Politiki, boste dopustili, da se to stanje nadaljuje? Dobičkar na račun študentskega denarja in direktor ŠOU Maribor Drago Žura na polno lobira za ohranitev bajne plače in svojih privilegijev!

Direktor ŠOU Maribor Drago Žura (Foto: STA)

V nedavni oddaji Tarča na TV Slovenija je bilo nazorno prikazano, kako netransparentno in koruptivno se porablja denar dijakov in študentov, ki ga omenjeni s svojim delom prinesejo v blagajno Študentske organizacije Slovenije. Da je stanje alarmantno, priča podatek, da se iz naslova dela študentov in dijakov na Študentsko organizacijo Slovenije letno steče okoli 12 milijonov evrov. Stranka SDS je z namenom, da se preseka s tovrstnimi koruptivnimi praksami, vložila nov zakon s široko podporo drugih strank – predvsem iz koalicije – toda kot smo izvedeli, direktor Študentske organizacije Univerze v Mariboru Drago Žura vneto lobira pri koalicijskih poslancih, da bi ti nasprotovali zakonu in s tem prispevali k ohranjanju njegovih privilegijev. 

Po naših informacijah s strani večih virov naj bi Drago Žura kot glavni človek Študentske organizacije Slovenije, ki daje zeleno luč za vse, poleg lobiranja pri poslancih klical vse povprek, tudi tiste, ki pri tem niso toliko relevantni, da bi ohranil svoje privilegije. Razlog za paniko namreč predstavlja predlog zakona o skupnosti študentov, ki ga je poslanska skupina SDS ta teden vložila v parlamentarni postopek kot rešitev za zajezitev korupcije v Študentski organizaciji Slovenije, ki je vidna z neba in ki jo razkrivajo tudi mediji v zadnjih letih in mesecih.

Skoraj ni bilo nikogar, ki se ne bi razjezil ob gledanju oddaje Tarča na temo delovanja študentskih organizacij v Sloveniji, saj je bilo več kot očitno, da se te kopajo v denarju. Med drugim si namreč privoščijo luksuzne tretmaje, omenjalo se je tako masaže, depilacije, smučanje v Franciji, servis smuči, lastno jadrnico, deskanje v Maroku, kot tudi tečaje pomorskih veščin. Tudi tukaj pa očitno ne gre brez svetovalnih pogodb in zavodov, ki so jih ustanovile študentske organizacije, kjer se preteka javni denar.

Ima višjo plačo kot vsi ministri in premier
Če imamo v Sloveniji mnogo študentov, katerih starši si komaj ali sploh ne morejo privoščiti njihovega študija, pa se očitno na strani direktorja Študentske organizacije Univerze v Mariboru Žuri cedita med in mleko. Ob razkritju višine zadnjih šestih plač, ki jih je Žura prejel na svoj transakcijski račun, se je namreč izkazalo, da je najvišja znašala kar 7.794 (bruto) evrov. Glede na to, da takšne plače ne prejme nihče iz slovenske ministrske ekipe, prav tako pa tudi ne premier Marjan Šarec (5.600 evrov), je vsakomur z nekaj kmečke pameti jasno, da so spremembe več kot nujne.

Foto: Facebook

Višina plače naj bi bila upravičena
Ob razkritju številnih nemoralnih in protipravnih praks bi človek pričakoval sram s strani Žure, a očitno je takšno pričakovanje preveč optimistično. Ko ga je voditeljica oddaje Erika Žnidaršič vprašala, če je njegovo delo res tako zahtevno, da je tako mastno plačan, prejema namreč 2.000 evrov več kot Šarec, je Žura odgovoril, da ni kot študentje zaposlen preko napotnice, ampak kot direktor in predsednik uprave ustanove. Sicer je priznal, da je res dobro plačan, a je sam prepričan, da je višina njegove plače povsem upravičena, saj naj bi dobro delal. Med naštevanjem del, ki jih opravlja, ga je voditeljica vprašala, če je njegovo delo zahtevnejše od dela ministrov in Šarca – odgovoril je, da je menedžer z veliko pristojnostmi.

Poslanec SDS Žan Mahnič je v imenu poslanske skupine na novinarski konferenci izpostavil, da v SDS predlagajo spremembo dveh členov zakona, in sicer spremembo v tretjem členu, kjer predlagajo, da se  jasno zapiše, da je ŠOS pravna oseba javnega prava, in v 10. členu, kjer naj se zapiše, da za nadzor nad zakonitostjo in porabo finančnih sredstev ŠOS skrbi Računsko sodišče RS. Ob tem je poudaril, da če bi bila ŠOS opredeljena kot pravna oseba javnega prava, bi moralo biti vsaj finančno poslovanje ŠOS temu prilagojeno. Za naročila blaga in storitev s strani ŠOS bi se tako moral uporabljati zakon o javnem naročanju, obveznosti študentskih funkcionarjev bi morale slediti zakonu o integriteti in preprečevanju korupcije, v celoti bi morali spoštovati zakon o dostopu do informacij javnega značaja, plačila zaposlenim bi morala biti omejena s plačilno lestvico v javnem sektorju za primerljiva dela, nad porabo javnih sredstev bi moralo redni nadzor vršiti računsko sodišče itd. Za finančno poslovanje ŠOS bi se torej moralo uporabljati enake kriterije in predpise, kot veljajo za javni sektor, še posebej zato, ker je članstvo študentov v ŠOS obvezno in sami ne morejo izbirati, v kateri interesni organizaciji se bodo združevali.

Žan Mahnič (Foto: arhiv Nova24TV)

ŠOS se odmika od zasledovanja svojega namena
Mahnič je prepričan, da bi Študentska organizacija Slovenije prvenstveno morala delati skladno s svojim namenom, to pa je skrb za študente in za vse, kar je potrebno, da bi študijski proces pri študentih nemoteno potekal. Prav tako bi po besedah poslanca ŠOS moral več sredstev namenjati vprašanjem, povezanimi s socialnim statusom študentov, stanovanjski politiki za mlade, štipendijam ipd. “Zagotovo so ta vprašanja tista, za katera so študentske organizacije zadolžene, ne pa za različna rajanja, jadranja in kampuse, kjer se zgolj načrtuje in ugotavlja, kako bi nekateri še bolj zaslužili,” je dejal poslanec. Ob tem je tudi poudaril, da je jasno, da so zabave del študentskega življenja, in da je prav, da se posveti del sredstev tudi temu, ne pa da je zgolj 20 odstotkov sredstev namenjenih za izobraževanje in socialo, vse ostalo pa gre za plače, zabave, honorarje.

Foto: STA

Žura zanika kakršnokoli lobiranje
Glede na to, da bi se z zakonom, ki ga predlaga SDS, zajezilo netransparentno porabljanje finančnih sredstev s strani ŠOS, njenih funkcionarjev in tam zaposlenih, je pričakovati, da se bodo za podporo zakonu opredelile vse poslanske skupine, če jim je resnično v interesu delovanje v korist mladih. Ko smo v uredništvo prejeli informacijo, da naj bi Žura lobiral pri poslanskih skupinah in poslancih, smo se odločili, da informacijo osebno preverimo. Na vprašanje, ali res lobira pri koalicijskih poslancih, da bi nasprotovali zakonu, Žura odgovarja, da informacija ne drži. “Ne lobiram pri nobenih koalicijskih ali drugih poslancih.” Ob tem je pojasnil, da tudi ni član stranke SD. Na drugo vprašanje, “Ali ste prijavili lobistične stike? Namreč tudi, če niste lobist, morate po zakonu tovrstne stike prijaviti”, je odgovoril: “Nisem prijavil lobističnih stikov, saj ne lobiram.” Na zadnje vprašanje, če se boji za visoko plačo in privilegije, je odgovoril, da nima nobenih privilegijev. Plača je že znižana, želim pa si, da se zadeva sistemsko reši na ravni Študentske organizacije Slovenije in njenih entitet,” je odgovoril Žura.
Za 24ur Fokus je neimenovani vir, ki se spozna na delovanje študentskih organizacij, povedal, da so zavodi podaljšana roka študentskih organizacij, preko katerih je precej lažje dobiti ven določena sredstva. “Iz tega razloga je težko kar koli spremeniti, saj je sistem delovanja zelo zakoreninjen. Nekatere osebe so zadaj že več deset let. Nekateri imajo podjetja, ki se jih potem najema, in se tako pretaka denar … Takšni posli so bili in so. Zelo težko je kar koli dokazati, ker dogodki res obstajajo in so izvedeni, je pa cena toliko višja in gre to v žepe.” Glede na to, da mladi predstavljajo prihodnost, je prav, da se končno prekine saga izkoriščanja s strani Študentske organizacije Slovenije, ki se bohoti na račun njihovega dela. Namreč, več kot očitno je, da gre denar za plače, zabave in druge oblike luksuza, ne pa za nemoten potek študijskega procesa.
H. M.
 • Antonius

  Žura zanika?! Zanikal je tudi veleizdajalec, pa je bila slovenska TO kljub zanikanju razorožena.
  Volite SDS kandidate, da damo vsem Kučanovim kleptomanom vedet, da se jim čas zlorab in kraje izteka.

  • AlojzZ

   “Volite SDS kandidate”

   Smo. Ampak ali niso nič drugače vladali, zadnjič pa niti v vlado niso hoteli.

   • samotoje

    V katero vlado? Šarčevo? On je bil postavljen za to, da izvede “antijanša” projekt za vsako ceno.

 • samotoje

  Zagotovo bo Levica v pravičniškem boju proti kapitalističnim barabam na svoj semafor vrgla tudi neizprosen boj proti pokvarjencem, ki študente izkoriščajo in jim kradejo denar.Kordiš bo gotovo nataknil svojo Che Guevara majico, ki jo sicer nosi za “ta bolš”, in se podal v neizprosen boj proti parazitom pokvarjenim. Ne bo poceni, kajti kamerad Kordiš se bo bojeval do zadnjega centa našega denarja.

 • AlojzZ

  Politiki, boste dopustili, da se to stanje nadaljuje?

  Da, vsekakor. Saj smo izvolili, da bi lahko nemoteno kradli? Mi in politiki.

 • Common Sense

  Levica predloga SDS ne bo podprla. Zakaj? Ker večina njihovih sedanjih funkcionarjev izvira iz te iste klike, na ŠOS so se dolga leta pasli. Ko so popasli, so se pa prestavili na večji travnik – država Slovenija. In pasejo uspešno, zahvala Serpentinšku. Kar tako naprej.

 • Amerikanc

  Ja, dragi Žura, zapomnil si boš čase, ko si ga žural na naš račun.

 • totex39

  Tej svinjariji bo potrebno narediti konec pa če tudi socialisti ne bodo zato, treba bo jih prisiliti in konec.

 • Anton

  študenska dela so že zdavnaj prerasla vsa razumska okvirja, kje po svetu pa ste že videli, da bi študentje delali 8/> ur/dan, halooo i šeto praviloma študentje opravljajo dela, ki niso v okvirjih njihovega študija? Primer imaš študenta stojne fakultete, ki opravlja delo natakarja, halooo, pa kaj smo mi v butalah, no to vprašanje je popolnoma odveč, jasno da smo in to že od 1945 leta naprej, odkar so prišli komunisti, brezdelneži, lenuharji, lažnjivci, na oblast.Sem za določitev zgornje mee št ur, ki ga študent sme opraviti v obdobju 1 meseca.

  sarkazem press

  • totex39

   Nikjer to je še samo pri nas, kjer vlada socializem.

  • Common Sense

   Delovne brigade. Itak so pomehkuženi, sploh ko niti služenja vojske več ni. Samo pomehkuženi metroseksualci, ala Lukec. Ne bi jim škodilo. To bi rad videl “nežne” baby face tipe s FDV-ja ali FF-ja ala Kordiš ali Lukec Mesec kako vihtijo kramp v rokah:)

  • KAPIBARA

   Kje pa naj bi delali “prakso”, veleumni študentje FDV-ja… ?? :-) :-)

   • Common Sense

    Kako se vihti kramp in dela z lopato se da pokazati v eni minuti. Res je, da verjetno ne bi poštekali takoj, ampak slej kot prej bi jim kapnilo. Za “Karjolo” vozit tudi ne rabiš izpita. Za kaj več kot to pa niti sposobni niso, niti ni potrebno.

   • traktor

    Zelo so pripravni za kakšen dom upokojencev. Za zgornji štuk. Tam kjer leže nepokretni. Tam rabijo pomoč.

   • samotoje

    Na Žalah. Je treba pleti, urejati poti, zraven bi pa lahko tolažili žalujoče ostale. Retorike jim ne manjka.

  • Ava

   85% študentov ne razmišlja tako kot ti. Večina jih sanjari o dobri službi v javni upravi, delali bi bolj malo. Nihče ne bi nič tvegal, nihče v nič vlagal, nihče za nič odgovarjal. Samo denar bi imeli. Zelo veliko je takih, pa ne poznam malo ljudi. Mogoče ti jih na prste naštejem par, ki drugače razmišljajo, ostali pa ne. Po moje je to zato, ker se je po osamosvojitvi pričel naval na fakultete. In danes gre res skoraj vsak na faks. To sicer ni slabo, ampak problem nastane, KAJ te tam učijo. Nič delat, dobro govort, pa živet na tuj račun. Perspektive ni. Delavcev se pa manjka in slovenska družba, s politiko na čelu, je čist razvrednotila te poklice. Ko npr. vidim Kordiša v parlamentu, pa si mislim, če ima on lahko plačo 3k zakaj je ne bi imela tudi jaz? (tega v resnici ne mislim, da ne bo pomote. Samo primer). Država to omogoča.

 • Common Sense

  Model že 19 let že cuza bogat denar, plačan bolje kot katerikoli državni uradnik s predsednikom vred. In zanimivo, tega NI na spletnem monitorju Levice (je pa ukinitev privatnih študentskih servisov).

 • totex39

  Tega bi bilo potrebno vzeti pod drobnogled in kazensko ovaditi, kajti to je največja lopovščina, ki se jim dopušča.

 • bubamara

  Zanimivo, da se politika premakne šele ko je javnost obveščena o bogatenju posameznikov na račun proračuna. Politika je namenjena sama sebi ? Da.

 • Ava

  “Med naštevanjem del, ki jih opravlja, ga je voditeljica vprašala, če je njegovo delo zahtevnejše od dela ministrov in Šarca – odgovoril je, da je menedžer z veliko pristojnostmi.”
  “…Ne pa da je zgolj 20 odstotkov sredstev namenjenih za izobraževanje in socialo, vse ostalo pa gre za plače, zabave, honorarje.”
  Predvsem zabave so pomemben del njegovih menedžerskih pristojnosti. Lol.

  • Observer

   To lahko sklepamo že iz njegovega priimka.

   • samotoje

    Nomen est omen.

 • xtc

  Najpreje je treba urediti ,da gre zadeva podnadzor Računskega sodišča,nato pa je treba sprejeti zakon,da državni uslužbenci NE morejo imeti svojih podjetij in ne smejo poslovati s sorodniki,dokler so v službi tam.

 • šmentanamuha

  Ja, Tarča o študentskih tajkunih je bila naravnost šokantna. Enajst milijonov Eur (11.000.000) modeli porabijo za žur, nočno življenje in izobraževanje o kulturi pitja. Ne morem več naprej pisat.

 • MižekFiga

  Slovensko “Študentsko delo je unikum” v svetovni ekonomiji. Zakaj?
  Parlament v človeško normalni sestavi bi ga moral takoj ukiniti!
  Evropsko najbolj skorumpirana in klientelistična slovenska politika, PA NIČ!

  Kdaj bomo imeli (ali si ga izbrali) normalen parlament ???

 • freedomfighter

  Ma tele studentske organizacije bi mori ukinit…in studensko delo tudi…redki so studenti ki delajo zaradi pomanjkanja denarja za studi…vecina jih dela preko studenca da se lahko zapijajo cez vikend za to pa ne rabijo denarja

 • samotoje

  Visokošolski študij bi morali postaviti na novo- iz nule. Novi standardi za vpis (matura bi pomenila le, recimo, tretjino točk), omejitev vpisa, šolnina, štipendije za tiste, ki si študija ne bi mogli privoščiti in se izkažejo po sposobnostih, kreditiranje študentov, večje pristojnosti fakultet pri določanju kriterijev za vpis, plače učiteljev ne bi smele biti odvisne od števila študentov, zato bi morali na novo postaviti standarde in merila, bolj bi moral biti podprt pedagoški del ( ne bi se smelo dogajati, da izvrsten predavatelj “izvisi” na habilitaciji, ker mu zmanjka 0,50 točke pri člankih!) itd. Ali je Pikalo sploh sposoben razmišljati o tako kompleksnih zadevah? Ni.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!