fbpx

Bo vrhovni državni tožilec Jenull kazensko preganjal svojega sina – ta poziva k uporu, ki ima lahko nasilne posledice?

Jaša Jenull (Foto: posnetek zaslona)

Od samega začetka aktivno proti legitimni oblasti hujska tudi režiser Jaša Jenull. Na svojem Facebook profilu je najprej pozival k prižiganju sveč pred Državnim zborom, nato k igranju golfa, nazadnje pa h kolesarjenju. Tik pred nastopom nove vlade pa je Jenull na svojem Facebooku promoviral tudi plačano sodelovanje pri “umetniških dogodkih”, kar vzbuja dvom v spontanost in iskrenost mnogih kolesarjev, ki bodo pred parlamentom očitno spet kolesarili v petek, 8. maja. Gre sicer za nezakonito pozivanje k protestom, saj je javno združevanje zaradi epidemije novega koronavirusa še vedno prepovedano, zato se ljudje sprašujejo, od kod Jenullu tolikšen pogum. Šlo naj bi za sina vrhovnega državnega tožilca Hinka Jenulla, ki se je prekalil v komunizmu, med drugim je v vlogi režimskega sodnika nezakonito zaplenil celo do oblasti kritično Mladino, po osamosvojitvi pa se je kot tožilec znašel v neformalni skupini za obračunavanje z SDS. Pod njegovim vplivom so tako številni ostali slovenski tožilci.

V normalnih demokracijah se leva in desna opcija izmenjujeta na oblasti, le v Sloveniji si levičarji predstavljajo, da nam bodo vladali neprekinjeno. Tako je bilo pričakovano, da se nekateri skrajno levičarski aktivisti ne bodo zlepa sprijaznili z dejstvom, da je po skoku Marjana Šarca v prazen bazen vodenje vlade prevzel Janez Janša, katerega Slovenska demokratska stranka je na zadnjih državnozborskih volitvah prepričljivo zmagala. Tako je že prvi teden delovanja Janševe vlade sindikalistka Tea Jarc kar prek TV Slovenija pričela pozivati na ulice, čeprav se je epidemija šele začenjala. Od samega začetka pa aktivno proti legitimni oblasti hujska tudi slovenski režiser Jaša Jenull.

Jenull že od samega začetka poziva k protestom proti vladi
Gre za vidnega aktivista, ki je od prvega dne v svojih objavah na družbenem omrežju Facebook nasprotoval prav vsem potezam nove vlade, že 21. marca pa je tako pozival k prižiganju sveč pred parlamentom. Takrat, ko je bilo s strani zdravstvene stroke svetovano, naj se izogibamo prav vsakemu nepotrebnemu odhodu od doma.

Foto: posnetek zaslona

Med drugim je na Facebooku še pred tem pričel širiti laži o tem, da si je vlada zvišala plače, s tem, ko je ministre uvrstila v najvišje plačne razrede. Seveda se ni oglasil takrat, ko je vlada vsem svojim funkcionarjem znižala plače za 30 odstotkov.

Foto: posnetek zaslona

Bil je tudi med vidnejšimi provokatorji, ki so pred parlamentom igrali golf in z žogicami ciljali v podobe vidnih vladnih funkcionarjev.

Foto: posnetek zaslona

Pričakovano se je po prvi predvajani Tarči, kjer so zavajali glede zaščitne opreme, počutil naravnost fantastično in pričel je pozivati h kolesarjenju pred parlamentom.

Foto: posnetek zaslona

Gre za vidnejšega podpornika protestov proti vladi, nov protest Jenull napoveduje za petek, 8. maja.

Foto: posnetek zaslona

So protestniki za svoje aktivnosti plačani?
Pri vsem skupaj pa morda ne gre za spontano združevanje protestnikov, kot nas v to skušajo prepričati osrednji mediji z RTV Slovenija na čelu. Že pred nastopom nove vlade, 10. marca, je Jenull na svojem Facebooku namreč oglaševal plačano sodelovanje v umetniških projektih: “A koga zanima (ne ful noro dobro plačana) organizacija-koordinacija odštekanih umetniških dogodkov in novega festivala? Share & ZS! Tenks!” Glede na potek dogajanja bi bili lahko umetniški dogodki pravzaprav protivladni protesti.

Foto: posnetek zaslona

Bo nezakonito delovanje Jenulla “preganjal” kar tožilec Hinko Jenull?
Zaradi epidemije so vsa združevanja ljudi strogo prepovedana, posledično pa je tudi pozivanje k javnemu združevanju. To so le nekatera izmed kaznivih dejanj, glede katerih bi morali organi preiskati Jenulla, saj je končni cilj protestnikov sprememba oblasti – s pomočjo ulice: nasilje zoper najvišje predstavnike države, nasilje zoper predstavnike tujih držav ali mednarodnih organizacij, oborožen upor, ščuvanje k nasilni spremembi ustavne ureditve, diverzija in sabotaža.

Spomnimo samo, kako so se pričele vseslovenske vstaje leta 2012 in končale leta 2013, za osvetlitev samo spomnimo na obešanje lutk, grožnje mariborskim svetnikom, zasedbo mestne hiše v Mariboru, metanje granitnih kock v policiste in Državni zbor republike Slovenije in še bi lahko naštevali.

Po naših informacijah je Jaša Jenull sina vrhovnega državnega tožilca svetnika Hinka Jenulla, ki svoj posel opravlja že vse od časov komunizma. Kot smo na Nova24TV že poročali, je bil Jenull celo član neformalne skupine, namenjene obračunu s Slovensko demokratsko stranko. Glede na svoj privilegiran položaj in vplivnega očeta tako ne čudi Jenullov pogum. Po vsej verjetnosti lahko pričakuje naklonjeno obravnavo tožilcev.

Mimogrede, tožilci so med funkcionarji, ki niso sledili zgledu vlade pri znižanju plač za 30 odstotkov v času krize. Morda ne bi bilo neumno, če bi Jenull pričel s protesti doma, namesto da po družbenih omrežjih širi laži o vladi!

Hinko Jenull – desno (Foto: STA)

Jenull se je prekalil v komunizmu, pod njegovim absolutnim vplivom številni tožilci
V tem delu moramo spomniti na primer Trenta, kjer je tožilstvo Janšo preganjalo do onemoglosti. Pri tem je veliko vlogo odigral Darko Majhenič, ki je v vlogi vršilca dolžnosti direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) promptno spisal kazensko ovadbo proti Janši in si takoj prislužil imenovanje na direktorsko mesto. Na državnem tožilstvu so primer brez razmišljanja dodelili tožilcu Boštjanu Valenčiču, ki je po mnenju poznavalcev pod absolutnim vplivom v trdem komunizmu prekaljenega državnega tožilca Hinka Jenulla. Ta je sicer v starem režimu kot sodnik nezakonito zaplenil tudi do oblasti kritično Mladino!

O povezavah med nekaterimi aktivisti in protestniki s predstavniki represivnih in sodnih organov, ki svojo funkcijo opravljajo že od časov komunizma naprej, bomo na Nova24TV še poročali!

Rok Krajnc