Leto po parlamentarnih volitvah je jasno: Ob manj ugodnih razmerah v gospodarstvu in ob zaostrovanju problemov z migracijami se lahko zgodi tudi padec vlade

Marjan Šarec (Foto: STA)

Mineva leto dni od parlamentarnih volitev, na katerih je s 24,92 odstotka glasov gladko zmagala stranka SDS, manjšinsko vlado pa je več kot tri mesece pozneje kljub temu sestavil Marjan Šarec, predsednik LMŠ, ki je na volitvah prejela le borih 12,60 odstotka glasov. V zadnjem letu je tako na čelu Slovenije tako imenovana “antijanša” koalicija, v kateri so poleg LMŠ tudi SD, SMC, SAB in DeSUS. Politični analitik Matevž Tomšič meni, da Šarčeva vlada konkretnejšega programa ni imela niti tedaj, ko je nastala, niti ga nima danes, zaradi česar sta njena usmeritev in obstoj pod vprašajem. Ni izključil niti predčasnih volitev, saj se ob manj ugodnih razmerah v gospodarstvu in ob zaostrovanju problemov z migracijami lahko zgodi padec vlade.

Mineva leto dni od parlamentarnih volitev, na katerih je s 24,92 odstotka glasov gladko zmagala stranka SDS, vlado pa je več kot tri mesece pozneje uspelo sestaviti Marjanu Šarcu, predsedniku LMŠ, ki je na volitvah prejela le borih 12,60 odstotka glasov. V zadnjem letu je tako na čelu Slovenije manjšinska vlada, ki pa to dejansko ni, saj ima pri vseh ključnih vprašanjih podporo nadkoalicijske Levice.

Šarčev odziv
Leto po parlamentarnih volitvah se je oglasil tudi Šarec. V odzivu na svojem Facebook profilu je med drugim zapisal, da ocene delovanja vlade prepušča analitikom, komentatorjem ter državljankam in državljanom. Ob tem je spomnil na nedavne volitve v Evropski parlament ter zatrdil, da je bila odločitev o samostojni listi LMŠ pravilna. V zvezi s tem je zapisal: “Naj se sliši še tako sebično, a za nas je pomembno, da smo preverili, koliko zaupanja uživamo med ljudmi. Zlasti zaradi vseh možnih špekulacij in ugibanj ter pametovanj.”

Mineva leto dni od parlamentarnih volitev. Nismo zmagali, vendar smo 13.septembra po treh mesecih napornih pogajanj…

Gepostet von Marjan Šarec am Sonntag, 2. Juni 2019

Gre za “antijanša” koalicijo
O prvem letu delovanja Šarčeve vlade smo se pogovarjali s političnim analitikom dr. Matevžem Tomšičem, ki poudarja, da je to, “kar se je sestavilo po volitvah po kar nekaj mesecih raznih pogovorov in pogajanj, dejansko neka antikoalicija. Gre za ‘antijanša’ koalicijo. Koalicijskim partnerjem, ki so se povezali v Šarčevo vlado, je skupno predvsem to, da ne želijo, da pride na oblast Janez Janša, medtem ko nekega pozitivnega programa ta koalicija in s tem ta vlada seveda ni imela niti tedaj, ko je nastala, niti ga nima danes“.

Težnja po popolni podreditvi šolstva in znanosti največji problem
Po Tomšičevem mnenju je vsebinska usmeritev Šarčeve vlade težko določljiva. Edino, kar je gotovo, je, da je vlada od vsega začetka delila nekakšne povolilne bonbončke: “Povečala je plače eni kategoriji pa drugi kategoriji pa tretji kategoriji. Skratka, šlo je za kupovanje politične podpore, medtem ko nekih resnih sistemskih ukrepov ni bilo.” Tomšič največji problem vlade vidi v podreditvi številnih področij popolni državni oblasti: “Lahko rečemo, da ta vlada vsaj na nekaterih področjih dejansko izvaja popolno etatizacijo. Na področju šolstva in znanosti je to še posebej izrazito. Vemo, da nočejo upoštevati razsodbe ustavnega sodišča glede financiranja zasebnih osnovnih šol. Pripravlja se tudi zakonodaja na področju znanosti, raziskovanja in visokega šolstva, s katero se skuša zasebne organizacije tako rekoč izločiti, jim onemogočiti delovanje. To je edino, kar vsebinsko počne ta vlada.”

Matevž Tomšič (Foto: Nova24TV)

Prihodnost vlade negotova
Prihodnost politični analitik Tomšič vidi kot negotovo, lahko se zgodi marsikaj. Po njegovem obstajajo možnosti, da vlada ostane do konca mandata, možno pa je tudi, da razpade, v povezavi s tem, kaj se bo z vlado zgodilo v prihodnje. Ob tem dodaja, da stabilnega ali učinkovitega delovanja vlade ne moremo pričakovati: “Ta vlada je šibka, kar mnogim centrom moči iz zakulisja ustreza. Gre za vlado, ki je pravzaprav instrument raznoraznih lobijev.” Tomšič opozarja tudi na pomen zunanjih okoliščin pri nadaljnjem obstoju vlade: “Če stvari postanejo manj ugodne v ekonomskem smislu ali pa se zaostrijo problemi v povezavi z migracijami, potem lahko ta vlada zelo hitro razpade.”

Odločitev LMŠ, da gre na evropske volitve sama, se je izkazala za pravilno
Odločitev, da se je LMŠ na evropske volitve podala sama, Tomšič ocenjuje kot pravilno: “Glede na to, kakšni so bili rezultati ostalih strank, ki jih sicer označujejo za sredinske, čeprav to zares niso, recimo stranki SMC in SAB, potem lahko rečemo, da je bila ta odločitev primerna. Stranka LMŠ je namreč sama dobila dva evropska poslanca, medtem ko skupaj s temi strankami zagotovo ne bi dobila več poslancev. Ne vemo sicer, ali je bil to nek tehten premislek ali je šlo bolj za kaj drugega, na primer osebni narcisizem. Kakorkoli, zanje se je to izteklo dosti v redu.”

M. D.

 • Steiermarkt

  Padec vlade, mokre sanje Jansistov.
  Dream on…

  • antimur

   Bo še kaj drugega padalo razen vlade, v to bodi prepričan.

   • Aries Leo

    Kaj pa?Janšisti na realna tla?

  • pajot

   idiotik.

  • stajerc5

   Ce nisi ravno v vecerni osnovni soli, potem verjetno ves, kdo je rekel: I have a Dream…, in kako je koncal!?

   • lili pili

    Nas domac pa pravi sanja svinja o koruzi,….

    • stajerc5

     Zelo tezka debata, verjetno bom moral narediti se vsaj en kurs v Kumrofcu ali si kupiti diplomo pri vratarju FDV-ja, da te bom razumel!

     • lili pili

      Glej pred kratkim je fdv koncal mladi mahnic, on ti lahko vse pojasni..

     • stajerc5

      Sva se pravkar razsla po piveku, se prej sva pa Cmerovo slino zadrzala, da se ni vrgel v tisto kloako od Ljubljanice, po odstopu iz ZK SMC!

     • lili pili

      Kaj pa ck sds, so se sami komunisti noter…

     • stajerc5

      Seveda, sami taksni, ki so vas infiltrirali od znotraj. Drugace se vedeli ne bi, kaksni ste.

 • Povprečen Državljan

  Predčasne volitve ne bi bile nič slabega.Zmagovalci bi verjetno spet bili poraženci, koalicija LMŠ,SD in NSI pa bi sestavila vlado.

  • pajot

   ….Kako je lepo biti glup,
   Kako je lepo biti glup,
   stoka ume da nervira,
   gutaj sta ti se servira,
   kako je lepo biti glup.
   Kako je lepo biti glup,
   Kako je lepo biti glup,
   bolje mozak sakrivati,
   pa cutati i plivati,
   kako je lepo biti glup.

   Riblja čorba,he,he,he…

 • lokec

  Le naj bodo ugodne gospodarske razmere, ki gredo v plus nas vseh. Čeprav nisem pristaš Šarca pa naj bo še naprej, če gospodarstvu laufa.

  • stajerc5

   A bejz no, dokler laufa se zapravlja, ko pa ne sepa krediti jemljejo, a ne? Sorry, tudi sedaj, ko laufa jih jemljemo vsaki drugi teden…

 • Common Sense

  Nobenih predčasnih volitev ne bo. Situacija je naravnost idealna za vladanje. Vse male strančice bodo naredile vse, da Šarec vlada še naprej (ker vedo, da bi ob novih volitvah izginile, govorim o SMC, SAB, Desus). Enako jim Šarec vrača uslugo in bo pokrival še tako velike njihove lumparije (kot bo pokril Korla). Zakaj? Ja, iz istega razloga! Male strančice mu omogočajo vladanje! Potem pa je tu še Levica, ki ji tudi ni v interesu, da razpade vlada. Zakaj? Ker ravno zaradi te unikatne strukture verjetno ne bo več nobene vlade, ki imela tako dobro namazano rit*no luknjo. Vsi happy, vsi zadovoljni. Vlada torej NE bo padla do 2022. Bi pa bil vesel, če bi se motil:)

  • Peter

   Mislim, da se prav nič ne motiš….

   • Common Sense

    Jaz pa sem mislil, da mi bo kdo razložil, zakaj se motim. Bi bil bolj vesel.

    • Stric iz ozadja

     Vsaj Desus sigurno ni odpisan. Na volitvah v evropski parlament je dobil skoraj 6%, prag za DZ je pa zgolj 4% (in dobis 4 poslance, ce zgolj presezes prag, za razliko od evropskih volitev). Ne podcenjuj moci upokojencev, ki so spravili Desus in SAB na zadnjih volitvah v DZ. Tako da bo vsaj tista, ki si bo pridobila vec upokojencev prisla v parlament. Tudi ce Korla ta afera unici, bo njegove glasove pac prevzela SAB.

     • Common Sense

      Ja, imaš prav. Pravzaprav bo SMC-jeve glasove verjetno delno posrkala LMŠ, delno pa SAB. Tudi Desus zna obstati, odvisno od tega kako globoko bo Korlu v zelje hodila šivilja Lenčica. Kar pomeni, da če se nič ne spremeni (vsi ostanejo strogo anti-Janša), tudi po morebitnih predčasnih volitvah pravzaprav nič ne bo drugače. Se motim?

     • stajerc5

      Ker Nova24 zamuja kot nasa zeleznica- ali vlaki, kakor hocete, se dogajajo v Nemciji zelo tezke politicne stvari. Pre”c”ednica SDP je odstopila iz vsega politicnega gibanja, njen namestnik noce prevzeti, vse ostale stranke pa govorijo o novih volitvah, kjer bo seveda teta Merkel se vedno glavna, ker bi vodila tudi manjsinsko vlado. Kaj to pomeni, pa cutimo na lastni kozi!
      Kaj bomo pa obcutili po vsem kaosu v slovenskem gospodarstvu, si pa lahko tudi predstavljamo, saj ze sedaj Nemcija mocno kaslja.
      Zelo kmalu bomo dobili v gospodarstvu nemsko pljucnico. No, potem bo pa tudi “nasa” vlada zrela za odstrel,prej ne!

     • lili pili

      In kdo jo bo nasledil, v nemciji ne bo vec gele da bi podpirala jajota…

     • stajerc5

      Ah, ti revcek, v Nemciji razpada vlada vsako preteceno uro, ti pa se kar sanjas o Merklci. Do Bozica bodo nove volitve, kar ze danes vsi povedo, levi ali desni. In, sedaj se pripravi na FDV v vladi, pa da “brale” potem vidimo, kaksna muzika bo zaigrala po “dojceland”(sivilja original)!

     • lili pili

      Levo zelena

     • stajerc5

      Poglej si malo porocila od “drzavne TV” ARD, ZDF, in bos videl, da ze danes vedo, da rabijo tretjega… in to bo(ce ne celo drugi po procentih) AfD. Sedaj pa razmisljaj naprej in glej nemsko TV.

     • lili pili

      Vse je mozno nemskih tv je veliko…

     • stajerc5

      ARD in ZDF so kot “nasi” Hanzi in Poop…

     • lili pili

      Ne povsem logicno, vija vaja jajo vun….

  • anzek

   Jaz pa vseeno mislim, da si se zmotil v enem detajlu in sicer, moja napoved: Korl bo odletel, nadomestil ga bo Šoltes. Glede strančic, pa imaš verjetno prav, žal.

   Še prošnja onemu zgoraj: Kučanove globoke države reši nas o gospod.

   • Franc Šink

    Tudi ti se zmotil.Moral bi napisati Kardeljeva linija. Saj veš tisto o jabolku in drevesu.

    • anzek

     Ja, drži.

  • VERZIFIKATOR

   Sosed Šarič

   NEPRIČAKOVANJA

   Polna luna, naokoli leto,
   kar naš pes čuvaj prišel je v hišo,
   skozi zadnja vrata, skozi nišo,
   kot bilo soglasno je sprejeto.

   Hišo váruje naj pred sosedom,
   pred edinim skupnim nam sovragom,
   so sklenili, pred domačim pragom
   naj pa ne pometa z lastnim zgledom.

   Drugih ni pričakovanj od njega,
   kot da z repom miga, v kot da škili,
   da se psiček vsem domačim smili,
   sprejmejo z napakami ga vsega.

   Tudi ko vsiljivec v hišo silil
   bo čez plot, čez mejo bo domačo,
   naj ne laja, saj dobil bo kračo,
   če bo le kot prej naravnost škilil.

   Bo podpora psičku trdna dosti,
   če tako se redno bo obnašal,
   brez pričakovanj če stran odnašal
   bo težave, pasjih poln radosti.

   Če obnašal se bo kot kak mucek,
   Izogibal s tem se pasje vloge,
   bo še nekaj časa brez nadloge
   po dvorišču tekal Šaro, cucek.

   Če pa nam dvorišče osvojili
   tuji bodo spet nepridipravi,
   cucka naglo v stran lahko se spravi,
   saj zastonj smo vendar ga dobili.

 • freedomfighter

  Hahah spet kaksen naslov hahah…manj ugodne ekonomske razmere in problemi z migracijami lahko zrusijo vsako vlado…napisano pa kot da je to nekaj posebnega

 • antimur

  Ne da ta gansterska kučanistična vlada lahko pade, mora pasti, v nasprotnem je s Slovenijo in Slovenci konec.

  • tomnidari

   Ja! In zgodovinsko so nas združili fašistI, nacisti in JNA. Morda nas invazija migrantov zopet združi, vendar moramo pazit, da zopet ne nasedemo nekakšni OF.2.

  • lili pili

   A dej no, to poslusamo ze zadnjih 11 let…

 • RATATA

  https://www.youtube.com/watch?v=ARwPgk0EHQM
  Srpski seljak protiv americkog kauboja

 • wert

  Če bi za SDS-SLS tako navijali vsi levi mediji, kot so za LMŠ, bi ta skupina dobila sama vseh 8 poslancev in ne le 2, kot je to dobila LMŠ. Na SDS-SLS, so veš predvolilni čas samo pljuvali – celo Reporter in DOM, sta si dala duška.
  Takle mamo pr nas.

 • Boco

  Pred predčasnismi volitvami ima desnica domačo nalogo. Strnit mora vrste in nastopit kot enoten blok. EU volitve so pokazale, da so zelo neuglašeni, razštimani kot se temu reče po slovensko. Cilj bi moral biti, da desne stranke poberejo več kot 50%. Dokler nimajo jasno razdelano kako to doseči nima smisla iti na predčasne volitve, ker jih bodo levali spet žejne peljalo preko vode.

  • tomnidari

   Načeloma se strinjam, ampak, na levi se že zdaj rišeta dva bloka. Za jih premagat en blok na desni ne bo dovolj, še dva vprašanje. Obrni kakor hočeš, močne desne vlade ne bo, bi pa lahko dobili desno vlado z enim levim satelitom. Kaj ta satelit za desnico pomeni, pa je Janša že nekajkrat izkusil v svojo škodo.

 • sodnikisozločinci

  Šarec bo padel, ko se bo tamalmu tavelk dvignu.

 • Janez Kepic-Kern

  OKREPITI JE TREBA T.I. “POMLADNO STRAN”.
  Z
  VEČ OK STRANKAMI IN Z VEČJIM ŠTEVILOM VOLILCEV.
  DOKLER
  BO TAKO MALO LJUDI VOLILO – “POMLADNIKE”,
  NE
  BO NIČ BOLJŠE : “POMLADNIKI” BODO VEDNO – PREGLASOVALI ! L.R. JANEZ K. KERN KOMENDA

 • Anton

  bebo na sliki, pa še povn samega sebe, za kozlat, bruh

  sarkazem press

 • xtc

  Če stisne kriza,se bo tale xarchijev kurnik razsul kot kurnik požrt od termitov-truplo životai le še ob kučanovi izdatni pomoči.

 • tohuvabohu

  Ograjenšek: “Ocene prepuščam analitikom, komentatorjem, ne nazadnje pa vam, državljankam in državljanom.”
  Na analitičarke in komentatorke je pozabil? Politična kultura pa taka …

 • Janez Kepic-Kern

  SDS
  NAJ PAZI,
  KAKO SE PODELJUJEJO – LETOS – DRŽAVLJANSTVA – NESLOVENCEM.
  DA
  NE BO PRIHAJALO
  – DO MNOŽIČNIH – PODELJEVANJ ! Na – TIH – PRED JAVNOSTJO – SKRIT – NAČIN !
  Jaz
  Janez Kepic-Kern
  sem bil v ex TITO YU – TUDI NA MEJI. – V JLA !
  Ja?
  ENOSTAVNO JE BILO: JNA vojaki, graničarji – so bili
  NONSTOP
  NA MEJI – S PRAVIM OROŽJEM IN S PRAVIMI NABOJI.
  NOBEDEN SLOVENEC ALI ITALIJAN – NITI SLUČAJNO NI ŠEL “KAR TAKO” ČEZ MEJO.
  NI
  SE STRELJALO !
  VSI SO VEDELI, DA JE NEVARNO
  PA
  NI NIHČE NITI POIZKUŠAL ITI – “KAR TAKO” – ČEZ MEJO. L-R. JANEZ K. KERN KOMENDA

 • Waltter

  Nekako se nobene napovedi nikoli ne uresnicijo o predcasnih volitvah, ker enostavno za to ni in ne bo nobenih pogojev pa naj se zgodi karkoli bodo vztrajali do konca s programom ali brez in z tezo da se je potrebno vsem in povsod mascevati najbolj pa slovencem in tudi podjetnikom.
  Dokler je v zraku se daven na nepremicnine se ni za bati da ne bi po hitrem postopku zvlekli denarja iz stalno bolj ubobozanega prebivalstva.
  Tista floskula o 60 miljardah slovneksega drzavnega denarja ki naj bi izpuhtele pri raznih tajkunih je pa tako za lase povlecena in sluzi samo za volitve zdaj na eni strani zdaj na drugi strani.
  Edino dejstvo je da razni nakupi ki so jih povzrocili tajkuni je idelana kraja denarja iz enga v drugi zep v vsaki taki transakciji pa je drzava kupnine lepo pohapsala in porabila, ne glede kaj se je pol naprej dogajalo. Torej denar iz bank je v prvi vrsti porabila drzava, ki pa bi morala ob sanacijah bank premozenje prevzeti nazaj ne pa ga prodati pod ceno. Lep primer je Aerodrom Maribor, kjer je bil prodan za cca 2 mio eur ob investiciji v posodobitev skoraj 23 mio eur, pa ne samo to idioti so prodali se dovozne poti. Sedaj bi pa neko podjetje od drzave zahtevalo 20 mio eur za odkup? Zakaj le? Kaj ima drzava sploh z letalischem, ce je lastnik kitajska druzba? Lepo prevetrit pogodbo in stisnit lastnika da izplni obljube o investicijah ce ne lepo odvzet pa adijo enako z adrio , kaj bi naj drzava vlagala sedaj v privatno tujo druzbo? Enako kot v Revoz v novem mestu kjer vsako leto dobijo toliko od drzave da bi celotna skupina ljudi ki delajo v revozu lahko dobila 1000 eur prejemkov mesecno do konca zivljenja, torej na eni strani spraznis proracun zato da se ti vrne 10-20% vlozenega v obliki prispevkov.
  Pa isto ti je Magna z obljubo nikoli v prihodnosti izpolnjenih 400 delvnih mest kvecjemu 100 pa se to je vprasanje in vlozek pa je ogromen, zopet bi lahko do smrti davali vsem morebitnim zaposlenim denarno pomoc.
  Vsak projekt ki se ga lotijo eni ali drugi skripa in predvsem oskoduje davkoplacevalce, tisti podjetniki ki pa hocejo nekaj naredit pa so napadeni z vseh strani tako od parazitov in prvega v vrsti “orozje bedakov” FURSA.
  Torej povzetek vlada bo ostala do konca in ta nori bodo se enkrat podelili mandat tistim ki so sedaj gor, kajti uvideli so da ne glede na volitve lahko brez problema zmiraj ustvarijo vlado in vladajo.

 • lili pili

  Namesto padca vlade bo jajo docakal prdec, ne boli toda smrdi….

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!