Levica deluje protiustavno: Referendum o ratifikaciji mednarodne pogodbe v skladu z ustavo ni dovoljen

Minister za obrambo Matej Tonin (Foto: Zajem zaslona RTV)

Po besedah ministra za obrambo Mateja Tonina referendum o ratifikaciji mednarodne pogodbe v skladu z ustavo ni dovoljen in meni, da gre v tem primeru za zlorabo instituta referenduma s strani Levice. “Ustavno sodišče je o tem vsebinskem problemu že odločalo, razrešilo je v našo korist, kar pomeni, da je nakup teh vozil potreben za obrambo, varnost domovine in zagotavljanje širšega miru. To pa kar počne Levica, pa gre za klasično zlorabo instituta referenduma, ker želijo zavleči končni podpis te pogodbe,” je dejal Tonin.

Leta 2003 smo se na referendumu odločili za vstop v Nato in leto kasneje je Slovenija postala polnopravna članica. Tedanje zaveze so bile, da bodo država za vojsko namenjala do dva odstotka BDP, a so obljube doma kopnele. Prvič so sredstva vojski drastično znižali v času Pahorjeve vlade, v zadnjih letih pa je prav vrhovni poveljnik Borut Pahor večkrat podal slabe ocene o pripravljenosti Slovenske vojske.

Državni zbor je v sredo ratificiral sporazum z organizacijo OCCAR, kar bo omogočilo nakup 45 oklepnih vozil tipa boxer za Slovensko vojsko. Sporazum je od 84 navzočih podprlo 44 poslancev. 35 poslancev je glasovalo proti. Stranka Levica je včeraj pričela z zbiranjem 2500 podpisov za zavrnitveni zakonodajni referendum. Sporna se jim zdi predvsem cena tega nakupa, saj naj bi za boxerje odšteli 412 milijonov evrov. V zadnjih petih letih, ko se je tedanja vlada Mira Cerarja začela pogovarjati o nakupu, se je cena namreč zvišala za sto odstotkov.

Foto: epa

Referenduma ni dopustno razpisati, pravita prva alineja o zakonih o nujnih ukrepih za zagotovitev obrambe državne varnosti in odprave posledic naravnih nesreč ter tretja alineja o zakonih o ratifikaciji mednarodnih pogodb. Koordinator Levice Luka Mesec pravi, da to ne drži. “Ta člen ustave operacionalizira zakon o referendumu in ljudski iniciativi, v katerem je določeno, da o nedopustnosti referenduma odloča Državni zbor s 46 poslankami in poslanci in šele potem ustavno sodišče presoja ali je referendum v neskladju s tem členom ustave, če pa do tega glasovanja ne pride, pa se referendum normalno izvede,” je dejal Mesec.

Koordinator Levice Luka Mesec (Foto: Zajem zaslona RTV)

Minister za obrambo Matej Tonin poudarja, da se varnostna situacija v naši bližnji in daljni okolici poslabšuje. “Poglejte na vzhod Evrope, na Balkan, Severno Afriko in na Bližnji Vzhod. Slovenija je odgovorna članica mednarodne skupnosti in mi smo dolžni skupaj z našimi zavezniki poskrbeti za mir in varnost na teh območjih, ker imajo tudi neposredne posledice za Slovenijo,” je dejal Tonin in poudaril, da ima lahko to posledice preko migracij tudi na Slovenijo.

V skladu z ustavo referendum o ratifikaciji mednarodne pogodbe ni dovoljen
V nadaljevanju je poudaril, da kamorkoli pošiljamo svoje slovenske vojake, zato da zagotavljajo mir in varnost, jih moramo tja poslati primerno obute, oblečene in tudi opremljene. “In teh 45 vozil je potrebnih zato, da našim slovenskim vojakom zagotovimo varnost,” je poudaril. Po njegovih besedah tudi v skladu z ustavo pa referendum o ratifikaciji mednarodne pogodbe ni dovoljen. “Ustavno sodišče je o tem vsebinskem problemu že odločalo, razrešilo je v našo korist, kar pomeni, da je nakup teh vozil potreben za obrambo, varnost domovine in zagotavljanje širšega miru. To pa kar počne Levica, pa gre za klasično zlorabo instituta referenduma, ker želijo zavleči končni podpis te pogodbe.”

Foto: Zajem zaslona RTV

Tonin je tudi poudaril, da cena, ki so jo navedli ne drži. “Slovenija se je ravno zaradi tega priključila tej organizaciji, ki združuje poleg Slovenije tudi Veliko Britanijo, Nemčijo, Nizozemsko in Španijo zato, da bo cena teh vozil ista, kot jo dosegajo te države,” je še dodal Tonin in pojasnil, da slovenska cena ne bo v ničemer odstopala od cen, ki so jih dosegle druge države. Razlika pa bo samo v tem, kakšno opremo bomo dali na ta vozila in kakšen paket rezervnih delov bomo kupili. “Ne Cerarjeva ne naša vlada se nista še izpogajali o tej ceni, ker se moramo najprej tej organizaciji priključiti, potem pa se začneš pogajati o ceni,” je dodal.

Sara Rančigaj