fbpx

Levica nasprotuje, da bi povečali pridelavo hrane v Sloveniji

Predvolilno soočenje na POP TV. Koordinator Levice Luka Mesec. (foto: sta)

“Vlada Janeza Janše je odločena, da tik pred koncem mandata pusti za seboj opustošenje. Včasih dobesedno: po poročanju medijev je kmetijski minister Jože Podgoršek tik pred podpisom akta, ki bi odredil posek kar četrtine vseh državnih (torej naših skupnih) gozdov!” so zapisali v stranki Levica in s tem skušali ponovno zapeljati javnost z napačnimi podatki. Resnica pa je takšna. V Sloveniji je z gozdom poraščenih 1.2 milijona hektarov! Leta 1946 je bilo z gozdom poraščenih 38%, danes pa kar 58% države. Izgubili smo veliko plodne zemlje. Čisti se le nekatera zemljišča, ki so vpisana v kataster kot kmetijska. Vsak poseg odobrava Zavod za gozdove, je dejal Janez Janša.

V Levici so dejali, da bi posek pomenil zmanjšanje kvalitete bivanja za prebivalce širom Slovenije, ki bi jim posekali gozdove na robovih njihovih naselij. Storjena bi bila ogromna škoda v smislu varovanja okolja in soočanja z rastočimi temperaturami zaradi podnebnih sprememb. Kar pa je Janez Janša poudaril, da smo z razraščanjem gozda zgubili veliko plodne zemlje in bo s tem posegom Slovenija povečala pridelavo hrane. “Še bolj bomo podprli slovenskega kmeta. Ne bomo dovolili, da bi bili ljudje zaradi vojne v Ukrajini ali drugih vzrokov lačni. Levico in ostale iz KUL pozivamo, naj pri tem pomagajo, namesto da nagajajo.”

Tudi Tonin opozarja na škodljive politike stranke Levica
“Kaj programsko pomeni Levica: Revanšizem (za zakon inštituta 8. marec), nižje plače (proti zakonu o dohodnini), višje davke (za obdavčitev nepremičnin), manjša prehranska samooskrba (proti čiščenju kmetijskih površin), razgradnja Slovenske vojske (proti modernizaciji).” je zapisal Tonin.

Na portalu Siol.net so medtem tudi objavili zanimiv intervju s podpredsednikom vlade in obrambnim ministrom, ter predsednikom NSi, Matejem Toninom. Med drugim je bil Tonin kritičen do Levice.

Matej Tonin: “Zakon Levice je popolnoma nor!”
O zakonu Levice o obdavčitvi praznih stanovanj je NSi napovedala posvetovalni referendum in blokirala sprejetje zakona v tem mandatu. “Zakon Levice je preprosto nor,” je dejal Matej Tonin. “V Novi Sloveniji bomo naredili vse, da se ne uveljavi – ne v tem in ne v naslednjem mandatu. Levica je želela dodatno obdavčiti vse nepremičnine, večje od 120 kvadratnih metrov. Po odločni akciji NSi so mejo obdavčitve dvignili na 160 kvadratnih metrov. To je neposredni napad na slovensko podeželje, kjer so ljudje v preteklosti gradili večje hiše. Če povem plastično: luksuzno stanovanje v središču Ljubljane, ki meri 160 kvadratnih metrov, ne bo obdavčeno. Obdavčene pa bodo hiše v Halozah, Prekmurju in Beli krajini. Na podeželju ni nepremičninskega balona. Ključen problem je, da se ljudje izseljujejo, in tak zakon bi to še pospešil.”

Najbolj problematičen pa je koncept. Levica ljudem očitno lastnine ne bo pobirala na silo, ampak bodo z visokimi davki ljudi prisilili, da bodo premoženje preprosto prodali. NSi bo naredila vse, da te škodljive politike prepreči.

Na vprašanje, ali bi šla NSi v levo vlado in ali se pri NSi vidijo v koaliciji z Robertom Golobom pa je Tonin odgovoril, “Zaradi našega volilnega sistema ne bo pomembno, kdo bo na teh volitvah zmagal, ampak kdo bo sposoben oblikovati naslednjo vlado. Zelo pomembno bo, katera stranka bo tretja, četrta, peta in tako naprej. Te stranke bodo dajale barvo bodoči koaliciji. Vsaka stranka, ki izključuje vnaprej, si oži svoj manevrski prostor. Po volitvah se bomo morale stranke osredotočiti na iskanje skupnih točk in to vzeti za temelj, na katerem bomo oblikovali vlado. NSi je odprta za pogovore z vsemi. Vlado pa bomo sestavili s tistimi, za katere verjamemo, da bi lahko skupaj uresničili večji del našega programa. Mi v vlado ne gremo zato, da bi imeli položaje ali službe, ampak zato, da lahko neke stvari uresničimo. Zato, da bi vsi ljudje živeli bolje.”

Sara Kovač/E-Maribor