fbpx

[Ekskluzivno] Prestižni Oxford Janševi vladi namenil 100 od 100 točk za ukrepe v boju s koronavirusom!

14. Vlada RS (Arhiv Nova24TV)

Prestižna britanska Univerza v Oxfordu sistematično spremlja ukrepe vlad za zajezitev širjenja okužb z novim koronavirusom, na podlagi 13 različnih kriterijev pa nato sestavijo Indeks odzivnosti. Slovenija je pri tem dosegla najvišjo vrednost, s čimer se je ob bok postavila državam, kot so Nova Zelandija, Izrael in Hrvaška. Kot je razvidno iz podatkov, večina držav ukrepe stopnjuje z naraščanjem števila okuženih, a so pri tem različno odzivne.

Sistematično spremljanje informacij o tem, kakšne ukrepe in kdaj sprejemajo posamezne vlade z namenom zajezitve novega koronavirusa, so lahko vladam in strokovnjakom v pomoč pri načrtovanju novih ukrepov. Prestižna britanska Univerza v Oxfordu je zato vzpostavila The Oxford COVID-19 Government Response Tracker (OxCGRT) (povezava na raziskavo), ki sistematično zbira informacije o različnih politikah vlad z navedenimi nameni, na podlagi tega pa podatke združijo v Indeks odzivnosti (Stringency Index).

Slovenija dosegla najvišjo vrednost Indeksa odzivnosti
Vrednost Indeksa odzivnosti za Slovenijo je najvišja možna. Vrednost indeksa 100 so prejele tudi na primer Nova Zelandija, Izrael in Hrvaška. Veliko manj strogi so na Švedskem, kjer se virus hitro širi, popolnoma pa epidemijo ignorira Nikaragva.

Vir: OxCGRT

Države ukrepe stopnjujejo z naraščanjem števila okuženih, a so pri tem različno odzivne
Kot je razvidno iz stopnje odzivnosti sprejemanja ukrepov posameznih držav, je večina držav ukrepe stopnjevala z naraščanjem števila okuženih, a se med seboj države razlikujejo po hitrosti sprejemanja ukrepov. Velika Britanija je na primer stroge ukrepe uvedla šele po tisoč potrjenih primerih okužb, medtem ko je Južna Koreja, ki se pogosto navaja kot primer dobre prakse, ukrepala prej.

Vir: OxCGRT

Indeks odzivnosti sestavljen iz točk trinajstih različnih kriterijev
Pri sestavljanju Indeksa odzivnosti s točkami ovrednotijo 13 različnih kriterijev, ki so zapiranje šol, zapiranje delovnih mest, prepoved javnih dogodkov, ustavitev javnega potniškega prevoza, kampanje javnega informiranja, restrikcije gibanja znotraj držav, omejevanje mednarodnih potovanj, fiskalni ukrepi, monetarni ukrepi, nujne investicije v zdravstveni sistem, investicije v razvoj cepiv, politika testiranja prebivalstva in sledenje kontaktom okuženih.

Rok Krajnc