[Ekskluzivno] Dišalo mu je razkošje: Kako je Cerarjev državni sekretar Dobran Božič zapustil mesto predstavnika SV pri OZN v New Yorku, ker je v vodo padla ideja o luksuznem stanovanju in najboljših šolah za hčerki!

Ljubljana, Ministrstvo za obrambo. Fototermin ob odhodu generalmajorja Dobrana Boziča iz Slovenske vojske. (Foto: STA)

Aktualni državni sekretar na ministrstvu za zunanje zadeve Dobran Božič je kot predstavnik Slovenske vojske pri Združenih narodih (OZN) New York zapustil že po nekaj mesecih, ker mu ministrstvo ni zagotovilo dovolj ugodnih finančnih pogojev. Ministrstvo za obrambo (MORS) je na naši novinarski vprašanji, ali drži, da je Božič zahteval dodatna sredstva za šolanje otrok, in ali drži, da je predstavništvo zapustil, ker mu MORS tega ni zagotovil, pritrdilo, da je Božič res želel, da mu krijejo tudi šolanje otrok, ker pa mu tega niso odobrili, je odšel. Božič sicer velja za političnega oportunista, ki se obrača na vse strani. Vedno pa je pod patronatom levice, zato tudi ni ni nič nenavadnega, da se je znašel na mestu državnega sekretarja na ministrstvu za zunanje zadeve v vladi Marjana Šarca.

V odgovoru na naša novinarska vprašanja so na ministrstvu zapisali, da je generalmajor Dobran Božič, ki je opravljal dolžnost obrambnega predstavnika RS pri OZN, na takratno ministrico za obrambo naslovil vlogo za skrajšanje razporeditve na delo v tujini zaradi osebnih razlogov. “Njegovi prošnji je bilo ugodeno, tako da je dolžnost obrambnega predstavnika RS pri OZN opravljal do konca septembra 2015.” Ob tem pa so še pripisali, da je ministrstvo za obrambo generalmajorju Božiču in njegovi družini zagotovilo vse potrebno za življenje in delo obrambnega predstavnika RS v tujini v okviru, ki ga dopušča veljavna zakonodaja.

Spomnimo, da je Božiča vlada na predlog nekdanjega ministra za obrambo Janka Vebra iz vrst SD oktobra 2014 razrešila z mesta načelnika generalštaba Slovenske vojske in ga napotila v New York, kjer bi ta opravljal delovno mesto vojaškega predstavnika Slovenije v OZN. Vendar pa se je ta le po nekaj mesecih odločil za vrnitev iz New Yorka, ker mu obrambni zakon ni dopuščal dodelitve večje količine sredstev, da bi z njim živela tudi njegova družina. Za večjo dodelitev sredstev se je tedaj sicer trudila tudi  ministrica Andreja Katič iz vrst SD, ki pa pri tem ni dobila ustrezne podpore poslancev.

Foto: STA

Velja za oportunista
Generalmajor Božič se je po naših podatkih sam želel znebiti funkcije načelnika Generalštaba Slovenske vojske in se je zmenil za odlično funkcijo. Nadejal se je, da bo dobil luksuzno stanovanje v centru New Yorka, najboljše šole za hčerki itd. Na koncu ni bilo nič iz tega, zato se je raje odločil za odhod domov. Božič sicer velja za oportunista, ki se obrača na vse strani, namreč, ko je z desnimi, govori, da je desni, ko je z levimi, govori, da je levi. Vedno pa je pod patronatom levice, zato tudi ni ni nič nenavadnega, da se je znašel na mestu državnega sekretarja na ministrstvu za zunanje zadeve v vladi Marjana Šarca.

Spremenil si je očetov priimek
Univerzitetno diplomirani inženir kemije in kemijske tehnologije je svojo vojaško kariero začel v Teritorialni obrambi Republike Slovenije leta 1984 kot rezervni častnik, leta 1993 pa se je zaposlil v Slovenski vojski in tam služil do leta 2016. Po poročanju portala Top News se je Božič nekdaj pisal Prentoski, in sicer po svojem očetu Makedoncu. Očitno se je za spremembo priimka odločil, da bi se od nevsakdanje kariere v Slovenski vojski lažje  prebil do mesta načelnika Generalštaba Slovenske vojske. Po srednji šoli je še kot Prentoski služil vojaški rok JLA v enoti RKBO, ki se je ukvarjala z nadzorom, zaščito in dekontaminacijo kemičnih in bioloških sredstev. Čeprav ni imel nič z bojevanjem, je očitno to zadostovalo, da se je zaposlil v TO, hitro napredoval v rezervnega častnika RKBO in se zavihtel na sam vrh, torej na mesto načelnika Generalštaba Slovenske vojske, ki ga je zasedal med letoma 2012 in 2014.

Foto: STA

Božiču se očitno ni uresničil ameriški sen, ki bi vključeval bivanje v luksuznem stanovanju, je pa potrebno priznati, da v Sloveniji živi dobro situiran poklicni sen, saj je z mesta direktorja urada za varovanje tajnih podatkov napredoval na mesto državnega sekretarja na ministrstvu za zunanje zadeve, ki ga v Šarčevi vladi vodi nekdanji premier Miro Cerar. Glede njega pa se je pred dnevi šušljalo, da naj bi predstavljal primerno izbira za vnovično mesto načelnika Generalštaba Slovenske vojske v primeru zamenjave Alenke Ermenc.

H. M.

 • Antonius

  Če se bo zgodilo, se bo zgodilo samo v neresni Slovenij, da *generalpingvin* po lastni želji zapusti generalštab neresne slovenske vojske in se zaradi neizpolnjenih ambicij drugje, razočaran vrne nazaj v generalštab neresne vojske.
  Najbrž, da drži. V Sloveniji je po zadnjih volitvah, konj ponovno zajahal sedlo.

  • AlojzZ

   Pritisni plus za izjavo: “V Sloveniji je konj ponovno zajahal sedlo.”

  • JANEZ GUS

   Kdo je temu kriv,da namesto konju devajo sedlo kravi.

 • bubamara

  V življenju je potrebno imati cilje, da jih lahko osvojiš. Če jih nimaš, si prepuščen ciljem drugih v tvoji okolici. Prentoski ima cilje postavljene zelo visoko, drugi mu jih pa plačujejo. Carsko.

 • FORT WORTH

  Takih, ki si spremenijo, se sramujejo in se hocejo znebiti priimkov svojih lastnih starsev, ki prihajajo z juga je ogromno.
  Zivljenje in delo na jugu ocitno ne pase nikomur.
  Sve juznije – sve tuznije…

  • Amerikanc

   Zelo pa jim sede, slovenska penzija v Yugovini. Tej se nikakor ne odpovedo.

 • Amerikanc

  Da ni to eden od tistih Makedončetov, katere je naš Titej odtujil Bugarski. Po fizionomiji obraza je ta-pravi.

  • bubamara

   Jep. Makendončetov je za okras. Sami Bugarini i Šipci.

 • totex39

  Samo enim to uspeva, ker za njim stojijo v državi ljudje, ki podpirajo priseljence, zato sposobni ljudje pa takih položajev ne morejo dobiti. Ta Dobran si ne zasluži tak položaj, ker so njegove ambicije povsem drugačne.

  • GverilaStyle

   če bi pa pred njimi narod stal…..pol bi se jim pa hlače tresle…….

   • totex39

    Seveda, ker ga podpira klan in se čuti močnega in takih je pri nas veliko.

 • GverilaStyle

  kakšni papki so v tej vojski danes….jao jao jao……če prav razumem, ker so vsi tako kapitalistično naravnani, a to pomeni, da v primeru vojne bi bili oni tudi vojni dobičkarji ki ropajo in kradejo???! Tudi za to imajo verjetno že naprintana, poštempljana in podpisana potrdila o uspešno končanem usposabljanju. PAPKI.

  • bubamara

   V primeru vojne bi vsi odšli na bolniško. Še dobro. Ne bi si želel, da me brani nekdo proti plačilu.

 • Silos

  Najbrž so se mu strgali škornji,pa je zato prišel nazaj

  • Nata

   Mislim, da so ga bolj ” prišli nazaj “, ker se je nekomu zahotelo New Yorka?

 • Janez Absolutist

  Načrti so se mu izprdili pod Šarčevo vlado.

 • marker

  Ali v naši državi na niti eno pomembno funkcijo ne moremo dati domačega človeka? Ta levica bo čisto uničila državo.

 • Nata

  No, no, tole mnenj se pa zelo razlikuje od onega , takrat, ob njegovem odhodu.
  Da je sam želel oditi ? Tudi to je nekaj novega.Če se jaz prav spomnim, ni rad odšel.
  In, kaj je narobe z njegovimi zahtevami ?Morda pa ve , kaj vse dobijo nekateri drugi ?
  Da je slekel vojaško suknjo nisem vedela. Se pa spominjam, da ga je vojska ” obrajtala ” ?? In, ali ni imel leta 2013 probleme s sindikatom vojske ? Pozneje se je izkazalo, da ima prav ? Vsaj en pravi dec v vrhu SLO !!
  http://www.mzz.gov.si/si/o_ministrstvu/vodstvo/drzavna_sekretarja/dobran_bozic/
  Nisem pa vedela , da je zopet v Sloveniji.
  Takole pravi Dnevnik
  ” Nekdanji prvi mož Slovenske vojske generalmajor Dobran Božič,
  ki je pred tremi meseci slekel vojaško suknjo in stopil v čevlje
  prvega moža novoustanovljenega vladnega urada za varovanje tajnih
  podatkov,”

 • Nata

  In kdo je sedaj tam, v N. Y. ??

 • ZatonMesecnikov

  #mesto predstavnika SV pri OZN v New Yorku#

  Kaj pa slovenska vojska potrebuje tam predstavnika? Diplomatski turizem, z bliščem, ki nima podlage. Nobene. niti nikakršne uporabne vrednosti.

  Ministrstva za Zunanje zadeve in diplomatskih predstavništev se še nihče ni lotil v tej državi. V 30 letih so se razpasli s svojim bliščem.

 • piko8

  Samo, da je ČEFUR pa je dober za mešalca dreka, kjer koli v slo Mafijski državi

 • Miro Jereb

  Makedonski Pederevski…

 • JANEZ GUS

  Pa ljubi BOG,kaj vam ni jasno.Od 08 nam komunisti sabotirajo vojsko.

 • Ryuk

  Vsak lewak si želi kapitalističnih dobrin. Šolanje otrok v zasebnih šolah, boljše stanovanje… Ne bi pa sami tega privoščili drugim.

  • Ava

   “Ne bi pa sami tega privoščili drugim.”
   Resnično!

  • macon

   Za levo vrhuško življenje bogate buržoazije, za večino enakost v bedi.

 • Olga101

  Kjer je davkoplačevalski denar, se pasejo skorumpirani levičarski paraziti! Tudi v OZN! Trump je naredil prav, da je vsem zaprl finančno pipo! Slovenci, zaprtimi jo še mi in dajmo levičarjem nogo! Prva prilika so evropske volitve!

 • janez

  Še eden Makedonče. Druga je obesila novinarski poklic na kljuko za plačo v Bruslju.
  Kakšno ime je Dobran (u Sloveniji nikad čuo)? Čudno, da ni spremenil tudi imena.

 • Vera

  ” Prentovski ” ,( sedaj Božić) bi torej zamenjal Ermenčevo ? Pa ja ne bomo imeli na vseh vodilnih položajih ” neslovencev “, ker to za naš narod ni dobro, če želi ostati inu obstati !

 • if

  Dobran Božič, ustrezne so slovenske državne šole, zasebne niso tega ranga. Tako pravite levičarji, vključno s Pikalom, prvim na področju šolstva v RS.

  Dobran, zakaj namera šolati otroke v šolah kapitalističnega New Yorka, ki je sovražen socialistični Ljubljani ni njenim državnim šolam?

  • wert

   Tudi Kučanove hčerke so se šolale zunaj, Türkova tudi itd……
   Tudi slovensko zdravstvo za našo elito ni dobro…….. tisti, ki se zdravimo doma pa plačujemo za našo gospodo, ki hodi na zdravljenje v tujino.
   Tito je zaupal slovenskim zdravnikom, ampak za te pa naši niso dovolj dobri.

 • Janez Kepic-Kern

  SLOVENSKA VOJSKA
  JE TEMA ZA V PARLAMENT R. SLOVENIJE.
  PRENOVITI JO PO ZGLEDU VOJSKE R. AVSTRIJE. L.R. JANEZ K.. KERN KOMENDA

 • totex39

  No pa bomo spet v d*reku. A niso vsi taki leta 1991 bili izgnani iz Slovenije, a so jih očitno poklicali nazaj in jim nudilo lepo plačano mesto.

 • garfi

  pravkar kućanov val202 še naprej seveda povezuje SDS s “skrajneži” nekim identitarnim gibanjem
  murgelski skrajni presstuti se bodo seveda posvetili novi gonji in jo terali dalje
  gre seveda za €U volitve in €

 • Get Smart

  Tukaj MURGL JUGOKOMUNIZEM = »kultura smrti«,
  vsesplošno pa kaviarŽIDO KOMINTERNIZEM in njegov MUSLIćKULTI SERBUSIZEM
  in ostali -izmi = SOCIALIZEM = FAŠIZEM = KOMUNIZEM = USTAŠIZEM=ČETNICIZEM =
  SERBUSIZEM=hlapčizem = vukojebizem = pedrizem = pedofilizem = muslićkultizem = kozojebizem = vegizem = feminizem … = TRANSIćIZEM =
  = kaviaržido KOMUNISTIČNA INTERNACIONALA =
  = SMRTNO neprijateljstvo DO LJUDI.

  (SMC SD DeSUS Levi LDS ZARES PS Bratuške Sholtes ŠARAC …
  pirati sloge unije solidarnosti dobri-LDS-dobovšeki zeleni
  gibanja hčerk LDSrbo-šiptarskih drnovškov socialističke partije
  i tako dalje do tokija …)
  vse to je KOMUNISTIČNA JUGOSLAVIJA,
  delajo za MURGL JUGOKOMUNISTIČNO JUGOSLAVIJO oz. kaviar KOMUNISTIČNO INTERNACIONALO
  =
  “Nov svetovni red” = njihov red = skozi TISOČLETJA isti red = SUŽNJELASTNIŠTVO =
  (babilon perzija egipt bizanc rim jugoslavije … = ein folk, ein firer nje)
  1. = PRVORAZREDNI in prvorazredni TRANSIćI so gazde
  2. = DRUGORAZREDNI in drugorazredni TRANSIćI so SERBUSI=hlapci = watchdogići =
  psi čuvaji tekovina revolucije
  3. = TRETJERAZREDNI = ljudje = LJUDJE so SUŽNJI
  oz. z njihovimi besedami,
  “… RAZRED, ki ne sprejema njihove sužnjelastniške ureditve.”

  Ker so ti paraziti v svojih glavićih “bog i batina nje”,
  seveda PRVORAZREDNI odločajo o ŽIVLJENJU in SMRTI svojih psičkov in LJUDI.
  .
  Vsi našteti in ostali “-izmi” (“novi obrazi” nje )
  so izdelek kaviar ŽIDOKOMINTERNE in vsi so namenjeni poneumljanju in končno ZASUŽNJEVANJU ljudi.
  .
  Jezus Kristus:
  »Po njihovih delih jih boste prepoznali. In spoznali boste Resnico in Resnica vas bo osvobodila.«
  .
  »Osamosvojili smo se, zdaj se moramo še osvoboditi!«

  • Get Smart

   Samo v primeru v STOŽIC nje je MURGL KOMUNISTIČNA JUGOSLAVIJA že v prvem ruku
   IZROPALA = BARBIE BORAT POHARKA je kot kao-PREMIER odobrila
   220 MILIJONOV € za projekt,
   ki v NEMČIJI, ki ima 2x dražjo delovno silo, za 4x večji projekt porabijo
   40 milijonov €
   in pozor, BOSANCOV, ki so gradil Stošče nje,
   MURGL JUGOKOMUNISTIČNI lopov =
   = najboljš JUGOKOMUNISTIČKO KAPITALISTIČKI “socialno čuteči”* đupljan nje NI PLAČAL
   ampak jih
   je nagnal domov BREZ PLAČILA.
   ———
   * MILAN KUćAN: »Jankovića vidim kot takšnega KAPITALISTA,
   ki je pokazal socialno ozaveščenost«
   ———
   Torej, za koga dela sereorsko lopovsko lažnivo MURGL JUGOKOMUNISTIČKO govno?
   Kaj odmeva v Stoščah?

   – ZA koga? Za JOSEPHA BROZIćA TITA
   – ZA koga? Za PARTIJU?
   – ZA koga? Za JUGOSLAVIJU.
   – “Druže tito, mi ti se kunemo, da sa tvoga puta ne skrenemo!”
   – “Druže tito, mi ti se kunemo, pobedit ćemo!”
   – “Evviva communismo!”
   – “Bandiera rossa la triumfera!”

   Po njihovih delih jih boste prepoznali. In spoznali boste RESNICO in RESNICA vas bo
   osvobodila.

   • Get Smart

    Država VAS NE ROPA … država NE DELA, država samo je,
    je OKUPIRANA, okupator je MURGL KOMI JUGA = združenje zločinskih kastratov =
    transićev nje = pohabljalcev svojega in predvsem telesa ljudi.
    DRŽAVA OBSTAJA kot formalni okvir, je družben dogovor ljudi
    (ali pa kaviaržido KOMINTERNISTIČNIH
    in tu MURGL JUGOKOMUNISTIČNIH kreatur = transićev) o
    skupnih poslih.

    Če pa že (pogojno), če prav morate, želite uporabljati pojem država,
    MORATE povedati, katera!

    =kaviaržidoKOMINTERNISTIČNA država = KOMUNISTIČNA INTERNACIONALA =
    =muslićkulti islamska država = je le oddelek KOMINTERNE=
    =MURGL JUGOKOMUNISTIČNA država = je oddelek KOMINTERNE.

    MURGL JUGOKOMI kreature delajo za svojo državo MURGL KOMI JUGO =
    VSI -izmi = KOMUNIZEM = FAŠIZEM = SOCIALIZEM = pedofilizem = pedrizem = lezbizem =
    MURGLJUGOKOMUNIZEM = vukojebizem = muslićkultizem = kozojebizem … so izdelki kaviaržido
    KOMINTERNISTIČNIH transićev in njihovih serbusov=hlapcev= psov čuvajev=watchdogov. VSI.

    ČLOVEK pa dela za svojo pošteno državo: svobodno, pravno, pravično, človekoljubno,
    resnicoljubno …
    .
    Torej, tega in onega NE DELA NEKA DRŽAVA (država to, država ono, država je grda … VSE TO JE KOMINTERNISTIČNI oz. tu MURGL JUGOKOMUNISTIČNI agitprop),ampak to počno MURGL JUGOKOMUNISTIČNI aparatčiki – “vojaki revolucije”, kot jim pravi tovariš MILAN KUćAN, ki je predsednik predsedstva Centralnega komiteja Komunistične partije JUGOSLAVIJE v Sloveniji, sami pa si mekanocurni pussići med drugim pravijo še “WATCHDOGI” = “psi čuvaji” tekovina MURGL JUGOKOMUNISTIČNE revolucije.

    • Get Smart

     POLITIKA = pomeni DELO za POLITEJO, SKRB za POLITEJO = DRŽAVO.

     POLITIK je tisti, ki na kakršenkoli način dela za POLITEJO (državo).
     POLITIKE RAZLIKUJEMO glede na PRIPADNOST POLITEJAM:
     – ZA KATERO DRŽAVO DELAJO in
     – NA KAKŠEN NAČIN DELAJO za POLITEJO (državo),
     ne pa kot vam v glavice PODTIKA kaviaržidoKOMINTERNISTIČNA in lokalno MURGL JUGOKOMUNISTIČNA AGITPROPAGANDA in kar otročički neumno ponavljajo:
     “vsi nogometaši so isti”, “vsi igrajo za isto državo”,
     “nogomet je grd”, “nogomet je kurba”, “nogometaš je nedolžen kot prostitutka”,
     “nogomet ne skrbi za svoje gledalce” …
     in kar je še POTURJENIH BULŠITIZMOV,
     ki jih je kaviaržidoKOMINTERNISTIČNI oz. tu MURGL JUGOKOMUNISTIČNI propagandni aparat (v lasti imajo preko 90 % medijev tega sveta, MURGL KOMUNISTIČNA JUGOSLAVIJA pa celo 99 % medijev v OKUPIRANI POLITEJI Sloveniji),
     naselil v OPRANE glaviće OKUPIRANIH-zasužnjenih ljudi,
     in kot so naprimer top šop »vsegliharstva«:
     nogometaš (napadalec) MESSI je isti kot nogometaš (golman) OBLAK, kajne, otroci?
     Sledimo?
     Nogometaš JE POLITIK, če dela za POLITEJO (MESSI, OBLAK …).
     Tudi NOGOMETAŠE razlikujemo glede na PRIPADNOST POLITEJI = za KATERO POLITEJO delajo
     in na kakšen način.
     MESSI dela za POLITEJO ARGENTINO in dela kot napadalec = zabija žogo v nasprotnikove gole ZA POLITEJO ARGENTINO,
     ne za Španijo, ne za Italijo, NE ZA VSE ISTE, ne za bla bla bla elite, ne za bla bla nogomet, ne za bla bla bla, ampak DELA ZA POLITEJO ARGENTINO,
     medtem ko recimo OBLAK DELA ZA POLITEJO SLOVENIJO, brani gol za POLITEJO SLOVENIJO,
     ni isti kot MESSI (ker naj bi bili »vsi isti« nje, kot nabija kaviaržidoKOMINTERNISTIČNA oz. MURGL JUGOKOMUNISTIČNA propaganda),
     ampak DELA ZA POLITEJO SLOVENIJO, ne za Španijo, ne za Italijo, ne za VSE ISTE,
     in seveda DELA drugače kot MESSI, saj BRANI GOL za POLITEJO SLOVENIJO.

     Pamet v glavo.

 • Darth Vader

  Ko so bili nacisti končno poraženi in potem, ko je majhen možakar s pedofilskimi brki storil to, kar bi moral storiti nekaj desetletij prej (samomor), se je pojavila nova grožnja: Komunistična širitev v Evropo. Da se se zoperstavili temu, so se ZDA ter takrat 11 drugih zahodnih držav sestale, popili so nekaj starega škotskega Whiskeya, pokadili so nekaj cigaret (takrat so bile še vedno dobre za nas) ter nemudoma ustanovile North Atlantic Treaty Organisation (NATO). Ideja je bila preprosta in elegantna: Varovanje Severne Amerike in evropskih držav pred napadom, primarno pred USSR. Severno-atlantski
  sporazum navaja:

  “Kakršni koli in vsi napadi, ki so uperjeni proti katerikoli državi članici NATO, se smatrajo za napad na vse članice. Vkolikor se napad zgodi, vsaka članica pride na pomoč državi ali državam, ki so napadene, z vsemi razpoložljivimi sredstvi, vključno z uporabo vojaške sile, zato, da reši napadeno članico in vzdržuje stabilnost severno-atlantske regije.”

  Kot odziv na formiranje NATO je jezi Ivan s svojim srpom in kladivom stolkel skupaj svoje povezane komunistične narode v Vzhodni Evropi ter 1955 leta ustanovil nasprotno povezavo – Waršavski Pakt. Ta je bil sestavljen iz USSR ter nekaj držav katere, če smo iskreni, so ruskiji uspeli izmakniti umikajočim se nacistom proti koncu druge svetovne vojne. Tako se je začela hladna vojna, ko je skoraj vsak evropski narod padel v enega od teh dveh, nasprotnih taborov. Tisti v NATO in tisti v Waršavskem Paktu.

  Mrtvi iz druge svetovne vojne niso še bili dolgo pokopani, ko je NATO začel besno graditi vojaške baze in razne obrambne sisteme, načrtovane za kontriranje Ivanu in njegovi vrsti. Ruskiji pod Waršavskim Paktom, so storili enako. Tako se je začela “Hladna Vojna” in do padca berlinskega zidu leta 1989 svet ni vedel da je USSR popolnoma in absolutno bankrotirana. S padcem berlinskega zidu je svet to spoznal. več: https://ambasador21.wordpress.com/2019/04/04/konec-nato-in-kaj-to-pomeni/

 • sodnikisozločinci

  Kaj pravi Grunf?

  Bolje mast, nego čast!

 • lokec

  Ta pa ima orlovski nos.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!