fbpx

[Ekskluzivno] Tako so se “Šarčevi fantje” in mediji globoke države napajali s poročili Operativno komunikacijskih centrov Policije, vključno z vsemi osebnimi podatki, da bi lahko kompromitirali politične nasprotnike!

Foto: STA

Nekdanji predsednik vlade Marjan Šarec je ministru za notranje zadeve Alešu Hojsu med drugim očital, da bi moral vedeti za prekršek nekdanjega državnega sekretarja Franca Breznika, zato smo se na ministrstvo obrnili z vprašanji. Uvodoma so za spletni portal Nova24TV pojasnili, da naj bi skladno z zakonsko ureditvijo direktor policije po svoji oceni obveščal ministra o zadevah, ki bi lahko pomenile večji odziv javnosti, česar v navedenem primeru ni storil. Minister Hojs je sicer od Mladine prejel zahtevo za posredovanje vseh poročil Operativno komunikacijskih centrov iz obdobja, ko je bil ustavljen sekretar Breznik, česar zaradi varovanja osebnih podatkov ni mogel storiti, je pa razkril, da bi glede na številne indice ta tednik lahko imel v policijskih vrstah svojega dopisnika. Hojs je razkril še, da je prejšnji minister Boštjan Poklukar prejemal poročila Operativno komunikacijskih centrov v celoti, torej v neanonimizirani obliki!

Odstopljeni nekdanji predsednik vlade Marjan Šarec se v opoziciji ne znajde dobro in marsikdaj razkrije tudi kaj, kar bi sicer moral zadržati zase, še posebej, če gre za sporna ravnanja. Med drugim se je spravil tudi nad notranjega ministra Aleša Hojsa in dejal, da bi kot minister moral vedeti za prekršek, v katerem se je znašel nekdanji državni sekretar Franc Breznik. Z vprašanji smo se zato obrnili na ministrstvo za notranje zadeve in ministra Hojsa in ga najprej vprašali, če res drži, da je tovrstno obveščanje v pristojnosti ministra z notranje zadeve.

Hojs od Mladine prejel zahtevo za posredovanje vseh poročil OKC-jev iz obdobja, ko je bil ustavljen sekretar Breznik
Uvodoma so za spletni portal Nova24TV pojasnili, da naj bi skladno z zakonsko ureditvijo direktor policije obveščal ministra tudi o zadevah, ki bi lahko pomenile večji odziv javnosti, kar pa direktor policije opravi po lastni oceni: “Kot smo že večkrat pojasnili, me o dogodku (prekršku Breznika) direktor policije ni obvestil,” je odgovoril minister. Ko je v naslednjih dneh Hojs dobil zahtevo tednika Mladine, ki je zahtevala, naj jim posredujejo vsa poročila Operativno komunikacijskih centrov za obdobje, ko je bil ustavljen sekretar Breznik, česar jim zaradi varovanja osebnih podatkov seveda ni mogoče posredovati, je o taki zahtevi obvestil direktorja policije.

Foto: Facebook

Tednik Mladina ima očitno znotraj policijskih vrst svoje “dopisnike”
Direktor je Hojsu pojasnil, da teh zadev ni mogoče posredovati, razen če počrnimo vse, kar je za razkritje identitet lahko uporabljeno: “Ob tem mi je povedal, da je bil sam pred časom, ob napovedi notranjih menjav neizmerno presenečen, da je cca. 20 minut po tem, ko je napovedal neko zamenjavo, s strani istega tednika prišlo novinarsko vprašanje ali držijo informacije, da namerava izvesti tako menjavo.” Očitno ima torej tednik Mladina znotraj policijskih vrst svoje “dopisnike”.

Foto: STA

Poklukar prejemal poročila Operativno komunikacijskih centrov v neanonimizirani obliki
V nadaljevanju smo Hojsa vprašali tudi, če kot minister sploh prejema poročila komunikacijskega centra. “Ko se je javno oglasil nekdanji premier Marjan Šarec z izjavo, da mi ne verjamejo, da o dogodku nisem vedel nič, mi je ta njegov dvom vzbudil vprašanje, na podlagi česa bivši predsednik vlade meni, da bi jaz to moral vedeti?” se čudi Hojs, ki se sprašuje, ali mu je to povedal njegov notranji minister Boštjan Poklukar, ter če so bile procedure obveščanja pred njegovim prihodom drugačne.

Zato je Hojs naročil, da se preveri način obveščanja nekdanjega ministra in po pojasnilih je bil šokiran: “Policija me je namreč obvestila, da je nekdanji minister prejemal poročila OKC-jev v neanonimizirani obliki. Torej s polnimi imeni oseb, vrstami dogodkov, ki so se zgodili, skratka s celotno komunikacijo, ki jo sicer centri pošiljajo direktorju policije.”

Na Hojsovo izrecno vprašanje, kako to, da teh poročil ni dobival tudi on, ki jih, kot poudarja, sicer niti ne želi prejemati, mu je bilo sporočeno, da je bilo tako naročeno policiji in da pa je bilo z odločitvijo vrha policije z dne 12. marca 2020 spremenjen nabor prejemnikov teh poročil, kjer so iz adreme prejemnikov med drugimi izbrisali tudi ministra. Hojs je za spletni portal Nova24TV povedal še, da je bila naročena interna preverba v zvezi z dogajanjem.

Ko bodo znani rezultati preverbe, vas bomo z njimi tudi seznanili.

Rok Krajnc