Skrito pred očmi javnosti poteka bitka za 10 milijard evrov

Lidija Glavina se bo morala kmalu posloviti iz Slovenskega državnega holdinga. Denar bodo plenili drugi. Foto: Nova24TV.

Medtem ko v javnosti odmeva bržkone zrežiran spor med Luko Mescem in Marjanom Šarcem okrog Damirja Črnčeca in ko predsednik skrajne stranke Levica grozi, da se bo ta iz opozicije preselila v opozicijo (narobe svet), v senci, skrito od oči javnosti, poteka plenjenje slovenskega davkoplačevalskega denarja. Del mlajše tranzicijske elite se strateško zvito in premišljeno seli iz bank v zavarovalnice, o čemer na svojem spletnem blogu o zakulisju Slovenije piše Bojan Požar.

Bojan Požar piše, da je v petek dopoldne nova članica uprave Slovenskega državnega holdinga, prek odločitve ljubljanskega sodišča, postala širši javnosti manj znana Vanessa Grmek, sicer že zaposlena na SDH in med drugim članica nadzornega sveta Pošte Slovenije. Tako je uprava SDH po nenadnem odhodu Andreja Bertonclja na funkcijo ministra za finance v Šarčevi vladi spet postala dvočlanska in lahko dela.

Kadrovski spopad za SDH še ni končan; dve tranzicijski struji ena proti drugi
Če gre verjeti poročanju Požareporta, trenutno poteka spopad znotraj tranzicijske levice za upravljanje preostalega državnega premoženja v višini 10 milijard evrov, torej spopad za vodilni položaj v Slovenskem državnem holdingu, kjer pa so stvari, tako piše Bojan Požar, razen konkretnih imen že zelo “usklajene”. Uprava SDH naj bi bila tako v prihodnje ponovno tričlanska. Lista Marjana Šarca bo dobila predsednika ali predsednico uprave, Socialni demokrati in SMC pa po enega člana uprave, medtem ko si bosta Stranka Alenke Bratušek in stranka DeSUS medsebojno porazdelili nadzorni svet.

Matej Narat. (Foto: Nova24TV)

Požar še opozarja, da je v koalicijski pogodbi zapisana odločitev o selitvi SDH z ministrstva za finance na ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, torej pod pristojnost ministra Zdravka Počivalška. Zaradi tega naj bi se morala v kratkem posloviti tudi Lidija Glavina, dosedanja razvpita predsednica SDH, čeprav naj bi jo po navedbah SMC-jev lobist Aleksander Kešeljević branil vse do konca. Požar dodaja, da sta se tu na levici sicer izoblikovala dva pola: na eni strani Glavinova in Kešeljević, na drugi pa Gregor Golobič, Matej Narat (Sava) in Borut Jamnik (Modra zavarovalnica). Dokončno naj bi se razšli, ko je srbskemu tajkunu Mirodragu Kostiću, tudi s pomočjo SDH in DUTB (slabe banke), uspelo prevzeti večino v Gorenjski banki.

Matej Narat & Co. se potihoma umikajo v zavarovalnice, saj je tam več denarja
Sicer pa Požareport še poroča, da se poleg kadrovskega spopada za novo vodstvo SDH in DUTB znotraj tranzicijske levice, podjetij in finančnih korporacij slovenskega državnega premoženja, dogaja še en veliki strateški premik. Del mlajšega dela tranzicijske levice pod vodstvom Mateja Narata, sicer tesno povezan z bankami, se iz bančnega sektorja seli v zavarovalnice, kjer počasi zasedajo vse vodilne položaje. Najlepši primer je Sava Re, ki jo vodi Marko Jazbec, nekdanji član uprave Nove Ljubljanske banke in prejšnji predsednik uprave SDH. Požar zaključuje, da je takšna strateška odločitev zelo dobro premišljena, saj da je v zavarovalništvu trenutno več denarja kot v bančništvu, zavarovalnice pa so tudi bistveno manj zanimive za javnost ali privlačne za medije.

T. F.

 • Zgornji

  Pohlep … še ena Nadloga Slovenije …

 • VERRZIFIKATOR

  Livij Nožina

  GLAVA IN NOGE ali v SLOVO

  Prenapihnjeno telo je célo,
  rekla je o ženski tej mladina,
  in da zdaleč ona ni edina,
  ki sposobna je za takšno delo.

  Kam so torej v službo jo jemali,
  da potrebne te so dimenzije?
  Ah, ne delajte si iluzije,
  so na pravo mesto žensko dali.

  Tisti, ki postavljajo merila,
  tisti vejo, ni pomembna glava,
  in še manj življenjepisa slava,
  sploh pa ne napisana pravila.

  Ni pomembno, kaj se nosi v glavi,
  le da glavo se visoko dviga,
  in z očmi utripa se, prižiga,
  pa lahko za mesto se prijavi.

  Se prijavi kot edina prava,
  ni pomembna malo ne lastnina,
  le da nog primerna je dolžina
  in da v celem videti je zdrava.

  Nosijo nato jo po rokáh
  in napihnejo dekle kot lutko,
  tole pač velja za vsako putko:
  v glavi nima, ker je vse v nogáh.

 • Novakec1

  Tudi padec meteorita nas več ne reši.

  • MižekFiga

   Rešitev je !!!
   Potem, pa vse tiho je bilo!
   Aja, potem po stegnenju tov. ddr. Kučana !!!

   • tohuvabohu

    Problem je, ker je še vedno preveč rdečih pritlikavcev. Rabimo še dve do tri desetletja, da se jih rešimo, do takrat pa moramo stisniti zobe.

    • MižekFiga

     Tov. ddr. Kučan ma te rad. Koliko ga to košta?

 • AlojzZ

  Napovedati vojno Avstriji in jo namerno izgubiti! To je rešitev! Saj se še spomnimo;

  Pred dnevi smo bili priča spektakularnemu dogajanju, ko so avstrijski lastniki slovenske podružnice banke Hypo Alpe-Adria v Ljubljani dosedanjo upravo banke “obglavili”. Banki Hypo Alpe-Adria je očitanih cel kup nečednosti, v katere naj bi bili vpleteni tudi nekateri znani in vplivni slovenski državljani. Da lastniki zamenjajo vodstvo svoje družbe, ni nič posebnega. Toda ko sredi Ljubljane njihovo namero zavarujejo tuji uniformiranci, pa dogodek sproži številna vprašanja. https://www.rtvslo.si/slovenija/hypo-alpe-adria-avstrijski-varnostniki-ordinirajo-v-sloveniji/251488

 • učko

  Jah lejte, levuharski režim totalno obvladuje gospodarsko in finančno sceno v Zloveniji tako, da se med sabo prerivajo kt prasci. Amak “desnih” ni pa nikjer. Totalne ZGUBE! JaJotovi cepci niti približno ne vejo za kaj se gre tukaj v Zloveniji. Jah, Jajotovi cepci so res ene totalne zgube, pa tolk k se važno nosjo, pizda jim materina glupava !!!!

  • tohuvabohu

   Ali ni bolje tako? Itak smo za vse krivi, čeprav nismo nikjer zraven. Kaj bi šele bilo, če bi bili?

 • Predlagam, da tisti, ki dolgoročno varčujete pri zavarovalnicah ta denar raje obdržite v nogavicah. Ko pri njih varčuješ dobiš manj. Meni NISO povedali, da se določen znesek odvaja njim v žepe (se pravi vsak mesec plačuješ življensko zavarovanje), določen znesek gre pa v moj žep. Ta naš denar je tudi v raznih skladih. Imena navedenih oseb v članku pove vse, denar v štunfe.

 • domovina mili dom

  UdboMaF21ja si je z novim komedijantom in znanimi igralci zagotovila plenjenje naprej. Ja dragi Slovenci, kar ste volili, to imate, minimalce.

 • Soave

  VOLKOVI !! Požro naj se med seboj !

 • Haloški Tunek

  Bolje, da levičarji skrbimo za teh 10 miljard kot pa desničarji. Slednji ga zapravite v enem letu…če bo Ivan Janez zraven !!!

  • antimur

   V kolikor bi z njim razpolagali desničarji, bi šlo v korist državljanov, kar pa ima samo vonj po kučanizmu najprej poskrbijo zase, potem za muslimanske migrante, balkance, pedre in lezbijke, kriminalce, nevladniško golazen, za Turnškove zombije, Slovencem pa ostane samo delo, da lahko zmešana Levica, ki ji ni jasno kako se pride do denarja, razsipava za vso to našteto golazen.

   • Steiermark

    Takšnim, ki se borijo za preživetje zoofilov in ostalih lgbt-jevcev, nesmemo zameriti, saj se borijo za te miliarde iz čiste potrebe in želje po živetju na račun normalnih in poštenih državljanov Slovenije!

 • Soave

  Prilagam sijajen članek o našem ” gospodarstvu “, g. Marijana Zlobca
  Res priporočam v branje ! https://marijanzlobec.wordpress.com/2017/10/19/ivo-boscarol-svetlobna-leta-pred-nasimi-ministri/

  • Zelo dober članek. Mafija na oblasti, ki jim ni mar za lastni narod.

   • Soave

    Drži. G. Zlobec se, razen na glasbo, spozna še na marsikaj drugega. Rada prebiram njegov portal.

 • Gr Enze

  LOPOVI IN KURBE IN LAŽNIVCI IN TUDI MORILCI , KI SE Z GOLJUFIJO SPRAVIJO NA OBLAST !!

 • Zgornji

  ZMEDA, TAAAAAAAKA ZMEDA JE SEDAJ V SLOVENISTANU, … !!! ! !!!
  IN TO IZVIRA IZ DUHOVNE ZMEDE .

 • Franc Šink

  tistih 10 miljardic bo kmalu zmanjkalo.

  • BlackOpsSystem

   teh 10miljard že dolgo ni več….vse zmenjeno, vse razdeljeno, točno se ve komu in kolko, pa zakaj tudi…..samo pravno formalno je treba še spelat, da bo transparentno!

 • SIMON ROZIC

  Ojla, kakšna banda !

 • ZatonMesecnikov

  V Sloveniji ne bo miru, dokler ne bo vse privat. ker slovenec in družbeno in javno ne gre skupaj. Saj vsak takoj začtui svojo poslovno priložnost z javnim in državnim, ter se “znajde”. So sicer Zakoni, ki to preprečujejo, vendar pa jih nihče s sodstvom vred ne upošteva. Pri nas se rado gremo “po domače”.

 • montyamp

  Polovica naroda ne gre na volitve .
  Polovica od polovice se drži oblasti in javne uprave .
  Druga polovica od polovice s svojimi ekonomskimi viški , vzdržuje ultraparazitstvo , ki se je razbohotilo iz gošarizma po WW2 .
  V glavnem so rak rana današnje države banke in zavarovalnice , posebej zato , ker so mladiči udbomafijske teroristične celice vzgojeni v manirah zločina , na vodilnih položajih .
  NAŠA REŠITEV SO SAMO ŠE KANDELABRI .

  • piko8

   Za njih!!

 • Soave

  Kje ste gospod Bobovnik – Gromovnik ? Boste v Odmevih koga potegnili za jezik ?
  Dobro napisan čivk g. Zlobca !!
  https://marijanzlobec.wordpress.com/2018/08/18/vrhovni-zaslisevalec-slavko-bobovnik/

  • tohuvabohu

   Ali ti je znano, za koga in kaj gre?

   • Soave

    Žal , ne . Saj je ta članek – če se ne motim – iz meseca avgusta.

 • Hun

  2004 sm volil Janso z namenon, ker sm mu slepo vrjel, da se bo odlocno boril za izsusitev(privatizacijo) drzavnega korita, kjer se neprestano napaja politika in njeni nastavljenci v drzavnih firmah

  • xtc

   Ti si 2004 pridno volil kočanovo-tvojo intimno opcijo,pa ste puhnil nato pa ste rovarili na vse načine,vendar vas bo to tudi kmalu pokopalo.

   • Hun

    pokopan bos kmal ti jansisticn upokojen sektas

 • rubec

  Ornk glavina.

  • karpelec

   Misliš, da bi imel pajek kaj za jesti?

   • rubec

    Tri južne najmanj, plus malica za svoje otročičke. Tudi oni hodijo v vrtec.

    • karpelec

     Misliš, da bi imel kaj od malice predno bi bil zastrupljen?

  • Mojca pokraculja

   A misliš na plešo ?

 • xtc

  Prava vlada,ki bo prevzela krmilo,bo definitivno ,če hoče pravno in gospodarsko uspešno državo razprodati vso državno premoženje razen infrastruktura od šol,bolnic in vsega-pri privatizaciji tega premoženja pa ne smejo sodelovati bodilni zaposleni in člani vlade ter sorodniki ,da 2 gega kolena,pri privatizaciji NE sejo sodelovati,tajkuni,ki so bili v kazenskih postopkih obsojeni ali so bili osumljeni težjih kaznivih dejanj pa so zastarala,vsakdo ,ki kupuje premoženje iz tega naslova mora prikazati od kot mu denar in kako in s čim je zavarovan,skladi in firme z off shore otokov NE morejo sodelovati v nakupih.
  Ko bo vse tako razprodano se bo tudi volilno telo znormaliziralo,saj bodo vsi večinoma davkoplačevalci in ne več viseči na državi.

  • Haloški Tunek

   Čuj voluhar, bolje, da levičarji skrbimo za teh 10 miljard kot pa desničarji. Slednji ga zapravite v enem letu…če bo Ivan Janez zraven !!!

   • xtc

    Nič bat Tunnek kmalu bomo to spriovatizirali,vi pa delat barabe kradljive leve.

   • Roman

    Saj ste že skoraj vse zapravili,tako,da tvojemu Janezu ne ostane nič!

   • leviukradlidrzavo

    Sej to, imas prav. Desnicar ga zapravi in z njim nekaj naredi. Levicarji pa ga samo ukradete.

    • Haloški Tunek

     Spet lažeš !!!

 • Morala

  Uničujejo gospodarstvo, kmetijstvo, kradejo denar in ga zapravljajo, nas zadolžujejo…ne vlagajo nikamor, po bolnicah imajo aparature in inventar izpred 50 let….to ne pelje nikamor…samo za oblast se jim gre in ne za narod…

  • xtc

   Popolna privatizacija vsega je edina rešitev saj lastniki Kučane,Šarce,Drnovške,Golobiče itd hitro onemogočijo pri krajah-vržejo jih na cesto.

  • Josip Broz Tito(УДБА)

   Šele zdaj ste to ugotovili. :)

   PS: Vlada dela za sebe, ne za ljudi. Vse povsod na svetu. :)

 • Haloški Tunek

  Čujte, pred več leti so bili za sovražnike naše države razglašeni izbrisani, seveda od strani desnice oz. SDS-a… komunistična kontinuiteta… tranzicijska levica… dediči Zločina… Če gremo še dlje v zgodovino, do prvih volitef v državni zbor leta 1992, bomo naleteli na Janševo besedilo “Interpretacija volitev decembra 1992.” Janševa tedanja stranka je komajda prišla v parlament. Krifca za svoj poraz je Janša tedaj našo v Neslovencih. Za fse stranpoti slovenske politike naj bi bili krivi “novi državljani” in “državljani srbskega porekla”… ki so tedaj volili Združeno listo… Gnes pa so fsega krivi ubogi begunci in ubogi levičarji !!!

 • Haloški Tunek

  Čujte nevedneži…Janez Janša svoje politične nasprotnike že od osamosvojitve diskvalificira, zaradi česar v očeh svojih podpornikof nikoli ni poražen. Če je res hudo poražen, se mu je zgodila huda krivica. Janša je politik, ki nas deli !!! Med nami pofzroča razdor, ki ni utemeljen na različnih argumentih, ampak na nepremostljivih razlikah, kot so rasa, nacionalnost ali spol. Deli nas in zbuja strah enih pred drugimi. Strah zbuja tako med svojimi podporniki kakor med nasprotniki. Prvi se danes bojijo fseh drugih, ne samo Neslovencef, ampak že tudi levičarjef, umetnikof in priseljencef, gejef in lezbijk, samskih žensk in nevladnikof… Baraba gnila pokvarjena SDS-ova !!!

  • tohuvabohu

   Toliko gorja, kot ga je Sloveniji povzročila banda rdečih pritlikavcev, ni naredil nihče, ne Marija Terezija ne Hitler, celo Turki ne.

   • stajerc5

    Kaj, pod milo milijardo, ti je pa Maricka Treza slabega naredila? Brez nje,se danes nebi imeli prve Osnovne sole…

    • tohuvabohu

     Se opravičavam. Nič grdega nisem mislil reči o njej.

     • stajerc5

      Vse OK, tudi mene vcasih zanese……

  • Republic Commando

   Janša deli? kako je že bilo na zadnjih volitvah?? Kdo ni hotel s kom v koalicijo? In kdo na proslavah nosi simbole propadle države? Da o podpornikih te propadle države sploh ne govorim! In potem ste vi, levičarski zblojenci tu. Obtožujete nas tistega kar sami počnete non stop! Bedni ste res, ti pa še posebej, bedna je tudi tvoja mati, da te ni splavila in beden je tudi tvoj fotr, da je svojo bedno spermo sploh spustil v bedno pizdo od tvoje bedne matere! :)))

  • Slovenec

   F ali v? Sitof ali tolarjev?

 • totex39

  Razen vsega barbarstva, ki se dogaja v Sloveniji je potrebno vzeti tudi v ožji pregled vse socialne transferje, predvsem za vse priseljence, ki imajo enake možnosti kot ostali Slovenci za katere bi moralo tudi veljati kriteriji, da si podporo res zaslužijo ne pa, da jim odžirajo neki tujci, kar se že tudi zelo močno razširja in vsi bi imeli neke podpore, ki si ne zaslužijo. Potrebni bodo realni pregledi kdo lahko koristi sploh tako pomoč, ne pa da vsi povpreg dobijo socialno pomoč, za ljudi ki bi bili potrebni take pomoči pa pol ni denarja.

 • Olga2345

  Zavarujemo se pri tujih zavarovalnicah!

  • karpelec

   Ja pa ne z našimi akviziterji.

  • Tone

   Bravo, tako govori pravi domoljub!!

 • Boy

  Deset milijard funtov je več kot enoletni proračun Republike Slovenije. Slovenija je źe zapufana do naslednje še ne rojene generacije. Politika nas je tako zasuźnila kar za nekaj desetletij. Čas je, da jim dokinčno rečemo NE!

  • FRANC3

   Se strinjam. Toda na zadnjih volitvah smo jim rekli: IZVOLITE, LAHKO KRADETE ŠE NAPREJ. MI SMO OVCE IN NAS LAHKO STRIŽETE DO KOŽE (IN ŠE NAPREJ)!!!

  • Slovenec

   Je bila priložnost na volitvah. A ljudje so volili levičarje, ali pa niso šli volit.
   Kaj to pomeni ob proporcionalnem volilnem sistemu in levimi mediji vidimo z vlado Šarca, ki bo dokončno uničila in potujcila Slovenijo.

 • Božidar Rodica

  Haloški Tunek ti si nenormalen rdeč se butast

 • črnaovca

  Tomaž Lisec gradi

 • Osti jarej

  …mater,je grda

  • sanguis sacrum

   grdo bogata…mesec komaj čaka nanjo..

 • Nšo-či

  Mi lahko nekdo razloži, kaj se bo sedaj zgodilo, ko vemo, da potekajo boji za stolček v SDH -ju? Ne razumem niti tega, da je selitev “mlajšega dela tranzicijske levice” iz bank v zavarovalnice nekakšna skrivnost. Podatki so javni. Tranzicija poteka že dolgo in je vrh dosegla v združevanju zavarovalnic.

 • sanguis sacrum

  ide glavino u pozadinu..

 • Slovenec

  Se je že najedla pri koritu in sedaj so na vrsti drugi…

 • Tone

  Ta Požar samo dimne bombice meče.
  Po mojem je na Kučanovi plačilni listi.