči najvišjo podporo pri ljudeh. »To krepi zaupanje ljudi v demokracijo in dela postopek oblikovanja vlade jasen in razumljiv.« Po Pahorjevem mnenju je najbolje, če zmagovalcu volitev uspe tudi sestaviti vlado. »Seveda vlado lahko sestavi tudi kdo drug, a iz izkušenj vemo, da je to druga najboljša možnost,« je dodal. Kot je pojasnil, si želi, da bi bila Slovenija politično stabilna, zato upa, da bo postopek oblikovanja nove slovenske vlade potekal čim bolj gladko. Je pa Pahor pojasnil, da če bi se izkazalo, da obstaja neka druga večina mimo Janše in SDS in izkazuje sposobnost, da oblikuje vlado s potrebno podporo poslancev, se bo Janša znova oglasil pri njem in tudi uradno ne bo sprejel mandatarstva. Janša je to potrdil in dodal, da nima smisla zavlačevati s postopki, če se izkaže, da ima nekdo drug večino za sestavo vlade, saj se s tem nič ne pridobi: “Bom pa z zanimanjem prebral program, ki bo za tistimi podpisi.” Janša se je predsedniku Pahorju zahvalil za konstruktiven neformalen pogovor in tudi za poziv k sodelovanju. Kot je dejal, so v SDS z rezultati volitev zadovoljni, res pa je, da je tokrat v državni zbor prišlo devet strank. “Imamo situacijo, ki je posledica našega izkrivljenega proporcionalnega volilnega sistema,” je med drugim poudaril. Takšna situacija pa narekuje pristop, pri katerem so k oblikovanju vladne koalicije povabljene vse stranke, je dodal. In tako bo tudi ravnal, če mu bo tudi formalno podeljen mandat za sestavo vlade. Vsi bodo dobili vabilo z nekaterimi programskimi izhodišči, je napovedal. “Skušali bomo sestaviti koalicijo za Slovenijo, ne koalicije proti Marjanu Šarcu, Dejanu Židanu ali Miru Cerarju,” je ob tem poudaril predsednik SDS Janša in pojasnil, da bodo osnova za sestavo te koalicije programski odgovori na ključne izzive, za katere mislijo, da so ta čas pred Slovenijo. Skratka, zmagovalec volitev Janša si želi koalicije, ki bo delala za Slovenijo!

“Zavezništvo poražencev”?
No, kljub temu pa obstaja realna možnost, da “zavezništvo poražencev” sestavi novo vlado, katere glavni motiv je, da vlade ne bi vodila SDS in njen predsednik Janez Janša. A postavlja se vprašanje, kako bi Marjan Šarec vodil tako razdrobljeno koalicijsko vlado (sestavljalo bi jo najmanj šest strank), saj za to nima ustreznih izkušenj, ne avtoritete, ne skupnega pozitivnega razvojnega programa. Poleg tega pa bi bila v taki vladi kar dva nekdanja premierja (Miro Cerar in Alenka Bratušek) in dva, ki sta se na premierskem položaju že videla (Dejan Židan in Karl Erjavec), a ga niti približno nista dosegla. Vsi skupaj pa na Šarca kot nekdanjega komika in podeželana gledajo podcenjevalno in se iz njega norčujejo. Veliko bolj kot na desnosredinski strani, kjer gojijo večjo naklonjenost do slovenskega podeželja. Priča smo trku med urbanim in ruralnim. Poleg tega bi taka koalicija potrebovala še Levico, ki pa je protisistemska stranka, ki gradi na cenenem levičarskem populizmu venezuelskega tipa, zagovarja izstop Slovenije iz severnoatlantskega zavezništva, ukinitev Slovenske vojske in “umik žice z meje”, kar pa je v današnjih nevarnih geopolitičnih časih enako političnemu samomoru oziroma samouničenju slovenske nacionalne države.

Metod Berlec, Demokracija

 • Aton

  Bodimo realni. Ni nobene možnosti, da bi nova vlada naredila kaj pametnega. (strici so mi povedali)

 • stajerc5

  Sicer je po toci zvoniti zastonj, ampak, ce bi se vse brezvezne desne strancice zdruzile v nekaj taksnega kot je nemski AfD, bi se danes samo smejali rdecim pimpekim. Ampak, dokler bo hotel biti vsak pickindimek sef nekaksne se bolj pickodimljene stranke, nam ne bo uspelo!!!
  Verjetno rabimo res enega kmeta, z njegovo pametjo in logiko, da jih spravi skupaj.
  Uspeh zagotovljen!

 • SIMON ROZIC

  Strupena vlada

  Le poglejte, kako se svet obrača,
  v hišo našo se strupena kača vrača,
  levi se, rdečo kožo večno preobrača,
  da bi živela všečno, pa četudi mlačno…

  Vse bo pomorila ta lažniva rdeča kača,
  da dokaže sebi moč, se burno vrača,
  plazi skozi vse kanale se in vse pore,
  pa čeprav v ljudstvu nima več opore !

 • Miro

  Poraženec -janša jo je enkrat že sestavil….

  • Amerikanc

   Res je, poražen je bil za dve odstotni točki, na volitvah, ko je Milan pritisnil na ” leve akademike”, da so imeli mašo pred Magistratom.
   Zadeva se je tokrat v omiljeni obliki ponovila, vendar so ljudje spoznali ponovni nateg prisesancev na državne seske in so Šarca izpljunili.
   Ker mu ni uspelo (Milančku & Co.), je ponovno aktiviral proti osamosvojitvene akademike; ampak tokrat se je z imeni namišljenih akademikov povsem osmešil. In ne samo on, tudi Bergant je bil sinoči na “Odmevih” zelo neprepričljiv in deležen posmeha vesoljne Slovenije !
   Kar tako naprej in ljudje se bojo počasi streznili – ugotovili zakaj imajo 700 € plače in 500€ penzije !

   • Soave

    Akademike. . . . . . da na rit padeš. Večni sluga komunjar se je zopet oglasil !

 • Janez Novak

  Vlado bo sestavil Kučan. Kot večino vlad doslej.

  • Miro

   dobro vas jebe ta mali možek…..

   • Soave

    torej priznaš , kateri lutkar vodi svoje marionetke ?

   • Steiermark

    Oglasi se potem, ko bo kratkonoga podgana postala človek!

 • francelj3

  Avtor ničesar ne razume. Naš volilni sistem je naravnan tako, da zmagovalca volitev določijo strici enkrat po volitvah. Rezultat volitev očitno pri tem ne igra nobene vloge. In dokler bomo imeli proporcionalni volilni sistem, bo tako. Čudna demokracija!

 • Miro

  sicer pa ne eden ne drugi nista primerna za mandatarja. Slovenija že dolgo nima pravega človeka za ta položaj

 • učko

  Kar se mandatarstva tiče je JaJo poraženec “in advance” ! Drugače, osebno pa je on zmagovalec. Z lepim številom svojih tepcev bo zasedal v parlamentu, malo bo pametoval, nobene odgovornosti zajnga in lepo bo kraljeval v svojem Noriškem kraljestvu. In seveda cugal poslansko plačo !

  • david23

   A o državi in družbi kot celoti kdaj razmišljaš?

   • učko

    Zaradi take nesposobne “opozicije” nam še vedno vlada komunistična mafija !!!!

    • slosin

     zaradi butastih slovenskih in balkanskih volilcev nam vlada rdeča komunajzarska mafija…pa mislim, da tud zaradi tebe…

  • Soave

   No, no. . . . . ko bi tvoji tepci imeli vsaj malo pameti v glavi, bi marsikateri predlog SDS upoštevali. Tako pa bodo veselo ” vladali ” naprej.
   Torej po tvoje koalicija, ki je vladal ni za nič odgovorna.. . .

 • Nšo-či

  Bo vlado sestavil zmagovalec ali poraženec? Kakšno vprašanje je pa to? Kaj pa naravna selekcija? Odgovor je jasen. Odvisno v katero smer želimo. Naprej ali nazaj. Sama želim, z J.J. naprej.

  • Mojca pokraculja

   Odgovor je ze pred dnevi dala rajgelca, rekoc:”Ja zakaj bi pa imeli desno vlado?! Saj je leva sredina premocno zmagala!”
   Imamo torej stranko leva sredina sestavljeno iz 10 tih fake strancic, zato volitve sploh niso vec potrebne. Dve strani, zato se odlocamo samo o tem ali smo za zmagovalce 2.sv.vojne ali za “porazence” !Slednji so sovraznik No 1ze po difoltu.

 • Krtača 20

  Zmagovalni poraženec..,..

  • učko

   Poraženi zmagovalci = komunistična mafija

 • Edi Puc

  … vlado bo sestavila LEVICA, po moje se postavlja vprašanje LEGITIMNOSTI saj KUČAN NI REGISTRIRAN LOBIST. Vsi pa vemo, da skupaj z Golobičem kadrujeta, odločata in še kaj.

  Ob tako težkih časih, ki prihajajo bo vsa SLOVENIJA plačala račun. NLB in Meja bosta PRVA.
  Vsak idiot NE more voditi vlade in neki kriteriji bi vseeno morali biti.

 • Anton

  enostavno v zboru levih dečkov, ne vidim prihodnosti za Slovenijo. En je bolj čorov od drugega, skratka ni vizije,kam in kako naprej z državo in bojim se , da vkolikor bo vnovično izvoljena politika leve propogande, bo to zapravljen čas za prepotrebne resne reforme.

  Izvleček iz Biblije; II Peter 2,1-17:

  Nastopili so pa tudi lažnivi preroki v ljudstvu, kakor bodo tudi med vami lažnivi učitelji, ki bodo vtihotapljali pogubne krive nauke in zatajevali celo Gospoda, ki jih je odkupil, in s tem si pripravljali naglo pogubo. 2 In mnogo jih bo hodilo za njih razuzdanostmi, zavoljo katerih se bo preklinjala pot resnice. 3 In v lakomnosti vas bodo izkoriščali z izmišljenimi besedami; katerim sodba že zdavnaj ne odlaša, in poguba njih ne dremlje. 4 Kajti Bog ni prizanesel angelom, ki so grešili, temveč jih je z verigami teme pahnil v brezno in jih dal hraniti za sodbo; 5 in prvemu svetu ni prizanesel, temveč je kot osmega ohranil Noeta, glasnika pravičnosti, ko je poslal potop čez svet brezbožnih; 6 in mesti Sodomo in Gomoro je obsodil v razpad ter ju upepelil, s čimer ju je za zgled postavil tistim, ki bodo brezbožno živeli; 7 in pravičnega Lota, trpečega od razuzdanega vedenja krivičnikov, je otel 8 (kajti s pogledom in sluhom je ta pravičnik dan na dan mučil pravično dušo svojo z njih nepostavnimi deli, prebivajoč med njimi). 9 Gospod ve pobožne rešiti iz izkušnjave, krivične pa za dan sodbe hraniti v kaznovanje, 10 najbolj pa nje, ki hodijo za mesom v poželenju oskrumbe in zaničujejo gospostvo. Predrzneži, svojevoljneži, ne boje se preklinjati veličanstev, 11 ko vendar angeli, po krepkosti in moči večji, ne izrekajo zoper nje pred Gospodom preklinjajoče sodbe. 12 Ti pa kakor nespametne živali, po naravi rojene za lov in klanje, ker preklinjajo, česar ne poznajo, se bodo pogubili v pogubi svoji, 13 prejemši krivice plačilo. Njim se veselje zdi požrešnost po dnevi, nesnage so in grdobe, razkošno žive v sleparstvih svojih in se goste z vami, 14 oči imajo polne prešuštvovanja in nikdar ne sitih greha, vabijo duše neutrjene, imajo srce vajeno v lakomnosti in so prekletstva otroci; 15 zapustili so ravno pot ter tavali in hodili po poti Balaama, sina Bosorjevega, ki je ljubil krivice plačilo, 16 a prejel posvarilo za lastno nepostavnost: brezglasno vprežno živinče je izpregovorilo s človeškim glasom ter zabranilo prerokovo nespamet. 17 Ti so studenci brez vode in megle, ki jih goni vihar, ki jim je shranjen mrak večne teme.

  sarkazem press

 • Kučko pod pručko

  Tišlerski kandidat in njegova ingliš

  Če bo Šarcu le uspelo, da bo sestavil vlado, me najbolj zanima, kako se bo pogovarjal v Bruslju. V to, da kljub popravcem, ki so na tišlerski šoli deževali kot iz škafa, pozna nekaj tujih besed, ne dvomim. Hudirjevo zabit bi moral biti, če ne bi vedel, kaj so hobl mašina, ponk, oblč, cvinge, šraufštok in šraufenciger.

  Ker pa mu nemščina ne bo kaj pride koristila, mu je pomoč že ponudila profesorica angleščine, Bratuškova kura. V popoldanskem šnelkursu bosta predelala ingliš za prvo stopnjo, več pa v Bruslju itak ne bo nucal, saj ga nihče ne bo jemal resno!!!

 • V Sloveniji leva deluje tudi PO-VOLILNA KAMPANJA.
  Je zelo agresivna in ne spoštuje nobenih niti USTAVNIH in niti USTALJENIH PRAVIL.
  Na vsak način hočejo IZIGRATI zmagovalca volitev 2018 g. Janeza JANŠO.
  To je slovenski UNIKUM, da LEVI prehitevajo PO DESNI in IZLOČAJO ZMAGOVALCA VOLITEV.
  Vse to dogajanje o levih veliko pove.
  IZLOČITI NASPROTNIKA in PREVZETI OBLAST je njihov GLAVNI CILJ in NAMEN.

  SMO V SLOVENIJI RES PRED ZAKONOM VSI ENAKI ???

  • Goran Hvala

   to ves da ne. .. eni namest u arestu se sprehajajo po zelenicah. :-)

   • wert

    Tale vaš šerif, de ?

   • tohuvabohu

    Ne boj se, tudi rdeči pritlikavec bo prišel na vrsto.

  • slosin

   seveda smo vsi enaki, eni bolj, eni manj…

 • Novakec1

  Katastrofa za avtohtone sloovce na pomolu. Slovenija gre pa itak u rukac.

 • Soave

  Kako da nobena stran nima trdne večine ?? V petek bomo bili priča tej trdnosti ! Ampak ne desnih, veste ? Desni smo že pred volitvami izgubili.Sedaj boste videli, kaj se pravi strniti vrste. Nikoli se nič ne naučite.Samo kažete svojo ” veličino ” !

  Bomo zopet cele dneve gledali silne interpelacije ? Upam, da ne. Kajti jaz že vse vem! Za vse sračkarije komunjar. Zafurajo državo in potem na novo kandidirajo ?

  Sevedaso vaši načrti krasni, dobri, potrebni. Pa bodo zopet spregledani, nesprejeti.Kako se že temu pravi ?? Sizifovo delo !!Vedno znova in znova.

  • Goran Hvala

   socustvujem z vami ker se vam dogaja taka krivica. . :-)

   • Soave

    Kje si pa prebral o kakšni krivici ?

    • Steiermark

     jugosrbin ne razlikuje med krivico in krajo oz. nasilnim prilaščanjem zmage naših! Kateremu teletu, rdečemu in jugozmenetu pa ni jasno, da je zmagala SDS?

   • slosin

    mišek, pejt mi v trafiko po cigarete, ene malboro….

 • Kučko pod pručko

  Šarčeve babe in privzdignjena brada

  Na babe se je Serpentinšek spravljal,
  in norca s spola nežnega se delal,
  prišle volitve so, se hitro je predelal,
  priliznjeno je on gospe naslavljal.

  Zdaj brado privziguje in se kiti,
  v kamere odurni rdeči ksiht nastavlja,
  in zmago svojo že v naprej proslavlja,
  na koncu pa dobil jih bo po riti.

 • Ali mislite, da novi “mandatar” (če do tega pride pa NE BO) LAHKO ponudi ministrski stolček
  AB in Erjavcu, ki ju je LEVO ljudstvo na volitvah IZPLJUNILO, čeprav sta se postavila na prvo mesto ?

  • Soave

   Vsekakor. To bo tudi zgodilo !Kakšna farsa je tale naša Slovenija.

 • VERRZIFIKATOR

  Mirko 1. c

  SINEK IN PRIČEVALO

  Sinek je prinesel spričevalo,
  atu ga ponosno je pokazal,
  češ, poglej, sem dobro se izmazal,
  sem naredil več, kot se je dalo.

  Ata ravno čistil je ročaje,
  se povzpel na konja je s težavo,
  prizadelo mu je zdaj prebavo,
  saj so v spričevalu same graje.

  »Prejšnjič, ata, je bilo drugače,
  zbor učiteljev me je forsiral,
  zdaj pa, glej, sem dobro pokasiral,
  ko izgubil vse sem navijače.«

  Sinek mu je kazal spričevalo,
  bolj ko ata je ocene gledal,
  da je oče cepca, se zavedal,
  Mirka brž poslal je po stepalo.

 • Kučko pod pručko

  Tischlerei in kupleraj

  Bil srečen sem v svoji firmi Tischlerei,
  na ponku cvinge, v rokah šraufencigar,
  zdaj komaj ubogi sem out migar,
  ko vstopil sem v vladni kupleraj.

  Preklinjam njega, ki je nesreče kriv,
  vsi dobro njegovo ime poznamo,
  njega, ki spravil me je v obup, osamo,
  da jaz pristal na kupu sem kopriv.

 • Delta

  Vse pohvale avtorju za odličen članek. V tistem delu, ki se nanaša na analizo predvolilnega dogajanja bi bilo smiselno vključiti še eno dejstvo. Ob nenehni rasti deleža opredeljenih SDS volivcev so vsi mainstream mediji dobili v zadnjem tednu nalogo, da kot edini problem na vseh soočenjih izpostavljajo samo še problem sestavljanja koalicije. Namen je bil enostaven: demoralizirati volivce SDS z vnaprejšnjim izključevanjem možnosti za sestavo vlade. Vse zaveze, vsi programi (ki jih nekatere stranke sploh nimajo) in vse ideje za razvoj te države so postali nepomembni. Pomemben je bil le še potencial za tvorjenje koalicije, ki naj prepriča volivca SDS da ostane doma.
  Sedaj se vsak dan najde nekdo, ki vse anti-Janša stranke javno opomni na dane predvolilne zaveze, ki pa nimajo nič z dobrobitmi ljudstva, ampak so zgolj in samo ideološke. Ne gre za obljube o znižanem DDV-ju, ki vpliva na kvaliteto življenja, ne gre za obljube o boljšem nadzoru nad ilegalnimi migracijami (kar bo kmalu zelo vplivalo na kvaliteto našega življenja). Pomembno je le ne-iti v koalicijo z Janšo. Od tega je očitno odvisna blaginja slovenskega ljudstva v prihodnjih 4 letih. Videti je tudi, da se vsi delamo tako zabite, da ne razumemo, da to nima nič z ideologijo, ampak zgolj in samo z enostavnostjo dostopa do tako imenovane državne lastnine in enostavnostjo pretoka davkoplačevalskega denarja v lastne žepe.
  Zato poimenujmo tudi intelektualce (oziroma intelektualke, glede na to, da prevladujeta FDV in FF) in njihov patetični poziv k držanju predvolilne obljube o ne-povezovanju s pravo besedo: ne cenjeni intelektualci, ampak ceneni politikantski agitatorji.

  • slosin

   bog nas obvaruj omenjenih ‘intelektualcev’, sovražnikov se bomo že sami…

 • Olga2345

  Edina prava opcija za stabilno in varno Slovenijo je koalicija, ki jo bo vodila SDS!
  Nekdanji presedniki vlad, od Pahorja, Bratuškove in Cerarja, bi se morali upreti Kučanovemu diktatu iz ozadja in ga končno postaviti na smetišče zgodovine! Če tega ne bodo storili, bomo Slovenci dokončno videli, da so zavestno delovali in se delujejo v interesu udbomafije!

  • wert

   Te pa se levičarji bojijo bolj, kot hudič križa, ampak KAZEN PRIDE !

  • francelj3

   Kakšno smetišče? Najprej na sodišče, in to ne zgodovine, ampak tisto, ki zapira na Dob!!

 • Jure kavčičeu

  Poražencev? A mamo večinski sistem po novem? Ker včeraj je bil še proporcionalni, kjer je zmagovalec tisti, ki sestavi koalicijo in vlada, ne pa ta, ki dobi največ podpore ljudi.

  • wert

   Izgleda, da se je LEVIM prikazal Zagožen “z onoga sveta” in jim sporočil, da se je takrat zmotil.

  • slosin

   čak mal, a na smučarskih skokih ne zmaga več tisti, ki zbere s poleti največ točk…a pol je 25 manj kot recimo 9…? Zanimivo, vaše levičarsko razmišljanje prehaja že v neke vesoljske dimenzije….

   • Steiermark

    Počaajmo, da levai razglasijo nov nači določanja zmagovalca – ko bo pri smučarskih skokih “zmagovalec” skupina, večina udeležencev, ki bodo skupaj zbrali več točk, kot pravi zmagovalec…..

    • Tone

     Preštudiraj volilno zakonodajo, preden začneš kvasiti neumnosti.

     • Steiermark

      Kreten zblojeni, seznani se z evropsko civilizacijsko kulturo, pa potem blejaj, če še ti bo ostalo….

     • Tone

      Evropska civilizacijska kultura temelji na zakonih in procedurah, ne na željah.

     • tohuvabohu

      Zabij si v svojo trapasto betico, da bo levičarska vlada Sloveniji uničila evropsko civilizacijsko “kulturo”, če bo sploh sposobna vladati. In potem bo teh vaših “75 procentov” postalo svetovna sramota in začetek madžarskega scenarija.

     • Steiermark

      Ti je očitno nisi sposoben, ter jo razumeš tako kot tvoji rdeči zločinski idioti, ki rezultate referendumov spremenijo v “informativne”, potem pa gredo v svojih zločinskih namerah, kot buldožer naprej, proti volji Slovencev in vseh poštenih ter zavednih državljanih!

     • Tone

      Slovenci in vsi zavedni ter pošteni državljani so podprli tiste stranke, ki so obljubile, da z Janšo ne bodo delale vlade.

     • tohuvabohu

      A se zavedaš, račka, kakšne perverznosti govoriš? Slovence si obtožil, da ne volijo iz skrbi za dobrobit države in ljudi, ampak da jih vodi sovraštvo in izključevanje. Ja, res se nam lepo piše pri takih bušmanih.

     • Tone

      Prvič, se opravičujem, stavek je res nepopoln, ker sem mislil, da bo njegovo nadaljevanje bralcu samoumevno. Tu je podaljšek:
      Slovenci in vsi zavedni ter pošteni državljani so podprli tiste stranke, ki so obljubile, da z Janšo ne bodo delale vlade, ker mislijo, da bo to najboljše za državo.

      Drugič: nikogar nisem nič obtožil, samo opisal sem dejansko stanje.

     • tohuvabohu

      Ti si očitno šovinist, mi je prav žal. Volilci levice so zavedni in pošteni, volilci SDS so pa kaj? Izdajalci in lopovi? A se zavedaš, kaj govoriš? Zaradi takih teorij je med vojno in po njej ob glavo prišlo na tisoče Slovencev. Goebbels te ma rad.

     • Tone

      Najprej si preberi, kako se je ta dialog začel in kaj je napisal Steiermark. Jaz sem samo obrnil to, kar je napisal Steiermark.
      Potem pa malo razmisli, kaj vse piše i levici in levih volivcih na tem portalu.

     • tohuvabohu

      Lažeš. Jaz nikoli nisem nič grdega rekel čez volilce ene ali druge stranke. O levici pa se seveda piše, tako kot se piše o desnici. Samo pomisli, koliko gnojnice ste polili rdečkarji na Janšo v zadnjih 35 letih. Dominantni mediji v enem desetletju objavijo na desettisoče žaljivih in lažnivih člankov na njegov račun in na račun njegove družine. Vsak drug bi na njegovem mestu že zdavnaj pograbil šmajser.

     • Tone

      Lažeš. Jaz nikoli nisem rekel, da si ti kaj grdega rekel čez volivce.

      Jaz sem omenil samo ta portal in kako se piše o levici, kar pa tebe očitno ne moti.

     • tohuvabohu

      Seveda si rekel, miško. Morda ne zame, ampak za tale portal.
      Da se “grdo” piše o levici, je pa normalno. Resnico je treba povedati, če je lepa ali grda. A to te pa nič ne moti, kaj dominantni mediji (ki se izdajajo za nevtralne!) pišejo o desnici in z največjim veseljem o Janši, ki mu že 35 let strežejo po dobrem imenu, karieri, premoženju, privatnem življenju in tudi po svobodi?

     • Tone

      Spet lažeš, podganca. Temu kar se greš, niti otročje izmotavanje ne morem reči, ampak lažeš. Vsakdo, ki ga zanima, lahko preveri.

     • tohuvabohu

      Saj to ni tvoj prvi šovinistični izpad.

   • Tone

    V politiki je končni zmagovalec tisti, ki zmaga v parlamentu.
    Janša je zmagal na volitvah, zdaj mora še v parlamentu.

  • Olga2345

   Ljudstvo se je odločilo za večinski sistem, na referendumu! Levičarji so zgoljufali kot vedno!

   • Tone

    Prepozno. Takrat se Levičarji niste pritožili.

    • Olga2345

     ?????

     • Tone

      Čemu vprašaji? Goljufijo je treba prijaviti takoj, ne šele takrat, ko ti kaj ne paše.

     • lokec

      Večinski sistem je bil izglasovan na referendumu. Leve stranke z pomočjo SLS na čelu z pokojnim Francem Zagožnom so nato z ustavnim zakonom zopet povrnile staro stanje.

 • Vera

  Mandat še zmagovalcu niti ni podeljen , pa je že takšen kreg okrog tega . Kaj nas šele čaka po 22. 6tem ? Cerar in Bratuškova v vladi nimata kaj iskati , ker je Cerar predčasno zapustil potapljajočo ladjo , Bratuškova se je pa osramotila na celi črti v Bruslju in doma ! Vlado mora voditi zmagovalec Janša , ki je dokazal, da je sposoben , drugi pa naj sprejmejo kompromise, ker brez tega ne bo šlo . Prilagajat in dogovarjat se je treba v dobro vseh nas , ne samo v dobro levih , ki vladati neznajo .

  • Zgornji

   Amennnnn .

 • althar

  Ena bolših povolilnih analiz, ki sem jih prebral.

 • Zgornji

  PA KAAAAJ BOMO Z TAKIMI ZMEDENIMI ZELENCI KOT JE ŠARKOOO ??? !!! ??? SAJ NEVE KAKO BI SE ŠE POHINAVIL, IN ZAIGRAL KAKEGA DOBROTNIKA ŠE ZRAVEN !!! ! !!! MAR RES RABIMO TAKE HINAVCE ??? NAJ OSTANE VSAJ ŽUPAN, KER BO VSAJ MANJ ŠKODE NAREDIL V SLOVENISTANU !!! ! !!! ŠE BOLJE PA BO, ČE SE ODSELI IZ EVROPE VEN !!! ! !!! ŠE NAJBOLJ NEKAM DOL, H KAKIM MOHAMEDANSKIM ZLOBNEŽEM MIGRANTSKIM . Žal.

 • Sredina

  Legitimnost glede na rezultat ja, glede na politiko pa ne, ker je bila le-ta jasno zavrnjena s strani 75% volivcev, ki so volili…

  • sprehajalec

   Vprašljiva je legitimnost politike, ki vleče korenine v revolucijo in nasilen prevzem oblasti pred 70 leti. Ter množične pomore razrednih sovražnikov.

   • Sredina

    Vprašljiva je tudi legitimnost politike, ki jo je na volitvah zavrnilo 75% volivcev in pomeni vračanje v nacistične in fašistične čase…

    • sprehajalec

     Ne bo tega vračanja, saj so bili delavski socialisti in fašisti levičarji, socialci.

     pameten razmišla tako, kot pravi star pregovor izumiteljev fašizma in antifašizma;

     Il fascismo degli antifascisti non mi fa meno paura di quello dei fascisti.

     Fašizma antifašistov se nič manj ne bojim, kot tistega od fašistov.

     • Sredina

      Levičarji so bili samo za vas, pobijal so pa komuniste in socialiste…

     • sprehajalec

      tudi komunisti so pobijali socialiste in socialdemokrate. pa krščanske socialiste pa anarhiste.

      Slabe dokaze navajaš…

     • Sredina

      Ti pa predvsem absurdne…

     • sprehajalec

      zato če nekdo pobija levičarje še ne pomeni, da je desničar……

     • Sredina

      Tudi, če se nekdo razglaša za demokrata in desničarja, ni nujno da to tudi zares je

     • sprehajalec

      vseeno je verjetnost za kaj takšnega veliko večja, kot za levičarja. Zgodovinsko so desničarji samo Angleški konzervativci. ostalo so bili socialisti, socialci, ki so jih drugi socialisti proglasili za desničarje.

     • Sredina

      Torej je Janša levičar in komunist?

     • sprehajalec

      Ne.

     • Sredina

      Aha, čudno najprej govoriš eno, potem pa drugo, po tvoji definiciji desnice v Evropi namreč ni

     • sprehajalec

      Levičarske oblasti v Europi, so po zaslugi partijskega spina v Moskvi, ki je delavske socialiste in fašiste označil za desnico, delovale po vojni kot da je desničarstvo neko prekletstvo in nekaj napačnega.

      Šlo pa je za nateg levičarjev. Zato je treba dati desnici v Europi novo veljavo in jo oprati tega imidža. Tradicionalno, domoljubno, krščansko mora dobiti v Europi nazaj veljavo, ki jo je imelo nekoč.

     • Sredina

      Nič ni narobe z desnico, kot je npr. norveška, UK ali pa nemška in avstrijska desnica, je pa marsikaj narobe z SDS in Orban desnico pa s Poljsko desnico, ki imajo težnje po avtoritarnosti, represiji, diskreditacijah, diskvalifikacijah, ustrahovanju itd.

     • sprehajalec

      pač odgovor na dolgoletne izkušnje z njihovimi levicami. Ker te levice niso na nivoju norveških, UK ali pa avstrijskih. Niti jim je vse oproščeno, kar so njihovi levičarski predniki storili v teh državah.

  • FUCK COMMUNISM

   Se tebi zdi dobro za drzavo, da jo vodi en tak salabajzar, kot je Sarec?!?

  • FRANC3

   Če bo pa komik Serpentinšek zmašil skupaj vlado z 12%, bo pa dobro???

 • Sredina

  Sicer pa se v našem sistemu vlada s koalicijo in z večino v parlamentu, ne z zmago na volitvah v žepu…če ni sposoben sestavit vlade, jo bo pač kdo drug..

  • wert

   Kdo pa ti pravi, da je ni sposoben ???

  • sprehajalec

   Izključevanje je politika Levičarjev od nastanaka njihove Protiimperialistične fronte 26.04.41 naprej.

   Če bi kaj takšnega storil desničar, bi bil homofob, rasist, nazadnjak. Če to počne levičar to stori v obrambi civilizacijskih vrednot. (Luka Polmesec, POP TV 31.05.2018)

  • FUCK COMMUNISM

   Se tebi koalicijski sistem zdi v redu za dobro drzave?! In ali se zavedas kaj pomeni biti zmagovalec volitev??

   • Sredina

    Ne ni dober, zato podpiram večinski volilni sistem in “bonus za zmagovalca” ampak v tem trenutku je realnost takšna kot je in koalicija je edina možna oblika vladanja

    Zmagovalec volitev ne pomeni nič drugega, kot to da imaš legitimno pravico, da prvi dobiš možnost za sestavljanje vlade, ki je Janši NE ODREKA NIHČE!

  • xtc

   Seveda jo bo prvi sestavljal-Šarec pa hoče prehitevati vrstni red.

   • Sredina

    Na podlagi katerih njegovih izjav trdiš slednje?

    Morda na podlagi spodnje?
    “Nihče ni rekel, da zmagovalec volitev ne sme dobiti mandata za sestavo vlade. Prav je, da ga. V preteklem tednu sem zgolj preveril, če stranke, ki so rekle, da v njegovo koalicijo ne gredo, še tako mislijo, kot so pred volitvami. Zaenkrat je tako, vedno si pa lahko kdo premisli.”
    – Marjan Šarec

  • Dostmamrecesijeinpičkarije

   JJ bo sestavil vlado. Levi bodite tiho.

   • Sredina

    Torej boste sodeloval s komunisti in globoko državo?

 • Franc Šink

  Pri tokratnem sestavljanju vlade se bo pokazalo kako nujen je večinski dvokrožni sistem za Slovenijo.

  • Tone

   Ni nujen, je pa edini, po katerem lahko Janša še pride na oblast.

   • Steiermark

    saj to je ravno tisto, ki vas sili v negiranje pravic volilcev, ki smo JJ tudi izvolili in ne neikih grozlivih piranh, z rdečo zvezdo in lgbt politiko! Sicer pa , kaj se toliko tresete pred JJ in njegovim vladanjem, saj imate vendar med sabo večinoma “potrebnih” posebne obdelave, po lgbt ali garažno, on vam jih nebo prepodil ….pa še muslije imate na razpolago oz. oni vas, njim je pavseeno ali je to kamelja, kozja ali pa vaša – “moška” zadnjična odprtina!

    • Tone

     Mi smo pa izvolili tiste, ki so obljubili, da z Janšo ne bodo delali vlade. Nas je pač več. Demokracija!
     O tvojih seksualnih travmah pa ne bi.

     • tohuvabohu

      Ti si torej volil tiste, ki niti približno nimajo osnovnih pogojev za upravljanje države, kaj šele za koalicijo z Janšo. Važno, da je naš, kajne?

     • Tone

      Točno tako, vedno volimo vsak svoje. Drugi tako ali tako nimajo pojma o upravljanju države.

     • Steiermark

      Normalno, drugače pa vi kriminalci nebi imeli več biznisa, pa tudi naropano bi vam pobrali…. To kar delate, da jemljete pravico do vladanja edinemu izvoljenemu – oz. zmagovalco, to so zadnji brci crknjenega konja, ki umira…. Kmalu bo vse drugače, nesposobneži in kriminalci ne spadate na vlado! nje de de….

  • pajac debeli

   Ni nujno. Koncno je sestavljanje nove leve stranke vsake volitve zacelo levico mocno grizti v rit. Jaz bi kar pustil sistem kakrsen je, ker mocno skodi levici.

 • Osti jarej
 • Osti jarej

  slikca;…ejga ,a s pozabu “traktorske” čevlje sezut

 • bad brains

  Dober povzetek.

 • Osti jarej

  ….pravijo;…ko je šarec postal župan,je bilo na računu občine 4 mio denarja….zdaj je 9 mio minusa…pravijo

  • FRANC3

   Kjer je ogenj, je tudi dim.

  • xtc

   Lervi pač znajoo pravijo…………………

 • garfi

  kwaj zdej babe

 • Osti jarej
 • xtc

  Leva vlada nebo zdržala niti par tednov.

  • Tone

   Zakaj se pa potem toliko razburjate? Naj čimprej zavladajo, pa gremo od začetka.

   • Dostmamrecesijeinpičkarije

    Saj bodo zavladali. Levi bodo pa šli v celice na Dobu. Tam je njihov nov naslov.

 • Dostmamrecesijeinpičkarije

  Vsekakor SDS, ne pa vaši lewuhi, ki omembe niso vredni.

 • Dostmamrecesijeinpičkarije

  Leve marionetke so res prave cvetke.

 • Soave

  Prvi sestavljal. . . . sestaviti je pa ne bo mogel!
  Tu pa je kavelj!

 • von Rhein

  Izjavo je podpisalo 28 intelektualcev: Metka Mencin Čeplak, Božo Repe, Vlado Miheljak, Peter Klepec, Marko Milosavljević, Milica Antič Gaber, Marta Verginella, Rajko Muršič, Zdenko Kodelja, Darko Štrajn, Boris Vezjak, Tanja Rener, Rudi Rizman, Svetlana Slapšak, Igor Ž. Žagar, Niko Toš, Urša Opara Krašovec, Sabina Autor, Miha Fošnarič, Barbara Rajgelj, Marjan Šimenc, Jože Pirjevec, Darja Zaviršek, Renata Šribar, Karmen Klavžar, Božidar Flajšman, Valerija Vendramin in Gorazd Kovačič.
  ——————-
  To so “intelektualci”,ki bi radi sestavljali vlado. Tri četrtine med njimi so lenuhi,ki bi radi,da se vse odvija še naprej tako kot do sedaj.Občasna gobezdala in hinavci,ki imajo edini cilj….udobno živeti na tuj račun.

  • tohuvabohu

   Edica znanstvenica med podpisnikami Urša Opara Krašovec se kot kaže prav dobro počuti v rdeči kloaki.

  • traktor

   Težka bije narodu, ki ima takšne intelektualce.

 • garfi

  naši multikulti leviČĆarji so del globalistične totalitarne NWO mafije
  njihovo geslo je brez meja-brez držav-brez narodov
  uničiti nas hočejo in Evropo
  šarec je njihov

 • Dostmamrecesijeinpičkarije

  Lewuhi na pohodu! Upam, da jih JJ bo pohodu.

 • Lustrator

  Dobro napisano. Še posebej mi je všeč kratka in jedrnata definicija, ki 100% natančno opiše tako SNS, kot še eno rdečo pobarvnako Zedinjeno Slovenijo in sicer;

  “Jelinčičeva Slovenska nacionalna stranka, ki je politično gledano nekakšna mešanica »desnega in levega populizma«.”

  še krajše povedano – stranka populističnega protislovja. Vse povedano.

 • Janez

  Spet jok in stok ker firer ne bo vodil vlade. S skrajneži itak nihče noče imeti posla.

  • Lustrator

   Glede na to, da so “neskrajneži”, ki so na oblast prišli preko genocida nad 100.000 Slovenci in medtem neprestano paktirali s firerjem, svoj program po firerjevsko gradili na izključevanju vodje opozicije, boš moral še enkrat definirati pojem firerstva in skrajnežev.

  • tohuvabohu

   S tem se pa strinjam. Samo poglej ga, kako visoko dviga brado. Kdo pa misli, da je?

  • xtc

   Realnost,da bi Šarec bil mandatar so vse bližje nič,vse bolj skregani in vsak z večjimi apetiti,definitivno zadeva razpada že sedaj.

 • tohuvabohu

  Čimprej na nove volitve in naj državo prevzame Damjan Murko. Bomo vsaj vedeli, pri čem smo.

  • traktor

   Kaj pa je naš Marjan slabši od Damjana?

 • xtc

  Vse bolj je jasno ,da Šercu vse bolj razpada,kvačkanje koalicije,prepiri in prerivanja pa vse hujša.

 • lili pili

  Ne razumem, kako bi jansa lahko sodeloval z strankami s katerimi se je stiri leta prepiral in ste jih na tem portalu blatili…

  Misija nemogoce

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!