fbpx

Skrito pred očmi javnosti poteka bitka za 10 milijard evrov

Lidija Glavina se bo morala kmalu posloviti iz Slovenskega državnega holdinga. Denar bodo plenili drugi. Foto: Nova24TV.

Medtem ko v javnosti odmeva bržkone zrežiran spor med Luko Mescem in Marjanom Šarcem okrog Damirja Črnčeca in ko predsednik skrajne stranke Levica grozi, da se bo ta iz opozicije preselila v opozicijo (narobe svet), v senci, skrito od oči javnosti, poteka plenjenje slovenskega davkoplačevalskega denarja. Del mlajše tranzicijske elite se strateško zvito in premišljeno seli iz bank v zavarovalnice, o čemer na svojem spletnem blogu o zakulisju Slovenije piše Bojan Požar.

Bojan Požar piše, da je v petek dopoldne nova članica uprave Slovenskega državnega holdinga, prek odločitve ljubljanskega sodišča, postala širši javnosti manj znana Vanessa Grmek, sicer že zaposlena na SDH in med drugim članica nadzornega sveta Pošte Slovenije. Tako je uprava SDH po nenadnem odhodu Andreja Bertonclja na funkcijo ministra za finance v Šarčevi vladi spet postala dvočlanska in lahko dela.

Kadrovski spopad za SDH še ni končan; dve tranzicijski struji ena proti drugi
Če gre verjeti poročanju Požareporta, trenutno poteka spopad znotraj tranzicijske levice za upravljanje preostalega državnega premoženja v višini 10 milijard evrov, torej spopad za vodilni položaj v Slovenskem državnem holdingu, kjer pa so stvari, tako piše Bojan Požar, razen konkretnih imen že zelo “usklajene”. Uprava SDH naj bi bila tako v prihodnje ponovno tričlanska. Lista Marjana Šarca bo dobila predsednika ali predsednico uprave, Socialni demokrati in SMC pa po enega člana uprave, medtem ko si bosta Stranka Alenke Bratušek in stranka DeSUS medsebojno porazdelili nadzorni svet.

Matej Narat. (Foto: Nova24TV)

Požar še opozarja, da je v koalicijski pogodbi zapisana odločitev o selitvi SDH z ministrstva za finance na ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, torej pod pristojnost ministra Zdravka Počivalška. Zaradi tega naj bi se morala v kratkem posloviti tudi Lidija Glavina, dosedanja razvpita predsednica SDH, čeprav naj bi jo po navedbah SMC-jev lobist Aleksander Kešeljević branil vse do konca. Požar dodaja, da sta se tu na levici sicer izoblikovala dva pola: na eni strani Glavinova in Kešeljević, na drugi pa Gregor Golobič, Matej Narat (Sava) in Borut Jamnik (Modra zavarovalnica). Dokončno naj bi se razšli, ko je srbskemu tajkunu Mirodragu Kostiću, tudi s pomočjo SDH in DUTB (slabe banke), uspelo prevzeti večino v Gorenjski banki.

Matej Narat & Co. se potihoma umikajo v zavarovalnice, saj je tam več denarja
Sicer pa Požareport še poroča, da se poleg kadrovskega spopada za novo vodstvo SDH in DUTB znotraj tranzicijske levice, podjetij in finančnih korporacij slovenskega državnega premoženja, dogaja še en veliki strateški premik. Del mlajšega dela tranzicijske levice pod vodstvom Mateja Narata, sicer tesno povezan z bankami, se iz bančnega sektorja seli v zavarovalnice, kjer počasi zasedajo vse vodilne položaje. Najlepši primer je Sava Re, ki jo vodi Marko Jazbec, nekdanji član uprave Nove Ljubljanske banke in prejšnji predsednik uprave SDH. Požar zaključuje, da je takšna strateška odločitev zelo dobro premišljena, saj da je v zavarovalništvu trenutno več denarja kot v bančništvu, zavarovalnice pa so tudi bistveno manj zanimive za javnost ali privlačne za medije.

T. F.