fbpx

Ekonomist in raziskovalec bančnega kriminala Pezdir ostro nad nesposobnega šefa NPU Majheniča: “Preiskovanje bančne kriminalitete je porazno!”

Nekdanji direktor NPU Darko Majhenič je vodil policijsko akcijo proti Antonu Štihcu. V času preiskave ni smel iti Anton Štihec na WC. Sam pa se ni smel oglasiti na klic mame, ki ga je klicala za obletnico smrti očeta Antona Štihca (Foto: STA)

V pismih bralcev revije Reporter se je ekonomist Pezdir ostro odzval na neutemeljene kritike, ki jih neprestano ponavlja piarovec policije Menegalija, za katerim se po vsej verjetnosti skriva kar šef NPU Majhenič. Policijo in NPU očitno motijo članki, ki jih Pezdir v tej reviji objavlja in v njih opozarja zlasti na počasno reševanje primerov bančnega kriminala. Majhenič od prvega januarja letos dalje vodi NPU kot vršilec dolžnosti, vendar se je znova prijavil na razpis za generalnega direktorja NPU.

Ekonomist Rado Pezdir že dalj časa v svojih člankih in kolumnah, ki jih objavlja v reviji Reporter, opozarja na problematiko počasnega reševanja primerov bančnega kriminala, kot je na primer pranje iranskega denarja, zaradi vprašljive profesionalnosti slovenske policije in nacionalnega preiskovalnega urada. Lansko leto je tako na primer izpostavil, da je Banka Slovenije policijo razveselila, ker je umaknila ovadbo zoper policijo zaradi nepooblaščenega zasega dokumentacije, ki se tiče dela ECB. Ker je ta primer Pezdir podrobno spremljal, je bil zgrožen nad neprofesionalnostjo policije, saj je na primer neko različico naloga za hišno preiskavo poslala v objavo medijem, in to kar med preiskavo, ko pa je videl originalni nalog, je bil ta na njegovo presenečenje drugačen od tistega, ki je bil objavljen v medijih. Takrat je sicer Banka Slovenije policijo obtožila, da je vdrla v evrosistem in nediskriminatorno odnašala dokumente o vodenju Evropske monetarne unije, kar pa je po Pezdirjevih besedah precedens, saj se to ne dogaja v normalnih državah.

Tu pa ni bilo konec ponarejanja s strani policije, ta je namreč ponaredila anonimko, ki je sprožila preiskavo zoper Franca Kanglerja, prav tako pa policija na primer ni vdrla v prostore Nove ljubljanske banke, poleg tega pa ni opravila niti informativnih razgovorov s tistimi, za katere je preiskovalna komisija dr. Anžeta Logarja razkrila, “da prevažajo na svojih jahtah ali pa skrivajo po kleteh svojih luksuznih dvorcev in vikendov na slovenski obali precej kaznivih dejanj”. Takšno in podobno pisanje pa je očitno dodobra razkurilo vršilca dolžnosti direktorja NPU Darka Majheniča, ki je prek predstavnika policije za odnose z javnostmi za področje kriminalitete Draga Menegalije začel v Reporterju napadati Pezdirja.

Pezdir se na patetične pritiske policije ne namerava odzvati vsebinsko
“Koncept, ko se celotna policija, z Darkom Majheničem vred, skriva za piarom, je absurden in nesmiseln,” v svojem pismu uvodoma pojasni Pezdir in izrazi obžalovanje, da tega ni sposoben opaziti, ter da meni, da se bo strokovnim vprašanjem izognil, tako da bo odgovore zanj delal nek policist piarovec. Kot pojasnjuje Pezdir, bi se z Menegalijo težko pogovarjal na strokovni ravni, tudi o piaru ne, saj se nanj spozna ravno toliko, kot se on na gospodarski kriminal. To pa je po Pezdirjevih besedah točno nič. Zato je Majheniča jasno pozval, naj se neha skrivati za piarovcem: “To se kaže tudi v zadnjem eseju, ki ga je uspel napisati vrli Menegalija, v katerem se nahaja cel kup besed s popolnoma nično pojasnjevalno vrednostjo. Hočete resen pogovor? Potem se nehajte skrivati za piar službo. Jebenti, vi naj bi bili policija!” Pezdir je bil prav tako jasen, da tudi namigi, da bodo zoper njega, če bo potrebno, uporabili vsa razpoložljiva pravna sredstva, ne bodo delovali, saj bo kvečjemu nasprotno, še bolj rigorozen bo do njih. Dobronamerno je predlagal tudi, da vsa pravna sredstva raje usmerijo v preiskovanje bančne kriminalitete, pri kateri so rezultati, po njegovi strokovni oceni, porazni.

Pezdir se sprašuje, če je Menegalija postal kar osebni piarovec Majheniča
Pezdir je v nadaljevanju svojega pisma pojasnil še, da je neprestano ponavljanje Menegalije naravnost paterično: “Če Majhenič meni, da ga žalim, ali ni tega sposoben povedati sam? Ali morajo davkoplačevalci res plačevati Menegalijo zato, ker Majhenič ne zmore dovolj poguma, da svoje bitke bije sam? Ali naj se še kar naprej pregovarjam s policistom Menegalijo o čustvih direktorja NPU? Je Menegalija postal osebni piarovec Majheniča? Je to zdaj tisto, v kar se je spremenila policija?” Majheniču je sporočil še, da njegov občutek užaljenosti zaradi dvomov o njegovi uspešnosti pri preiskovanju bančnega kriminala ni relevanten, tudi če skrb o njegovih čustvih javnosti posreduje Menegalija. Direktno je Menegaliji tudi sporočil, da če Majheniča ocenjuje kot slabega direktorja NPU, potem naj v svojih domišljijskih spisih ne zamenjuje teze debate s tem, da naj se vsi začnemo ukvarjati s čustvenimi stanji direktorja NPU. 5 milijard bančne luknje je po Pezdirjevem mnenju pač preveč resna zadeva, da bi nas moralo namesto katastrofičnih rezultatov preiskav skrbeti, kako je z Majheničevo prebavo.

Ministrstvo za notranje zadeve (Foto: STA)

Majhenič od 1. januarja NPU vodi kot vršilec dolžnosti, poleg njega so se na razpis prijavili še štirje
Darko Majhenič sicer od prvega januarja letos dalje vodi NPU kot vršilec dolžnosti, saj se mu je mandat takrat iztekel. V igri pa so, kot je poročala Demokracija, različni scenariji. Na razpis za novega generalnega direktorja NPU se je prijavilo pet kandidatov, vendar imen kandidatov na ministrstvu za javno upravo niso razkrili, to pa je že pred časom razkril Bojan Požar na portalu Požareport. Kot je takrat zapisal, se je poleg dosedanjega direktorja Majheniča na razpis prijavil še Dušan Florjančič, vodja sektorja za gospodarsko kriminaliteto na Generalni policijski upravi, poleg njega pa še Mitja Gregorc, višji kriminalistični inšpektor in preiskovalec NPU, Igor Lambergar, namestnik predsednika komisije za preprečevanje korupcije, ter Aleš Hohnjec, bivši analitik in nekdanji vodja operative pri Sovi.

J. Ž.

Komentarji so onemogočeni.