fbpx

Leva večina se norčuje iz parlamentarnih postopkov – Koalicijski Levici se obeta opozicijski odbor za zdravstvo

Stranka Levica (Foto: STA)

Stranka Levica (Foto: STA)

Na kolegiju predsednika DZ so se dogovorili o sklicu sredine izredne seje, na kateri bodo med drugim oblikovali delovna telesa DZ. Predlogu razdelitve predsedniških mest v njih sta nasprotovali SDS in SNS, SDS bi si namreč želela vodenje odbora za zdravstvo, ki je pripadlo Levici. “Niti tega niste znali določiti, kam spada Levica. Dali ste jo med koalicijo, govorite pa, da je opozicija,” so bili očitki podpredsednika državnega zbora in poslanca Jožeta Tanka, ki je hkrati dodal, da je problem v protokolu, ki ga je pet koalicijskih strank podpisalo z Levico, zaradi katerega morajo vse predloge usklajevati z njimi. 

Kot je bilo slišati na današnji seji kolegija, so predlog razreza delovnih teles vodje poslanskih skupin dogovorili na ponedeljkovem posvetu, na katerem so predlog podprli v vseh poslanskih skupinah z izjemo SDS, ki je predlogu nasprotovala, in SNS, ki na posvetu ni imela predstavnikov.

Podpredsednik DZ, ki je na današnji seji nadomeščal vodjo poslanske skupine SDS, Jože Tanko je pojasnil, da so v SDS želeli vodenje odbora za zdravstvo, a da v koaliciji niso dopustili, da bi izbirali po velikosti poslanskih skupin, temveč so odločili s preglasovanjem. Tankov predlog dopolnila, da bi vodenje odbora za zdravje dodelili SDS, vodenje komisije za poslovnik pa Levici, na seji ni bil sprejet, podprli so ga le predstavniki SDS, NSi in SNS, poroča STA.

Koalicijska levica ne bo raziskovala zdravstvene mafije
Predlog določitve števila mest poslanskih skupin v delovnih telesih in razdelitve vodstvenih funkcij po Tankovem mnenju ni korekten. Meni, da je tudi pri številu članov v delovnih telesih SDS prikrajšana za en mandat, Levica pa da ima enega več. Po njegovem prepričanju predlog tudi ni razmejil opozicije in koalicije. “Niti tega niste znali določiti, kam spada Levica. Dali ste jo med koalicijo, govorite pa, da je opozicija,” je očital in dodal, da je problem v protokolu, ki ga je pet koalicijskih strank podpisalo z Levico, zaradi katerega morajo vse predloge usklajevati z njimi.

Vodja poslanske skupine SNS Zmago Jelinčič pa je dejal, da Levica, ki ji je pripadlo vodenje zdravstva, zagotovo ne bo hotela raziskovati in razreševati problematike na tem področju.

C. Š.