fbpx

Le zakaj se omrežje globoke države tako zavzeto zavzema za STA? Nadzor nad mediji je zanje preživetvenega pomena!

Nekdanja predsednika Milan Kučan in Danilo Türk ter predsednik Računskega sodišča RS Tomaž Vesel (Foto: STA)

V letu, ko beležimo 30. obletnico samostojne Slovenije, praznujemo tudi 30-letnico Slovenske tiskovne agencije (STA). Ob tej priložnosti so pred sedežem STA organizirali slovesnost z glasbenim programom in videopredstavitvijo. Poleg zaposlenih na STA, direktorja STA Bojana Veselinoviča, ki se v javnosti s pomočjo mainstream medijev predstavlja kot “tarča napadov s strani vlade”, niso manjkali niti posebni gostje in podporniki agencije: zadnji predsednik Komunistične partije Slovenije Milan Kučan, nekdanji predsednik Danilo Türk, župan Ljubljane Zoran Janković, predsednik Računskega sodišča RS Tomaž Vesel in drugi predstavniki tranzicijske levice, ki jim je medijska podpora STA ključnega pomena za politično preživetje.

V povezavi z STA lahko zadnje časa poslušamo, kako naj bi se agencija na račun vlade borila za obstanek. Resnico se namreč rado zamolči, in sicer, da se direktor STA Bojan Veselinovič še naprej spreneveda in preprosto ne želi izročiti zahtevane dokumentacije, ki bi omogočila ureditev pravnega razmerja, s tem pa tudi financiranje agencije. Konec koncev se ne more kar na lepe oči nakazovati denarja. Očitno pa nekateri menijo, da so svete krave, ki jim je dovoljeno vse. Tudi delovanje nad zakonom.

Foto: STA

“Žal 30. rojstni dan obeležujemo v najbolj negotovih časih v zgodovini naše hiše. Lotila se nas je politika. Ne prvič. A še nikoli tako agresivno kot zdaj. Trenutna vladajoča politika si napačno razlaga našo vlogo. Mi nismo vladno trobilo, mi smo medijska hiša v javnem interesu. Namesto priznanja za naše delo v treh desetletjih smo bili letos deležni zmerjanja z nacionalno sramoto,” so v skupni izjavi, ki je bila prebrana na popoldanski slovesnosti, opozorili zaposleni na STA in dodali, da se ne nameravajo predati. Pisana druščina vidnih predstavnikov leve politične opcije Kučan-Türk-Vesel le dokazuje, za kaj se v resnici na STA borijo, in sicer za to, da so javni servis v službi opozicije, namesto, da bi bili državni medij, ki deluje v korist vse državljank in državljanov ne glede na politično prepričanje.

Foto: STA

Kučan priznal, da so ustanovili agencijo, ki bo poročala njihovo resnico
Udeležba vidnih predstavnikov levice pa niti ne čudi toliko glede na to, da je nekdanji predsednik Republike Slovenije Milan Kučan na začetku tega meseca brez dlake na jeziku pojasnil čemu je bila STA sploh ustanovljena. Dejal je namreč, da je bila STA ustanovljena kot protiutež jugoslovanski tiskovni agenciji – Tanjugu in propagandni mašineriji Beograda, ki sta v svet pošiljali dezinformacije o dogajanju v Sloveniji. “Zgradili smo svojo tiskovno agencijo, ki je v svet sporočala našo resnico,” je poudaril Kučan.

Sodeč po aktualnem poročanju je očitno, da ta še naprej skrbi za poročanje iste “resnice”. Na ta na račun smo brez kvalitetnega javnega servisa, ki bi objektivne novice sporočal državljankam in državljanom ter naprej v tujino. V ospredju se tako znajdejo vsebine, ki povsem po naključju napadajo aktualno oblast, ki gre organsko na živce levici, ki je lačna oblasti in privilegijev. Žalostno pa je, da se STA uporablja kot orodje napadov na vlado, namesto, da bi služila svojemu namenu. Na koncu tako na kratko seveda potegnejo zaposleni, saj Veselinovič nikakor ne želi delovati v skladu z veljavno zakonodajo. Očitno nekaterim pride prav, da obstaja tema, kjer se lahko pred očmi javnosti lomijo kopja. Če se o resnici ne govori, pač to ni nič težkega.

Foto: STA

Glede na to, da je bilo med gosti na slovesnosti STA opaziti Vesela, je mogoče pričakovati, da bodo na STA redno skrbeli za ustvarjanje pozitivne podobe o Veselu, da bodo lahko na levici slovenski javnosti prodajali novi obraz, ki si je zadal, da bo “delal drugače”, “neobremenjeno in v korist državljanov”. Gre pač za prodajanje floskul, realnost je namreč vedno znova boleča, saj večina obljub ostane zapisanih le na papirju.

Sara Kovač