Le kakšne zamisli sta kovala Iztok Podbregar in Jasna Murgel v mariborski kavarni?

Vojaka globoke države Iztok Podbregar in Jasna Murgel kofetkata med delovnim časom. (vir bralec Nov24tv)

Vojaka globoke države Iztok Podbregar in Jasna Murgel kofetkata med delovnim časom. (vir bralec Nov24tv)

Kaj spet načrtujeta vojaka globoke države, bivši šef Sove in LDS Iztok Podbregar in bivša poslanka SMC ter aktualna sodnica Jasna Murgel? Tokrat ju je naš bralec ujel v mariborski Cafeteriji pri centru City. Iztok Podbregar je že večkrat škandalozno opravil svojo vlogo vojaka globoke države. Pred dobrimi desetimi leti je lagal v “sproducirani aferi globoke države” Patria, ko so po sodnem postopku v stilu jugoslovanske Udbe obsodili predsednika Slovenske demokratske stranke Janeza Janšo. “Eno leto hitro mine. Vmes menjamo ustavne sodnike,” pa je izjavila Jasna Murgel ob padcu zakona o zakonski zvezi pred leti, ko je želela spolitizirati ustavno sodišče. Njena želja se je uresničila, saj vsaj 4 sodniki v aktualni sestavi ustavnega sodišča prihajajo iz političnega bazena SMC.

Iztok Podbregar in Jasna Murgel sta znana pripadnika levičarske nomenklature. Vsak se je po svoje žrtvoval za diskreditacijo desnice in v korist izrojene levice. Iztok Podbregar je opravil svoje umazano delo že kot direktor Sove, pozneje pa se je izkazal še z lažnim pričanjem v primerih Patria in Balkanski bojevnik. Njegovo veselje ob zaprtju Janeza Janše ni trajalo dolgo, saj je ustavno sodišče sodbo razveljavilo. Svoje nestrinjanje s ustavnim sodiščem je izrazila bivša poslanka SMC Jasna Murgel, ki je javno napisala, da bodo menjali ustavne sodnike. “Eno leto hitro mine. Vmes menjamo ustavne sodnike,” je zapisala ob padcu zakona o zakonski zvezi pred leti. Njena želja se je uresničila, saj vsaj štirje sodnike v aktualni sestavi ustavnega sodišča prihajajo iz političnega bazena SMC.

Čas za kavo pa sta očitno izkoristila med službenim delovnim časom. Glede na to, da oba opravljata “odgovorno” delo na fakulteti in na sodišču, bi težko uskladila svoja naporna urnika. Vendar se spet potrjuje teza o prvorazrednih državljanih in državnih uradnikih, dekanih in sodnikih, ki si to očitno lahko privoščijo.

Iztok Podbregar (vir STA)


Iztok Podbregar (Vir: STA)

Podbregar odigral umazano igro v primeru Balkanski bojevnik, Murglovi pa se je uresničila želja o prevzemu ustavnega sodišča
Iztok Podbregar pa je poleg lažnive vloge v procesu Patria takšno odigral tudi v procesu Balkanski bojevnik. “Za EU je nesprejemljivo, da BIA opravlja prisluhe s posegom v zasebnost, kar je v večini držav EU v domeni policije,” je trdil Podbregar na sojenju in poskrbel, da so bili ključni dokazi v postopku odstranjeni. Za svoj trud je bil vedno nagrajen, saj je v preteklosti zasedal mesto načelnika generalštaba Slovenske vojske, bil je direktor Sove, svetovalec za nacionalno varnost takratnega predsednika države Janeza Drnovška, svetovalec bivšega predsednika Danila Türka in nekdanji (trimesečni) predsednik LDS – zdaj pa je dekan na fakulteti za varnostne vede v Mariboru.

Jasna Murgel (vir STA)

Jasna Murgel (Vir: STA)

Jasna Murgel je bila med aktivnejšimi političnimi vojakinjami skoraj že propadle SMC. Nato je pogorela na volitvah in se vrnila nazaj na sodniško mesto, kar je celo po mnenju številnih pravnikov močno sporno. Kot poslanka pa je vzbudila veliko pozornosti zaradi svoje radikalnosti. Pokazala je namreč, da ji spoštovanje ustave, demokratičnosti in pravnega reda ne predstavlja temeljne vrednote, h kateri bi moral stremeti vsak pravnik.

Med drugim se je prek družbenega omrežja Facebook spravila nad pobudnika referenduma o milijardnem projektu drugi tir Vilija Kovačiča, da živi v oblakih, pa je pokazala nedavno, ko si je želela postati kar varuhinja človekovih pravic.

Luka Perš