fbpx

Levi propagandni stroj z vsemi topovi nad Svetliča, opozicija obstruirala sejo

Meta Roglič (Foto: Dnevnik)

Komercialna medijska hiša, ki so jo nekateri označili za montažno hišo za napade na vlado, je ponovno prekosila samo sebe. Na dan glasovanja o kandidatu za ustavnega sodnika Roka Svetliča, so uspeli zbrskati – sicer precej nepomemben podatek, da je bil Svetlič član glasbene skupine, ki je leta 2004 izdala album Aristokrat. Na omenjenem albumu je med drugim tudi pesem z naslovom “rasist”, kar naj bi se po mnenju levih medijev, ki rušijo vse kar vsaj malo diši po aktualni vladi, očitno ujemalo s Svetličevo domnevno izjavo o streljanju migrantov – kar pa si je Saša Zagorc kratko malo izmislil. Danes bo jasno, ali je propagandnemu stroju leve opozicije uspelo spodkopati že četrtega kandidata za ustavnega sodnika. Poslanci opozicijskih poslanskih skupin LMŠ, SD, Levica, SAB in NeP sicer obstruirajo glasovanja na današnji seji DZ, zato so v SDS zahtevali preložitev glasovanja.

Mediji v službi levice so ponovno na delu. Poslanci bi morali namreč danes, na zadnji dan redne oktobrske seje, med drugim glasovali o kandidaturi Roka Svetliča za ustavnega sodnika, vendar so sejo opozicijske stranke obstruirale. Kot smo že poročali, je bil Svetlič nedavno tarča prve porcije napada nasprotnikov aktualne vlade. Nanj se je spravil prodekan Pravne fakultete v Ljubljani Saša Zagorc, ki je začutil potrebo, da se glede Svetliča izpove na družabnem omrežju – po njegovih besedah naj bi ta namreč že pred časom, na nekem sestanku, govoril o streljanju migrantov. Glede na to, da Svetlič sedaj kandidira za ustavnega sodnika, se je Zagorcu seveda zazdelo primerno da to omeni. Četudi sploh ne drži, a to ne moti velikih duhov, sploh ko gre za višje namene.

Kar hitro so se oglasili še nekateri ostali, ki so prisostvovali temu istemu sestanku in povedali, da Svetličeve besede seveda niso bile takšne narave, kot jih je opisal Zagorc. Tudi Zagorc se je do neke mere potegnil nazaj in zapisal, da Svetliču ni pripisal pozitivnega odnosa do izjav o streljanju migrantov – a škoda je bila že storjena. Iz poslanske skupine nepovezanih poslancev so sporočili, da Svetliča ne bodo podprli, kar pa je lahko za njegovo kandidaturo usodno. Danes, ko je napočil dan glasovanja, pa se medijski napadi na Svetliča le še stopnjujejo. Naslovnico 24ur krasi članek z naslovom “Kandidat za ustavnega sodnika Svetlič v pesmi Rasist: Res simpatičen sem šovinist”. S to objavo mu usluge prav gotovo niso naredili – pa čeprav gre v resnici zgolj za to, da je bil Svetlič kot bas kitarist, kitarist in spremljevalni glas eden izmed izvajalcev glasbene skupine Žabjak bend. Ta skupina naj bi v albumu Aristokrat iz leta 2004 med drugim podaja rasistične in šovinistične opazke, homoseksualnost pa izpostavlja kot bolezen – kar pa gre Zagorcu, sodeč po določenih govoricah, prav gotovo v nos.

Medij N1 se je Svetliču posvečal že včeraj – pravni strokovnjaki naj bi opozarjali, da Svetlič ni primeren kandidat za ustavnega sodnika. Kar je zanimivo, tudi mi smo govorili z nekaterimi pravnimi strokovnjaki, pa tega nihče ni omenil. N1 pisanje nadaljuje tudi danes in napoveduje, da Svetlič na glasovanju ne bo dobil dovolj podpore. Med drugim tudi zato, ker poslanec DeSUS-a Ivan Hršak, menda zaradi rizičnega stika, ne bo prisoten. Vsaj 46 poslanskih glasov bi si Svetlič lahko zagotovil le s pomočjo vseh poslancev SNS, obeh manjšincev in poslancev DeSUS-a, poleg glasov poslancev koalicije, seveda. O tem, da Svetlič ni primeren kandidat, piše danes tudi Delo. Dnevnik se je v namen diskreditacije kandidata za ustavnega sodnika zadovoljil kar s pismom bralca. Avtor zapisa je sicer Matevž Krivic, nekdanji ustavni sodnik, ki je v začetku med drugim tudi izrazil mnenje, da so ukrepi sodnico Urško Klakočar Zupančič doleteli zgolj zato, ker ne mara premierja Janeza Janše. Nekdanjega sodnika Zvjezdana Radonjića je seveda pozabil omeniti – če koga, so “ukrepi” doleteli prav njega, pa ne zato, ker ne bi maral premierja.

Predstojnik Pravnega inštituta pri Znanstveno-raziskovalnem središču Koper je sicer že četrti kandidat za ustavnega sodnika s strani predsednika države Boruta Pahorja, pred tem so v DZ vsi njegovi predlogi ostali brez zadostne podpore. Za Svetliča je Pahor ocenil, da bi lahko dobil zadostno podporo – kandidat za ustavnega sodnika za izvolitev na tajnem glasovanju potrebuje najmanj 46 glasov. Naj omenimo še enkrat, da kompetence pri glasovanju za ustavnega sodnika v Sloveniji očitno ne pomenijo prav nič. Eden izmed zavrnjenih kandidatov je bil na primer akad. zasl. prof. dr. dr. hc mult. Janez Kranjc, katerega titule komaj da stlačimo v eno vrstico, pa tudi z njim “Janši ni uspelo prevzeti ustavnega sodišča,” kot je zapisal eden izmed Odlazkovih tako imenovanih medijev. Gre namreč zgolj za to – da se prepreči uspeti kandidatom, ki naj bi bili po mnenju leve opozicije bolj na vladni strani – pa čeprav tudi tak ustavni sodnik ne bi niti približno uravnotežil trenutnega stanja na ustavnem sodišču.

Sara Bertoncelj