fbpx

Le kdo je z zaskrbljenostjo navdihnil peščico evropskih poslancev, ki bi Sloveniji odvzeli evropska sredstva?

Predsednica SD Tanja Fajon. (Foto: STA)

Slovenska opozicija in nasprotniki vlade se ponovno trudijo spodkopati prejem evropskih sredstev s pomočjo svojih prijateljev v Evropi. Pri tem pa vztrajno obtožujejo vlado, da izvaja pritiske nad mediji. Pet evropskih poslancev in nemška poslanka je v pismu pozvalo Evropsko komisijo in Evropski svet, naj ukrepata glede razmer v Sloveniji. Po njihovem bi morala Evropska komisija zaradi pritiskov na medije in pravosodje sprožiti mehanizem pogojevanja evropskih sredstev s spoštovanjem vladavine prava. 

V pismu predsednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen in predsedniku Evropskega sveta Charlesu Michelu so opozorili, da so evropske vrednote v Sloveniji pod pritiskom, saj menijo, da Janša napada civilno družbo, medije in pravosodje. Pri tem so s prstom pokazali na (ne)financiranje STA, kar je sicer vlada uredila, in neimenovanje evropskih delegiranih tožilcev. Von der Leynova in Michel se zaenkrat še nista odzvala na omenjeno pismo.

“Zahtevamo sprožitev mehanizma vladavine prava v EU in izvajati pritisk na (premierja Janeza) Janšo, da napoti tožilce v evropsko tožilstvo,” se je na Twitterju odzvala nemška poslanka iz vrst Zelenih Franziska Brantner, ki je ena od podpisnic pisma. Postopek imenovanja dveh evropskih delegiranih tožilcev iz Slovenije stoji že več mesecev, ker kandidata, ki ju je za ta položaj predlagal državnotožilski svet, Matej Oštir in Tanja Frank Eler nista dovolj kvalificirana, zato se vlada tudi ni seznanila z imenovanjem in je postopek razveljavila.

Kot je pojasnil premier Janez Janša, bo Slovenija imenovala svoja delegirana tožilca v okviru Evropskega javnega tožilstva (EPPO) takoj, ko bo postopek končan v skladu z nacionalno zakonodajo. Kot je dejal, se Slovenija ne umika iz tega procesa, saj “smo dolžni izpeljati postopek, ki bo vodotesen, in mislim, da je pomembneje to, da je iz tega postopka odpravljen vsak sum dvoma, kot da bi hiteli”. Po mnenju pravnikov ni ovir, da se nacionalni del postopka o imenovanju evropskih javnih tožilcev ne bi izvedel enako kot za nacionalne tožilce, kjer veljajo večja pooblastila vlade pri potrditvi kandidatov.

Poslanci so pozvali k začasni prekinitvi izplačevanja evropskih sredstev Sloveniji, saj po njihovem ni mogoče preiskati korupcije in prevar glede porabe evropskih sredstev v Sloveniji, ker ta še ni imenovala delegiranih evropskih tožilcev. Evropska komisija bi po njihovem morala razmisliti tudi o uporabi mehanizma pogojevanja evropskih sredstev s spoštovanjem vladavine prava. Kot kaže, se opozicija na vso moč trudi, da Slovenija ne bi izkoristila Evropskih sredstev in seveda razvila Slovenijo v pravo smer, isti predstavniki pa so v preteklosti z veseljem ta denar metali skozi okno. “Peščica levih poslancev evropskega in nemškega parlamenta želi preprečiti Sloveniji uporabo EU sredstev, del politične javnosti pa to celo podpira. Bolno.” je zapisal.

Evropski komisar za pravosodje Didier Reynders (Foto: epa)

Kot so dodali omenjeni poslanci, bi po njihovem mnenju moral Bruselj Slovenijo pozvati k čimprejšnjemu izboru kandidatov za člane evropskega javnega tožilstva (EPPO). Izbor mora biti v skladu s slovensko in evropsko zakonodajo. “Vmešavanje premierja v ta postopek škoduje standardom vladavine prava, spodkopava integriteto nove institucije in predstavlja grožnjo, da bodo novi kandidati zavrnjeni s strani EPPO,” so zapisali. Po drugi strani pa komisija ostaja glede imenovanja evropskih delegiranih tožilcev v stiku s Slovenijo. Komisar za pravosodje Didier Reynders je glede tega minuli teden pisal novemu slovenskemu pravosodnemu ministru Marjanu Dikaučiču in ga ponovno spomnil, da gre za nujno zadevo, je povedal govorec Christian Wiegand.

Slovenska medijska in politična javnost podpirata, da Slovenija ne bi prejela evropskih sredstev
Evropski svet so še pozvali, naj igra svojo vlogo pri varovanju vladavine prave, demokracije ter integritete EPPO in varovanja evropskih sredstev. Med šestimi podpisniki so evropski poslanci Daniel Freund, Sergey Lagodinsky (oba Zeleni), Stelios Kuloglu (GUE/NGL), Ramona Strugariu (Renew) in Lara Wolters (S&D) ter nemška poslanka Brantner. Freund, Lagodinsky in Bratnerjeva so nedavno obiskali Slovenijo, kjer so bili na misiji iskanja dejstev. Že ob koncu misije so izrazili zaskrbljenost nad razmerami. Tukaj gre dodati, da jih je z zaskrbljenostjo navdihnila Tanja Fajon, največja izvoznica lažnih novic o slovenski vladi. Pri tem pa sodelujejo še Milan Brglez, Irena Joveva in Klemen Grošelj.

Sara Rančigaj