Le kdo trepeta pred razkritji preiskovalne komisije “Franc Kangler”?

Foto: STA

Odbor 2015, katerega osnovno poslanstvo je opozarjanje na množične kršitve človekovih pravic in preprečevanje le-teh, se v teh dneh v izjavi za javnost sprašuje, kdo trepeta pred razkritji preiskovalne komisije “Franc Kangler”. Zahtevo za odreditev parlamentarne preiskave je sicer sprejel državni svet, nanj pa so se levičarji zdaj spravili prek telesa za monitoring korupcije Sveta Evrope.

“V Odboru 2015 spremljamo zaplete glede ustanovitve preiskovalne komisije v zadevi Franc Kangler in drugi, kjer je v preteklosti prišlo do hujših kršitev človekovih pravic in temeljnih svoboščin nekaterim državljanom Republike Slovenije, pri čemer glede na znane okoliščine in dejstva nihče od odgovornih ni odreagiral, zaščitil oškodovanih, sankcioniral kršiteljev oziroma vsaj preprečil nadaljnje kršenje človekovih pravic,” so uvodoma zapisali v svoji izjavi za javnost v Odboru 2015, pod katero je podpisan predsednik Željko Vogrin. Z veseljem namreč podpirajo odločitev državnega sveta glede pobude za ustanovitev preiskovalne komisije, so pa presenečeni nad pismom vrhovnega državnega tožilca Andreja Ferlinca, ki je prišlo v javnost in v katerem je ocenil, da je odločitev državnega sveta globok poseg v sodno vejo oblasti.

Je bil Ferlinc tajni sodelavec vojaške obveščevalne službe JLA!?
Javno so zato naslovili vprašanje na vse prejemnike dopisa, od kdaj tožilci v Sloveniji spadajo v sodno vejo oblasti in kam potem spadajo odvetniki? Zanima jih, ali res lahko vrhovni državni tožilec Andrej Ferlinc v svojem imenu piše predsedniku državnega sveta in drugim politikom in s tem posledično izvaja javni pritisk na politične odločitve? V Odboru 2015 so zasledili, da naj bi bil vrhovni državni tožilec pred letom 1991 registrirani tajni sodelavec Vojaške obveščevalne službe JLA, ki naj bi ga kasneje prevzela služba SDV SFRJ: “V Odboru 2015 smo presenečeni nad takšnimi izjavami omenjenega tožilca, saj kažejo na to, da le-ta ne pozna Ustave Republike Slovenije, predvsem pa kako in na kakšen način je v Sloveniji z ustavo zagotovljena delitev oblasti. Javno pozivamo tožilca, da naše navedbe demantira, v kolikor niso točne.” Če pa obstajajo dokazi, da je vrhovni državni tožilec Ferlinc dejansko bil tajni sodelavec Vojaške obveščevalne službe JLA, potem sprašujejo predsednika države Boruta Pahorja, predsednika vlade Marjana Šarca, ministrico za pravosodje Andrejo Katič, predsednika državnega sveta Alojza Kovšco, predsednika državnega zbora mag. Dejana Židana, varuha človekovih pravic Petra Svetino in predsednika Komisija za preprečevanje korupcije Borisa Štefaneca, ali je lahko takšen tožilec vreden zaupanja? Ali lahko oseba s takšno preteklostjo opravlja službo vrhovnega državnega tožilca pošteno, pravično, vestno ter v skladu s slovensko zakonodajo?

Odbor 2015 (Foto: Facebook)

Odbor 2015 pričakuje, da bo GRECO obravnaval tudi sum korupcije med sodniki!
Glede preiskave Sveta Evrope Odbor 2015 javnosti sporoča, “da nad zahtevo protikorupcijske skupine Sveta Evrope – GRECO ni presenečen, bo pa jih pisno obvestili o nekaterih dogajanjih v slovenskem političnem prostoru, predvsem pa o korupciji v pravosodju in drugih organih. V Odboru 2015 pričakujemo, da bo GRECO obravnaval sum korupcije med sodniškimi vrstami, s katerim ga bomo seznanili”. V zadevi Franc Kangler so trije sodniki mariborskega okrožnega sodišča – dr. Janez Žirovnik, Matjaž Štok in vodja preiskovalnih sodnikov Slavko Gazvoda – zoper Kanglerja odredili več ukrepov po ZKP. Sodnik dr. Janez Žirovnik (kot poudarja Odbor 2015, naj bi šlo za bivšega agenta SDV SFRJ), ki je bil po izjavah nekaterih slovenskih poslancev, kot navajajo v Odboru 2015, posredno vpleten v atentat Nikole Štedule na Škotskem kot pripadnik politične socialistične policije, danes opravlja funkcijo sodnika in kot sodnik odloča o posegih v človekove pravice in temeljne svoboščine. Preostala dva sodnika sta se ob prvomajskih praznikih neposredno udeležila političnega shoda Židanove stranke SD (predsednika Vlade Republike Slovenije), kjer so predstavljali kandidate za Evropski parlament. Omenjena sodnika sta se na političnem shodu stranke SD s pripadniki določene politične opcije družila, gostila in tudi fotografirala. Nedopustno je, da so se nekateri sodniki, ki so v zadevi Franc Kangler odločali o ukrepih po ZKP-ju, udeležili političnih shodov različnih političnih strank. S tem se v pravosodju ustvarja oziroma se je še dodatno ustvaril velik negativen pečat (ne)odvisnega, (ne)pristranskega sodstva.

Mariborsko okrožno sodišče. (Foto: STA)

Tri sodnike, ki sprejemajo ukrepe proti Kanglerju, letos že obravnavala komisija za etiko in integriteto sodnega sveta!
V letošnjem letu je vse tri navedene sodnike obravnavala komisija za etiko in integriteto pri sodnem svetu, ki jo vodi vrhovna sodnica mag. Nina Betetto. Komisija je za vse tri sodnike soglasno sprejela sklep, da so vsi sodniki kršili načelo III (nepristranskost) in načelo VII (nezdružljivost) kodeksa sodniške etike, saj so se vsi pojavljali na političnih shodih. Javno sprašujejo ministrico za pravosodje Andrejo Katič, kakšni bodo ukrepi zoper omenjene sodnike? Glede na to, da jih je komisija spoznala za krive, ali so še sploh vredni zaupanja, da opravljajo sodniško funkcijo? Javno pozivajo GRECO, da njihove navedbe preverijo, hkrati pa jih sprašujejo, ali je v demokratičnih državah (kot na primer v Nemčiji, Avstriji, Poljski, Češki …) normalno, da bivši agenti socialistične politične policije v demokratičnih družbah opravljajo javne funkcije, kot so tožilci in sodniki? Tudi ob proučevanju mnenja zakonodajno-pravne službe na temo ustanovitve preiskovalne komisije, želijo še posebej poudariti, da se nujnost uvedbe preiskovalne komisije kaže tudi v tem, da se je pred zahtevo za ustanovitev preiskovalne komisije na Državni zbor Republike Slovenije obrnil mariborski okrožni tožilec Niko Pušnik, ki je državni zbor pisno obvestil, da je bil v preteklosti in da je še vedno pod velikimi pritiski zaradi dela v postopkih zoper Franca Kanglerja. To je več kot dovolj jasen, očiten in zgovoren argument, ki samo še dodatno potrjuje nujnost uvedbe komisije, ki bi tekom svojega dela omenjenega tožilca povabila na zasedanje in od njega zahtevala, da pojasni dokument oziroma svojo izjavo, ki jo je lastnoročno podpisal, saj bo njegova izjava pred komisijo imela procesno veljavo.

Foto: Twitter

Se Štefanecu zdi normalno, da so se vsi trije sodniki, ki so zoper Kanglerja odrejali ukrepe, politično javno profilirali?
“Ali je res v ozadju preprečitve ustanovitve parlamentarne komisije predsednik Državnega zbora mag. Dejan Židan z njegovo stranko SD, ki ne želi, da bi se okoliščine in dejstva v zadevi Franc Kangler in drugi pred parlamentarno preiskovalno komisijo razkrila?” se še sprašujejo. V Odboru 2015 so zato prepričani, “da v kolikor bodo posamezniki, ki obvladujejo pomembnejše funkcije v državi, sami neposredno ali posredno preko drugih oseb nadaljevali s kršenjem človekovih pravic Francu Kanglerju oziroma v kolikor te agonije ne bo nekdo prekinil, bo zadeva Kangler prišla na Evropsko sodišče človekovih pravic v Strasbourg, kjer bo pa Slovenija oziroma slovenski pravosodni sistem dobil veliko zaušnico”.

Franc Kangler (Foto: Bobo)

Poslanci DZ naj nemudoma ustanovijo preiskovalno komisijo!
Na nevzdržno, pristransko in nezakonito delo nekaterih sodnikov nenehno opozarjajo tudi Kanglerjevi zagovorniki, pojasnjujejo pri Odboru 2015, slovenska sodišča trenutno v postopkih zoper Kanglerja namreč ne spoštujejo 6. člena Evropske konvencija o varstvu človekovih pravic, ki vsakemu državljanu enakovredno zagotavlja pravico do poštenega sojenja, med drugim, da zaslišuje oziroma zahteva zaslišanje obremenilnih prič in da doseže navzočnost in zaslišanje razbremenilnih prič ob enakih pogojih, kot veljajo za obremenilne priče. Evropska konvencija o varstvu človekovih pravic govori tudi o preprečevanju najhujše oblike kršitev človekovih pravic in temeljnih svoboščin posamezniku v primeru, kadar gre za izločitev posameznika iz političnega okolja, o čemer je nedavno v eni izmed televizijskih oddaj govoril vrhovni sodnik Jan Zobec. Odbor 2015 zato poziva vse poslance Državnega zbora Republike Slovenije, “da nemudoma ustanovijo preiskovalno komisijo in s tem omogočijo, da se bo lahko raziskalo, ali je v postopkih, ki so potekali proti Francu Kanglerju, prišlo do zlorab nekaterih organov za politična obračunavanja s posamezniki”. “Franc Kangler v niti enem izmed preko dvajsetih pravnomočno končanih postopkov ni bil spoznan za krivega. Odbor 2015 pa se ob vsem tem upravičeno sprašuje, le kdo trepeta pred razkritji, ki bi jih javnost spoznala na podlagi opravljanega dela preiskovalne komisije?”

Rok Krajnc

 • Anton

  levaki ne se zafrkavat z Francom, vas bo zjebal, vam resnično povem že sedaj

  sarkazem press

  • Steiermark

   Če jih bo (čeprav vemo, da so levaki imuni na resnico), jih bo “zje….la” , samo resnica! Laž in podla podtikana imajo levaki v krvi oz. DNK, brez tega so v trenutku mrtvi!

 • Franc Šink

  Kdo trepeta.? Tisti ki so izvajali nasilje nad Kanglerjem.Dobro vedo da bo ta rabota kmalu prišla na dan.

 • antimur

  Vso levofašistično sodno kriminalno golazen moramo od=bati v prafranže, kot bi dejal Franc. Vsekakor jih bomo, pa se naj zločinec in izdajalec Kučan in njegova golazen postavljajo na odvratne izdajalske tikve.

 • Andrej

  Koliko obtožb zoper Kanglerja je padlo? Skoraj vse. Skoraj, ker jih nekaj še niso obravnavali. Tiste, ki so jih, so pa vse padle. In proti Janši, podobno. Torej bi morali ukrepati proti tistim, ki si izmišljujejo krive obtožbe. Ali kdo najde en sam tak ukrep?

 • Miro Jereb

  Ti ljudje iz krivisodja so kot lubadar v zdravem drevesu. Ferlinc je sploh vreden svojega denarja. V MB pa je sploh vse sfiženo do kraja. Napad na sodnico je samo kamenček v tem usranem peskovniku.

 • me

  nobeden,, ker slovenija ni država-. je balkanko plenilska komunistična vukojebina.

 • soc

  Medtem ko se ukvarjate z “ubogim zlorabljenim” Kanglerjem, ki je svetlobno leto daleč od poštenjaka, se odvija drama na slovenski agenciji za zdravila (JAZMP), kjer so odkrili izginotje velikih denarjev, murgelski mediji pa tiščijo glavo v pesek in nočejo publicirati zadeve – očitno že vedo, zakaj. Kaj ko bi se poskusili v resnem raziskovalnem novinarstvu?

 • mginko

  Slovenski drugorazredni državljani se še sedaj ne zavedajo (pa ni nič čudno glede na vzgojo), da ukradeno državo drži v svojih mafijskih krempljih stara udbomafija s svojim prevzgojenim podmladkom, ki izvršuje naloge glavnih šefov te mafije.

 • tomven

  Je bil Ferlinc tajni sodelavec vojaške obveščevalne službe JLA!?
  Možno, kodno ime pa Beethoven, vsaj po frizur sodeč. Po intelektu nikakor!!!

 • montyamp

  Slovenija ima najdražji sodni sistem in največ sodnikov na prebivalca .
  Slovenija edina država, kjer sodnike imenuje politika .
  Slovenija s 148 primeri ugotovljenih kršitev človekovih pravic na milijon prebivalcev prva med evropskimi državami.
  Mariborska sodišča z največ kršitvami ustave in človekovih pravic v državi
  Je pa pomanjkanje spoštovanja do sodstva bržkone tudi posledica njegove (ne)odvisnosti in pogoste nepoštenosti. Ni se slovensko sodstvo na tnalu znašlo zgolj po razkritjih o pritiskih globoke države na vrh pravosodja. Naj spomnimo. Študija, ki sta jo pred kratkim opravila eminentna slovenska pravnika Andraž Teršek in Jurij Toplak ter je bila objavljena v strokovni reviji Pravna praksa, je pokazala, da sicer s svojimi odločitvami človekove pravice največkrat v Sloveniji kršijo ravno sodišča na območju Višjega sodišča v Mariboru. Za primerjavo; na ljubljanski drugi sodni instanci so leta 2016 prejeli v odločanje več kot 13.000 zadev, v Mariboru pa je bilo zadev samo okrog 4.500. Mariborska sodišča so nepravično sodila trikrat pogosteje kot v Ljubljani in šestkrat pogosteje kot v Celju.

 • montyamp

  Evropsko sodišče za človekove pravice ponovno obsodilo Slovenijo, odgovorne pa so tri mariborske sodnice, ki so le v dveh letih povzročile toliko kršitev človekovih pravic, kot vseh 800 sodnikov skupaj!
  http://www.demokracija.si/slovenija/evropsko-sodisce-za-clovekove-pravice-ponovno-obsodilo-slovenijo-odgovorne-pa-so-tri-mariborske-sodnice-ki-so-le-v-dveh-letih-povzrocile-toliko-krsitev-clovekovih-pravic-kot-vseh-800-sodnikov-skupaj.html

 • montyamp

  Kdo plačuje to prekleto bando udbofašistično ???
  V službe hodijo samo zato da ostaja partijska navlaka na oblasti .
  CENTRALNI KOMITET SAVEZA KOMUNISTIČKE PARTIJE YUGOSLOVENIJE – SD , bo seveda stopil v bran vajencem bavconovega banditskega vajeništva .
  Ko bo 40 00 Avstrijcev delalo v Sloveniji , bom seveda trdil , da imamo super sodišča .
  Danes imamo pa največji in najdražji kup rdečega revolucionarnega gnoja , pred katerim bežijo Slovenci v tujino .

 • Antonius

  H kalvariji Janše, Krkoviča, Črnkoviča, Noviča, Kanglerja, novinarki Mojci Vočko in skoraj umorjenega novinarja Petka, bo k spoznanju, kakšen kriminal se je zažrl v slovensko policijo, tožilstvo in krivosodje, svoje dodal tudi primer skoraj umorjene sodnice Daniele Ružič.
  Krivosodje zmore pokvarjeno moč, ker je podprto s politično voljo komunističnih kleptomanov, da ljudem počnejo zlo in preganjajo kogarkoli, ki jim politično ne ustreza, ker jim njih poštenje ne gre v njihov politikantsko kriminalni okvir.
  Ljudje zdrave pameti in bistrega razuma, na volitvah je potrebno podpreti voljo demokraciji zavezano politiko, da se enkrat z *bagrom, krampom, lopato, metlo in sprejem* zares dotakne slovenskega krivosodja, njih nezasluženih trajnih mandatov in *milice* in ju spremeni v povsem navadno, zaupanja vredno slovensko sodišče in policijo.

  • In, koliko je še podobnih žrtev našega izmaličenega pravosodja po Sloveniji, ki niso bili tako glasno obravnavani po medijih iz različnih razlogov, ker mogoče niso bili javne osebnosti, ali niso bili dovolj fizično, ali psihično močni, ker niso imeli denarja za drage odvetnike, starejši, vdove z otroci ipd.
   Gorje mu, kdor je občutil ta strašni brezmilostni ugriz…..

  • Franc Šink

   Komunisti so kasta, ki bi rada tožila in tudi sodila.

 • montyamp

  Pisala nam je nekdanja dolgoletna članica SD: “Stranka SD predstavlja predstavnike temačne (pol)zgodovine, korupcije, klientelizma in nesposobnosti!”
  https://nova24tv.si/slovenija/politika/o-pisala-nam-je-nekdanja-dolgoletna-clanica-sd-stranka-sd-predstavlja-predstavnike-temacne-polzgodovine-korupcije-klientelizma-in-nesposobnosti/

 • montyamp

  Ferlinc je bil najbolj butast pripravnik , danes je pa super tožilec .
  To lahko uspe samo geniju , al pa ultraidiotu , itak ni meje .

  • diler resnice

   Točno tako! To je potrdila tudi Vera P., ki ie bila tudi njegov mentor !?

 • terminalar

  Politika ni nikoli marala prav pametnih ljudi. Bolj si butast, bolje uspevaš.

  • Antonius

   Ne pamet, poštenje je manjko v politiki.
   Je pa res, da se lahko butasti zelo visoko zrinejo v politiki. Volja volivcev, ker niso vsi ravno najbolj pronicljivi in pametni.

  • AlternativaZaSlovenijo

   No, samo Kangler ni noben cvet inteligence

 • Joško

  Prav zanima me, z kakšnimi občutki se Ferlinc sprehaja po Mariboru

 • Amerikanc

  Udbovce je treba jebat ! Sliši se grdo ampak drugače ne gre, saj so zafurali celo državo !

 • AlternativaZaSlovenijo

  No, F.G je tud svojega dnarja vreden. Ni nobena nedolžna ovčka….., kot vsak politik. Spomnimo se kako je kadroval s Sašotom Pečetom, pa kako je razsuval Fermadent s svojim političnim kadrovanjem itd, itd….

 • macon

  Režimu so take malenkosti najmanjši problem, ker ko so pokradli pet milijard skozi banke “i nikome ništa” je meja njihovi samopašnosti in kriminalu samo še nebo. Oziroma naslednje množično pobijanje, ki si ga bodo privoščili v obrambo oblasti.

 • Olga101

  Tovarišije se je treba lotiti z njihovimi prijemi – sodnim pregonom, vse tja do sodišča za človekove pravice! Potreben bi bil komunistični Nürnberg!

 • Janez Pavel Kanc

  Desni butalci in pisun Rok Krajnc zavajajo bralce, ker kažejo s prstom na napačnega človeka, tožilca Ferlinca. (Ta si je upal obtožiti “velikega” Janšo.)
  V primerih Kangler, kjer je mariborsko tožilstvo več kot 20 krat pogorelo, naj bi imel veliko vlogo šef mariborskih tožilcev, Šketa. Je morda v igri osebno obračunavanje?
  Nova24, raziščite zadevo!

 • Dada

  Po pravici povedano, NIHČE. SDS si je nekaj namislila, a je to kaj novega ??? in sedaj goni, goni.
  Rezultat bo…… nič za SDS. Korist ?? Ni je.

  SDS laja,. karavana gre dalje.

 • Dada

  Nekaj “pametnih” posameznikov v SDS in SLS je skovalo zaroto in sedaj bo poskušala SDS postaviti stvari v red. ..
  Kot bi volku dal čuvati ovce…. Nihče jih ne bo upal napasti.