fbpx

Ceneje kot v nov zapor v Dobrunjah bi bilo zapornike namestiti v luksuzen hotel! Si pajdaši Foruma 21 urejajo novo bivališče?!

Zapor Dobrunje (Foto: ZAPS)

Ljubljanski mestni svetniki so v ponedeljek potrdili odlok, ki bo omogočil izgradnjo zapora v Dobrunjah, za katerega Ministrstvo za pravosodje namerava stran vreči kar 68 milijonov evrov denarja davkoplačevalcev. Zapor bo imel kapaciteto 388 zapornikov, kar pomeni, da na vsakega zapornika kapacitete cena znaša kar 175.257 evrov, kar je primerljivo z 2- do 3-sobnim ljubljanskim stanovanjem v povprečnem stanju. Še več, zapor je mnogo dražji celo od projekta luksuznega hotela Intercontinental s petimi zvezdicami, ki ima podobno kapaciteto. Predsednik SDS Janez Janša je ob tem na Twitterju šaljivo zapisal, da si morda pripadniki Foruma 21 že urejajo novo bivališče!

Ljubljanski mestni svetniki so na ponedeljkovi seji brez razprave potrdili odlok o občinskem prostorskem načrtu, ki omogoča gradnjo moškega zapora v Dobrunjah. Ta naj bi nadomestil zapor na Povšetovi v Ljubljani, kapaciteta novega zavoda za prestajanje kazni pa bo 388 oseb. Kot je poročala Slovenska tiskovna agencija, bo moški zapor v Dobrunjah zgrajen ob vzhodni ljubljanski obvoznici in Litijski cesti. Ministrstvo za pravosodje bo z novim zavodom za prestajanje zaporne kazni poskušalo rešiti prostorsko stisko zapora na Povšetovi, kjer je povprečna zasedenost med 110 in 120 odstotki.

Na vsakega zapornika kapacitete zapor stane dražje kot ljubljansko stanovanje
Izgradnja novega zapora je ocenjena na okoli 68 milijonov evrov, ena od možnosti financiranja tega projekta pa je javno-zasebno partnerstvo. Poleg omenjenega prostorskega akta so svetniki podprli sklep o ustanovitvi Javnega zavoda Šport Ljubljana. Z njim so nadomestili dosedanji sklep o ustanovitvi javnega zavoda Športno rekreacijski center Tivoli, skupaj s spremembami in dopolnitvami pa so odpravili negotovosti v zvezi z vprašanji, katere določbe so veljavne in katere ne oz. od kdaj veljajo kakšne določbe. Prav tako bodo z novim sklepom po oceni občine odpravili negotovost glede poimenovanja in s tem tudi večkrat napačno poimenovanje zavoda. Izračunamo lahko tako, da bo cena na vsakega zapornika kapacitete znašala vrtoglavih 175.257 evrov. Toliko sicer stane 2-3 sobno stanovanje v Ljubljani, ki si ga povprečen slovenski davkoplačevalec le stežka privošči.

Zapor Dobrunje (Foto: ZAPS)

Hotel Intercontinental s petimi zvezdicami in podobno kapaciteto stal približno 50 milijonov evrov
Za primerjavo, septembra 2017 se je na Bavarskem dvoru v samem središču Ljubljane odprl luksuzen hotel Intercontinental v lasti Delta Holdinga srbskega poslovneža Miroslava Miškovića. Hotel s petimi zvezdicami ima 21 nadstropij, 165 luksuznih sob, med njimi 160 kvadratnih metrov velik predsedniški apartma s kaminom, restavracije, bare, konferenčne dvorane, bazen in wellness center. Če upoštevamo, da v posamezni, sicer nadpovprečno veliki sobi, lahko spita po dve osebi ima hotel kapaciteto približno 330 gostov, v njem pa je zaposlenih tudi približno 200 delavcev.

Intercontinental Ljubljana (IHG)

Kapaciteta hotela Intercontinental je malo manjša od zapora v Dobrunjah, a tudi cena projekta je bila precej nižja in sicer približno 50 milijonov evrov. Trdimo lahko torej, da bi bilo ceneje, da za zapornike namesto predvidenega zapora zgradimo kar petzvezdičen hotel v središču Ljubljane.

Intercontinental Ljubljana (IHG)

Si pajdaši iz vrst Foruma 21 urejajo novo domovanje?!
Mnogi se ob astronomski ceni projekta zapora v Dobrunjah zgražajo, predsednik največje opozicijske Slovenske demokratske stranke Janez Janša pa je na družbenem omrežju Twitter šaljivo zapisal, da si morda levičarji iz vrst Foruma 21 na ta način urejajo novo domovanje.

Rok Krajnc