[Ekskluzivno] Dosje država plačuje Kosa: Informativni program Pop TV v postelji z NLB in vahabiti

Drago Kos (Foto: STA)

Kdo je Drago Kos, čigar podjetje R.U.R. se je leta 2014 za 250 evrov na uro, po pritisku javnosti pa za 218 evrov na uro prisesalo na s strani davkoplačevalcev večkrat milijardno dokapitalizirano državno banko NLB, v kateri so Iranci nekaj let prej, ko je bil Kos predsednik Komisije za preprečevanje korupcije, prali teroristični denar, in kakšno mrežo je spletel ter kdo so ljudje, ki jih plačuje? Pred vami je prva iz serije zgodb, v katerih bomo razkrili, kdo so Kosovi sodelavci in kako je NLB najela človeka pod lupo urada za preprečevanje pranja denarja.

Afera in ustanovitev podjetja R.U.R.
Feljton pričenjamo z analizo zasebno-poslovne mreže nekdaj zloglasnega policista Kosa, ki je s policijskim sodelavcem Romanom Prahom leta 1999 kršil človekove pravice novinarja Tomaža Ranca, saj sta nezakonito pregledovala izpiske klicev z novinarjevega prenosnega telefona, kar je leta 2007 obsodilo tudi vrhovno sodišče. Ranc je kot novinar poročal, da na Viču in Holmcu med osamosvojitveno vojno ni bilo vojnih hudodelstev in ropanja, zaradi poskusa kriminalizacije dogodkov slovenske osamosvojitvene vojne leta 1991 pa je interpelacija 16. februarja leta 1999 iz vlade Janeza Drnovška odnesla takratnega notranjega ministra Mirka Bandlja. Ta je sicer leta 2000 postal generalni sekretar naslednje Drnovškove vlade in kasneje Ropove vlade, po končani politični karieri pa je odprl odvetniško pisarno, v kateri je zaposlil razvpito tožilko Branko Zobec Hrastar, potem ko je na tožilstvu spisala obtožni predlog v zadevi Patria, v katerem je kasnejšega predsednika vlade Janeza Janšo obtožila kaznivega dejanja na nedoločenem kraju, v nedoločenem času in na nedoločen način – zadeva je padla na ustavnem sodišču. Tožilka je bila poročena z bivšim sodelavcem Sove, kasneje odpuščenim kriminalistom Zvonkom Hrastarjem, ki je v aferi JBTZ aretiranega Janeza Janšo spremljal na zaslišanje.

Novinarju kršil človekove pravice
Drago Kos
je pričel podjetje R.U.R. ustanavljati 3. februarja leta 2000, ko je bila v sodni register zabeležena namera za ustanovitev podjetje. Kos je imel takrat stalni naslov prijavljen na Andreaševi 8 v Ljubljani, kjer ima še danes službena stanovanja ministrstvo za notranje zadeve (MNZ). Firmo je nekaj dni pozneje registriral na naslovu Pijava gorica 25 a, za direktorja pa poleg sebe postavil še Zvonka Šuligoja, ki je imel na naslovu podjetja registrirano stalno prebivališče in je na lokalnih volitvah leta 1994 s tega naslova kandidiral tudi za župana občine Škofljica. Predlagal ga je Jože Marinšek s skupino občanov, v kandidaturi, objavljeni v publikaciji Naša komuna 19. novembra 1994, pa je navedeno tudi, da je bil v času kandidature leta 1954 rojeni pravnik zaposlen na MNZ. Leta 1998 ga je občinski svet v Škofljici imenoval za predsednika občinske volilne komisije.

Na spletni strani državnega zbora najdemo poročilo preiskovalne komisije o vpletenosti nosilcev funkcij v poskuse diskreditiranja slovenskih policistov in vojakov, ki so leta 1991 sodelovali v osamosvojitveni vojni na Koroškem, iz avgusta leta 2000, ki razkriva povezavo med Kosom in Šuligojem iz afere Vič-Holmec, citiramo poročilo: “Drago Kos, takratni namestnik direktorja kriminalistične službe, je pred komisijo povedal, da je Marko Pogorevc na sestanku delovne skupine za pripravo reorganizacije policije, dne 7. oktobra 1998, politično napadel kriminalistično službo. Takšen vtis je Kos dobil po pripovedovanju Bojana Gričarja, ki je bil kot predstavnik kriminalistične službe prisoten na tem sestanku. Kos vidi razlog za Pogorevčev napad kriminalistične službe na tej seji v tem, da je Pogorevc vedel, da je avtor pisma, v katerem so bile navedene nepravilnosti, ki naj bi jih ta storil, iz kriminalistične službe (Šuligojevo pismo), Zvone Šuligoj je bil pod ministrovanjem Andreja Štera inšpektor urada za pritožbe in notranjo zaščito. Na ministra Štera je naslovil pismo, v katerem ga je opozoril na več nepravilnosti, ki so nakazovale na sum kaznivih dejanj, ki naj bi jih storili Marko Pogorevc, Branko Slak in Janez Rozman. V času ‘afere Vič – Holmec’ je bil zaposlen na UKS MNZ. Po mnenju Draga Kosa se je Marko Pogorevc zaradi tega čutil ogroženega, saj si je verjetno razlagal, da bodo na UKS pismo uporabili z namenom njegove diskreditacije v javnosti, ko bo to potrebno. Drago Kos je večkrat predlagal nadrejenim, da se v zvezi z očitanimi nepravilnostmi v tem pismu uvede kriminalistična preiskava, ki bi zadevo dokončno pojasnila. Kosova nadrejena, Marjan Pogačnik, direktor kriminalistične službe, in minister Bandelj, se s predlogom nista strinjala.” O epilogu zgodbe: menjavi Bandlja in sodbi vrhovnega sodišča, ki je ugotovilo poseg v človekove pravice s strani kriminalistov Kosa in Praha, smo že pisali.

Zvonko Šuligoj je 31. marca 2009 prenehal opravljati funkcijo direktorja družbe R.U.R., prevzela jo je Kosova hči Tjaša Kos s stalnim prebivališčem na Prevaljah, sedež podjetja pa se je preselil na domači naslov Draga Kosa na Groharjevo ulico v Domžale. Na tem naslovu je Tjaša Kos septembra 2016 odprla tudi s.p. Da Grana, detektivska agencija, Tjaša Kos, ki je med drugim registrirano tudi za varovanje, zbiranje terjatev in oceno kreditne sposobnosti ter izvajanje univerzalne poštne storitve. Drago Kos je direktor podjetja R.U.R. postal z januarjem leta 2011 – leta 2010 mu je potekel mandat šefa KPK.

Dosje bomo nadaljevali z razkritji sodelavcev podjetja R.U.R., poslovanjem v davčno sumljivih okoljih ter davčnem dolgu do države.

Andrej Žitnik

 • večni srb

  To so torej klani, ki jim državljani zaupamo osebne podatke. Čudim se edino, da so jih dobili, morda niso vedeli, da je nezakonito.

 • Fosa Stefan

  Nasledniki komunistične
  partije v pravi luči: “Mi vse ukrademo na svetu, zato vse to je naša last,
  najlažje delavcu in kmetu, ker imamo tu pač mi oblast!”

  “Kakšen zakon, kakšen red, vse kar vidite, je naše, nam dal je Forum nov zalet. Sami pišemo zakone in sodimo, kot se nam zdi.”

  “ropajte zdaj bratje urno,
  dokler se ljudstvo ne zbudi” je slika zlate železnice, ki jo “obljublja” projekt drugi tir.
  Znano pa je, da omrežje tajkunsko-gospodarskega Foruma 21 (omenjen tudi zgoraj
  v novi Internacionali), ki ga je ustanovil komunist Milan Kučan, stoji za
  pregrešno drago državno investicijo drugi tir, ki bi jo plačali
  davkoplačevalci, nekdo pa bi pri tem mastno zaslužil

 • Krtača 20

  Prva serija zgodb…..a pravljice za sđsovce?

  • Republic Commando

   Ti namesto ovčk šteješ stolpnice v Venezueli predno zaspiš ? :)))

  • Andrej

   Kiksnu si. Tukaj ni oni cajteng: kaj pa če je vse res – tukaj je cajteng: VSE JE RES.
   Verjamem pa, da ti resnica ne diši. Meni pa lahko verjameš, da mi komunistični sistem zelo smrdi.

  • branči

   čefur! slovenci ne poznamo črke đ! sami sebi drek mečete na glavo!

   • Mojca pokraculja

    Baza20 signal ti slabo nese.

   • Capi

    Verjetno sta si v žlahti z Novak Simon-om……

    • Tomi

     Al je pa celo isti pizdunček odzadi.

  • tohuvabohu

   Če bi bile pravljice, ne bi bilo toliko indijančkov med obiskovalci.

  • pesjanar

   To ni krtača to je “ćetka”za rdeče govno!!!

 • Soave

  Samo poglejte si ta imena !! Saj vse vemo !! Pa se nič ne zgodi.
  Bravo, g. Žitnik ! Veselim se nadaljevanj !

 • VERRZIFIKATOR

  Draga Kosovel

  KOS STVAREM

  Je pomota, saj to ni nekdanji,
  kot so zapisali, kak kriminalist,
  je le dobro znan oportunist,
  kriminalec kar najbolj vsakdanji.

  Kriminalec spet je kos stvarem,
  vzel si je največji kos pogače,
  kos, ki komaj ga je strpal v hlače,
  kos, ki ga odžrl je ljudem.

  Je za kriminaca kos le košček,
  pravi pa, da najbolj kos je stvari,
  druge kose zgodbe zanemari,
  je pri banki menda zdaj izvošček.

  Koščki so pri srcu vsi mu dragi,
  se dragó mu plača vozarino,
  drágo vzame vsakič napitnino,
  ker prevaža kose po nesnagi.

  Drage si stvari samo nabavlja,
  vse po kosih, da ne bo pomote,
  kos pa je, se ve, le del celote,
  on po kosih vedno le zapravlja.

  Ja, stvarem naj bil bi najbolj kos,
  kriminalec ta nekdanji znani,
  naj že zdaj po kosih se oznani,
  je obrit, bo kmalu gol in bos.

 • Garbage man

  On in njegova družina so kot hlevski gnoj, ampak manj koristni in bolj smrdljivi

 • VERRZIFIKATOR

  ŠČETKA

  Se razburila je mala ščetka,
  da je naokoli vse letelo,
  kot bi pičilo jo, kaj zadelo,
  drgnila vse znova od začetka.

  Drgnila, krtačila je besno,
  pa nikjer nobenega učinka,
  rad metulj postala bi ličinka,
  je v ovoju že presneto tesno.

  Vse krtačenje je bob ob steno,
  ščetka vse zobe je polomila,
  zdavnaj v besu se ugonobila,
  zganjajoč vsem dobro znano sceno.

  Vse, kar tu bilo bi še dodano,
  škoda zanjo bi bilo prostora,
  v bolečini drgne, ker pač mora,
  sama sebe, kjer je vse oprano.

 • Anton

  Draga že dolgo nisem vidu na Šmarki, vidim da je polno zaposlen

  sarkazem press

  • Mojca pokraculja

   Svicarske gore so lepše.

 • Amerikanc

  Ti ljudje predstavljajo udbopartijsko mafijo, ki tudi v “demokratičnih” časih skrbi, da lahko vse bonitete iz partijskih časov, nemoteno koristi(jo) naprej.

 • Franc Šink

  Gospod Drago in tovariš Kos.

 • Olga2345

  Za vsem stoji Milan Murglski z UDBOMAFIJO!

  • učko

   Točno !

 • sloustava

  Slovenec, drzavljan, a se ti zavedas, kaj ti je mafijska klika storila? Unicila ti je bodocnost na daljsi rok! Ce imas otroke, Slovenec, drzavljan, vzemi resno clen Ustave RS, ki pravi, da ima v Sloveniji oblast LJUDSTVO! Dovolj Ilove Gore in spodbujanja sovrastva med nami, Slovenci, drzavljani. Kucan ve: divide et concera! To je kardeljanski titoizem, ki je moril po vojni in se se danes ni umiril! Banda antislovenska!

  • kraljica vesolja

   Pejt zbirat zamaške za otroke. Kva vse v ustavi piše pa se tega ne držimo, naivc zabit, sori, k ti moram tko grdo rečt.

   • pesjanar

    Ko začne “kraljica”kvakat nam je vse jasno nekaj zelo gnilega je tam v deželi kranjski!!!!

 • totex39

  Z izdajstvom Slovenije je začel Kućan, ki si je kmalu prisesal veliko mafijcev, ki so postajali njegov satelit na vseh področjih in širjenje le teh se vedno bolj širi, ker ni človeka, ki bi lahko vso to lopovsko gamat, ki se kopiči na vseh področjih zatrl.

  • kraljica vesolja

   Nimaš pojma. Je pa zajeban ta Kučan, brez debate. Janezek je mali lulek zanga. A JBG zdej.

   • Steiermark

    Ti si pa res “zrela” tepka, ki zagovarja svoje rodžake, kot je kratkonogi, poglavar udbe, ki se je spremenila neki klub mafijašev, foruma dvadesetjedan! Balkansko komunistična mentaliteta balkanskih “ovac”, kot si ti……..

 • antimur

  Ko vidim to udbaško in kučanistično barabo Kosa, me spreleti mraz, jeza in sovraštvo, kajti kdor naklepno in zahrbtno deluje proti svojemu narodu, ni vreden drugega kot prezira in sovraštva.

 • učko

  Ta “štir motoren režimski bumbar” je uporaben za use traparije !

 • Boy

  Kos je ena od petih vej oblasti, te so podeljene tako: nadzor, izsiljevanje, pranje denarja, tihotapljenje orožja in drog ter izvrševanje sankcij in eksekucij.

  • Mojca pokraculja

   Pozabil si unicevanje in skrivanje dokumentov. Brez tega prejsnje ni mogoče.

 • xtc

  Kos večni državni parazit. in škodljivec.

  • šmentanamuha

   Kos Drago in Kos Marta sta levorežimski podgani.

 • montyamp

  KOS—PAJNKIHER—KUĆAN…………………….DEPALA VAS………………………..
  Hrvaški kontraobveščevalec JNA RADENKO RADOJČIČ , je omenjenim naredil načrt za rušenje obrambnega ministra JANŠE .
  Stran 190 … :

  file:///C:/Users/avtp/Downloads/0000016884_07_NSF_2009_3_4_Radenko_Radojcic_185_GA.pdf

  Nakon ovakih govorenja o Janši , u niz razgovora TONE PEINKIHAR je negdje sredinom rujna 1993 g. zatražio , da sačinim skicu plana za psihološko – propagandno djelovanje, kojim bi se srušio JANŠA , najprvo kao ministar obrane, onda totalno kompromitirao .
  PAINKIHAR KAŽE DA PODRŽAVA KUČANA i KUČAN ima utjecaj u svim strukturama starih nomenklatura i starim kadrovima u novi nomenklaturi vlasti u Sloveniji , s osloncem na stare kadrove državne sigurnosti, na direktore velikih banaka , velikih privrednih organizacija Slovenije , te u ukupnim finansijskim strukturama .
  Drnovšek je tehnokrata vlasti sa osloncem na stranke lijevog centra , ali je pod utjecajem stranih centara moči , sa dobrim pozicijama u strukturama bivših jugoslovenskih vlasti .

  • Mojca pokraculja

   Se tweety se ni oglasil, da tole postavi na laž ? Haloski tunek tudi ne, pa foglov tunek… res ne vem kaj je s temi Tonckovimi troli?

  • kraljica vesolja

   Ne poznate Janše. Že takrat v Jugije hotu zaslužit s tistimi dokumenti, a mislte, da on res za slovenski narod dela. Zakva pol od Amerov pa Šipijev dobiva nagrade. Hahahaha.

   • tohuvabohu

    Rdečkarji ga seveda poznate bolje, saj že 40 let o njem mrzlično zbirate podatke.

    • Republic Commando

     Pa sanjajo ga vsako noč.

     • piko8

      Kako hude sanje , ko sanjajo Janšo morajo imeti levaki noč za nočjo g. Janez Janša!!!
      Tako moreče sanje ubijajo človeka!!! DUHA!!!

   • Tomi

    Srbija je mala….

  • Mirnik Aleš

   Prosim za originalni link .pdf dokumenta na netu, ker tole je lokalni link. Hvala

 • Caetano

  To so zelo zanimive stvari. Posebno razkrivanje kako so nasi udbomafijski filoislamisti povezani z iranskimi teokrati, vahabiti, Muslimansko bratovscino ipd.

  • Mirnik Aleš

   Oj, naj te opozorim, da so iranski teokrati ter vahabiti (Savdska barabija) sovražniki. Muslimanska bratovščina pa je poglavje zase, gre namreč za časa Naserja s strani CIE “ujeto” gibanje v Egiptu, ki so ga nato (Izraelci) npr. uporabili proti očetu gospoda Asada, namreč proxy vojna v pravem pomenu besede je potekala v Siriji tudi v 80. letih čeprav so takrat mediji poročali predvsem o Libanonu. Preberi si kaj se je leta 82. dogajalo v Hami (cca. 40.000 mrtvih). Podobna situacija je bila tudi v vseh drugih večjih mestih.

   https://en.wikipedia.org/wiki/1982_Hama_massacre

   Se razumemo čemu dejansko in s strani zahodnih medijev pretirano diktaturo je primorana izvajati dinastija Asad?

   • Caetano

    Seveda so tudi sovražniki vendar obe islamistični šoli učita jihadizem in širjenje šeriata, kar je tukaj bistveno. Je pa iranske teokrate krepko pomagala spraviti na oblast KGB, s katero je Homeini sodeloval že celo pred emigracijo v Franciji. To se še danes vidi. Z Muslimansko bratovščino pa sodelujejo res bolj na zahodu, večinoma, vendar je to sodelovanje zelo kontraproduktivno, posebno še po koncu hladne vojne. Trump je storil edino pravilno, ko jih je v živo provociral, da so mu celo napovedali jihad.

    Vojno v Libanonu kjer je sodelovala tudi Sirija je začela KGB preko svojih palestinskih jihadističnih in marksističnih zaveznikov. Hama je bila nekakšen odmev tega v Siriji. Okupacijo Libanona je družina Asad izredno dolgo vzdrževala za podaljševanje izrednega stanja oz. diktature.

    Diktatorja Asada ne podpiram pa tudi njegovih nasprotnikov ne, razen Kurdov, ki so bili predolgo zatirani in si zaslužijo svojo etnijo, če že ne državo.

    • Mirnik Aleš

     Vidim, da imaš širšo sliko, hvala za širjenje obzorja.

     Praviš, da Asada ne podpiraš, prav tako ne nasprotnikov, me pa zanima, kako ga vidiš v širšem geopolitičnem smislu. A ni on še zadnja obramba pred šibkim ruskim “trebuhom”, ki so ga sionisti s pomočjo infiltracije jihadistov poskušali razparati v devedesetih, predvsem preko Čečenije?

     Glede Kurdov. Dokazano so si gensko najbližje z Židi. V očeh ostalih na BV pa niso drugega kot prekupčevalci z drogo, lojalnost menjajo kot gate… Skratka nič kaj spoštovana nacija, podobno kot Palestinci oz. Albanci pri nas. Tokrat so (tako kot v Iraku) potegnili kratko, saj paktirajo s poraženo teroristično koalicjo zla, in hkrati bijejo vojno z okupatorjem št. 2 (oz. 1, glede na kopičenje orožja na severu) na sirskem in na turškem območju. Etnije jim sultan Erdogan ne bo dal, Sirija pa se tudi ne bo delila, tudi v Iraku ne kaže na to, tako da s kurdsko državo ne bo nič.

     • Caetano

      V Čečeniji so bili islamisti tam nastavljeni od KGB oz. FSB. Recimo Šamil Basajev je prav učni primer. On je sodeloval z Rusi na začetku 90. v vojni v Gruziji. V Abhaziji ima on kot poveljnik muslimanske enote celo svojo ulico. Ali jo je do nedavna imel. Potem pa najhujši jihadistični nasprotnik Rusije. Tudi general Dudajev je imel podporo Moskve leta 1991, da je z državnim udarom odstranil trdoroke čečenske komuniste, ki so podprli udar starih komunistov leta avgusta 1991 proti Gorbačovu. Kot pravi Felštinski se je nekaj zapletlo, ker Čečeni niso več plačevali dovolj podkupnin visokim ruskim funkcionarjem za orožje bivše sovj. vojske, ki je ostalo v Čečeniji po razpadu SZ in je prišlo potem leta 1994 do vojne, ki pa jo je izkoristila bivša struktura KGB za ponovni vzpon na oblast.

      Asad lahko zaradi mene ostane na oblasti v svojem delu Sirije. Pod okriljem Rusije bo tudi verjetno tako. Trump je ravnal povsem prav, da se je osredotočil na uničenje kalifata s pomočjo Kurdov, kot pa na vojno z Asadom in Rusi. Bolj je problem prisotnost Irana. Ne bi pa rekel, da so v Siriji Kurdi izgubili. Razen žal v Afrinu, ki ga je po okupaciji Erdogan pospešeno islamiziral in arabiziral. Dobili so pa zelo veliko drugega ozemlja. Tudi Izrael je v Siriji ravno zaradi tega požel posredno velike uspehe. Sirski režim je bil Izraelu skrajno sovražen. Zdaj pa je Sirija krepko notranje razdeljena, torej ni več posebno resen sovražnik. So pa res Kurdi nekako naravni zavezniki Izraela, ker jih ostali tam ne marajo in zatirajo.

 • učko

  To, da so levuharski rdečkarji svoje čase postaul tega bumbarja za šefa protikorupcijske komisije pove use !!!!!!!

 • BlackOpsSystem

  kurbin sin!!!

  • pupa

   Lahko bi bil tudi pasji sin spackan v garaži ali kar v pesjaku.

 • pupa

  Bom malo naivna, zelo me zanima efekt njegovega “DELA” na Novi Ljubljanski banki, ki je v državni lasti. Kakšne koristi so od njega in Praprotnika za rento, ki jo prejemata od nas davkoplačevalcev? Kolikim bančnikom so v tem času odvzeli prostost?

  • slosin

   uničevanje dokazov za njihova kriminalna dejanje se dobro plačajo…

  • MižekFiga

   Bratuška je “zelo pristransko” uporabila njegove prireditve delnih podatkov v NLB, ko je slovensko cerkev označila za največjega kreditojemalskega izgubarja v EU SLO.

 • Borut Stari

  Razen splošnega nekonstruktivnega podjebavanja s komentarji ni članek prispeval nič pametnega. Vsi ljudje vse vedo, da, pri temu, udbe sploh ne omenjamo

  • MižekFiga

   Ljudje ne vedo, udba pa vse ve. Zakaj si v hipu pozabil na STA, MMC in režimska trobila ???

 • MižekFiga

  Kos je Kučanov direktni izvrševalec kriminala nad državo v korist komunizma.

 • Garbage man

  kos nabira denar za islamiste , sestra bo delala zaključni račun

 • domovina mili dom

  Administrativni Arkan.

 • Garbage man

  Kriminalec na kvadrat

 • Garbage man

  Ni pes ,je v Pes stranki ampak je psiček,ki misli da je nesmrten

 • oto

  Hahahaha… v službi resnice.., ma ne se šmešit, svečkarji!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!