Le prva Janševa vlada končala štiriletni mandat v nespremenjeni koalicijski sestavi!

Foto: STA

Le eni vladni koaliciji v samostojni Sloveniji je do sedaj uspelo izpeljati celoten štiriletni mandat v nespremenjeni sestavi. To je bila prva vlada Janeza Janše v letih od 2004 do 2008. Vse ostale vlade so bile krajšega daha ali pa so mandat končale v spremenjeni koalicijski sestavi.

Kronologija menjav vlad:

16. maj 1990 – 14. maj 1992: Prvo vlada po uvedbi večstrankarskega sistema v Sloveniji (po II. svetovni vojni) je vodil Lojze Peterle. Sestavljale so jo večinoma stranke, združene v koaliciji Demos. Vladi je bila spomladi 1992 izglasovana nezaupnica. 22. aprila 1992 je takratni prvak LDS Janez Drnovšek postal premier in oblikoval novo vlado, ki je mandat prevzela maja 1992.

14. maj 1992 – 25. januar 1993: Prva vlada pod vodstvom Drnovška, že decembra 1992 so bile prve volitve v Državni zbor RS.

25. januar 1993 – 27. februar 1997: Iz Drnovškove vlade, v kateri so bile prvotno LDS, SKD, ZLSD in SDSS, se je zaradi razrešitve Janeza Janše s položaja obrambnega ministra po aferi Depala vas marca 1994 poslovila Janševa SDSS. Drnovšek je sicer štiriletni mandat izpeljal, a z drugačno vladno koalicijo, saj je poleg tega leta 1996 iz nje izstopila še ZLSD.

27. februar 1997 – 7. junij 2000: Na volitvah konec leta 1996 je zmagala LDS, v koaliciji, ki je sestavljala Drnovškovo vlado, sta bili še SLS in DeSUS.

7. junij 2000 – 30. november 2000: Ker Državni zbor ni podprl predloga premierja Drnovška, naj izglasuje zaupnico njegovi vladi, je ta padla. Do vladne krize je sicer prišlo, ko sta se združili takrat koalicijska SLS in opozicijska SKD, saj je predsednik SKD Peterle to pogojeval z odhodom SLS iz vlade. Po aprilski nezaupnici vladi je takratna opozicija za novega premierja predlagala Andreja Bajuka. Njegova izvolitev je uspela v tretjem poskusu, ko je za potrditev potrebna le navadna večina. Bajukova vlada je opravljala naloge le pol leta.

Andrej in Katarina Bajuk. (Foto: STA)

30. november 2000 – 19. december 2002: Na rednih volitvah je znova slavila Drnovškova LDS. Koalicijo so sestavljale še SLS, ZLSD, DeSUS in SMS.

19. december 2002 – 3. december 2004: Drnovšek je približno na polovici mandata odstopil s položaja predsednika vlade, ker je bil izvoljen za predsednika države. Predsednik vlade je tako postal Anton Rop prav tako iz vrst LDS. Ropova vlada je nato dokončala mandat do rednih volitev decembra 2004.

3. december 2004 – 21. november 2008: Vlada prvaka SDS Janeza Janše ostaja edina slovenska vlada po osamosvojitvi, ki je dokončala štiriletni mandat v nespremenjeni koalicijski sestavi. Koalicijo so poleg Janševe SDS sestavljale še NSi, SLS in DeSUS. Janša je kot predsednik vlade v prvi polovici leta 2008 predsedoval tudi Svetu EU.

21. november 2008 – 10. februar 2012: Na čelo slovenske vlade se je zavihtel zdajšnji predsednik republike Borut Pahor, njegovi SD pa so v koaliciji družbo delale stranke LDS, Zares in DeSUS. Maja 2011 je vlado zapustil DeSUS, ko je mesec dni kasneje to storil tudi Zares, je Pahor predlagal pet novih ministrov in na njihovo imenovanje vezal vprašanje zaupnice vladi. DZ ni podprl zaupnice, vlada je padla in decembra 2011 so sledile predčasne volitve, na katerih je zmagala Pozitivna Slovenija (PS). Prvak PS Zoran Janković ni uspel sestaviti vlade in premier je postal prvi mož SDS Janša.

Foto: STA

10. februar 2012 – 20. marec 2013: Janša je tokrat koalicijo sestavil z Državljansko listo Gregorja Viranta, SLS, NSi in DeSUS. Po objavi poročila protikorupcijske komisije, ki je Janšo obremenilo kršitev protikorupcijske zakonodaje, so iz vlade izstopile koalicijske DL, DeSUS in SLS. Ker je Janša zavrnil pozive k odstopu in glasovanju o zaupnici, so poslanci PS vložili konstruktivno nezaupnico njegovi vladi in za mandatarko predlagali vodjo Poslanske skupine Alenko Bratušek in z njo uspeli.

20. marec 2013 – 18. september 2014: Vajeti vlade je kot prva ženska v zgodovini države prevzela Bratuškova, a je že dobro leto po nastopu položaja odstopila. Odločitev je sporočila 4. maja 2014, za ta korak pa se je odločila zaradi razkola v lastni stranki, po porazu proti Jankoviću v tekmi za vrh PS. S tem je padla tudi celotna vlada, v kateri so bile poleg PS še SD, DL in DeSUS. 13. julija 2014 so sledile predčasne parlamentarne volitve, na katerih je zmagala novoustanovljena stranka SMC.

Foto: STA

18. september 2014 – 13. september 2018: Prvak SMC Miro Cerar je postal premier. Vlado, v katero je povabil še DeSUS in SD, je DZ potrdil 17. septembra 2014. Tik pred iztekom mandata, 14. marca 2018, pa je Cerar sporočil, da odstopa s položaja. Čeprav so se gospodarske razmere v državi v času njegove vlade izboljšale, so se kopičili tudi problemi, napetosti v koaliciji so naraščale, sindikati javnega sektorja so zaostrovali zahteve, kaplja čez rob pa je bila po Cerarjevih besedah odločitev vrhovnega sodišča, da razveljavi referendum, na katerem so volivci podprli zakon o drugem železniškem tiru Divača-Koper.

13. september 2018 – … : Na predčasnih volitvah 3. junija 2018 je slavila Janševa SDS, a mu koalicije ni uspelo sestaviti, zato je vlado oblikoval prvi mož drugouvrščene LMŠ Marjan Šarec. Koalicijo je LMŠ sestavila skupaj s SD, SMC, SAB in DeSUS. Sporazum o sodelovanju je koalicija podpisala z opozicijsko Levico, ki pa je razpadel novembra 2019, kaplja čez rob je bila nepodpora koalicije predlogu Levice za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Težave manjšinske vlade so se začele kopičiti, Šarec je v ponedeljek sporočil, da odstopa s položaja in pozval k čimprejšnjim predčasnim volitvam. Odstop je utemeljil z oceno, da s 13 poslanci in s to koalicijo ne more izpolniti pričakovanj ljudi.

STA, Demokracija

 • skorpijon93

  nikoli VEČ NE BO kakor je bilo 2004-2008 ali prej 2003, razmere zadnjih 10 let so se tako radikalno poslabšale, skladno s tem pa so butasti volivci vedno bolj butasti , namesto pameti se odločijo za neumnosti, indobimo tragi-komedijo ! še nikoli po osamosvojitvi države se ni dogajalo da bi se izselilo toliko državljanov kot se je v preteklih 7 letih 58.048 izseljenih državljanov, najbolj žalostno pa je da je 37.153 državljanov Slovenije ostalo v tujini in se ni vrnilo domov, uvaža pa se bosance, albance ker primanjkuje delavcev, skratka škoda je ogromna ! Slovencem gre pa še prelepo, glede na kurjo pamet, ki prevladuje ! še premalo je revnih, še premalo je takih z nizkimi plačami in nizkimi pokojninami, še premalo se udarja po denarnici, Slovenec mora biti zelo tepen da ga kaj izuči

 • pajot

  Naj živi…halo,rubec,povej do konca!

 • FORT WORTH

  Do predcasnih volitev, ki bodo predvidoma konec aprila ali v zacetku maja je na noge potrebno postaviti dodatno desno stranko, ki bo lahko vladala v koaliciji desnih ter izpeljati bo potrebno reforme za obstoj in delovanje drzave.
  Povezovanje z levaki ne pride v postev, ker zdraharji in aferasi, kot so, bodo zlorabili in unicili se eno vlado, s tem pa skodovali ljudem in ugledu drzave.

  • Batman

   Če bo desnim uspelo sestavit vlado. Nazadnje jo jim ni.

   • FORT WORTH

    Nekaj novega si napisal…

  • Lokomotivführer

   Nobenih predčasnih volitev, kar se je začelo rušiti, naj se poruši do konca! Megla se naj razbistri, nobena predčasna vlada..
   Samo naiven bi sprejel predčasne volitve, naj se opulijo medseboj.

   • FORT WORTH

    Koalicija bednikov se je pravkar sesula sama vase.

 • Andrej

  Ni problem vlada, problem je CK ZKS. Ta nam vse sesuva, kar njemu ne diši.

  • Batman

   Problem je tut DFK WTF!

 • RATATA

  Desus od 1997. v vseh vladah. Kaj takega svet ne pozna!! Našim pa nič nerodno!! … režiserji Desus še krepijo!!

  • alojz

   In samo v prvi Janševi vladi so dvignili pokojnine. To upokojenci pozabljajo. Pa volijo “nove obraze”.

   • skorpijon93

    prav jim je, upokojencem gre še predobro da spomin tako peša !

   • Batman

    Lahko jih je sram!

 • skorpijon93

  važno da mate Lublančani džamijo v Lublani, da se bodo muslimani še bolj namnožili, vse ste si krivi sami, saj vse tolerirate

  • Rok Rolovic

   Samo da jo čehi nimajo.

   • Batman

    Đamija je za širjenje vere ne pa plodnosti.

 • alojz

  Vsi iščejo in volijo nove, mlade….. Pa je vsaka vlada slabša, z krajšim rokom trajanja. Janši očitajo, da je predolgo na čelu stranke. Ampak niti Logar ali vsak, ki bi ga nasledil nebi bil deležen pohval “sredinskih levičarjev”. Je pa JJ do sedaj najboljši mandatar in res želim, da bi mu bil kdaj še kdo enak.

  • Batman

   Najbolši mandatar, ki ne uspe sestavit vlade. Zamešal si pomen besed.

   • alojz

    Si navijal za antijanša koalicijo pa imaš danes dan žalovanja? Te razumem.

    • Batman

     Vrjamem da boš teško to dojel. Ampak obstajajo tudi nedovisne stranke. Ki se ne opirajo na stvari iz časa druge svetovne vojne.

   • tramal

    A te boli poraz in razpad komunajzerske drhali.Umobolnico ima še kar blizu ,zato ne čakaj.

    • Batman

     Boli me da tak folk kot so komentatorji nova24 hodijo na volitve. Ker pomankanje razuma je tu na bolečih ravneh.

 • Rožle

  Lewaki zapomnite si neki .. :

  “Če ne bi bilo Janše,
  bi vi danes še vedno YUGI fafal” !!!

  • Batman

   Usta so usta!

 • Antonius

  Najprej!
  Zakaj Kučana in njegove na predsedniškem mestu stranke SDS moti Janša. Zato, ker bi tisti trenutek, ko bi odstopil z mesta predsednika stranke, postal samo navadni član stranke SDS. Predsednika politične stranke ni možno krivosodno preganjati ne, da bi za to takoj vedeli v EPP, za nekega člana se pa v EPP nihče ne bi niti sekiral in še manj oglasil.
  Če Janša ne bi bil predsednik politične stranke z največ člani v Sloveniji, bi Ustavno sodišče še danes razmišljalo o njegovi pritožbi na krivosodno obsodbo.
  ———–
  Kar se pa volitev tiče, se je treba ozreti pa po desnem političnem prostoru, kjer nastopajo SDS, po debaklu s pametjo srečana SLS in DOM. Te tri stranke so upanje, da v novi koalicijski vladi ne bo treba popuščati izsiljevanju komurkoli z levice, od strank do njihovih list.

  • Hanzi

   SDS+SLS+DOM, ne vem če bo to dovolj za sestavo vlade.

   • FORT WORTH

    Ce se funkcijo PV ponudi Toninu potem lahko pristejemo se NSI…
    Bi pa ta matematika lahko bila tvegana…

    • Rok Rolovic

     Ta bo pa plesal,kot bo teta Ljudmila rekla.

     • FORT WORTH

      Ko se bo slo za tako prestizno funkcijo, ga ne bo mogel nihce ustavilti, niti tsunami, ne pa neka prodana dusa.
      Priloznost za tak polozaj se zgodi enkrat v zivljenju.
      Hehehe

    • Hanzi

     Funkcijo PV Toninu. Ne se hecat. Predčasne volitve in mobilizirat volivce. Ogromno bo odvisno od volilne kampanije SDS, enostavno mora pridobiti neopredeljene volivce.Bojim se, da Lažgoše in povojne svinjarije, ne bodo pravi način, migranti pa, ker se mi zdi, da smo tukaj najbolj enotni.

     • FORT WORTH

      To je samo ena od moznosti.
      Tonin je se zelen.
      JJ je prava izbira in ostale stranke, kot vidim, kar naenkrat, ko jim tece voda v grlo nimajo vec tezav sodelovanja z njim…

   • Vera

    “Dom”, ni več stranka,pa če tudi še obstaja je Ušajeva preveč grdo nastrojena proti SDS-u.

    • Antonius

     V DOMU ni več Ušajeve, zato počakajmo na naslednje volitve.
     Na Faktorju sem poslušal Brščiča in je bil v svojih komentarjih o ravnanju Janše zelo razumen in spravljiv.
     Morda pa bo tudi Brščičevemu DOMU uspelo na naslednjih volitvah.

  • tohuvabohu

   Tukaj je treba pripomniti, da če Janša ne bi bil pomemben predsednik pomembne stranke, ne bi bil zanimiv in ne bi rovarili proti njemu, ker jim ne bi bil nevaren. Ne bi bilo ne Patrije ne poročila KPK ne ostalih 160+ afer.

   • Antonius

    Začetek Kučan, Janša sega v socialistične čase, ko se je Janša spravil na JNA in Kučanovo partijo, posledica je bila pa, da so Kučanovi Janšo vrgli iz partije in njegov zapor pred slovensko osamosvojitvijo.
    *Če Janša ne bi bil bil …… *. Janša je pomemben že zato, ker se je v končni posledici do osamosvojitve prišlo prav zaradi njega. Kulturniki si s 57-to številko Nove revije pripisujejo več, kot jim pripada. Ko so aretirali Janšo, so kulturniki dirigirano skočili na ljudski voz. Partijsko ozadje je imelo vsepovsod svoje ljudi.
    Meni je udbovec prodajal *resnico*, da je Janša odšpecal Kučanov kontejner orožja zato, ker mu naj ne bi izplačali deleža.
    Janša je večji, boljši in pametnejši od Kučana, zato se ga je že 160 krat lotil na krivosodju.
    Če bi se Janša umaknil iz politike, bi od nakupljenih Patrij podkupnino zagotovo pobrali forumski kleptomani. O kraterjih v državnih bankah in oprani milijardi iranskih dolarjev danes niti vedeli ne bi, če Janša in njegovi ne bi trdno stali v politiki.

  • RATATA

   Pod črtico je zaznati spodbudo za odpuščanje, pomiritev in spravitev.

 • realnost

  Upam da bo SDS pozvala klovna, da predloži dokazila o financiranju orbana v stranko SDS drugače pa v roku vložiti kazensko ovadbo za lažnivo obrekovanje.

 • pajot

  Na slikah zgoraj so po vrstnem redu Janša,Bajuk,solatar in sin konja z ročaji. Slednji ima bebav izraz na obrazu,kot,da bi bil trenutni stanovalec na gričku v Idriji.
  Solatar ni omembe vreden.

 • tohuvabohu

  Tole je tipično frazarjenje dominantnih medijev, kamor seveda šteje tudi STA:
  – predsedniku stranke rečejo “prvi mož”
  – na čelo slovenske vlade se je “zavihtel” Borut Pahor (priljubljen izraz športnih komentatorjev)
  – na volitvah je “slavila” Janševa SDS. Kako hudiča je “slavila”, če je bilo takoj jasno, da ne bo mogla sestaviti koalicije?
  Obup.

  • Batman

   Ja novinarstvo na nova24 je pač pod vsakim nivojem. Da se lepše izrazim “za en ku…”.

   • Rok Rolovic

    Te noben ne sili da bereš, imaš veliko drugih na izbiro. .

    • Batman

     V bistvu ne berem. Samo pišem komentarje. Ker je zabavno. Pravi clown fest!

   • tohuvabohu

    Slabo bereš, butlman zarukani, to je maslo STA.

    • Batman

     Za izvirno besedo “butlman” si dobil nagrado. Sporoči naslov da ti pošljemo plaketo franca mlakarja.

 • Batman

  Janša je heroj! On se ni zastojn boril, za partijo se je boril!

 • če mislite kaj narediti v smislu formiranja vlade in volitev, bi bilo, vsaj po mojem skromnem mnenju, bistveno to, da se to odvije svetlobno hitro….ker če bo šlo takole naprej s tem koronavirusom in širitvijo epidemije….bomo po napovedih britanskih strokovnjakov vrh epidemije dosegli konec aprila začetek maja….z 150.000 novimi okužbami DNEVNO…..pri trenutno 12% smrtnosti virusa….si lahko izračunate, koliko volivcev bo ostalo še v evropi oziroma, ali bo v takšnih razmerah sploh možno speljati volitve (ker v nasprotju z razmišljanjem polpismenih kljukcev, da je v igri samo par mio mrtvih, se je potrebno zavedati, kaj se zgodi, če kitajska ugasne svoje gospodarstvo…ter ostale države….recesija/globalna depresija takšnega obsega, da proti njej jugoscenarij hiperinflacije pa teh zadev izgleda kot nedeljski piknik)….ker da ne bo pomote….evropi in ZDA grozi isti scenarij, kot je trenutno na kitajski….priporočam ogled posnetkov tule: https://ambasador21.wordpress.com/2020/01/24/kitajska-postavila-tretje-mesto-v-karanteno-wuhan-virus-se-je-razsiril-v-singapur/#wuhan-koronavirus-videoposnetki

 • spartan

  Če bi SDS vzel v vlado SMC z Počivalškom se bo potrdilo tisto, da nam vlada dvokraka enakomisleča
  partija levih in desnih.

 • tramal

  Razumljivo da je edino Janševa vlada zdržala cel mandat,komunajzerji pa ne .Komunajzerji ves čas mešajo en in isti drek,se preimenujejo ,ustvarjajo iz istega komunističnega dreka nove strane,na volišču pa pridejo z goljufijo na oblast.