fbpx

Leva opozicija celo noč blokirala sprejetje nujnih zakonov za pomoč posameznikom in gospodarstvu! S tem povzročajo nepopravljivo škodo sto tisočem delavcev!

Foto: FB

Sinoči je potekal odbor državnega zbora za delo, kjer je bil v razpravi sprejem tretjega protikorona zakona PKP3. Po 14 urah zasedanja še zakon vedno ni pripravljen, saj so postopek zavlačevali poslanci opozicije, najbolj pa Levica, ki ji ni uspelo, da bi zamaknila obravnavo za nekaj dni. Vlada ob tem poudarja, da je treba ukrepe sprejeti pravočasno, da zagotovijo neprekinjeno delovanje določenih ukrepov, saj bo epidemija preklicana čez pet dni, z njo pa tudi ukrepi.

Predlog tretjega paketa pomoči je namenjen izhodni strategiji po epidemiji koronavirusa. Ukrepi, ki so vključeni v PKP3 naj bi bili težki kar eno milijardo evrov. Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj je v torek zvečer ob začetku obravnave dejal, da se je s prvim in drugim paketom protikoronskih ukrepov pomagalo 1,3 milijona prebivalcem, z obravnavanim tretjim paketom pa se bo tako pomagalo vsem. Predlog zakona namreč prinaša tudi bone za vse prebivalce Slovenije, ki jih bodo lahko unovčili pri ponudnikih turističnih nastanitev.

Kot temeljni ukrep tretjega protikoronskega zakona je minister Cigler Kralj poudaril ukrep subvencioniranja skrajšanega delovnega časa, s katerim naj bi gospodarstvo spodbudili, da se po koncu epidemije znova zažene. Država bo tako delodajalcem, ki ne bodo mogli zagotavljati dela v polnem obsegu, subvencionirala nadomestilo plače v obsegu od pet do 20 ur tedensko za vsakega delavca pod določenimi pogoji.

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj. (Foto: STA)

Za panogo turizma in gostinstva ter z njo povezanimi dejavnostmi je v predlogu zakona predvideno tudi podaljšanje subvencioniranja čakanja na delo do konca junija. Poleg tega so v zakonu vključeni še nekateri drugi ukrepi, med njimi državne pomoči v obliki nepovratnih in povratnih sredstev za podjetja ter različne oblike pomoči gospodarskim subjektom in drugim upravičencem na več področjih. Ker so se nekateri trgi zaprli, bodo ukrepi tako služili v pomoč, da bodo lahko ohranili obstoječe kapacitete.

Vlada stremi k čimprejšnjemu sprejetju ukrepov v dobro vseh
Kot pojasnjuje vlada se s sprejetjem ukrepov mudi, saj se veljavni ukrepi za pomoč ob epidemiji z 31. majem iztekajo. Vendar poslancev Levice s tem ni prepričala, očitali so ji, da prva dva protikoronska zakona nista dosegla svojega namena ravno zato, ker se je hitelo s postopkom sprejemanja. Na dejanje Levice je odgovoril tudi predsednik vlade Janez Janša, ki pravi: “Za blaženje posledic epidemije koronavirusa je bistveno neprekinjeno delovanje nekaterih ukrepov, zato je uveljavitev tretjega protikoronskega paketa s 1. junijem 2020 odločilnega pomena. Vsi, ki pravočasen sprejem zakona poniglavo ovirajo, delajo nepopravljivo škodo sto tisočem delavcem in celotni Sloveniji.”

Za blaženje posledic epidemije #koronavirus je bistveno neprekinjeno delovanje nekaterih ukrepov, zato je uveljavitev…

Gepostet von Janez Janša am Mittwoch, 27. Mai 2020

Levica je skupaj z LMŠ in SD pripravila več dopolnil, ki pa niso bila sprejeta. Tako v ukrepih ostaja zapisano tudi podaljšanje ukrepov na področju gradbene zakonodaje, s katerimi se z namenom pospešitve izdajanja gradbenih dovoljenj zaostruje pogoje za sodelovanje nevladnih organizacij pri teh postopkih, zaradi česar so potekali protesti pred Ministrstvom za okolje in prostor ter domnevna grožnja kuverte z belim prahom. S svojim obnašanjem naj bi tako ves čas zavlačevali sejo, Miha Kordiš pa je skoraj v jok spravil tudi predsednico odbora Evo Irgl, ki pravi, da takšnega obnašanja v svoji 16-letni poslanski karieri še ni doživela, je poročal STA.

Po 14 urah seje so pri 54. členu obravnave tretjega protikoronskega paketa sejo prekinili. Minister Cigler Kralj je sporočil spodbudno novico, da so predelali več kot polovico določb. Pravi, da je sicer naporno, vendar ne glede na to, da Levica blokira razpravo, se z vsakim členom bližajo sprejemu ukrepov za vse državljane.

Sara Kovač