fbpx

Dobivate minimalno plačo? Šarec je v eni noči porabil znesek, od katerega morate vi živeti cel mesec, in še več! Iz proračuna!

Apartma v hotelu Piz Buin v Klostersu, kjer je bival Šarec. (Slika: Booking, Demokracija)

Predsednik vlade Marjan Šarec je konec letošnjega januarja ob obisku Švice spal v apartmaju, za katerega s(m)o mu davkoplačevalci plačali 862,58 evra na noč! Za ta denar je dobil Šarec tudi zajtrk, kažejo podatki, ki smo jih pridobili od kabineta predsednika vlade.

To pa pomeni, da je Šarec za eno noč spanja iz proračuna porabil več, kot dobi nekdo, ki prejema minimalno plačo, za cel mesec življenja! Neto mesečna minimalna plača znaša 667 evrov, kar pomeni, da je Šarec trošil na noč po več kot 12o odstotkov minimalne plače.

Brskanje po spletu pokaže, da za eno Šarčevo nočitev v celem mesecu ne zaslužijo pripadniki cele vrste poklicev. Revija Moje Finance je leta 2017 objavila seznam poklicev, v katerih zaposleni z desetimi leti delovne dobe ne zaslužijo tisoč evrov osnovne neto plače na mesec. Šarčeve sobe si z mesečno plačo z desetimi leti delovne dobe po seznamu Mojih Financ ne morejo privoščiti niti osebe, ki delajo kot cariniki (850 evrov na mesec), blagajniki (700-850 evrov na mesec), čistilci prostorov (650-800 evrov na mesec), gasilci (800 evrov na mesec), komunalni delavci (600 evrov na mesec), kriminalisti (850 evrov na mesec), pismonoše (800 evrov na mesec), pogrebno-pokopališki delavci (800 evrov na mesec), policisti (850 evrov na mesec), pravosodni policisti (770-830 evrov na mesec), prodajalci v trgovini (850 evrov na mesec) ali denimo vojaki (850 evrov na mesec).

Tako so postrojili gasilce lani septembra, ko jih je z višine nagovarjal Šarec. Gasilčeva neto mesečna osnovna plača po desetih letih dela znaša 800 evrov, začetnikova 700, nobeden od njiju si ne bi mogel z mesečnim zaslužkom privoščiti, kar je zapravil Šarec v eni noči. (Foto: STA)

Začetniki v različnih poklicih pa po podatkih, ki so jih objavile Moje Finance, za eno Šarčevo nočitev v mesecu dni ne zaslužijo. Celotna tabela je objavljena na povezavi.

Na booking.com smo poiskali, kaj ponuja apartma v hotelu Piz Buin v Klostersu, kjer je bival Šarec.

Škandal24