Leto dni od izvolitve Šarca, za kar je popuščal kot Lenin

Marjan Šarec (Foto: epa)

Mineva eno leto, odkar je 55 poslancev za premierja izvolilo Marjana Šarca (LMŠ), čigar stranko je na volitvah poslancev slaba dva meseca prej volilo le 12,6 odstotka volivcev. V zgodovini države še noben premier ni bil izvoljen s tako nizkim rezultatom na volitvah. Da je oblast prevzel, je moral Šarec drugim strankam dati številne koncesije. Na zahtevo Levice se je odpovedal modernizaciji vojske z nakupom osemkolesnikov boxer. V Levici so odpoved javno zahtevali celo s sklicevanjem na Leninov način boja proti buržoaznim silam (Natu), češ da se sme financirati le proletarske milice.

Največ koristi od nove vlade je doslej imel javni sektor, kjer so dvigali plače in zaposlovali. Prvo leto Šarčevega vladanja ni bilo ekonomskih težav, ker se je že deseto leto nadaljevalo obdobje rasti v mednarodnem okolju in Sloveniji. A že dalj časa je slišati svarila, da se to lahko bliskovito obrne, kot se je konec leta 2008, ko je oblast prevzemal Borut Pahor. Prav ta teden so na možnost, da smo tik pred svetovno recesijo, opozarjali mediji v Nemčiji in v ZDA.

Kako se znebiti Tonina?
Dejansko je Šarec zavladal šele septembra, ko so bili izvoljeni še ministri. Boxerji pa niso bili edina koncesija za vladanje. Druga so bili, denimo, otroci. Premier je prekršil, da bi zadovoljil koalicijske partnerje, predvsem SD, SAB in Levico, sodbo ustavnega sodišča, da mora zagotoviti enako financiranje osnovnega šolanja otrok na OŠ Alojzija Šuštarja.

Šarec ni prvi, ki je oblast prevzel, čeprav mu s svojo stranko ni uspelo doseči relativne zmage na volitvah poslancev. Prvi je z drugega mesta oblast prevzel Janez Janša (SDS) po predčasnih volitvah leta 2011, ko je v DZ propadel predlog predsednika Danila Türka, da bi premier postal takrat z 28,51 odstotka relativni zmagovalec volitev predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković. A za Türkov predlog je glasovalo premalo poslancev.

Razlika, če primerjamo drugi Janšev prevzem oblasti in prvi Šarčev, je velika. Za Šarčevo LMŠ je lani glasovalo 112.250 volivcev (12,6 odstotka), za SDS pa leta 2011, ko je Janša prevzel oblast z drugega mesta, 288.719 volivcev ali 26,19 odstotka.

SDS je leta 2011 dosegla celo boljši rezultat kot lani, ko je s 24,92 odstotka relativno zmagala na volitvah. Dodatna razlika je, da po lanskih volitvah predsednik republike Borut Pahor ni predlagal mandatarja in v DZ predsednika niso zavrnili.

Od volitev do izvolitve novega šefa vlade pred letom pa je minilo rekordno število dni. V tem času je Šarec v koalicijo s strankami, ki so nam vladale že v prejšnjem mandatu, poskušal pridobiti NSi Mateja Tonina. To mu ni uspelo. Koliko časa so po volitvah v zgodovini države iskali šefa vlade in s koliko glasovi je bil premier izvoljen, kaže grafika:

Vir: Spletnicasopis.eu

Najhitreje je bil po volitvah leta 2004 za šefa vlade potrjen Janez Janša, največ glasov za izvolitev pa je doslej po volitvah leta 2000, ko je šel z LDS zadnjič na volitve, dosegel Janez Drnovšek.

Posebnost lanskega dogajanja je bila, da so hkrati z izvolitvijo Šarca novi oblastniki poskušali odstaviti dva meseca prej izvoljenega predsednika državnega zbora Mateja Tonina (NSi), a jim to (še) ni uspelo. Tonina so odstavljali, ker ni vstopil v Šarčevo koalicijo, namesto njega je morala pomagati Levica. Pozneje so se Tonina le znebili in za novega šefa DZ izvolili predsednika SD Dejana Židana.

Nadaljevanje stare vlade z novim šefom
Trditev, da so stranke, ki so odstavljale Tonina, šele prevzemale oblast po volitvah, je nekoliko netočna. Vse stranke, ki so sestavljale prejšnjo vlado, torej SMC (36), DeSUS (10) in SD (6), so oblast z izvolitvijo Marjana Šarca ohranile, čeprav sta SMC in DeSUS volitve dramatično izgubili. Iz skupaj 46 poslancev, torej večine vseh, sta zgrmeli na skupaj 15. Se je pa nekoliko okrepila SD. Iz šest na deset poslancev. Izgubljeno na volitvah so z leve nadomestili tako, da so v vlado ob stranki Marjana Šarca s 13 poslanci vključili še obe rezervi: SAB Alenke Bratušek (pet poslancev) in Levico Luke Mesca (devet poslancev).

Levico uradno razglašajo za opozicijskega koalicijskega partnerja, ki pa Šarcu zagotovi glasove vedno, ko bi bilo vladanje lahko ogroženo. Ko glasovi Levice niso pomembni, pa se ta stranka praviloma obnaša “opozicijsko”.

O takšni hibridni vlogi Levice je pet vladnih strank že dvakrat podpisalo celo poseben koalicijski dogovor. Podpora Levice za izvolitev Šarca pred letom za državo ni bila zastonj. Manjši del cene se je pokazal, ko se je za izvolitev Marjan Šarec moral takoj odpovedati nakupu osemkolesnikov boxer in s tem izpolnitvi zavez, ki jih je država dala zavezništvu Nato, da bo poskrbela za posodobitev precej razcapane in slabo financirane vojske. Levica je za izstop iz zavezništva Nato.

Cena Levice: Boxerji
Pred glasovanjem o tem, ali bo Šarec mandatar, se je zjutraj sestal odbor za zunanje zadeve, ki ga vodi Matjaž Nemec, in tam je poslanec Levice Miha Kordiš zahteval prekinitev odločanja o soglasju k projektu nakupa oklepnih vozil boxer za vojsko, s katerim se je, kot je opozoril takratni državni sekretar obrambnega ministrstva Miloš Bizjak, zelo mudilo, da bi lahko nadaljevali postopke za podpis pogodbo o nakupu do 28. oktobra lani. Pravočasni nakup 48 oklepnih vojaških vozil boxer za 306 milijonov evrov je visel na nitki. Kordiš je na seji povsem neprikrito zagrozil, da bodo Šarec in ministri padli v državnem zboru, če nakup oklepnih osemkolesnikov ne bo ustavljen. Tako je dejal: “Ob tem bi koalicijske poslance spomnil, morda se je, ne vem sicer kako, pozabilo, ampak čez uro in pol se nam začne seja DZ, na kateri bo glasovanje o mandatarju. Začnite malo preštevati glasove.”

Kordiš je opozoril še, da je kupovanje boxerjev kršitev dogovora vladnih strank z Levico o koalicijskem sodelovanju. Torej o podori za izvolitev Šarca in ministrov. O soglasju za nakup osemkolesnikov, ki mu je prejšnja vlada že dala zeleno luč, odbor po tem Kordiševem opozorilu ni glasoval. Šarec in novi obrambni minister Karl Erjavec (DeSUS) sta pozneje javno razglašala, da sta projekt kupovanja osemkolesnikov “zamrznila”. Vlada je februarja letos nakupovanje tudi čisto uradno zamrznila.

Nakupu so se, skratka, odrekli.

Državo so nam voditelji s tem dolgoročno osramotili, propadli so namreč načrti o vsaj minimalnem opremljanju vojske, da naša vojska ne bodo le slabo opremljeni razcapanci. Pri denarju in vložkih v opremo vojske smo povsem na repu članic Nata. Do leta 2022 bi država morala imeti eno, do leta 2025 pa dve srednji bataljonski skupini, da ne bi bila vojska v sramoto resni državi in zavezništvu, v katerem smo. Precej verjetno se nič od tega ne bo zgodilo.

Že na začetku Šarčeve vlade so propadli načrti o vsaj minimalnem opremljanju vojske, da naša vojska ne bodo le slabo opremljeni razcapanci. (Foto: STA)

Kordiš je to ravnanje Šarčeve vlade na odboru, ki ni prižgal zelene luči za opremljanje po standardih Nata, pred izvolitvijo šefa vlade Šarca pojasnil s takšnim podukom iz zgodovine komunističnih revolucij: “Nismo za buržoazno milico, temveč samo za proletarsko, zato niti enega groša in niti enega človeka niti za regularno vojsko niti za buržoazno milico. To je Vladimir Iljič Uljanov, poznate ga pod vzdevkom Lenin. In jaz se pod njegove besede s polnim srcem podpišem, ker je imel prav takrat in je bila ta izjava aktualna z začetkom 20. stoletja, enako, kot je aktualna z začetkom 21. stoletja – denar za blaginjo, ne pa za orožje, to bi moralo biti naše politično vodilo.”

Nova koalicija je v prvem letu res najbolj zaslovela po denarju za blaginjo, denimo po povišanju plač in dodatnih zaposlitvah v javnem sektorju – kar je sprožilo podražitve -, višjih nadomestilih za brezposelnost in sicer višjih socialnih pravicah, postopnem višanju minimalnih plač, znižanju obdavčitve regresov … Načrtujejo pa še povišanje odmere pokojnin, ukinitev dodatnega zdravstvenega zavarovanja …

Prvo leto vladanja Marjana Šarca je zaznamovalo tudi vse večje število migrantov, ki na različne načine prihajajo čez mejo iz Hrvaške, ki je oblast ne nadzoruje.

Na posnetku je Marjan Šarec, ko po izvolitvi podpisuje prisego, da bo spoštoval ustavni red:

Predsednik LMŠ Marjan Šarec ob podpisu prisege. (Foto: DZ/Borut Peršolja)

Peter Jančič / Spletnicasopis.eu

 • Franjo Trojner

  Zdrav razum je državljanom Slovenije, ki vsi vzhičeni ploskajo predsedniku leve vlade Šarcu očitno padel v sekret. Predsednik leve vlade Šarec in njegova leva vlada do dandanes ni sprejela niti ene samcate nujno potrebne reforme! Je pa popustila sindikatom javnega sektorja in javnemu sektorju ( razen vojakov ) občutno dvignila plače, kar je v Sloveniji očitno dovolj, da te vse opravljene/naročene ankete izstrelijo direktno v nebo.
  Ankete pravijo, da je Šarec najbolj priljubljen politik v državi, njegovo levo vlado pa podpira skoraj polovica državljanov. Ma to je neverjetno! Narod in ankete imajo Šarca in njegovo levo vlado očitno rade in to kljub dejstvu :
  – da se je na oblast povzpel nečastno in mimo volje volilcev izražene na volitvah
  – da z vsako izgovorjeno besedo še bolj razdvaja že itak razklan narod
  – da ZAVESTNO krši veljavno USTAVO
  – da je zaradi afer odstopila že skoraj polovica ministrc in ministrov njegove leve vlade samo minister za obrambo Rjavec še ne, pa bi že zdavnaj moral in minister Pokljukar in ministrca Katičeva tudi
  – da nam nabija vedno nove in višje davke
  – da v prav vseh sosednjih državah vidi same sovražnike
  – da na naši južni meji vlada totalni kaos, ilegalni migranti neovirani korakajo v državo, kot po tekočem traku
  – da v EU nimamo nobenih prijateljev, kar pomeni, da je arbitražo določena razmejitev med državo Slovenijo in Hrvaško samo brezvezn cetlc brez vsake prave teže
  – da je crknila pravna država
  – da je etika in morala izginila iz države
  – da nas je znova zapufal
  – da krši in je zaobšel fiskalno pravilo
  – da je prenapihnjen proračun luknjast in ga brez rebslansa na rebalans ne bo možno izpeljati
  – da ni znanjšal čakalne vrste v zdravstvu
  – da je SV še vedno gola in bosa in v vojni ni zmožna odbraniti države
  – da je sodstvo močno zabredlo, na kar glasno opozarjajo sami sodniki.
  – da nezadovoljni izobraženi mladi množično zapuščajo državo
  – da so penzije in plače vsaj enkrat manjše, kot so v Avstriji, cene pa enake ali celo višje
  – da med nami živi 400 000 revnih državljanov za katere ne naredi nič
  – da pod njegovo, Šarčevo vladavino komunisti vseh sort močno dvigujejo glave
  – da so simboli že razpadle komumistične Titove drżave in njene agresorske voske JLA vseprisotni
  – da se oblastno onemogoča svoboda govora in mišlenja
  – da njegovi nesposobni, a zvesti kadri brezsramno zasedajo pomembna mesta v državi
  – da dopušča agresivna stališča do vernih in RKC

  • dob

   Definicija “zdravega razuma” ta trenutek v Sloveniji:

   Dihaj tiho in počasi, skoraj neslišno, kot da si zasut v opuščenem rudniškem rovu. Čim manj se premikaj in čakaj. Na kaj?
   Na tisto, kar prej pride: smrt ali osvoboditev.
   Eno in drugo pride samo od sebe. Ti ne stori nič!

   To je Slovenija.

   • Franjo Trojner

    Žal je res tako! Otopeli smo. Pri večini moških se je izgubil čut za pravičnost in moralnost. Upornikov je vsak dan manjn in tudi možatost je postala hiba maminih sinčkov, ki ne zmorejo prevzeti odgovornosti na svoja ramena, zaradi česar so moškinje zavladale v sodobni družbi.
    A mislite, da nam kaj dajejo v hrano??? Morda kaj spuščajo v zrak??? Stanje v družbi je ja vsak dan bolj nenormalno.

    • dob

     Kaj bi dal, da bi tole debato lahko nadaljevali, dokler vsaj delno ne razgrnemo njene pomembnosti za vse nas:

     (in zdaj bom ponovil, kar si zgoraj rekel) ” Pri večini moških se je izgubil čut za pravičnost in moralnost. Upornikov je vsak dan manjn in tudi možatost je postala hiba maminih sinčkov, ki ne zmorejo prevzeti odgovornosti na svoja ramena, zaradi česar so moškinje zavladale v sodobni družbi.
     A mislite, da nam kaj dajejo v hrano??? Morda kaj spuščajo v zrak??? Stanje v družbi je ja vsak dan bolj nenormalno.”

     Torej, ta histerija…. (kajti to JE Histerija!!!!) obvladuje človeštvo, obvladuje ves planet! Vse to poteka MIMO zavesti, mi pa reagiramo naučeno (ne nagonsko!), tako kot so nas na to pripravili, da bomo reagirali. Šola, država, ideologija, religija, starši….. vse to je bila predpriprava na množični samomor. Ukinitev imunskega sistema Organizma, ki je človek, družina, narod…. človeštvo!

     Ponavljam: reagiramo predvidljivo, glede na dajalca ukazov. Predvidljivo za tiste, ki so nas trenirali, da smo zdaj takšni! Oni so to hoteli.

     Na žalost ne vidim nikjer člankov o tem, da človeštvo v stiski in da reagira HISTERIČNO. Da je popolnoma nesposobno – k sebi in vase – sprejeti človeško Zgodovino (v dobrem in slabem!), jo razumeti, jo ponotranjiti, z njo živeti kot s svojo Zgodovino! Ne tujo in nam neznano, zlagano, idealizirano, mistificirano… in nepotrebno!

     Tako zdaj pridemo do tega, da nek švedski profesor ob požigu Notre-Dame vzhičeno izjavi: KONČNO!!
     Levičarski ikonoklast ki bi zažgal človeško zgodovino, ker mu predstavlja nekaj sramotnega (kolonizacija, holokavst, krščanstvo, rasno razlikovanje….), in bi zato zbrisal spole, ukinil starše, uničil pojem naroda, družine, skupnosti ki drži skupaj, zapovedal enakost…

     Ukinil bi Zgodovino!
     Z njo pojem človeštva.

     Jaz pa ne. Jaz bi jo objel, ji povedal, da ni več sama, da bomo vse poštimali, nič se ne boj bi ji rekel…. jo tesno objel (v meni bi jo objel!), in ji rekel: ne boš več sama, ker sem zdaj jaz tukaj….in bi bila moja.
     MOJA!

     In kar je moje, se ne zažiga, se ne pobija, se ne maltretira, se ne iztreblja, se ne uničuje, se ne zasramuje, brca in ponižuje! Ker ne dovolim.
     Za svoje jaz skrbim. Najprej za svoje. Potem še za druge – ampak najprej za svoje!

 • VERZIFIKATOR

  Marjanca Kamnikar

  BITI MATEMATIK NI ZABAVA

  Biti matematik ni zabava,
  mislila je, rekla ni Marjana,
  stvar je namreč silno zamotana,
  da enačba se izide prava.

  V zdravstvu če zgolj rdeče so številke,
  le kako jih spraviti na nulo,
  je, kot bi saniral gnojno bulo
  z znanjem in metodami snažilke.

  Vojsko le kako boš, fant, nahranil,
  če pa minus se na minus sklada,
  ve Marjanca, dobro to obvlada,
  pol armade boš, se ve, odstranil.

  Šolo s čim boš vzdrževal zasebno?
  Da na ničlo primanjkljaj se spravi,
  šine tak načrt Marjanci pravi:
  firmo si ustanovi pogrebno.

  In ko znajde se v ekonomiji,
  kjer obstanka skoraj ni nad ničlo,
  kjer je vse še bolj kot nula pičlo,
  je rešitev dana v mimikriji.

  Biti matematik ni zabava,
  toda ničlo vedno se doseže,
  ničelno Marjana se odreže,
  saj je sama nula čisto prava.

 • učko

  Jah, Šaro zna, ni kej. Mal mu je še Kučan pomagal, pa je najbolj priljubljeni premier vseh časov. Njegova podpora mu vztrajno raste. Vi drugi premieri so imeli na začetku boljšo priljubljenost kot pa v nadaljevanju. To so dejstva.

 • bubamara

  Politik, ki nič ne obljublja in ima 120% podporo. Only in Butale.

  • Anton

   120%?????, še en dokaz da levičarji (beri: levaki) ne poznajo niti osnov matematike ups računstva, matematika se začne šele pri infinitezimalnem računu, sam to je za levičarje že znanstvena fantastika, projekt za naslednje tisočletje

   sarkazem press

   • antimur

    Kot pravi stari štos. V razredu, kjer so bili večina nasledniki kučanistične bande, so pisali test iz matematike. Po opravljenem in pregledanem testu, se je učitelj zgrozil in dejal: “Tako ste slabi, da vas 80% ni opravilo testa. Pa mu je mali kučanistek dejal:”Ha, ha, ha, nas sploh ni toliko.”

 • Anut

  Meni je pa všeč, da janšek ne bo nikoli premier. Nihče noče imeti z njim opravka.

  • antimur

   Z Janšo in domoljubno SDS, nočejo imeti opravka idioti kot si ti in ostali podrepniki izdajalca in zločinca Kučana, kajti gnoj pač podpira gnoj.

 • karpelec

  Ob zaprisegi je mrtev pogled, kot je mrtvo vse njegovo delo do sedaj, pa če ga gledam spredaj, zadaj odzgoraj ali spodaj zmeraj vidim enako, pa tudi, če gledam nanj z novimi vzorčnimi očali.

 • antimur

  Tako kot je ta kučanistični omejeni in hudobni Šarec prišel na oblast brez podpore državljanov, tako je potem tudi sam nastavljal ministre in ostalo državno upravo. Erjavec, minister, ne vem po kakšnem ključu, prav tako Bratušca, ki smo jih državljani odvrgli kot usrane gate, ter vso njegovo razmajano koalicijo. Ljudje spreglejte že enkrat (mislim na vsaj malo normalne levake, ne na kučaniste in ostale leve fašiste, ki si ne zaslužijo imena ljudje), to so samo zahrbtne spletke zločinca in izdajalca Kučana in njegove bande, kako Slovencem odvzeti domovino in indentiteto. Upam, da je tudi med levaki kakšen domoljub, komentar je namenjen prav tem.

 • Vera

  Ni vreden komentarja .

 • Morala

  Ni vredno komentarja, ampak mene res zanima odkod temu takšna podpora?! Od kod so ti volilci-je to avtohtono prebivalstvo, so priseljenci z slov. državljanstvom ?

 • Janez Kepic-Kern

  PONAVLJAM
  Znani kralj
  iz starega veka
  DAVID
  je bil splošno priznano – pogumen in pameten.
  TUDI “BOG” GA JE POTRDIL – KOT PRIMERNEGA – ZA VLADARJA.
  Mnogi – takih vrlin – verjetno – nimajo ?
  Kaj
  torej delajo – v bližini – “OBLASTI” ? L.R. JANZ KEPIC-KERN KOMENDA
  P.S.
  DAVIDOV PSALM
  V
  UMETELNI IZVEDBI
  BATTISTE ACQUAVIVE – S KORZIKE

 • xtc

  To se zgodi če narod dopusti ,da mu zavlada Šipec in eden tak Šipec je bil začetnik poloma SLO z mafijsko komunistično LDS.
  Sicerpa takole ,svetivna kriza in huda je v bistvu rešitev za večino držav ,da se bodo otresle,komunizmov,socializmov,anarhizmov in multikultarstva,ker niti za lastne ne bo in kriza je edina stvar,ki bo tudi dokončno razmontirala Kučan & Co kompanijo,obe prejšnji sta jih ustavili in oslabili a ne dotolkli no ta jih bo stolkla-preprosto,ker nebo denarja za vse njihove rentarje,kaj šele socialo in ostalo-to pa je tudi njih konec.

 • Janez Kepic-Kern

  ŠALA

  NASLEDNJI SHOD BO NA – H A L O Z A H !
  Shod
  šakalov-kojotov – ali kaj že so – s HALOZ – bo to.
  So
  haloški šakali ali kojoti ugotovili, da se je HALOŠKI F. TUNEK -PREVEČ ZREDIL.
  Pa
  se bodo zgleda – NA SHODU NA HALOZAH
  šakali- kojoti dogovorili – se zdi,
  ZA KOLIKO BODO OBGRIZLJALI – F. TUNKA
  da
  BO BOLJ NORMAlL IN ŠLANK,
  ne pa kot en okrogel ČEBER MESA IN ŠPEHA- kot ena prleška – “TUNKA”
  Zdi se,
  da se s tem, da ga haloški KOJOTI-ŠAKALI – OBRGRIZLJAJO
  se zdi,
  se haloški ex DON JUAN- F. TUNEK – se zdi – KAR STRINJA.
  Zdi se,
  DA BI BIL SPET RAD – F. TUNEK – DON JUAN iz Haloz?. L.R. JANEZ K. KERN KOMENDA
  P.S.
  KONEC ŠALE

 • Ros

  Marjan Šarec si, to poletje, za svoje dobro opravljeno delo zasluži dodatek: garje (Sarcoptes scabiei) za vso njegovo družino. Ker, saj veste, je prav, da imamo vsi enake možnosti in privilegije.